Kultaisen keskitien rakastaja – Quique Sánchez Flores rakentaa Espanyoliin vahvaa perustaa

Espanjan La Liga on tarjonnut jälleen tällä kaudella monen monituista tapaa ja ideaa siihen, kuinka pelata jalkapalloa. Kuten tälläkin verkkosivulla on hehkutettu, luottavat toiset pallokontrolliin, pelipaikattomuuteen tai korkeaan puolustuslinjaan, jota myötäilee ylhäältä alkava prässi.

Sitten on taas toinen koulukunta, johon vihkiytyneet papit piiskaavat luostarinsa noudattamaan kuria, yhteisöllisyyttä ja matalaa olemusta. Tämänkaltaisia joukkueita leimaa vahva tiiviys ja taidokkaalle vastaiskupelaamiselle annetaan sen ansaitsema kunnia.

Kaikkien näiden keskeltä löytyy nippu joukkueita, joista yksi on Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona. Tuttavammin Espanyol on esimerkki joukkueesta, joka on monessa mittauksessa sarjan keskikastia, joissain yli tai alle keskiarvon.

Keskisuorittajan keskitie

Mitäänsanomattomaksi seuraa ei kuitenkaan saa missään nimessä ristiä. Espanyolin päävalmentajaksi täksi kaudeksi tullut charmanttisen parrakas Quique Sánchez Flores on puhaltanut vankkaa Föhn-tuulta barcelonalaisten purjeisiin.

Flores sai vähintäänkin käsittämättömästi lähteä Valioliigaseura Watfordista viime kauden päätteeksi ja ensimmäisenä haaskalla oli Espanyol. Kuluvan sesongin meriittien perusteella espanjalaisjoukkue teki erittäin tärkeän kaappauksen.

Avaa tili Unibetille ja katso La Ligan kaikki ottelut ilmaiseksi Unibet TV:sta

Espanyol on Floresin alaisuudessa iskenyt 30 maalia ja päästänyt 29. Joukkueella on voittoja kahdeksan, tasapelejä kahdeksan ja tappioita kuusi. Kaikki sulavaa keskitasoa, luonnollisesti. Näiden lisäksi Floresin mieliryhmitys on ollut perinteistäkin perinteinen 4–4–2. Tämän keskitiellä kulkevampaa joukkuetta saa etsiä.

Barcelonan ”sille toiselle joukkueelle” Floresin keskisuorittaminen on ollut mainiota kahdestakin syystä. Ensinnäkin, joukkue on menestynyt hyvin. Hyvällä keskipistesuorittamisella pääsee turvallisille keskitason sijoille. Suurta glooriaa ei välttämättä tule, mutta sijoitus on vähintäänkin tyydyttävä.

Toinen järkälemäinen pointti on pelillisten perusasioiden lutviutuminen. Kun pelaa 4–4–2 -ryhmityksellä ja pitää palloa noin 45 prosenttisesti, päästään monellakin tasolla peruspelaamisen ytimeen. Floresin luoma tapa on omiaan myös kasvattamaan seuraavan kauden oppimisen potentiaalia. Monet valmentajat ja managerit ympäri maailmaa siirtyvät seuraan X ja pyrkivät heti muuttamaan sen pelikulttuuria omien filosofioiden mukaiseksi. Se on onnistuessaan upeaa, mutta todella riskialtista ja epäonnistuessaan hyvin rumaa katsottavaa. Edellisen kaltaisesta tulee mieleen nykyisen Barcelona-luotsin Luis Enriquen ristiretki Italian Serie A:han ja AS Romaan, joka päättyi heikosti.

Flores on siis luonut pelaamisen ja toimimisen pohjan Espanyoliin, jotta ensisijaisen tärkeä tasapaino syntyy joukkueeseen. 52-vuotias Madridissa syntynyt valmentaja ei ole tunnettu pallokontrollin tuomasta hyökkäystykityksestä, mutta tämän hetkisen työnantajan riveissä luoma tyyli voi taipua vaikka ja mihin.

Uusi elämä, tuleva kausi

Se, tuleeko joukkue tai sen koomin Flores muuttamaan suhtautumistaan jalkapalloon radikaalisti on silkkaa spekulaatiota, mutta täsmävalmentajilta se ei olisi mikään yllätys. Täsmällisyydestä puheenollen, Espanyol johtaa vastaiskumaalisaraketta yhdessä Barcelonan kanssa ja on käyttänyt maalintekopaikkansa kolmanneksi parhaiten koko sarjassa.

Uutta elämää ovat saanet myös useat pelaajat. Víctor Sánchez on taklannut keskimäärin 4,1 kertaa ottelussa ja Pablo ”Pablito” Piatti on ollut suorastaan loistava. Argentiinalainen väkkärä on latonut tehot 6+7 ja laukonut joukkueesta kolmanneksi eniten per ottelu. Hyvässä vireessä on ollut myös espanjalaishyökkääjä Gererd Moreno, jonka maalisaraketta komistaa luku 8.

Nuorista pelimiehistä esiin on noussut, tai nostettu, vasta 20-vuotias keskikenttäpelaaja Marc Roca, joka on Marc Navarron ja Oscar Melendon ohella katalonialaisten lupaavimpia futareita.

Espanyol on 22 pelikierroksen jälkeen kahdeksantena ja vain neljä pistettä viimeisestä Eurooppa-liiga -paikasta. Yllättyneitä ilmeitä saattaa siis esiintyä ensi kauden La Liga-intoilijoille, kun Espanyol aloittaa toisen kauden Floresin käskytettävänä.

Espanyol kohtaa La Ligan lauantaiottelussa Real Madridin vieraissa. Näet matsin Unibetin asiakkaana ilmaiseksi Unibet TV:sta. Rekisteröidy asiakkaaksi nyt ja tee talletus nähdäksesi ottelun.