Ajax Amsterdamin valmentaja Frank de Boer on systemaattinen henkilö. Oman kalenterin voi tarkistaa vuosittain seuraamalla de Boerin mediaesiintymisiä: kun koittaa tammikuu, de Boer julkaisee Ajaxin tulevan tilinauhan eli pelaajat jotka ovat myynnissä.
Noin tasan vuosi sitten de Boer ennakoi, että silloin kaksi Hollannin mestaruutta putkeen voittaneesta Ajaxista lähtee todennäköisesti kolme pelaajaa lähitulevaisuudessa. Christian Eriksen, Toby Alderweireld ja kapteeni Siem de Jong mainittiin pelaajina, joita Ajaxin on mahdoton pitää. Lopputulema oli, että Eriksen ja Alderweireld vaihtoivat käypään hintaan maisemia, de Jong mikäli pysyy terveenä on vuorossa tulevana kesänä.
Tällä kertaa de Boerin ykkösnimi oli de Jongin sijaan Huuhkajien kapteeni Niklas Moisander. Frank de Boerin hollantilaismedialle antama lausunto avasi huutokaupan topparista, sillä Ajaxin ja de Boerin julkilausumia on totuttu jalkapallomaailmassa lukemaan tarkasti. Ajaxin moderni historia on tyly: kun pelaajasta tarjotaan riittävä summa, pelaaja lähtee. Amsterdamissa hyväksytään, että Ajax on yksi Euroopan tähtihautomoita, josta parhaat lähtevät eikä heitä edes yritetä väkisin pitää. Muutama vuosi otetaan pelillinen maksimi irti ja sitten adios, kunhan riittävä määrä rahaa liikkuu. Aika harva pelaaja sitten Danny Blindin on peliuransa Ajaxissa täyden palvelun jälkeen lopettanut
Bosman opetti kovan kautta
Ajaxin nykystrategia opittiin kantapään kautta. Jari Litmasen johtama Mestarien liigan 1995 voittanut ja 1996 finaaliin päässyt joukkue lähti muualle käytännössä ilmaiseksi. Amsterdamissa oltiin täysin varmoja, ettei Jean-Marc Bosman voi omaa oikeusjuttuaan siirtokäytäntöön liittyvissä asioissa voittaa ja ArenA:lla tuudittauduttiin siihen, että joukkueen itse kasvattamat tai halvalla hankkimat tähtipelaajat joko jäävät seuraan tai siirtyvät huimilla summilla muualle. Toisin kävi, sillä Bosman voitti ja muutti jalkapallon siirtomarkkinat ikuisiksi ajoiksi (artikkeli Wikipediassa). Ajaxille jäi jäljelle vain muistot tähdistään ilman, että guldenit juoksivat tilille. Silloin seurassa päätettiin, ettei näin käy koskaan enää.
Eikä näin ole käynyt. Pelaajat, joilla on kauppa-arvonsa, myydään yleensä siinä vaiheessa, kun sopimusta on jäljellä vuosi. Tällöin myyntihinta on vielä kohdallaan eikä omaa päätä tarvitse vaivata työläillä ja hankalilla jatkoneuvotteluilla. Tietysti tämä koskee vain pelaajia, jotka ovat omilla esityksillään ansainneet siirron isompiin sarjoihin tai seuroihin. Ne pelaajat, joilla seura ei näe arvon kehitystä, laitateen tiettyyn ikään mennessä muualle ja satsataan omiin nuoriin.
Pyörä lähtee taas pyörimään. Kun Alderweireld myytiin Atletico Madridiin, tilalle nostettiin omista junioreista untuvikko Joël Veltman, joka pian nousikin Hollannin maajoukkueeseen. Tämä vain esimerkkinä, sillä sama käytäntö on voimassa jokaiselle pelipaikalle. On ajaxilaisen ajattelun kulmakivi, että kaikki myydyt pelaajat pystytään täyttämään oman juniorikoulun kasvateilla. Vain aniharvoin tästä periaatteesta tingitään seurajohdon mielestä on valmentajien kyvyttömyyttä, jos tehdas ei tuota uusia pelaajia myytyjen tilalle.
Luonnollisesti hyvä ja oikea-aikainen scouttaus on osa kuviota. Entinen Ajax pelaaja Sören Lerby on nykyään mahtiasemassa oleva pelaaja-agentti ja hän kollegoittensa kanssa osaa katsoa skandinavian markkinat. Erityisesti tanskalaispelaajille Ajax on viime aikoina ollut oivallinen astinlauta isommille kentille, Eriksenin johdolla. Perinteisesti Ajaxilla on myös hyvät suhteet Etelä-Amerikkaan ja Afrikkaan, mutta juuri nyt Skandinavia on scouttauksen iso painopiste.
Moisander poikkeus Ajax -toimintaan
Nyt siirtohuhujen keskiöön noussut Niklas Moisander on monella tavalla poikkeus nykypäivän Ajax-kokonaisuudessa. Jong-Ajaxin aikana Moisanderin ei arvioitu koskaan nousevan vakiopelaajaksi Ajaxiin. Hänen annettiin mennä, jopa ilman mitään tarkempaa seurantaa. Ajaxin traditioon on pitkälti kuulunut, että nuori pelaaja mitataan omissa juniorijoukkueissa ja mikäli ei riitä, asia on sillä selvä. Moisander kuitenkin yllätti kaikki, jopa Ajaxin usein varsin kaikkitietävästi käyttäytyvän organisaation. Hollannin kakkossarjan Zwollessa, Suomessakin mainetta niittäneen Jan Eversen johdolla, turkulaisen ura lähti vahvaan nousukiitoon AZ Alkmaar nappasi suomalaisen ja Alkmaarissa tällä kertaa Luis van Gaalin vahvassa opastuksessa Moisander nousi Hollannin pelaaja-aateliin. Kun Hollannin pääsarjan parhaaksi pelaajaksi keväällä 2012 valittu Jan Vertonghen myytiin Tottenhamiin, oli Ajaxin aika tunnustaa julkisestikin yli kolmen miljoonan euron virhearviointinsa. Moisander ostettiin hollantilaisittain kovalla summalla kotiin, asia, mikä tapahtuu aniharvoin Ajax-leirissä. Lisäksi Moisander oli poikkeuksellisen vanha pelaaja Ajax-hankinnaksi, sillä harvemmin seura ostaa 30 vuotta lähestyvää pelaajaa.
Mutta Ajax ei olisi Ajax, ellei seura näkisi saumaa saada omansa pois korkojen kera. Moisander on pelaaja parhaassa iässä, mutta hän myös lähentelee sitä ikää, jonka jälkeen hinta siirtomarkkinoilla putoaa. Tuleva kesä on siis oikea aika lähteä, niin Moisanderin kuin Ajaxin näkökulmasta. Moisander on pelannut jopa joukkueen kapteenina ja hän on äärettömän arvostettu pelaaja pukukopin kuin valmennusjohdon silmissä. Ajaxissa tuoton lisäksi ajatellaan, ainakin ajoittain, myös pelaajan etua. Frank de Boer ja kumppanit näkevät, että Moisander voi vielä tehdä yhden merkittävän urasiirron pelillisesti ja taloudellisesti.
Tämän ajattelutavan mukaan de Boerin mediakommentti kertoi tulevasta: ”myynti on lähes väistämättä edessä, sillä se olisi sekä pelaajan että seuran etu.”
Mitään tuskin tapahtuu ennen kesää. Tällä hetkellä Niklas Moisander on aivan liian arvokas pelaaja de Boerille kentällä. Ajaxin on taas voitettava mestaruus ja sitä kautta varmistettava jatkuvuus Mestarien liigassa. Kesällä kaikki on toisin ja ovet avoinna.
Mikä on sitten maajoukkuekipparin suunta? Romantikot saattavat haaveilla jostain todellisesta suurseurasta, mutta varsin todennäköisesti siirto yhteen Euroopan neljän suurimman seuran haastajajoukkueista. Ostaja voi hyvin olla Eurooppa Liigan tason joukkue, miksei jopa Mestarien liigaan osallistuva ryhmä terävimmän kärjen takana. Moisander on taustaryhmineen niin perusteellisesti asioita pohtiva, ettei hän uransa tässä vaiheessa ota sellaista riskiä, että hän siirtyisi joukkueeseen, jossa hän ei pääsisi pelaamaan. Valtaseurat eivät pelitakuita kenellekään anna, oli kyseessä kuinka hyvä pelaaja tahansa. Moisanderin tapauksessa haetaan myös suoraa pelillistä itseisarvoa, todennäköisesti pitkän sopimuksen kautta, sillä on poikkeuksellista, että siirtoa vielä isompaan seuraan tässä vaiheessa uraa tulisi.
Ei olisi ihme, että Moisanderin uusi sarja olisi koko ajan isommilla summilla ja panostuksilla jylläävä Bundesliiga. Bayernin veturoimana televisiorahaa tulee sarjalle sisään enemmän kuin koskaan ja globaaleihin katsojakontakteihin tähdännyt strategia on purrut. Lisäksi kulttuuriero Hollannin ja Saksan välillä on minimaalinen, huomattavasti pienempi kuin Englannin, Italian tai Espanjan välillä. On jopa luultavaa, että Moisanderin palveluksista tullaan käymään Saksassa jonkinlainen kilpailu. Saksassa ei olla koskaan passin syntymäaikaa turhan tarkkaan katseltu. Bundesliigassa ikä joka on siis Moisanderilla ihanteellinen on kokemusta ja viisautta. Isoja satsaajia ensi kaudelle on paljon, joten ottajia riittää.
Näyttää siis varmalta, että Moisanderin tulevaisuus on jossain muulla kuin Ajaxissa ja Huuhkaja-kapteeni tulee kesällä olemaan Amsterdamilaisten yksi suurimmista tilinauhoista, jossa raha liikkuu Saksasta Hollantiin.