Nuori Dani Ceballos räjäyttää potin – Panini-tarrojen tuleva kassamagneetti

Sunnuntaina 29. päivä tammikuuta nähtiin kenties yksi legendaarisimmista tapahtumista, mitä jalkapallo voi tarjota. Otteluna oli La Liga -kamppailu Real Betis Balompié – FC Barcelona. Itse peli ei noussut mitenkään erityisen legendaariseksi (perus hylätty maali jne.), mutta yksi kentällä nähty pelaaja nousi. Tai ei hänkään legendaksi, mutta tilanne joka kyseisestä ottelusta saattaa seurata on aika mojova. Eräs espanjalainen keskikenttäpelaaja saattoi hyvinkin pelata tulevaa työnantajaansa vastaan.

Katso La Ligan ja Copa del Reyn matsit ilmaiseksi – avaa pelitili Unibetille

Nuori ja hämmentävän runsaan partakarvoituksen omaava Betisin oma kasvatti Dani Ceballos pelasi kypsästä, upeasti, rohkeasti ja vailla huolta huomisesta. Nämä kaikki ovat hienoja sanoja, mutta tosiasiallisesti tilanne todellakin tapahtui kutakuinkin edellä kuvaillusti. Ceballos oli tuona sunnuntaiaamupäivänä Betisin kotikenttää Estadio Benito Villamarínia häikäisseen auringon tavoin kirkkaan loistava.

Ceballos on niitä pelaajia, joiden kohdalla täytyy muistaa, että matka on pitkä. Mutta samaan aikaan hän on niin hyvä, että kyseisiä fraaseja ei haluaisi käyttää. Koska luterilainen kasvatus on kuitenkin edelleen hyvin hallitseva, jätetään tekstinippu elämään.

Dani, oikealta nimeltään Daniel, aloitti jalkapallouransa hiukan hullunkurisesti Sevilla FC:n junioreissa, mutta siirtyi sieltä teini-iässä Betisin värien puolesta vannovaksi. Siirrot saman kaupungin seurojen välillä eivät koskaan ole mitättömiä, eikä varsinkaan Sevillassa.

Jälkeenpäin ajateltuna Ceballos olisi saattanut nousta melkoiseksi tuhkimotarinaksi Sevillassa. Yksi joukkueen omimmista ja rakkaimmista pelaajista José Antonio Reyes on kotoisin samasta paikasta, Utrerasta, kuin Ceballos. Molemmat ovat älykkäitä pelaajia ja historia saman seuran junioriputkesta. Mutta eipä sillä, Danilla on mennyt vallanmainiosti vihreävalkoisissa.

Kausi 2016 – 2017 on ollut 20-vuotiaalle todellinen läpimurtosesonki. Ceballosin syöttötekniikka, kehonhallinta, pelinlukutaito ja peliratkaisut ovat kehittyneet roimasti edellisiin versioihin nähden. Jyrkän kehityksen takuumiehinä ovat varmasti olleet Betisin juniorimyllyn valmentajat ja yksittäiset seurahenkilöt. Mutta suurimman osan raskaasta raatamisesta on tehnyt pelaaja itse.

Oman onnensa seppä

Tällä kaudella joukkuetta on luotsannut Gus Poyet ja nykinen pääkäskijä Víctor Sánchez. Edellisillä kausilla Los Verdiblancosin valmentajan paikalla ovat pyörähtäneet Pepe Mel, Juan Carlos Garrido, Gabriel Calderón ja Juan Merino. Joten lienee selvää, että seuran sisäiset voimat ja Ceballos itse on ollut oman onnensa seppä. Ellei sitten suuri vaihtuvuus olisi ollut juurikin se rikkaus, miksi nuori keskikenttäpeluri on tällä hetkellä niin hyvä kuin on. Ei sentään, tuollainen väite olisi sangen abstraktia.

Dani Ceballos on pelannut tällä kaudella La Ligassa yli tuhat minuuttia eli lähes yhtä paljon kuin seuran legenda Joaquín. 1005 peliminuuttia kertoo sekä kehityksestä että onnistumisista, mutta myös pelaajan luotettavuudesta. Ceballos on kellottanut erittäin hyvät minuutit vieläpä kahden eri päävalmentajan alaisuudessa.

Real Betisin kuluva kausi on ollut hyvinkin keskikastimainen. Se ei ole erottunut pelillisellä osaamisellaan erityisen selvästi kuten muutama muu saman sijoitusryppään seura. Joukkueen keskiviivaisuus on ollut selkeä ja oivallinen kasvuympäristö Ceballosille tämän kauden henkilökohtaisessa menestyksessä. Ja onkin tuiki tärkeää, että pelaaja on kyennyt erottumaan muusta massasta tilastojen valossa, koska keskikastin joukkueessa on vaarana, että ne vetävät hyvät pelaajat harmaan massan kiduksiin.

Joukkueen ottelukohtainen syöttöjen onnistumisprosentti on tilastopalvelu Whoscored.comin mukaan 75,4%, kun Ceballosilla sama lukema kipuaa karvan verran yli 80%. Ceballos antaa joukkueesta neljänneksi eniten syöttöjä ottelua kohden (37,8), viidenneksi eniten murtavia syöttöjä (1), harhauttelee kolmanneksi eniten (1,3) ja on poppoon toiseksi kovin rappaaja (2,9).

Huippulupaus. Piste.

Keskikentän keskustassa kahteen suuntaan ravaavalla Ceballosilla on edessään kirkas tulevaisuus, hän on todellinen huippulupaus. Betis on erityisesti Sánchezin tulon myötä tasapainottanut pelaamistaan, joka sopii 20-vuotiaalle espanjalaiselle mainiosti.

Ceballosissa on myös jotain, jota ei tilastoilla pysty noin vain kertomaan: yllätyksellisyyttä, taikuutta. Sellaista nopean aivotyöskentelyn ja nanosekunnin aikana tehtyjen ratkaisujen yhteissummaa, joka on omiaan johonkin paljon pelaavampaan joukkueeseen.

Barcelonassa on katsottu Denis Suarezin suuntaan, kun Andres Iniestan päivät alkavat kausi kaudelta lähenemään kohti vääjäämätöntä loppuaan. Pelaajaurallisesti. On oikein, että Barcassa suunnataan katseita kohti Suarezia, mutta toinen – kiusallisesti harottava – silmä pitäisi suuntautua Benito Villamarínilla viilettävään Espanjan nuorten maajoukkuemieheen Dani Ceballosiin.

Kuva: Getty Images