Epäluottamusta ja pokaalisadetta – Luis Enriquen kaksinaamainen aika Barcelonassa

Espanjalaisen jalkapallojätin FC Barcelonan peräsimestä tämän kauden jälkeen poistuva Luis Enrique, 47, on mielipiteitä ja spekulointia herättävä valmentaja. Muun muassa Real Madridia ja Barcaa peliurallaan edustanut asturialainen kerkesi kokea kolmena kataloniavuotenaan niin hurjaa menestystä kuin aallokon pohjaa raapaisevia kosketuksia.

Vai koskiko todellisuudessa?

Saapuminen

Enrique saapui Barcelonaan alun perin jo vuonna 2008 Barcan B -joukkueen valmentajaksi. Hän korvasi tehtävässä seuran ykkösmiehistön luotsiksi siirtyneen Pep Guardiolan. Lucho kehittyi varsin mallikkaasti B-joukkueessa ja nosti poppoon Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle asti.

2011-2012 -sesongiksi espanjalainen taktikko jatkoi matkaansa Italiaan ja AS Roman leipiin. Enriquen pelillinen ideologia oli jo tuolloin nähtävissä, mutta Italiaan ehdoton pallokontrollijalkapallo ei kuitenkaan hänen käsittelyssään sopeutunut. Yksi kausi roomalaisjoukkueen peräsimessä oli tarpeeksi ja seuraava pysäkki oli Celta Vigo.

Yhden vietetyn välivuoden jälkeen, menestys Galiciassa oli mairittelevaa ja näin ovi aukesi myös Barcelonaan. Seuraan, joka on aina tuleva olemaan Luchon DNA:ta, vaikka historiaa löytyy myös verivihollisesta Realista.

Tuolloin edelleen suhteellisen kokematon päävalmentaja koki suuriakin kasvukipuja varsinkin ensimmäisellä Barca-kautenaan. Nimenomaan ykkösjoukkueen luotsina. Media kerkesi maalailla 2014-2015 kauden joulun tietämillä melkoisia piruja seinille. Lehdet ja eritasoiset instanssit kertoivat todella ”monipuolisten” lähteiden mukaan Enriquen ja Lionel Messin välirikosta ja siitä, kuinka loppu viimein Messi oli se, joka määräsi avauskokoonpanon, ja kuinka Lucho olisi menettänyt pukukopin hallinnan täydellisesti.

Todellisuudessa Barca hävisi tuona aikana pääsarjassa – siis muutaman kuukauden aikana vuodenvaihteen molemmin puolin – kolme ottelua ja pelasi yhden tasan. Mutta koska kyseessä oli Barcelona, asiat vedettiin potenssiin kymmenen. Ensimmäisenä kautenaan Barcan edustuksen valmentajana Enrique venyi triplaan, eli La Liga -mestaruuteen sekä Copa del Reyn ja Mestarien liigan voittoihin.

Ensimmäisen kauden väitetyt eripurat seuraivat asturialaista myös kahtena seuraavana sesonkina. Oli huhuja kapinasta ja siitä, kuinka Enriquen oli ongelmallista käsitellä isoja pelaajanimiään. Absoluuttista totuutta ei tässä asiassa ole tullut esiin, eikä liene tulevan vielä aivan hetkeen. Joukkueen puolustuksen kalusto Jeremy Mathieu totesi ensimmäisenä kautena tapahtuneesta skandaalista, että se mitä Messin ja Enriquen välillä tapahtui, oli jokseenkin normaalia jalkapalloseuroissa, mutta koska kyseessä oli Barca, asiat kasvoivat isoihin mittasuhteisiin.

Toisaalta Messi penkitettiin tuona ajankohtana ja hän jätti välistä yhdet harjoitukset. Seura kuitenkin tyrmäsi kaikki spekulaatiot kaksikon, tai isomman kokoluokan, yhteentörmäyksestä.

Vellova ilmapiiri

Gijónissa syntyneen Enriquen ympärillä on vellonut omituiset pilvet koko hänen Barca-jaksonsa ajan. Onko kyse siitä, että hän joutui, ja joutuu, elämään Guardiolan jatkuvasti läsnä olevan haamun kanssa? Onko kyse siitä, että hänen kolmannen kauden taktiset valinnat ovat olleet nuhaisia ja joukkue on vaikuttanut pitkästä aikaa tavalliselta, kuolevaiselta jalkapallojoukkueelta?

Luis Enriquen kritisoijat ovat saaneet pontta tämän kauden taktisten asioiden lisäksi hänen ja Juan Carlos Unzué välisestä roolituksesta. Kriitikoiden mielestä Enrique ei ole enää kyennyt uusiutumaan Barcelonan kaltaisen joukkueen vaatimuksen tasoisella syklillä. Tällöin Enrique olisi siirtänyt yhä enemmän taktisen valmistautumisen ja pelisuunnitelmien toteuttamisesta kakkosluotsi Unzuélle.

Nykyfutiksessa seurojen käskyttäjillä on iso lauma apuvalmentajia ja analyytikoita aina datasta ruokavalioihin ja pelaajien askeltiheyksiin. On siis normaalia, että monet isojenkin filosofioiden kehittelijät turvautuvat vahvoihin kakkosvalmentajiin. Muun muassa Atlético Madridin päävalmentajan Diego Simeonen rinnalla kulkeva apuvalmentaja Germán Burgos avasi parivaljakon työskentelyä taannoin espanjalaislehti AS:n mukaan. Burgos totesi, että hänen tehtävä on monipuolinen ja hän osallistuu Simeonen ohella päätöksentekoon. Hän on Chololle eräänlainen totuudentorvi. Ja näin on myös lukuisissa muissa seuroissa.

Vaakakuppi

Ehkä kaikki tämä on vain siitä, että kyseessä on Barcelona, jonka täytyy edustaa täydellisyyttä ja kaikkea sitä kauneutta, mitä jalkapallo voi parhaimmillaan edustaa. Ehkä Enriquen suoraviivaisuuden kanssa flirttaileva etenemisjalkapallo on ollut liikaa Barcan perinteisemmän pallokontrollin aikaan halajaville.

Tai sitten Enrique on todellakin menettänyt joukkuetta ohjaavan otteensa, joka näkyi tällä kaudella ajoittain karullakin tavalla. 47-vuotias espanjalainen ei kyennyt uusiutumaan ja kehittämään peliä, jolloin hän tukeutui Unzuéen, mikä nähtiin taas heikkoutena. On huhuiltu, että joukkueen meneillään olevalla sesongilla käyttämä erittäin liikkumavapaa 3–4–3 oli juurikin Unzuén käsialaa.

Niin tai näin, ei Luchon menestystä FC Barcelonassa voi kiistää kukaan. Tripla, tupla ja tämän kauden potentiaaliset kaksi pyttyä. Katkerampi ihminen voisi todeta, ”tehkääpäs pojat perässä”.

Kuva: Charlie Crowhurst/Getty Images.