Kunpa hän vielä pelaisi – Ronaldinho

Jalkapallossa on mystistä termistöä, mitä on loppujenlopuksi hankala määritellä konkreettisella tasolla. Esimerkiksi kaunis jalkapallo voi tuottaa eri katsojalle erilaisia tuntemuksia. Jotkut pitävät kurinalaista puolustamista kauniin, jossa yksilö ei välttämättä nousee esiin, vaan enemmänkin operaatio kokonaisuudessaan.

Toisille jalkapallon kauneus on fanipohjaista, yhteisöllisyyttä, sen oman mielitietyn eteen raatamista tunne- ja rahapuolella. Futiskuluttajalle jokin seura voi olla kaunis sen menneisyyden takia tai vastaavasti mahdollisen kirkkaan tulevaisuuden vuoksi.

Brasiliassa jalkapallon kauneus on kyetty pukemaan peliesityksiksi jo silloin, kun sumuisilla saarilla opeteltiin, kuinka heittää mahdollisimman pitkä rajaheitto vastustajan boksiin. Brasilialaisille kauneus on iloisuutta, taitoa ja tunteiden kuormittamista. Mieluiten niiden positiivisten. Joga bonito, kaunis peli.

Sanansaattaja

Yksi Brasilian ja samalla La Liga -seura FC Barcelonan suurimmista kauneuden lähettiläistä oli, ja on jossain määrin edelleen, Ronaldo de Assis Moreira eli Ronaldinho (Gaúcho). Ronaldinho voitti urallaan melko lailla kaiken mahdollisen. Kansallisia mestaruuksia, Mestarien liigan, maailmanmestaruuden, Kultaisen pallon, ja lista vain jatkuu.

Brasilialaisen häikäisevän taiturin meriitit eivät ole se merkittävin asia hänen urastaan puhuttaessa. Toki ne ovat suora vuorovaikutus fantastisesta pelaamisesta, mutta se tapa, jolla Ronaldinho pelasi, on hänen suurin saavutuksensa.

Ronaldinho toi eurooppalaiseen seurajalkapalloiluun jotain uutta, ihmeellistä, sellaista taikuutta, joka oli keretty jo unohtaa. Euroopassa on aina vannottu taktisten asioiden voimaan, joukkueena pärjäämiseen. Porto Alegressa syntyneellä hyökkäävällä keskikenttäpelaajalla oli kyky sopeutua joukkueeseen ja sen kollektiiviseen ilmeeseen, mutta oli samanaikaisesti kuin entisajan taiteilijat, alasta riippumatta: Michelangelo, Leonardo da Vinci, Garrincha. Lainsuojaton, joka eli jokaisen päivän, harjoituksen ja pelin, kuin se olisi hänen viimeisensä.

Taianomaiset taidot omaavaan Ronaldinhoon ei tuntunut myöskään pätevän samat säännöt kuin tavalliseen kuolevaiseen. Pallo totteli, ja tälläkin viikolla netissä esiintyneiden videoiden perusteella tottelee edelleen, sellaisia liikeratoja, jotka rikkoivat melkein fysiikan lakeja.

Ikuinen hymy

Ronaldinhon ikuinen hymy kasvoilla vain korostivat hänen uskomatonta pelaamistaan. Vaikka hän kokikin aktiiviurallaan myös kitkeriä pettymyksiä, puski hymy esiin myös niiden hetkien lävitse. Brassi oli briljantti esimerkki siitä, ettei puhdas ilo ole vielä kuollut jalkapallosta. Tänä päivänä näiden samojen arvojen sanansaattajina ovat pelaajat kuten Coutinho (Liverpool) ja Neymar (Barcelona). Mutta heidänkään kaunis pelinsä ei ole sama asia.

Nykyisin 37-vuotias Barcan seuralähettiläs tanssi kirjaimellisesti pallon kanssa. Eikä tämä ole vain jotain romanttista muminaa. Hänen erittäin monitempoiset pallonkuljetukset olivat syvältä olemukseltaan silkkaa sambaa. Internetin eri videopalvelimet ovat pullollaan kyseisen herrasmiehen parhaimpia, kauniimpia suorituksia.

Mutta kuten niin monet taiteilijat ja elämää täydellä teholla eläjät, myös Ronaldinho koki jalkapallomaailman syvät uurteet. Hänen menestyksekäs ja suorastaan mieletön Barcelonan kanssa vietetty ajanjakso päättyi siihen, että Ronnien mieli viihtyi enemmän yökerhoissa ja turhamaisissa kissanristijäisissä kuin harjoituskentillä. Paino nousi, vaikka ei hän repsahtamisensa jälkeenkään varsinainen jässikkä ollut.

Milanissa vietetyt kaksi ja puoli kautta eivät nekään missään nimessä penkinalle menneet. Ronaldinho iski noina kausina 95 pelissä 26 maalia ja 29 maaliin johtanutta syöttöä.

Ronaldinhon ja hänen magiikastaan, taikurimaisuudestaan ja kauneudestaan – sanan jokaisessa merkityksessä – voisi vakuutella, vaikka maailman tappiin. Helpoin tapa vakuuttua hänen taidoistaan on katsoa, ja kenties oppia.

Parhaiten vielä nykyäänkin maailmantähden-maineesta nauttivan Ronaldinhon ja hänen taitonsa kiteytti islantilainen ex-joukkuekaveri Eidur Gudjohnsen: ”Mitään mitä hän pelivälineen kanssa tekee ei enää yllätä minua. Joku päivä hän laittaa pallon vielä puhumaan.”

Kuva: Mike Hewitt/Getty Images.

Lähde: Transfermarkt.