Bundesliiga-ennakko 2018-2019 – Osa 2: Tasaisessa keskikastissa käydään kova kilpailu europaikoista

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 starttaa perjantaina 24.8. Seuraa kaikki huippuottelut suorana Viaplay-palvelussa.

Bundesliiga-kausi 2018-2019 on jo ovella. Sarja pyörähtää käyntiin perjantaina 24.8, kun hallitseva mestari Bayern München saa kotikentällään pelattavassa avausottelussa vastaan Hoffenheimin. Odotettavissa on jälleen erittäin mielenkiintoinen sarjakausi. Useissa joukkueissa on tapahtunut muutoksia, jotka olettavasti tulevat vaikuttamaan myös voimasuhteisiin. Faneille.com tuo oman panoksensa saksalaisfutiksen ystäville perkaamalla sarjan joukkueet ja tarjoilemalla lähtökohdat kolmiosaisen ennakon voimin.

Toisessa osassa pureudutaan keskikastin joukkueisiin, joilla monella on potentiaalia haastaa sarjan kärkiryhmä ja yltää Euroopan kentille.

 

12) VfL Wolfsburg

Tulleet:

Daniel Ginczek (VfB Stuttgart), Felix Klaus (Hannover), Pavao Pervan (LASK), Jerome Roussillon (Montpellier), Wout Weghorst (AZ Alkmaar)

Lähteneet:

Daniel Didavi (VfB Stuttgart)

Lähtökohdat:

Viime kausi – kuten myös sitä edellinen – oli Wolfsburgille täysi katastrofi. Seura oli hiuskarvan varassa pudota 2. Bundesliigaan ja se nousi putoamiskarsintaan suoran putoajan paikalta viimeisen kierroksen Köln-voiton ansiosta. Kaksiosaisessa karsinnassa Holstein Kiel ei pystynyt kepittämään autokaupungin seuraa ja vihreäpaidat nähdään korkeimmalla sarjatasolla myös tällä kaudella.

Wolfsburg on mystinen joukkue. Se operoi Bundesliigan kärkipään budjeteilla vuodesta toiseen ja sillä on vakavarainen Volgswagen-konserni tukemassa, mutta siitä huolimatta viimeiset vuodet ovat olleet rajua alisuorittamista. Seura palkkasi keväällä meritoituneen Jörg Schmadtken urheilujohtajakseen, ja hänen odotetaan herättävän nukkuva jättiläinen horroksestaan. Wolfsburgin viime kauden paras maalintekijä Daniel Didavi vaihtoi Stuttgartiin, mutta uusina hyökkääjinä seuran palvelukseen liittyneet Daniel Ginczek ja Wout Weghorst koittavat paikata maalivajetta. Kärkipuolustaja Marcel Tisserandin lainasopimuksesta saatiin sorvattua pysyvä, mikä oli tärkeä onnistuminen seurajohdolta. Myös Jerome Roussillonin tulo parantaa merkittävästi Wolfsburgin puolustusta.

Mainzista toissakaudella saapunut Yunus Malli ei ole onnistunut pääsemään odotetulle tasolle nykyisessä seurassaan. Ehkä Didavin poistuminen vapauttaa Turkin maajoukkuemiehestä tällä kaudella lisätehoja irti, ken tietää. Syytä ainakin olisi. Malli iski 27 maalia Mainzille 50 ottelussa ja Volkkari-seura kaipaisi kipeästi vastaavaa liekehdintää yhdeltä tärkeimmältä pelaajaltaan.

Wolfsburgin materiaali riittäisi paperilla hyviinkin sijoituksiin, mutta se ei ole konkretisoitunut kentällä. ”Die Wölfe” -fanien on turha odottaa kuuta taivaalta nytkään, mutta oletettavasti sarjapaikan puolesta ei tarvitse tällä kaudella enää pelätä. Valmentaja Bruno Labbadia on pieni kysymysmerkki. Aikaisempina vuosina hän on ollut parhaimmillaan lyhyissä pesteissä, suoranaisena tulipalojen sammuttajana kriisijoukkueissa. Hänen vahvuutensa eivät kuitenkaan ole pitkäjänteisessä tuloksenteossa ja juuri sellaista valmentajaa Wolfsburg nyt kaipaisi. Labbadian odotettiin vaihtavan maisemaa kesällä, mutta Schmadtke päätti luottaa saksalaisluotsiin edelleen.

Seuraa häntä: Josep Brekalo

20-vuotias kroatialaislaituri Josep Brekalo pelasi ensimmäisen kokonaisen Bundesliiga-kautensa viime kaudella. Syyskausi meni lainalla Stuttgartissa, josta hän palasi kevätkaudeksi Wolfsburgiin. ”Kroatian Arjen Robben” oli isossa roolissa Bundesliigan loppuhetkillä sekä tukalissa karsintapeleissä Kieliä vastaan. Dinamo Zagrebin kasvatti tykkää usein leikata laidalta sisään, josta viittaus Bayern München-tähteen juontuu.  Kovakuntoinen Brekalo tekee hurjan määrän töitä joka ottelussa ja tuon asenteen sopisi tarttuvan myös muihin alisuorittaneen seuran pelaajiin.

Yunus Mallilta on lupa odottaa enemmän kuin mitä on toistaiseksi Wolfsburgissa nähty. (AOP)

11) Werder Bremen

Tulleet:

Felix Beijmo (Djurgardens IF), Martin Harnik (Hannover), Davy Klaassen (Everton), Kevin Möhwald (Nürnberg), Yuya Osako (Köln), Claudio Pizarro (free agent)

Lähteneet:

Thomas Delaney (Borussia Dortmund), Fallou Diagne (Konyaspor), Jerome Gondrof (Freiburg), Zlatko Junuzovic (RB Salzburg), Eric Oelschlägel (Borussia Dortmund), Lennart Thy (Büyüksehir)

Lähtökohdat:

Werder Bremenin viime kauden alku oli kuin toisinto toissakaudesta. Penkin alle menneen syyskauden johdosta valmentaja Alexander Nouri sai potkut viime lokakuussa. Hän puolestaan oli syrjäyttänyt Viktor Skrypnykin vain vuotta aiemmin syyskuussa. Nykyisen valmentajan Florian Kohfeldtin alaisuudessa Werder taisteli pitkään viimeisistä paikoista Euroopan kentille, hyytyen kalkkiviivoilla kuitenkin 11:sta. Kotona Bremenillä kulkee. Kohfeldtin aikana joukkue on pelannut nyt 13 peliä kotikentällään ilman tappioita ja lähtee parantamaan kyseistä tilastoa alkavalla kaudella. Otto Rehhagel pitää hallussaan tappiottomien pelien ennätystä Weserstadionilla. Saksalaislegendan putki oli 21 pelin mittainen.

Werder menetti tuikitärkeän Thomas Delaneyn Dortmundiin, mutta seura pystyi tekemään tanskalaisesta saaduilla rahoilla uusia investointeja. Martin Harnik, Yuya Osako ja kannattajien suursuosikki Claudio Pizarro vahvistavat osaltaan hyökkäyskalustoa. Tosin paluumuuttaja Pizarron avut tulevat näkymään ennen kaikkea pukuhuoneen puolella henkisenä johtajana ja mentorina nuoremmille, eikä lokakuussa 40-vuotta täyttävältä veteraanilta odoteta enää ratkaisupelaajan roolia kentällä. Bremeniin saapui Evertonista Davy Klaassen, jonka toivotaan äityvän mainetekoihin Bundesliigassa. Vaikka noin 13 miljoonan euron siirtosumma ei kummemmin kohahduttanut paisuneilla nykymarkkinoilla, oli Werder Bremenin maksama siirtokorvaus joka tapauksessa seuraennätys.

Werder Bremenin kokoonpanon rakenne tukee hyvin Kohfeldtin peluuttamaa rohkeaa hyökkäysvoittoista pelitapaa. Tämä vaatii kuitenkin sitä, että puolustus on tiivis. Siispä Niklas Moisanderilta, Ludwig Augustinssonilta, ja Milos Veljkovicilta odotetaan vahvaa kautta. Materiaali on kapea, eikä se kestä profiilipelaajien loukkaantumisia. Werder löytynee keväällä sarjataulukosta puolivälin nurkilta.

Seuraa häntä: Josh Sargent

Syyskuussa 2017 Werder ilmoitti, että se on sopinut suullisesti nuoren amerikkalaispelaaja Josh Sargentin siirtymisestä saksalaisseuraan. Nuorukainen allekirjoitti sopimuksen 18-vuotissyntymäpäivänään, helmikuun 20.päivä 2018. Hän ei ole vielä pelannut peliäkään Bundesliigassa, mutta Bremenissä ollaan toiveikkaita, että hyökkääjä pystyy ottavan seuraavan askeleen kohti huippua Saksassa. Sargent ei ole ensimmäistä kertaa Euroopassa. Hän on ehtinyt käydä aiemmin jo PSV Eindhovenin ja Schalken harjoitusleirillä imemässä oppia.

 

10) Hertha Berlin

Tulleet:

Javairo Dilrosun (Manchester City), Lukas Klünter (Köln), Pascal Köpke (Erzgebirge Aue),

Lähteneet:

Julian Schieber (Augsburg), Mitchell Weiser (Bayer Leverkusen)

Lähtökohdat:

Nuoriin pelaajiin panostanut pääkaupungin joukkue Hertha Berlin lähtee kauteen 2018-2019 aikeinaan parantaa viime kauden kymmenettä sijaansa. Seura ylsi toissa kauden kuudennen sijansa myötä Eurooppa-liigan karsintoihin ja sinne ”Die Alte Dame” mielisi uudestaankin. Hertha menetti kesällä Mitchell Weiserin Bayer Leverkuseniin. Monipuolisen laitamiehen lähtö oli menetys, mutta vastaavasti seura sai tehtyä Lukas Klünterin, Pascal Köpken ja Valentino Lazaron lainasopimuksista pysyvät, jonka turvin kolmikko jatkaa historiallisessa kaupungissa jatkossakin.

Manchester Citystä tulleen Javairo Dilrosunin ympärillä on ollut kuhinaa. Amsterdamissa syntyneestä, Hollannin ja Surinamin passit omaavasta kaksikymppisestä on hehkutettu tulevaisuuden tähteä. Häntä on verrattu jo Ruud Gullitin, Frank Rijkaardin ja Patrick Kluivertin kaltaisiin pelaajiin, eikä vähiten sen vuoksi, että heillä kaikilla on samanlainen tausta.

Herthan yksi tärkeimpiä pelaajia on tsekki Vladimir Darida. Keskikenttäpelaaja on kuitenkin tällä hetkellä polvivammojen vuoksi sivussa ja häntä valmentaja Pal Dardai todella tarvitsee. Darida on laadukas box-to-box pelaaja, joka johtaa esimerkillään kentällä. Nuorten maajoukkueissa tehokaasti aiemmin esiintynyt hyökkääjä Davie Selke väläytteli ajoittain viime kaudella, mutta hänen olisi pystyttävä parantamaan maalimääräänsä pääkaupunkilaisten paidassa tällä kaudella. Kymmenen maalia ei riitä tekemään Herthan hyökkäyksestä riittävän vaarallista, sillä Vedad Ibisevic ja Salomon Kalou ovat eittämättä jo uriensa ehtoopuolella.

Seuraa häntä: Marvin Plattenhardt

Vasen laitapuolustaja Marvin Plattenhardt teki vuosi sitten maajoukkuedebyyttinsä ja tänä kesänä hän nousi MM-kisojen avausottelussa Meksikoa vastaan jopa avauskokoonpanoon, Jonas Hectorin sairastuttua. Luotettava puolustaja syötti viime kaudella Bundesliigassa kunnioitettavat seitsemän maalia. Huomionarvoista on, että viisi näistä osumista syntyi kulmapotkuista joten laitapakin merkitystä erikoistilanteissa ei voi väheksyä.

Pääkaupunkilaisuudestaan huolimatta Hertha Berlin ei ole onnistunut nousemaan suurseurojen joukkoon Saksassa. (AOP)

9) Eintracht Frankfurt

Tulleet:

Nicolai Müller (Hamburg), Obite N’Dicka (Auxerre), Goncalo Paciencia (FC Porto), Frederik Rönnow (Bröndby), Lucas Torro (Osasuna), Felix Wiedwald (Leeds United)

Lähteneet:

Kevin-Prince Boateng (U.S. Sassuolo), Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen), Omar Mascarell (Schalke), Alexander Meier (?), Marius Wolf (Borussia Dortmund)

Lähtökohdat:

Viime kausi oli melkoista vuoristorataa Frankfurtille. Surkean startin jälkeen joukkue kuitenkin paransi otteitaan läpi syyskauden. Vielä maaliskuussa se kävi parhaimmillaan neljäntenä, mutta kauden kaksi viimeisintä kuukautta kohtelivat ”Die Adleria” karusti. Viimeisistä 11:sta sarjaottelusta Eintracht hävisi seitsemän ja saalisti vaivaiset viisi pistettä kahdeksasta viimeisestä pelistä. Viime vuosien aikana Frankfurtille onkin ollut leimallista se, että Rückrunde – Bundesliigan kevätkausi – menee riman alta. Viime keväänä helpostusta kärsimykseen toi kuitenkin Saksan cupin finaalihuuma. Seura kaatoi sensaatiomaisesti Bayern Münchenin 3-1 ja voitti ensimmäisen pokaalinsa 30 vuoteen.

Joukkue on kokenut kesän aikana isoja muutoksia. Suuri motivaattori, valmentaja Niko Kovac, vaihtoi bisneskaupungin Münchenin haasteisiin ja tilalle tulleella Adi Hütterilla on isot saappaat täytettävänään. Hänen olisi kyettävä saamaan pelaajat puolelleen, samalla tavalla kuin Kovac, joka osasi tarjota keppiä ja porkkanaa oivallisessa suhteessa viime kaudella. Hütter on toki erinomainen valmentaja ja taktikko itsekin. Hän voitti viime vuonna Young Boysien valmentajana Sveitsin mestaruuden ja sitä ennen RB Salzburgissa tuplamestaruuden. Hän on ensimmäinen ulkomailla mestaruuden voittanut itävaltalaisvalmentaja.

Myös pelaajistossa oli vaihtuvuutta. Bundesliigan paras maalivahti Lukas Hradecky siirtyi Leverkuseniin ja hänen korvaajaksi on tyrkyllä Bröndbystä tullut Frederik Rönnow. Tilanne ei ole hänelle uusi, sillä tanskalainen tuli paikkaamaan Hradeckyn jättämää aukkoa myös Bröndbyssä turkulaisen siirryttyä Bundesliigaan vuonna 2015. Keskikentän profiilipelaajat Omar Mascarell, Marius Wolf ja Kevin-Prince Boateng siirtyivät myös pois. Mascarell ihastuttaa ensi kaudella Schalken paidassa, Wolf Dortmundissa ja Boateng palasi Italiaan perheensä luokse.

Isoin asia Frankfurtille on Ante Rebicin jääminen seuraan. Erinomaisen viime kauden jälkeen myös loistavat MM-kisat Kroatian paidassa pelannut Rebic oli likellä tarttua isompien seurojen houkutuksiin, mutta Eintracht sai pidettyä kovasti raatavan hyökkääjänsä riveissään. Hyökkäyksestä löytyy myös ailahtelevasti esiintynyt ranskalainen Sebastien Haller ja kokenut Nikolai Müller.

Frankfurt pelaa tällä kaudella Bundesliigan ohella myös Eurooppa-liigaa. Nähtäväksi jää kuinka kasvava pelitahti vaikutttaa otteisiin kotimaan sarjassa. Tuleeko menestystä vai tekeekö Eintracht ns. ”Kölnit” ja valahtaa häntäpäähän? Viime kaudella maalinteko oli ajoittain tervanjuontia ja yksi Hütterin missioista on saada hyökkäyspäästä lisää tehoja irti.

Poissa ovat viime kauden tärkeimmät luottohevoset. Nyt on aika uuden valmentajan ja uusien kuvioiden. Lähtökohta on todella haastava. Frankfurtin viime vuosien cup-menestys on osoittanut, että seura on parhaimmillaan kun tarvitaan tuloksia yksittäisitä peleistä. Siitä se voi yrittää ammentaa voimaa myös Eurooppa-liigaan. Tosin tämäkin teoria kumoutui viime viikolla. Eintracht hävisi viikon sisään Bayern Münchenille Super Cupin finaalin 0-5 sekä putosi Cupista kaikkien hämmästykseksi jo ensimmäisellä kierroksella, kun Regionalligan Ulm kepitti sen maalein 2-1.

Ottelurasitus kasvaa europelien myötä merkittävästi ja kun ottaa huomioon Frankfurtin taipumuksen sukeltaa keväisin, voi lopulta tulla itku pitkästä ilosta.

Seuraa häntä: Goncalo Paciencia

Portosta hankittu Goncalo Paciencia on ehtinyt jo harjoituskaudella ihastuttaa pehmeällä kosketuksellaan ja pallonkäsittelytaidoillaan. Hän hallitsee pelivälinettä tyylikkäästi ja hyökkääjä on kykenevä myös pelinrakenteluun. On mielenkiintoista nähdä miten portugalilainen sopeutuu Bundesliigan haasteisiin ja pystyykö hän nousemaan avauskokoonpanon pelaajaksi vai onko kohtalona juuttua rotaatiopelaajan rooliin.

Kevin-Prince Boateng vaihtoi Bundesliigan Serie A:han yhden Frankfurtissa pelatun kauden jälkeen. (AOP)

8) VfB Stuttgart

Tulleet:

Gonzalo Castro (Borussia Dortmund), Daniel Didavi (Wolfsburg), Nicolas Gonzalez (Argentinos Juniors), Marc-Oliver Kempf (Freiburg), David Kopacz (Borussia Dortmund), Pablo Maffeo (Manchester City), Roberto Massimo (Arminia Bielefeld), Bruno Sosa (Dinamo Zagreb),

Lähteneet:

Daniel Ginczek (VfL Wolfsburg), Julian Green (Greuther Fürth), Matthias Zimmermann (Fortuna Düsseldorf), Jean Zimmer (Stuttgart)

Lähtökohdat:

Valmentaja Tayfun Korkut palkattin kesken viime kauden, tammikuun lopulla, Stuttgartiin Hannes Wolfin tilalle. Korkut sai putoamiskurimukseen ajautuneen joukkueen nopeasti raiteilleen ja Stuttgart nousi loistavan kevätkauden ansiosta sensaatiomaisesti seitsemänneksi. Hyvästä vireestä kertoo ehkä parhaiten se, että vain Bayern München keräsi Korkutin Stuttgartia enemmän sarjapisteitä Bundesliigan 14 viimeisen kierroksen aikana. Perinneseuran tavoitteena onkin pitää momentum päällä ja ammentaa hienosta loppukaudesta virtaa myös tälle kaudelle.

Stuttgart oli aktiivinen kesän siirtomarkkinoilla. Gonzalo Castron ja Daniel Didavin kaltaiset kokeneet pelaajat olivat fantastisia hankintoja. Heitä tasapainottaa hienosti nuoret parikymppiset Nicolas Gonzalez ja Pablo Maffeo.

Maalintekijä Jumalan armosta, Mario Gomez, on tehnyt kovaa jälkeä Stuttgartissa – jo kahteen otteeseen urallaan. Saksalainen takoi 63 maalia seuran väreissä vuosina 2005-2009, ennen kuin FC Bayern houkutteli miehen riveihinsä. Kahdeksan ja puoli vuotta myöhemmin hän palasi Mercedes-Benz Arenalle, jatkaen siitä mihin jäi edellisellä kerralla. Kahdeksan maalia 16 pelissä viime kaudella auttoi paitsi Stuttgartia kipuamaan sarjataulukossa ylöspäin, mutta myös sementoimaan paikan kannattajien sydämissä. Kirsikaksi kakun päälle tuli kutsu MM-kisoihin. Kaudella 2006-2007 Gomez voitti Bundesliigan mestaruuden Stuttgartin paidassa ja valittiin samana vuonna myös vuoden pelaajaksi sarjassa.

11 vuoden takaisen gloorian toistaminen ei ole tällä kaudella todennäköistä, mutta se tuskin estää unelmoimasta suuria Neckarjoen varrella.

Seuraa häntä: Benjamin Pavard

2. Bundesliigassa piipahtanut Stuttgart nousi viime kaudeksi takaisin pääsarjaan, päästäen Bundesliigassa vain 36 maalia omaan verkkoonsa. Se oli vähiten nousijajoukkueelle sitten FC Bayernin ja kauden 1965-1966. Avaintekijänä saavutukselle oli ranskalaisen Benjamin Pavardin otteet puolustuksessa. Tuore maailmanmestari pelasi itsenä koko maailman tietoisuuteen kesällä Venäjällä, nostaen samalla oman markkinahintansa kymmenkertaiseksi vuoden takaisista lukemista.

 

7) Borussia Mönchengladbach

Tulleet:

Keanan Bennetts (Tottenham), Michael Lang (FC Basel), Torben Müsel (Kaiserslautern), Alassane Plea (Nice), Andreas Poulsen (FC Midtjylland), Christian Theoharous (Melbourne Victory),

Lähteneet:

Vincenzo Grifo (Hoffenheim), Christofer Heimeroth (lopetti), Ba-Muaka Simakala (Roda JC), Jannik Vestergaard (Southampton)

Lähtökohdat:

Borussia Mönchengladbach teki kesällä merkittäviä toimia parantaakseen kilpailukykyään tälle kaudelle. Se olikin välttämätöntä, sillä viisinkertainen Bundesliiga-mestari ja kolminkertainen Saksan cupin voittaja ei halua jämähtää hajuttomaksi keskikastin joukkueeksi. Viime kauden yhdeksäs sija oli pettymys ja sen myötä pelit Euroopassa voitiin unohtaa tämän kauden osalta. Avausottelussa tullut derbyvoitto Kölnistä oli harvoja huippuhetkiä. Jo toisella kierroksella se otti rumasti kuokkaan Dortmundilta 6-1 lukemin ja heti perään Leverkusen kävi Gladbachin kotikentällä takomassa 1-5 lukemat.

”German team” on kannattajamäärillä mitattuna Saksan viidenneksi suurin seura ja sen liki 80 000 virallista jäsentä tuovat omat menestyspaineensa. Seurajohdossa ollaankin reagoitu ja tehty hankintoja, jonka turvin menestystä voitaisiin toivoa jälleen lähitulevaisuudessa.

Gladbachiin saapui kesällä Ranskastä viime kaudella 16 maalia tykittänyt Alassane Plea. 23 miljoonan euron hankinnalta odotetaan Borussia Parkilla paljon. Valmentaja Dieter Heckingin joukkue näyttää muutenkin varsin kilpailukykyiseltä. Maalilla on sveitsiläinen Yann Sommer, joka on yksi sarjan parhaimpia maalivahteja. Puolustuslinjaan uusina miehinä saapui Michael Lang Baselista ja Andreas Poulsen Midjyllandista. Uskottavuutta pakistoon tuo Matthias Ginter ja Niko Elvedi, joiden ansiosta joukkueen alakerta kestää vertailun kilpailijoihin. Joukkueen kapteeni Lars Stindl on Mönchengladbachin paras ja tärkein yksittäinen pelaaja. Luova ja tyylikäs pelaaja orkestroi hyökkäävässä roolissa keskikentällä, ollen joukkueensa pelin sielu.

Viime kaudella Thorgan Hazard pelasi läpimurtokauden, hurjastellen komeat 18 maalia Mönchengladbachille. Belgian maajoukkuepelaajalla olisi silti edelleen rahkeissa varaa parantaa. Ajoittain pelintekijän ratkaisut olivat tarpeettoman hitaita ja ennalta arvattavia. Kenties käyttämätön potentiaali löytyy tällä kaudella?

Thorgan Hazardilta odotetaan viime kauden kaltaisia huippuotteita myös tänä vuonna. (Lars Baron/Bongarts/Getty Images)i

Seuraa häntä: Denis Zakaria

21-vuotias Denis Zakaria saapui vuosi sitten Young Boysista Mönchengladbachiin. Keskikenttämies tuli tyylikkäästi sisään Bundesliigaan. Sveitsiläinen syötti ensimmäisissä neljässä pelissään täydellisellä 100 prosentin tarkkuudella, tehden heti selväksi, että kyse on kovan luokan pelintekijästä. Pitkän huiskea Zakaria erottuu kentällä myös fyysisen preesensinsä ansiosta. Vertaukset Patrick Vieiraan ja Paul Pogbaan ovat imartelevia, mutta eivät tuulesta temmattuja. Zakarialla on edessään hieno tulevaisuus, mikäli kehitys jatkuu samanlaisena kuin tähän saakka.

Artikkelikuva: All Over Press