Vimpelin Haapakosken lääkkeet Sotkamon kaatoon: ”Pitää uskaltaa pelata”

Superpesiksen kaksi suurinta, Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto, kohtaavat neljännen kerran päräkkäin miesten Superpesiksen finaaleissa. Jymy on hävinnyt viimeksi pudotuspeleissä yhden ottelun vuoden 2011 finaaleissa, kun se lopulta voitti mestaruuden Vimpelin kustannuksella voitoin 3-2. Piinapenkissä Sotkamon pelinjohtaja Mikko Korhonen ja Vimpelin kakkospelinjohtaja Jussi Haapakoski.

Matka finaaleihin

Hirvessä kunnossa oleva sotkamolaisryhmä selvitti tiensä finaaleihin kaatamalla puolivälierissä Kiteen 3-0 ja välierissä Hyvinkään 3-0. Voidaan puhua, että Sotkamo pääsi helposti finaaleihin, mutta heidän ylivoimansa on peräisin laadukkaasta harjoittelusta sekä loistavasta pelinjohtamisesta, joten ikinä et pääse finaaleihin helpolla. Jymyä ensimmäistä vuotta luotsaavaa Mikko Korhosta pärjäämistä sotkamolaisten pääkäskijänä epäiltiin kauden aikana pitkään. Nyt viimeisimmätkin kyräilijät ovat pysyneet hiljaa ja Doksa on osoittanut, että hän ei ole ainakaan Jymyn heikoin lenkki päinvastoin, hän on sotkamolaisten yksi vahvimmista lenkeistä. Korhosen mukaan ensimmäinen kausi Superin pelinjohtajana on ollut varsin antoista.

– Mielenkiintoinen, opettavainen. Tässä hommassa on paljon asioita, joissa kokemus kasvattaa ja kehittää sekä tuo näkemystä. Jokainen päivä on myös tässä tehtävässä mahdollisuus oppia ja kehittyä.

Pelinjohtajan mukaan matka finaaleihin on taittunut perinteiseen sotkamolaiseen tyyliin.

– Pelattu voittavaa pesäpalloa vahvuuksien ja kärsivällisyyden kautta. Joukkueen kokeneet avainpelaajat ovat olleet kovia läpi kauden ja nuoremmatkin pelimiehet ovat ottaneet selkeitä askeleita eteenpäin vastuunkantajian.

Sotkamon pelissä ei ole juuri mitään uutta ja ihmeellistä – eikä tarvitsekaan. Jokaisen pelaajan rooli niin ulko- kuin sisäpelissä on mietitty etukäteen todella tarkkaan. Ulkopuolisen silmään Sotkamo on ehkä parhaimmassa fyysisessä kunnossa kuin koskaan aikasemmin. Jalka liikkuu, voima- ja kestävyyspuolikin tuntuu olevan tikissä. Pelinjohtaja Korhonen ei täysin allekirjoita tätä väitettä.

– Riippuu miltä kantilta asiaa katsoo. Mutta toki ainahan harjoittelua ja sen rytmittämistä muutetaan vuosittain, sillä jos harjoittelet ominaisuuksia samalla tavalla, niin todennäköisesti tuloskin on aina sama. Mutta suurin selittävä tekijä lienee esimerkiksi meidän juoksuvoimalle se, että juoksukuormitus on jakaantunut ehkä tasaisemmin aikaisempiin kausiin verrattuna. Ja jos katsoo meidän kovimpien kiitureiden ura- ja ikävaihetta, niin he ovat ns. herkullisessa vaiheessa kehittymisen suhteen tällä hetkellä.

Juhliiko Jymy jälleen kauden päätteeksi Sapsojärvessä? Kuva: SuperJymy Oy

Juhliiko Jymy jälleen kauden päätteeksi Sapsojärvessä? Kuva: SuperJymy Oy

Toinen goljatti, Vimpeli, joutui tekemään kovemman päivätyön finaaleihin, kun se kaatoi puolivälierissä Koskenkorvan 3-0 ja välierissä Joensuun 3-1. Joensuuta vastaan Veto joutui pelaamaan jo lähes äärirajoillaan. Venyminen antaa joukkueelle hyvät lähtökohdat finaaleihin, koska Sotkamon ei ole tarvinnut vielä esittää parastaan. Vimpeli on joutunut muuttamaan pelaamistaan ja sen monipuolisuus on nyt testattu ratkaisupaikoissa. Sisäpelissä Joensuun lukkari Mika Väisänen pakotti Vimpelin vaihtoehtoisiin ratkaisuun ja sama on edessä Toni Kohosta vastaan pelattaessa. Nyt vaihto- ja kotiutuslyöjillä on useampi lyöntivaihtoehto ja tämä tulee kääntää positiiviseksi voimavaraksi. Kakkospelinjohtaja Jussi Haapakosken mukaan ratkaiseva tekijä Vimpelin tämän kauden menestymisen taustalla on vähäiset loukkaantumiset, jos lukkari Hannu Huuskosen päävammaa ei lasketa. Tästä tulisikin muiden joukkueiden ottaa oppia, koska jostain kumman syystä kärkijoukkueille tulee yleensä vähemmän loukkaantumisia verrattaen muihin nippuihin. Muutenkin Haapakoski on tyytyväinen joukkueensa kauteen tähän mennessä.

– Kausi on ollut kaikinpuolin onnistunut, kun nyt on mahdollisuus päästä tavoitteeseen eli voittaa mestaruus.

Sotkamoa vastaan räpylän tulee kestää ja sen kestävyys todistettiin Joensuu-sarjassa. Lukkari Huuskonen pelasi kauden parhaan pelinsä neljännessä ratkaisupelissä ja se antaa lisää itseluottamusta jyväskyläläislähtöiselle pelimiehelle finaaleja varten. Ulkokentän herra ja hidalgo välieräsarjassa oli polttolinjassa huikean työn tehnyt Sami Haapakoski. Haapakoski tulee olemaan isossa roolissa myös finaaleissa, koska Sotkamon Jani Komulainen ja Roope Korhonen tykkäävät vaihtaa varsinkin 2-tilanteissa kovilla saumalyönneillä. Nopea ja hyvin peliä lukeva Sigge pystyy eliminoimaan tarvittaessa Jymyn kovat vaihtolyönnit. Haapakosken veljellä Jussilla on yksinkertainen lääke Sotkamon kaatamiseksi.

– Pitää uskaltaa pelata.

Vai juhliiko sittenkin Vimpeli? Kuva: Joona-Pekka Hirvonen / www.jphirvonen.net

Vai onko sittenkin Vimpelin vuoro? Kuva: Joona-Pekka Hirvonen / www.jphirvonen.net

Joukkueet valmiita titaanien taistoon

Vaikka Vimpeli ei ole pystynyt voittamaan Sotkamoa pitkään aikaan, tietää joukkue Jymyn olevan kaadettavissa. Kaukana voitto ei ole ollut Hiukassakaan, joten tuskin mitään suurempaa Jymy-peikkoa vimpeliläisillä on. Kummallekaan joukkueelle tilanne ei ole uusi ja henkistä latausta ei otteluihin tarvitse hakea. Sotkamon pelinjohtaja Mikko Korhonen ei usko, että heillä olisi suurempaa henkistä yliotetta Vimpelistä.

– Minä ajattelen niin, että jokainen ottelu on oma tarinansa ja yliote vastustajasta on otettava aina uudelleen ja uudelleen, pelistä toiseen. Se, että on aiempia kohtaamisia voittanut nostaa toki itseluottamusta pelaamiseen.

Molemmat joukkueet ovat saaneet hengähtää tarpeeksi kovan otteluruuhkan jälkeen ennen lauantaina alkavia finaaleja. Vedon kannalta oli elintärkeää, että joukkue löi Joensuu-sarjan poikki neljässä ottelussa, jolloin joukkue sai extrapäivän akkujen lataamiseen ja Sotkamon analysoimiseen. Haapakosken mukaan joukkue on edennyt kuluneen viikon normaalilla kaavalla.

– Tiistaina vielä pelattiin niin keskiviikkona oli palauttava reeni. Torstaina sisäpelitoistoja ja pieni palaveri. Perjantaina harjoitukset ja palaveri.

Sotkamo on saanut keskittyä finaaleihin hieman pidempään. Heidänkään harjoittelussa ei ole ollut mitään ihmeellistä – eikä tässä vaiheessa kautta pidäkään olla.

– Alkuviikko lajiharjoittelua pienryhmissä ja fysiikkaa. Loppuviikko otteluun valmistavia joukuetreenejä ja fysiikkaa.

Arvio:

Mitäköhän sitä uskaltaisi väittää. Ainakin sen uskallan luvata, että edessä on todella huikeat ja kovatasoiset finaalit. Tarkemman analyysin joukkueiden sisä- ja ulkopelistä sekä pelinjohtajista voit lukea eilisestä ennakostamme.

Uskon, että Vimpeli pystyy haastamaan Sotkamon, jos he saavat sisäpelinsä rullaamaan. Joukkue tarvitsee palottomia ajolähtöjä, että Jymyn ulkokenttä joutuu todelliseen painetilanteeseen. Ulkopelissä Huuskosen vire ratkaisee paljon – kuten moneen kertaan on tullut todettua. Toivon myös, että Vedon pelaajat keskittyvät tällä kertaa pelaamiseen ja tuomarit ym. ulkopuoliset häiriötekijät jätetään taka-alalle. Tämä olisi heidän menestyksen kannalta ainakin toivottavaa. Vimpelin tulisi jollain keinoin napata vähintään yksi voitto Hiukasta ja se ei tule olemaan helppoa.

Sotkomalla on hienoinen etulyöntiasema kotietunsa ja Toni Kohosen turvin ja Jymylle riittää mestaruuteen se että se hoitaa kaikki kolme kotiotteluaan. Vaihtolyönneissä Sotkamon Niko Korhonen ja Antti Hartikainen lähtevät varmasti hyökkäämään tutuilla pompuilla ja tämä toimii ainakin kotikentällä. Tämä takaa Jymylle tarvittavan määrän 3-tilanteita otteluiden ratkaisuun. Ulkopelissä räpylä pitää.

Uskon, että loppujen lopuksi mestaruutta juhlitaan Sotkamossa, mutta vasta viidennen ottelun jälkeen – joten mestaruus Jymylle otteluvoitoin 3-2.

Vedonlyönti

Joukkeet ovat pelanneet tosi tasaisia otteluita ja jokaisessa ottelussa on aihio tasapelille. Tänään Nordicbet tarjoaa tasurista 2,85 kertoimen. Lisäksi u/o raja on lyöty aika alas 9,5:een, joten siihen kannattaa iskeä overia kertoimella 1,72. Jos et vielä omista Nordicbetin tilitä, niin nyt se kannattaa avata. Nordicbet tarjoaa 200 %:n ensitalletusbonuksen aina 200 euroon saakka! Tästä bonukseen ja veikkailemaan.

Kaikki katsomoihin! Vimpeli järjestää ensimmäiseen finaaliin fanibussin. Lisää täältä.

Jymy taas tarjoaa lauantaina 800:lle ensimmäiselle ennakkolipun haltijalle ilmaisen keräilyharvinaisuuden – Finaalit 2014 T-paidan.

Jymy tarjoaa lauantaina 800 ensimmäiselle ennakkolipun ostajalle keräilyharvinaisuuden - Finaalit 2014 T-paidan. Kuva: SuperJymy Oy

Jymy tarjoaa lauantaina 800 ensimmäiselle ennakkolipun ostajalle keräilyharvinaisuuden – Finaalit 2014 T-paidan. Kuva: SuperJymy Oy

Otteluohjelma:

La 6.9.
Sotkamo-Vimpeli, miehet, 1. loppuottelu 16.00 Nelonen ProRuutuYLE Puhe

Su 7.9.
Vimpeli-Sotkamo, miehet, 2. loppuottelu 16.00 Nelonen ProRuutuYLE Puhe

La 13.9.
Sotkamo-Vimpeli, miehet, 3. loppuottelu 14.00 Nelonen ProRuutuYLE Puhe

Tarvittaessa:

Su 14.9.

Vimpeli-Sotkamo, miehet, 4. loppuottelu 16.00 Nelonen ProRuutuYLE Puhe

La 20.9.
Sotkamo-Vimpeli, miehet, 5. loppuottelu 16.00 Nelonen ProRuutuYLE Puhe

Lähde: Pesäpalloliitto

Kuvat: SuperJymy Oy & Joona-Pekka Hirvonen Photography