Kommentti: Isco mestari-Realin ja Espanjan maajoukkueen nykyhetki ja tulevaisuus

Real Madrid kesti loppukauden, sekä viimeisen ottelun paineet ja voitti La Liga -mestaruuden kaudella 2016-2017. Joukkueen menestystekijöitä oli laajalla rintamalla, muun muassa päävalmentajan Zinedine Zidanen onnistuneet taktiset linjavedot, laaja pelaajamateriaali ja totta kai myös yksilöt.

Niinä hetkinä, kun Realin kollektiivinen ote hajoili gramman palasiksi, nousi yksilöt kantamaan koko joukkueen painoa. Ja hyvin useasti yhden pelaajan dominointi ei ollut ottelun sisällä pitkäkestoista, mutta sitäkin tehokkaampaa.

Takuutekijä

Yksi mestaruuden takuuyksilöistä oli espanjalaistaituri Isco, koko nimeltään Francisco Román Alarcón Suárez. Tämä Benalmadenassa syntynyt 25-vuotias hyökkäävän keskikentän monitoimimies paransi peliotteitaan, mitä pidemmälle kausi eteni. Samassa suhteessa kasvoi myös peliaika ja ennen kaikkea, vastuu.

Iscon hartiat eivät ole ne Espanjan pääsarjan suurimmat, mutta tapa jolla nuori mies selvitti vastuun, oli häikäisevää katsottavaa. Kymppipaikalle ajautuva espanjalainen pelaa erittäin suurella riskitasolla, joten Los Blancos -kannattajat joutuivat ajoittain puremaan kynsiään Iscon takia. Mutta, kun hän kuitenkin teki suurimman osa pelistä oikeita ja hyviä ratkaisuja, olivat ne maagisia riskitason vuoksi.

Valencia-kasvatin sijoittuminen eri pelitilanteissa on verrattavissa Cristiano Ronaldoon ja Lionel Messiin. Ajatuksenjuoksu on mittaamattoman arvokas ase Iscon pelaamisessa ja tekninen suorituskyky on sarjan ehdotonta eliittiä. Ei ole siis todellakaan tuulesta temmattua nostaa Isco jalustalle ja julistaa hänestä seuraavaa suurta espanjalaista pelaajaa.

Työ

Mikä sitten tekee hänestä niin hyvän?

Aiemmin listatut ominaisuudet, mutta myös yksi asia, joka usein puuttuu taiteilijoilta ja vapailta sieluilta, työmoraali. Kuluva kausi on osoittanut jalkapallofaneille lukuisia ja taas lukuisia kertoja, kuinka Isco paahtaa pää hiukan takakenossa kohti omaa puolustusaluettaan. Hän on kyennyt omalla liikkumisellaan niin fiksuihin tekoihin otteluiden aikana, että Isco on pyöritellyt peliä ja käyttänyt murtautumispaikkoja hyökkäyspäässä, mutta ollut hetkeä myöhemmin varmistamassa omaa vastuualuettaan kentän toisessa päässä.

Nöyrä ja uuttera luonne on täydellinen vastakohta sille, mitä eri koosteentekijät yleensä Iscon pelaamisesta nostavat esille. Taiturimainen pallonkäsittely ja monipuolinen haastaminen on ollut monessa mielessä Realin helpotus, kun hätä on ollut suuri. Kuten todettua, välillä pallonmenetykset ovat aiheuttaneet ylimääräisiä sydämentykytyksiä seuran faneille ja kanssapelaajille, mutta onnistunut pienen tilan pelaaminen, uh. Kertakaikkisen kaunista.

Zizoun taktinen työkalupakki on laajentunut parilla uudella lokerolla tällä kaudella. Vaikka allekirjoittanutkin on kritisoinut joukkuetta sen yksilökeskeisestä rakenteesta, oli Isco yksi niistä pelaajista, jotka mahdollistivat ryhmäkeskeisemmän pelaamisen.

Siinä, missä laitakiituri Gareth Bale on selkeästi laidan pelaaja, tarjosi Isco Zidanelle vielä enemmän variaatioita pelaamiseen ja ottelusuunnitelmien kyhäilemiseen. Isco nähtiinkin tällä kaudella laitapelaajana puolustusmuotissa, ylivoimien tekijänä laita- ja keskikaistalla sekä murtavien syöttöjen antajana 10-alueella.

Vaikka Balekin on hyvin tekninen ja viisas pelaaja, ovat hänen avunsa suoraviivaisemmassa, juoksuihin perustuvassa pelaamisessa. Sen, minkä Isco hävisi juoksunopeudessa, korvasi hän sijoittumisella ja pelinrakentamisella. 25-vuotiaan espanjalaisen pelaaminen päästi laitapuolustajat vieläkin aggressiivisempiin nousuihin ja auttoi varsinkin Dani Carvajalia nousemaan uransa näyttävimpään kukkaan.

Cardiffissa pelattava Mestarien liiga -finaali on Realin ja Iscon kauden viimeinen koetinkivi. Olisi todellista hulluutta, jos Isco aloittaisi tuon ottelun penkiltä ja oikeassa laidassa viilettäisi Bale. Moderni jalkapallo menee yhä enemmän sitä kohti, että mitä monipuolisempi pelaaja on, sen parempi.

En halua vetää vertauksia siitä, kumpi on parempi pelaaja. Mutta Iscon ollessa kentällä valkoisen baletin pyörittäjät ovat olleet hankalasti ennustettava joukkue. Realin ryhmitys on ollut ajoittain, jopa 4–3–1–2, jossa maestro on heilunut 10-paikalla.

Tulevaisuus

Iscon kausi on ollut jo tähän mennessä silkkaa menestystä ja se saattaa saada vielä yhden kruunun lisää. Oli kyse sitten Real Madridista tai Espanjan maajoukkueesta, on Isco molempien joukkueiden tämä hetki ja tulevaisuus.

Ai niin. Miehen tehot tältä kaudelta, kun mukaan lasketaan kaikki kilpailut: 11 maalia ja yhdeksän maalisyöttöä.

Kuva: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images.