Pitkä kesä on nyt virallisesti saatu pakettiin siirtoikkunan sulkeutumisen myötä. Bundesliiga-organisaatioilla on ollut jälleen aikaa rakentaa edustusmiehistöistään entistä vahvempia ja kilpailukykyisempiä, niin kotimaan kuin Euroopan sarjoja silmällä pitäen. Tuttuun saksalaiseen tyyliin seurojen rahankäyttö on pysynyt verrattain maltillisena ja satsaukset harkittuina. Syksyn kellastaessa jo lehtiä, on hyvä aika tarkastella mielenkiintoisimpia sarjaan tulijoita sekä muualle lähteneitä pelureita.
Korkean profiilin hankinnat
Corentin Tolisso, Bayern München
Bundesliigan historian kallein hankinta tuli Müncheniin kovalla 41,5 miljoonan euron siirtosummalla ranskalaisesta Olympique Lyonista. 23-vuotias Corentin Tolisso on erinomaisen taitava pallon kanssa ja keskikenttämies pystyy tuomaan Bayernin pelinrakenteluun ripauksen lisää eleganssia. Hurja hintalappu ja viiden vuoden sopimuspaperi kertoo siitä, että nuoren ranskalaisen todella odotetaan nousevan isoihin saappaisiin Allianz Arenalla lähivuosien aikana.
Niklas Süle, Bayern München
Bayern vahvisti jo ennestään vahvaa puolustustaan kesällä, kun Jerome Boatengin, Mats Hummelsin ja Javi Martinezin rinnalle seura hankki Saksan suurimpiin topparilupauksiin lukeutuvan Niklas Sülen Hoffenheimista 20 miljoonalla eurolla. Isokokoinen ja fyysinen Süle tullee olemaan paitsi Bayernin, myös Saksan maajoukkueen johtohahmoja seuraavina vuosina. Takuuvarma hankinta, hyvin vähäisellä floppiriskillä.
Andrey Yarmolenko, Borussia Dortmund
Dortmund oli yrittänyt houkutella ukrainalaista riveihinsä jo parin vuoden ajan. Nyt, Ousmane Dembelen luikittua Barcelonaan, oli toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzken ja urheilujohtaja Michael Zorcin nostettava panoksia. Kova työn tuloksena Kiovan Dynamo taipui lopulta myymään tähtipelaajansa noin 25 miljoonan euron hintaan.
27-vuotiasta laitapelaajaa voidaan pitää laadukkaana ja perusteltuna hankintana. Meritoitunut ja kokenut maajoukkuetason pelaaja mukautunee Bundesliigan vaatimuksiin oletusarvoisesti vaivatta. Hän myös sopinee valmentaja Peter Boszin nuoria pelaajia täynnä olevaan ryhmään hyvin, ja omaa potentiaalia nousta Signal Iduna Parkin uudeksi suosiksi nopeastikin.
Uusia ja uusvanhoja kasvoja
Jadon Sancho, Borussia Dortmund
Englannista on putkahdellut viime vuosien aikana useita lupaavia nuoria pelaajia. Heistä silti vain harvat onnistuvat murtautumaan kivikovien Valioliiga-joukkueiden pelaaviin kokoonpanoihin, eikä moneltakaan valmentajalta tunnu löytyvän luottoa nuoriin. Jo jonkin aikaa on ollut havaittavissa liikehdintää sumusaarilta muualle Eurooppaan parempien näyttöpaikkojen toivossa. Näin toimi myös Jadon Sancho, yksi ikäluokkansa lupaavimmista pelaajista. Hän valittiin aiemmin tänä vuonna alle 17-vuotiaiden EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi, englantilaisen tehtyä kuudessa ottelussa viisi maalia ja annettua yhtä monta syöttöä.
Sancho kieltäytyi Manchester Cityn tarjoamasta sopimuksesta ja valitsi uudeksi seuraksi mieluummin Dortmundin peliajan toivossa. Cityssä kilpailu pelipaikoista olisi ollut ylivoimaista näin nuorelle pelaajalle, mutta Saksassa hän saanee jossain vaiheessa kautta oman näytön paikkansa.
Jhon Cordoba, 1. FC Köln
Lähtökohta on vähintäänkin haasteellinen. Kolumbialainen Jhon Cordoba hankittiin korvaamaan viime kaudella 51:stä Kölnin Bundesliiga-maalista jopa 28 tehnyt Anthony Modeste. Lisäpainetta tuo fakta, että Cordoba oli Kölnin kaikkien aikojen kallein pelaajahankinta. Mainz nettosi pelaajan myynnistä 17 miljoonaa euroa. 24-vuotiaan hyökkääjän onnistumisesta on hyvin pitkälti kiinni Kölnin menestys tällä kaudella. Jos Cordoba floppaa, tietää se 25 vuoden tauon jälkeen jälleen Euroopan kentille yltäneelle seuralle karua paluuta normaaliin arkeen.
Kevin-Prince Boateng, Eintracht Frankfurt
Tästä ghanalais-saksalaisesta persoonasta on kirjoitettu lukuisia tarinoita hänen uransa aikana. Kevin-Prince Boatengin tulo Frankfurtiin on iso mahdollisuus sekä seuralle että pelaajalle itselleen. Hän osaa jakaa peliä edistäviä syöttöjä, laukoa vaarallisesti sekä nostaa omalla energiallaan ja esimerkillään kanssapelaajiensa suoritustasoa. Mikäli liitto sujuu suotuisasti, voi Kotkat yltää hyväänkin sijoitukseen kauden päätteeksi. Mikäli Boateng aiheuttaa pelin ulkopuolisia ongelmia tahi konflikteja, voi se johtaa karuun mahalaskuun. Joka tapauksessa ehdottomasti yksi Bundesliigan mielenkiintoisimmista uhkapeleistä tässä siirtoikkunassa.
Suurimmat menetykset
Benedikt Höwedes, FC Schalke 04
Uuden valmentajan Domenico Tedescon vietyä Benedikt Höwedesiltä kapteenin nauhan, päätti Schalke-legenda ja maailmanmestari-puolustaja ottaa selville, onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella. Italian Serie A:n mestari Juventus tarjosi Höwedesille uutta sopimusta, johon kokenut saksalainen lopulta tarttui. Höwedes ei olisi halunnut lähteä Gelsenkirchenistä, mutta koki valmennuksen epäluottamuslauseen jälkeen olevansa pakotettu uuteen alkuun muualla.
Javier ”Chicharito” Hernandez, Bayer Leverkusen
Leverkusenin kultakimpale pelasi loukkaantumisten vuoksi erittäin repaleisen viime kauden, jonka vuoksi 29-vuotias meksikolainen jäi ”vain” 11 tehtyyn Bundesliiga-osumaan. Siitä huolimatta Chicharito nautti Werkselfissä erittäin suurta suosiota kannattajien keskuudessa ja hänen lähtönsä oli takaisku myös koko Bundesliigalle. Hernandez ei Manchester Unitedissa pelatessaan koskaan lyönyt itseään läpi ykköshyökkääjänä. Nyt ”Pikku Herne” saa uuden mahdollisuuden näyttää osaamistaan Valioliigassa.
Kansikuva: All Over Press