EM-futiksen finaalissa Portugali ja Ranska – Miten tähän päädyttiin?

EM-turnausta on jäljellä enää yksi ottelu, kun pronssista ei ole pelattu sitten vuoden 1980. Finaalissa tulevat kohtaamaan Portugali ja Ranska, jotka ovat tähän mennessä pelanneet jo kuusi ottelua saavuttaakseen finaalipaikan. Molempien matkaan on mahtunut haasteita, mutta myös paljon loistavia onnistumisia.

Finaali on Portugalille toinen ja Ranskalle jo kolmas. Mestaruuteen asti puhti on riittänyt vain isäntämaa Ranskalla vuosina 1984 ja 2000. Miten joukkueet ovat päätyneet finaaliin asti?


Portugali

Portugalin EM-taival piti olla helppo, kun se päätyi arvontojen kautta samaan lohkoon Unkarin, Islannin ja Itävallan kanssa. F-lohko muodostui kuitenkin äärimmäisen tasaiseksi, eikä Portugali onnistunut ansaitsemaan suoraa jatkopaikkaa, vaan eteni neljännesvälieriin kolmanneksi parhaana lohkokolmosena. Joukkue ei voittanut yhtäkään alkusarjan otteluistaan. Portugalin onneksi onnetar oli heille suosiollinen, sillä joukkue päätyi vasemmalle puolelle pudotuspelikaaviota, kun taas kaikki todelliset mestarisuosikit sijoitettiin oikealle puolelle.

Varsinainen peliaika ei riittänyt voiton hakemiseen myöskään pudotuspeleissä ennen välierää, joista ensimmäinen ratkesi Ricardo Quaresman jatkoaikamaalilla ja toinen vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Välierässä Portugali kuitenkin marssi vakuuttavasti jatkoon toisen puoliajan maaleillaan ja varmisti finaalipaikkansa. Maaleja kasassa on vasta kahdeksan, joista kolme mieheen ovat tehtailleet Nani ja Cristiano Ronaldo.

Alkusarja

Portugali–Islanti 1–1
Maalit: Nani

Portugali–Itävalta 0–0

Unkari–Portugali 3–3
Maalit: Nani, Ronaldo, Ronaldo

Pudotuspelit

Neljännesvälierä: Kroatia–Portugali 0–1 ja.
Maalit: Quaresma

Puolivälierä: Puola–Portugali 1–1 (3–5 rp)
Maalit: Renato Sanches

Välierä: Portugali–Wales 2–0
Maalit: Ronaldo, Nani

Tilastoja

  • Pallonhallinta: 53 %
  • Onnistuneet syötöt: 2 654 / 3 058
  • Syöttöprosentti: 87 %
  • Maalintekoyritykset: 44 + 36 + 32 = 112 (ohi maalin + maalia kohti + blokattu)
  • Maalit per ottelu: 1,3

Ranska

Isäntämaan oikeudella Ranska sijoitettiin ilman karsintoja A-lohkoon. Lohko näytti ennakolta suhteellisen helpolta ranskalaisten kannalta, eikä se päästänyt muita yllättämään itseään. Kaksi voittoa ensimmäisistä otteluista antoi sille mahdollisuuden pelata vaihtopelaajilla kolmannen alkusarjaottelun ja siinäkin joukkue pystyi venymään lohkovoiton edellyttämään tasapeliin.

Koko turnauksen ajan on ollut selvää, että maalinteko on kolmen avainpelaajan heiniä. Antoine Griezmannilla on jo maalikuninkuus sinettiä vaille valmiina kuudella osumalla ja Olivier Giroudilla sekä Dimitri Payetilla on kolme maalia. Heidän maaleillaan Ranska on koko kisojen eniten maaleja tehnyt joukkue.

Pudotuspeleissä Ranska pääsi lähes yhtä helpolla kuin alkusarjassakin, kun vastaan asettuivat saarivaltioiden miehet Irlannista ja Islannista. Kumpikaan otteluista ei lopulta koitunut varsinaisiksi haasteiksi, vaikka Ranska olikin lähes tunnin Irlannin salamamaalin jälkeen tappiolla. Välierä Saksaa vastaan oli joukkueen ensimmäinen ja ainoa mittelö perinteistä huippumaata vastaan, mutta siitäkin Ranska selvisi ehjin nahoin ja jatkaa seuraavan mestaruutensa metsästämistä sunnuntaina.

Alkusarja

Ranska-Romania 2–1
Maalit: Giroud, Payet

Ranska–Albania 2–0
Maalit: Griezmann, Payet

Sveitsi–Ranska 0–0

Pudotuspelit

Neljännesvälierä: Ranska–Irlanti 2–1
Maalit: Griezmann, Griezmann

Puolivälierä: Ranska–Islanti 5–2
Maalit: Giroud, Pogba, Payet, Griezmann, Giroud

Välierä: Saksa–Ranska 0–2
Maalit: Griezmann, Griezmann

Tilastoja

  • Pallonhallinta: 63 %
  • Onnistuneet syötöt: 2 468 / 2 810
  • Syöttöprosentti: 88 %
  • Maalintekoyritykset: 35 + 36 + 32 = 103 (ohi maalin + maalia kohti + blokattu)
  • Maalit per ottelu: 2,2

Kansikuva: Getty

Twitter: @TuomasKurikka