Jorge Resurrección Merodio eli Koke on ehtinyt nähdä paljon tähänastisen elämänsä aikana. Mukaan mahtuu esimerkiksi kaksi murskaavaa Mestarien liigan finaalitappiota, jotka tulevat seuraamaan nuorta miestä elämänsä päätyyn saakka. Varsinkin, jos Euroopan taistelluin seurajoukkuepysti ei koskaan löydä tietään tämän tulevan seuralegendan käsiin.
Toisaalta, uran varrelta löytyy myös useita ilonaiheita. Ensinnäkin se, että Koke on saanut nauttia yhden modernin jalkapallon huikeimman valmentajan, Diego Simeonen, vankkumattomasta ihailusta ja tuesta. Simeone on muokannut ja jalostanut Espanjan maajoukkuemiehestä sen pelaajan, joka hän tänä päivänä on. Lisäksi pokaalikaappikin on täyttynyt mukavasti: La Liga-mestaruus, Copa del Rey, Supercopa de España, Eurooppa-liiga ja UEFA Super Cup. Maajoukkuetasolta plakkariin on sujahtanut alle 21-vuotiaiden Euroopan mestaruus vuodelta 2013.
Vaatimattomalla Atlético Madrid-pelaajalla on kokemusta tilanteista, niin ikävistä kuin iloisista, joista jotkut pelaajat unelmoivat koko uransa. Menestyksen ja tappion hetket on siis syytä laittaa perspektiiviin. Ja juuri henkisen puolen ylä- ja alamäkien vuoksi hän on taistelija, johtaja.
Atléticon tielle
Koke syntyi Espanjan pääkaupungissa Madridissa, Vallecasin kaupunginosassa, 8. päivä tammikuuta vuonna 1992. Pojan vahvat tunteet jalkapalloa kohtaan olivat ilmeiset jo pienestä pitäen ja kahdeksan vuotiaana hän otti ensimmäisen askeleen kohti loistokasta uraansa.
Vuonna 2000 Koke liittyi Atléticon junioriakatemiaan ja vain yhdeksän vuotta myöhemmin Los Colchoneros-fanit näkivät ensivilauksensa tulevasta hallitsijasta. Koke tuli vaihdosta sisään 5–2-tappiossa Barcelonalle korvaten brasilialaisen keskikenttäjyrän Paulo Assunçãon.
Katso La Ligan ottelut ilmaiseksi Unibet TV:sta!
– Tarvitset vain Unibetin pelitilin ja pelitilille vähintään 0.01 € saldon.Uusi asiakas? Rekisteröidy nyt ja katso illan matsit kotisohvaltasi!
Poika Vallecasista pelasi ensimmäisen niin sanotun täyden Tico-kauden vain 18-vuotiaana. Olkoonkin, että tuo 2010-2011 sesonki alkoi Koken osalta vasta joulutauon jälkeen. Tammikuun ja toukokuun 2011 aikana oli selvästi nähtävissä, että madridilaisseuralla oli käsissään jotain todella uniikkia. Sellaista raakaa ja hiomatonta taitoa, joka muovautuisi vaikka ja miksi.
Koken kohdalla on pakko puhua myös pienimuotoisesta onnesta, sillä vaikka Koke vakuutti pelipaikkansa jo Quique Sánchez Floresin ja Gregorio Manzanon alaisuudessa, oli Simeonen päävalmentajaksi tuleminen ratkaiseva avain. Argentiinalaisen raivopään alaisuudessa Koke on muuttunut ehkäpä yhdeksi Euroopan monipuolisimmista pelaajista. Hän on pelannut keskikentällä niin peliä rakentavaa kuin levittävääkin roolia. Hänet on nähty molemmissa laidoissa tekemässä joko arvokasta tuplaprässäämistä puolustussuuntaan tai keskelle leikkaavana laitapelaajana. Puhdas laituri hän ei ole missään vaiheessa ollut, vaan veri on vetänyt pelikentän keskelle tavalla tai toisella.
Monipuolisuuden multihuipentuma
Yksi 25-vuotiaan monitoimikoneen vahvuuksista on miehen fyysinen rakenne. Koke kykenee vääntämään kaksinkamppailuissa puolta isompaa brittikörilästä vastaan ja ajoittamaan millintarkkoja taklauksia. Koke on ollut urallaan, jalkapallopalvelu Transfermarktin mukaan, loukkaantuneena vain neljä kertaa, joista kahdesti hiukan yli 20 päivää. Tämä on melkeinpä suoranainen ihme, kun tiedetään, kuinka paljon minuutteja pelimiehelle kauden aikana kertyy ja millaiseen juoksurääkkiin Simeone piiskaa suojattinsa ottelu toisensa perään.
Kuluva kausi ei ole ollut Kokelle pelkkää menestystä. Pääjehu Simeone halusi Atléticon peliin uusia pallokontrolliin pyrkiviä elementtejä, jolloin Koke siirrettiin ryhmityksestä riippumatta keskikentälle tekemään peliä. Pitkäaikainen Tico-pelaaja Gabi on lähes poikkeuksetta vastustajan hyökkäyksiä rikkovassa roolissa, jolloin Kokelle jäi pallollisempi rooli. Tämä nyanssikokeilu päättyi talvitaukoon mennessä ainakin siinä mielessä, että Koken roolia on muutettu 4–4–2-ryhmityksessä takaisin laitapelaajaksi, joka tukee keskustaa. 25-vuotias Atlético-kasvatti sai monien mielestä keskikentän keskustassa liikaa vapauksia, jolloin Simeonen kollektiiviin nojaava peruspilari alkoi saada säröjä.
Nyt näyttää jälleen siltä, että puhdas 4–3–3 olisi haudattu ja mikäli Koke pelaa 4–4–2-ryhmityksen keskustassa, on hän huomattavasti puolustusorientoituneempi verrattuna syyskauteen. Vaikka numeropelillä leikkiminen onkin kivaa, niin täytyy muistaa, että Atlético vaihtelee pelipaikkoja kesken ottelun ja ryhmityksistä on nähtävissä monesti eräänlaisia hybridimuotoja. Koke on tässäkin mielessä Simeonelle kultaakin kalliimpi pelaaja. Hän nimittäin kykenee taktisten ja teknisten loistoavujen ansiosta sopeutumaan otteluiden sisällä tapahtuviin pelillisiin muutoksiin.
Kerran Atléti, aina Atléti
Arvailut Koken siirtymisestä johonkin toiseen seuraan ovat niin ikään mielenkiintoisia. Sellaista suurseuraa ei ole, joka ei olisi nuorta miestä tarkkaillut ja tehnyt hänestä oman pelaajakansion ”mahdolliset seuraan siirtyvät”-mappiin.
Mutta ulosostopykälän lisäksi ongelmaksi tulee uskollisuus ja tunne. Tämä ei ole Espanjassa mitenkään tavatonta, että asioihin suhtaudutaan sydämellä järjen sijaan. Sporting Gijonissa aikoinaan pelannut ja vuodesta 2014 asti seuraa luotsannut Abelardo Fernandez itki vuolaasti eräässä tämän kauden tiedotustilaisuudessa, jossa hän ilmoitti teiden eroavan syvästi rakastamansa seuran kanssa.
Voi vain kuvitella, minkälaisen tunnemylläkän mahdollinen Ticosta lähteminen saisi Kokessa aikaan. Ja millä ihmeellä häntä havitteleva seura voisi pääkaupungin työläisnaapuruston kasvatin riveihinsä houkutella?
Koke saattaa olla niitä harvoja pelaajia, jonka uskollisuutta ei voi ostaa tai tunnesidettä rahalla katkaista.
Kuva: Aitor Alcalde/Getty Images