On vain yksi Wimbledon

Wimbledonin tennisturnaus 2014 käynnistyi viime maanantaina. Maailman arvostetuin tennisturnaus kääntää jokaisen tennisfanin ja jopa monen lajista vähemmän kiinnostuneenkin katseet kahdeksi viikoksi Lontooseen. Mikä sitten tekee Wimbledonista niin erityisen?

Maailman vanhin tennisturnaus

The Championships, Wimbledon sisältää monta ainutlaatuista asiaa. Wimbledon on ainoa ruohoalustalla pelattava Grand Slam -turnaus. Se on maailman vanhin tennisturnaus ja juontaa juurensa vuoteen 1877, jolloin se pelattiin ensimmäistä kertaa. Tällöin ohjelmassa oli vain miesten kaksinpeli ja sen voitti Spencer Gore. Wimbledon on täynnä perinteitä, joista on pidetty kiinni yli vuosisadan. Wimbledonin valkoinen pukukoodi on yksi suurista perinteistä. On huikaisevan kaunista nähdä pelaajien liikkuvan täysin valkoisissa asuissa pitkin täydellisesti kunnossapidettyjä ruohokenttiä. Myös kuninkaallisten läsnäolo kuuluu turnauksen perinteisiin. Heitä varten katsomossa on 74 paikkainen kuninkaallinen aitio “The Royal Box”. Aitioon kutsutaan myös ulkomaalaisia kuningasperheitä ja valtion päämiehiä, tennismaailman tähtiä, turnauksen sponsoreiden edustajia, Britannian asevoimien henkilöitä, tärkeimpiä tiedotusvälineitä sekä Ison-Britannian tennisvaikuttajia. Mainostaulujen vähäisyys on Wimbledonille tyypillistä. Käytöstavat ja eleet ovat turnauksen aikana perinteikkäitä ja hienostuneita. Esimerkiksi naisten kaksinpeleistä käytetään “Women’s singles” sijasta termiä “Ladies’ singles” ja miehistä tulee herrasmiehiä (Gentelemen’s singles). Hiljaisuutta pyydettäessä ollaan brittiläiseen tyyliin todella kohteliaita ja “thank you” korvaa termin “quiet please”. Myös mansikat kerman kanssa kuuluvat Wimbledonin perinteisiin. Turnauksen muonituksesta vastaavat yhtiöt ovat arvioineet 13:n päivän aikana kuluvan suunnilleen 28 000 kiloa mansikoita ja 7 000 litraa kermaa. Sade on useimmiten osa Wimbledonin turnausta ja sekoittaa peliaikatauluja. Sateenvarjot ovatkin tuttu näky katsomossa ja ne ovat yleensä Wimbledonin tunnusvärisiä eli tumman vihreitä ja violetteja.

Unelma voitosta

Myös pelaajille Wimbledon on ainutlaatuinen kokemus. Se on se turnaus, missä jokainen nuori tennispelaaja haaveilee pelaavansa. Lähes kaikille Wimbledonin voittajille juuri se kaikista arvostetuimman ja perinteikkäimmän tennisturnauksen voittaminen on ollut heidän uransa huippuhetki. Yksi kaikkien aikojen menestyneimpien tennispelaajien joukkoon kuuluva ja urallaan ennätykselliset 167-WTA turnausta voittanut Martina Navratilova on kuvaillut Wimbledonia seuraavasti: “Wimbledon on kuin huume. Kun ensimmäisen kerran voitat turnauksen, sinusta tuntuu, että haluat vain tehdä sen uudestaan ja uudestaan.” Kahdeksankertainen Grand Slam -voittaja ja olympiakultamitalisti yhdysvaltalainen Andre Agassi on myös ylistänyt Wimbledonia paikkana, jossa hän oppinut pukeutumaan valkoiseen, kumartamaan kuninkaallisia sekä hyväksymään ja kunnioittamaan perinteitä. Agassi voitti Wimbledonin tennisturnauksen vain yhden kerran uransa aikana. Se oli hänen ensimmäinen Grand Slam -voittonsa. Agassi on sanonut, että Wimbledonin voittopokaalin nostaminen vuonna 1992 on hänen paras muistonsa tenniskentiltä.

Jimmy Connors hauskutti yleisöä vuonna 1976 nappaamalla katsomosta lentäneen hatun päähänsä (Getty)

Jimmy Connors hauskutti yleisöä vuonna 1976 nappaamalla katsomosta lentäneen hatun päähänsä (Getty)

Sääntöjen ja vaatimusten kulttuuri

Turnauksen todella tiukat säännöt ja määräykset tekevät juuri Wimbledonista erikoisen ja omalaatuisen. Pelaajien valkoisten asujen lisäksi, vuodesta 2006 lähtien pallopoikien tai niin kuin Wimbledonissa sanotaan pallopojat ja -tytöt (Ball boys and girls, BBGs) ovat käyttäneet tummansinisiä Polo Ralph Laurenin erityisesti Wimbledoniin valmistamia vaatteita. Pallopojilla onkin suuri rooli turnauksen sujuvuuden kannalta. Heidät valitaan erittäin tarkkaan. Lähiseudun koulujen rehtorit nimeävät ehdokkaat omista kouluistaan. Ehdokkaat tekevät kirjallisia kokeita koskien tenniksen sääntöjä. Lisäksi ehdokkaiden kuntoa ja soveltuvuutta tehtävään testataan. Ensimmäiset kokeet läpäisseet ehdokkaat aloittavat koulutusjakson helmikuussa. Lopulliset pallopojat valitaan jatkuvalla arvioinnilla harjoitusjakson aikana. Koulutus on sekä fyysistä että teoreettista. Pallopoikien on oltava itsevarmoja ja nopeita reagoimaan tilanteisiin. Heidän tehtävänsä pallojen kerääjinä on olla mahdollisimman huomaamattomia. Näiden tiukkojen sääntöjen ja vaatimusten voisi kuvitella ärsyttävän monia pelaajia ja katsojia, mutta ne luovat juuri sen erikoisuuden takia turnaukselle aivan ainutlaatuisen tunnelman ja ympäristön.

On vain yksi Wimbledon

Monet varmasti sanovat, että suurin syy turnauksen uskomattomaan menestykseen on se, että mikään ei ole muuttunut näiden kaikkien vuosien varrella. Vaikka perinteitä kunnioitetaankin, täytyy muistaa, että turnauksessa käytetään viimeisintä teknologiaa, pelaajille ja katsojille tarjotaan parhaimmat mahdolliset puitteet ja keskuskentän vuonna 2009 valmistunut suljettava kattokin maksoi lähes sata miljoonaa puntaa. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että Wimbledon on paljon muutakin kuin yksittäinen tennisturnaus. Ainutlaatuisuudensa ansiosta se on säilyttänyt paikkansa maailman hienoimpien tapahtumien joukossa.