Lumilautailijoiden lämmittelyt on nyt laskettu

Kansainvälisen hiihtoliiton järjestämät lumilautailun mm-kilpailut on pidetty vuodesta 1996 alkaen yhteensä kymmenen kertaa. Suomi kuuluu kisojen menestyneimpiin maihin, vaikka mitalit (19kpl) on kerätty ainoastaan halfpipesta, slopestylesta ja big airista. Lisäksi kisoissa lasketaan ratalajit ”pujottelu, suurpujottelu, parisuurpujottelu” sekä erikseen valmistetussa radassa lumilautacrossia. Tosin suomalaisedustusta ei muutamiin vuosiin ratalajeihin olla saatu.

Suomalaismenestyksen syitä on takuulla monia, vaikka toisaalta FISin kisoista menestys ei samalla tavalla olekaan siirtynyt Pohjois-Amerikan kilpailuihin. Pohjois-Amerikassa tason uskotaan olevan astetta kovempi, vaikka toisaalta olympialaisissa menestys kohtuullisesti onkin jakautunut Euroopan, USAn, Kanadan ja myös Japanin kesken.

Usein laskijoilta kuullaan, että Suomen snoukkamenestys perustuu pieniin tuntureihin. Maailmalla joudutaan ensin nousemaan kilometrien korkeuteen ja pelkkää halfpipeä tai parkkia varten rakennettua hissiäkään ei kaikkialta löydy. Suomen mäet taas ovat reilusti alle kilometrisiä ja snowparkkeihin on omat hiihtohissinsä. Toistojen lukumäärä on tällöin Suomessa helpompi pitää korkeana. Ja tokihan Suomen talvi on Lapissa valtavan pitkä.

Ja näin ollen edellisen artikkelin urheilu vastaan viihde -asetelmaankin olen saanut vastauksen. Pidän lumilautailijoita ehdottomasti urheilijoina. Poikkeuksellisina kylläkin, mutta ehdottomasti he tekevät lajinsa parissa työtä kuin kuka tahansa huippu-urheilija.

Mm-kisat on siis polkaistu käyntiin ja suomalaisittain jopa yllättävän tahmeasti. Suomen joukkueen taso etenkin miehissä on kuitenkin ennakkoasetelmissa todella kova, mutta halfpipe jätti kokeneen suomalaiskaksikon finaalin ulkopuolelle. Ensi viikon slopestyle ja big air ovat kuitenkin ennakkoon Suomen vahvimmat lajit.

Halfpipen erikoismiehen Markus Malinin varsin hyvältä vaikuttanut lasku ei riittänyt kovatasoisen karsinnan top 5:een, jota vaadittiin finaaliin. Hieman varmistelun makua runeissa olikin, kun ”Mannelta” varsin varmana ja monipuolisena löytyvä tuplakorkkilompakko antoi potkua vain yhteen tuplaan. Luultavasti maailman hymyilevimmän lumilautailijan hymy ei tapansa mukaan hyytynyt edes karsiutumiseen. Pientä jossiteltavaa jätti kuitenkin olympiavoittaja Iouri Podlachikovin laskun arvostaminen ”Mannen” edelle melko samankaltaisilla laskuilla. Allekirjoittaneelle jäi ainakin vahva maku, että ”iPodin” olympiamestarin status vei hänet niukasti Malinin ohitse. Ja onhan se toki selvää, että markkinoinnin näkökulmasta olympiavoittajan pääseminen finaaliin on arvokkaampaa kuin Malinin. Salaliitot ei kuitenkaan kuulu lumilautailuun.

Janne Korpikaan ei yltänyt parhaimpaan tasoonsa ja yllättävä karsiutuminen koitti hänellekin, vaikkakin selvemmin. Korvella toisin kuin Malinilla on jäljellä vielä slopestyle ja big air.

Ella Suitiala taas joutui kantamaan naisten halfpipe-edustusta yksinään, kun joukkuekaveri Malla Partanen loukkasi itsensä harjoituksissa. Ellan kohtaloksi koitui uusi temppu, joka on naisten pipessä aivan kärkipään temppuja. Kyseinen haakonflip-temppu kiertää 720 astetta takaperinvoltilla.

Ennen maanantain slopestyle-karsintoja käydään siis Suomi-vapaat halfpipe-finaalit. Ellei sitten suomalaisedustajaksi lasketa Kiinan päävalmentajaa Pekka Koskelaa. Suomelta lähtee slopestyle-kisaan täydet neljän hengen joukkueet. Miehissä lisäksi Roope Tonterin viime kisojen mestaruuden myötä extra-paikka. Määrän lisäksi mukana on laatua ja ensi viikolta voidaan odottaa jälleen mitaleita.

Crossi-finaalitkin suomalaispettymys

Heikko suomalaisperjantai jatkui iltapäivän lumilautacrossin finaaleissa. Jussi Taka (28.) jäi jo ensimmäiseen heatiin ja Anton Lindfors (16.) toiseen. Crossifinaalin heatit laskettiin tavallisen kuuden laskijan sijasta neljällä laskijalla ja ratakin vaikutti melko helpolta. Lindforsilla tuleekin eteen suuri muutos, sillä viikon päästä laskettavat X Gamesin crossit tullaan varmasti laskemaan paljon hurjemmalla radalla. Coloradon osavaltion Aspenissa on totuttu näkemään valtavat hyppyrit ja muutenkin radalla sattuu ja tapahtuu. Kuten lajiin kuuluu.

Halfpipe finaalit lauantaina suorana Areenasta klo 18.55 alkaen ja kooste Yle TV2 klo 21.00-21.50. Äänessä ex-lumilautailija Sami Saarenpää.