Siperia ei ole opettanut mitään uutta

Suomi, Ranska, Belgia, Kreikka, Turkki, Puola, Italia ja Venäjä ovat Euroopan huippumaita lentopallossa. Myös kaikissa näissä maissa Antti Siltala on pelannut ammatikseen – ja usein vielä vastuullisessa roolissa.

– Olen saanut harjoitella ja pelata terveenä. Se on ollut ehdottomasti tärkein asia urani kehityksen kannalta, Siltala kertoo.

Yläsavolaisesta Vieremän kunnasta maajoukkueen kapteeniksi ponnistanut Siltala on pitkästä urastaan kiitollinen myös kotiseutunsa urheiluhenkisille tukijoille. Lentopallokenttien ”monitoimikone” näkee menestyvässä yritystoiminnassa paljon yhtäläisyyksiä huippu-urheilun kanssa.

– Molemmissa työtä tekevät ihmiset, joilla on elämässä samanlaiset arvot ja tavoitteet, Siltala kiteyttää.

Hieno ura ulkomailla ja maajoukkueessa – kruunua vielä haetaan

Nousujohteiselle uralleen Siltala hakee kruunua maajoukkueen menestyksestä sekä Venäjän Superliigasta. Kesän Maailmanliiga, lokakuun EM-kisat ja tulevat olympiakarsinnat ovat tapahtumia, joissa Siltala haluaa olla parhaassa mahdollisessa iskussa. Puolan MM-kisojen yhdeksäs sija jätti vielä nälkää.

– Meillä on energinen joukkue, joka taistelee loppuun asti. Emme anna missään vaiheessa periksi, 193-senttinen yleispelaaja innostuu.

Siltalan pääsarjataival alkoi Suomessa jo 17-vuotiaana. Samalla alkoi ammattilaisura, joka on kuljettanut miestä pitkin Eurooppaa jo kymmenkunta vuotta. Lisäksi Siltala on kuulunut maajoukkueen vakiokalustoon vuodesta 2004 lähtien. Suomi-paita on puettu päälle jo 229 kertaa. Siltalan pelinumeron alla on ollut vaakaviiva kapteenin merkkinä siitä lähtien, kun Tuomas Sammelvuo siirtyi kentältä valmennustehtäviin.

AnttiSiltala5

Olli Kunnaria kannattaa seurata

Viime vuosina Siltalan vierellä maajoukkueen toisena yleispelaajana on esiintynyt pääsääntöisesti Olli Kunnari.

– Olli on hieno mies. Hän tekee enemmän kuin puhuu, ylistää Siltala pelikaveriaan.

– Riittää, että katsoo Kunnaria. Silloin jo tietää, miten asiat pitäisi tehdä. Uskon ja toivon, että Olli palaa vielä kesällä tai syksyllä maajoukkueeseen.

Venäjälle todella vaikea päästä

Nousu keväällä Venäjän Superliigaan Jenisei Krasnojarskin joukkueessa kertoo myös siitä, että Siltala osaa suunnitella ja aikatauluttaa peliuransa täydellisesti.

– Kahden pelaajan ulkomaalaiskiintiön vuoksi Venäjän Superliigaan otetaan suoraan vain todella kovia pelimiehiä. Toinen vaihtoehto on sitten tuo pelipaikan tavoittelu sarjanousun kautta. Lisäksi vain pari manageria treidaa pelaajia Venäjälle, Siltala selvittää.

Kokeneena pelimiehenä Siltala tiesi, mikä Venäjällä odottaa. Raskainta ovat olleet pitkät pelimatkat ja aikaero. Helsingistä on nimittäin matkaa Itä-Siperiassa sijaitsevaan Krasnojarskin kaupunkiin noin 5 000 kilometriä. Aikaeroakin jo itänaapurin sisällä on enimmillään yhdeksän tuntia.

– Siperia ei ole opettanut minulle mitään uutta. Kaikki tämä oli tiedossa jo Venäjälle mentäessä.

AnttiSiltala4

Perhe mukana peliuran suunnittelussa

Vaikka 31-vuotiaalla temperamenttisella Siltalalla on vielä rutkasti pelivuosia jäljellä, on uran loppuakin jo mietitty. Perhe on tässä asiassa kolmevuotiaiden kaksosten isällä tärkeässä asemassa.

– Olisi hyvä jos saisin pelata muutaman vuoden Venäjällä. Suomeen palaan viimeistään silloin, kun lapset lähtevät kouluun. Jospa kroppa kestäisi sitten vielä pari kolme kautta kotimaassa, sanavalmis kapteeni virnistää.

Lentopallon Maailmaliigan alkulohkossa Suomi kohtaa Belgian, Hollannin ja Portugalin kaksi kertaa sekä kotona että vieraissa. YLE TV2 ja Areena näyttävät kaikki Suomen ottelut suorina lähetyksinä.

• La 23.5. klo 17.00 Suomi – Belgia
• Su 24.5. klo 17.00 Suomi – Belgia

@HeikkiKiiskinen – Kuortane

Kuvat: FIVB