Countea de Nissa juhli World Football Cupin voittoa

ConIFA:n jalkapallofestivaalit saatiin Ruotsin Östersundissa päätökseen sunnuntaina, kun ohjelmassa olivat pronssi- sekä loppuottelut. Perjantain välierien vedonlyönnit jättivät hampaankoloon jänteikästä tuntemusta. Saimme kiinni Countea de Nissan voiton maistuvalla kertoimella 2.3, mutta Ellan Vannin murskasi Assyrian peräti 1-4, joten alle 2.5 kaappia ei ollut lähelläkään.

Finaalissa tiukkaa peliä, pronssi ratkesi selkeästi

Päivän pronssimatsissa Assyria oli ylivoimainen ja voitti Etelä-Ossetian lopulta lukemin 1-4. Pronssikin maistui lähes isäntäjoukkueen statuksella pelanneelle Assyrian joukkueelle, kuten alla olevasta videosta näkyy.

Päivän päätähdet Ellan Vannin ja Countea de Nissa olivat kuitenkin lähteneet kamppailuun tiukan puolustuspelin kautta. Kenties ottelun tärkeys näkyi, mutta peli oli varorvaista ja oli helposti huomattavissa, että molemmat joukkueet varoivat vastahyökkäysten antamista vastustajille. Lopulta voittajaa haettiin maalittoman tasapelin jälkeen pilkuilta, joissa Nissa oli vahvempi.

Mitä turnauksesta jäi käteen?

Jos mietitään turnauksen antia peilaten sitä ConIFA:n asettamiin tavoitteisiin ”…tavoitteena on rakentaa siltoja ihmisten, kansojen, vähemmistöjen ja eriytyneiden alueiden välille ystävyyden, kulttuurin ja jalkapallon ilon kautta”, voidaan todeta että tapahtuma oli varsin onnistunut. Paikan päällä olisi mielellään nähnyt enemmän yleisöä ja kenties pelejä olisi voinut näyttää enemmänkin ilmaiseksi. 

Pohdin turnauksen aikana useaan otteeseen sitä, mikä ihme saa ihmisen juoksemaan nahkakuulan perässä Darfurista Östersundiin, kun kotimaata repii jatkuva epävarmuus ja inhimillinen kärsimys. Tai matkaamaan Sunderlandista fanittamaan Ellan Vanninia, kun tarjolla on samaan aikaan lähestyvät jalkapallon MM-kisat. Mutta, kuten Michael sen niin hyvin sanoo alla: Loistava tilaisuus nähdä kansainvälistä, laadukasta jalkapalloa ja samalla nostaa tärkeitä asioita ihmisten tietoisuuteen. En tarkoita pelkästään sitä, että FIFA hylkisi näitä yhteisöjä ja joukkueita, vaan puhun yleisesti vähemmistökansojen asemasta maailmanlaajuisesti.

Darfur United ei voittanut otteluakaan saati tehnyt maalia turnauksen aikana, mutta silti pidän heitä kisojen suurimpana voittajana. Ajoittain liikaa urheilu-uutisia seuraavana ihmisenä on tärkeää, että epäkohtia nostetaan esille monia eri teitä. Itse olen ainakin sivistynyt turnauksen aikana runsaasti. Pelaajat ovat tehneet oman osansa, nyt on meidän muiden aika aktivoitua ja tehdä parhaamme edistääksemme ConIFA:n arvoja ja olla todellisia uusia sankareita.

Katso vielä viimeiset videot ja kuulumiset Nordicbetin #NewHeroes -sivuilta.