Tiistain toisessa ottelussa kaikkien yllätykseksi Manchester Cityn laulukuoroon laittanut Monaco matkaa Dortmundin vieraaksi. Minkälaista ottelua odotat?
AR: Hyvin vaikeasti ennakoitavaa ainakin. Jos siis ennakoksi ei lasketa ”todennäköisesti hyökkäävää peliä”. Ennakoinnissa pitäisi mennä paljon, paljon syvemmälle. Yksi suurimmista kivijalkakysymyksistä on, miten joukkueet tulevat tasapainottamaan pelinsä? Koska vaikka molemmat joukkueet ovat hyökkääviä, niin ei tällä, eikä monella muullakaan tasolla voi voittaa vain yksioikoisella hyökkäämisellä. Siksi onkin erittäin jännittävää nähdä, mitkä ovat valmentajien valinnat kullekin pelin osa-alueelle. Monaco-luotsi Leonardo Jardim on kyennyt mielestäni osoittamaan kypsempiä pelillisiä valintoja, jotka ovat heijastuneet pelaajien loistavassa antautumisessa lusitaanin ajatuksille. Dortmundin päävalmentaja Thomas Tuchel on sitä vastoin maksanut kovia oppirahoja toisena Dortmund-kautenaan. Tuchel on kuitenkin erittäin fiksu ja osaava valmentaja, joten puntit ovat hyvin tasan.
KT: Monaco-Dortmund lienee Mestareiden liigan virallinen hipsteri-ottelupari, sillä vastakkain on kaksi isolle yleisöle ei niin tuttua, mutta varsin mielenkiintoista ja hyvin valmennettua joukkuetta. Dortmund ja Monaco ovat kumpainenkin hyökkääviä pallonhallintajoukkueita ja Monaco osoitti jo edellisessä otteluparissa Citya vastaan haluavansa pelata omalla rohkealla pelitavallaan myös vieraspeleissä. Keskittyykö Monaco kyttäämään vastaiskuja? Haluaako Dortmund pitää pallon itsellään? Ilmassa on monia mielenkiintoisia kysymyksiä ja ainakin itse odotan juuri tätä ottelua varsin suurella mielenkiinnolla.
Thomas Tuchel ja Leonardo Jardim ovat suhteellisin uusia nimiä valmennusmaailman absoluuttiselle huipulle. Minkälaiset valmentajat tiistain ottelussa kohtaavat?
KT: Tuchel nousi monien saksalaisen jalkapallon ystävien huulille jo Dortmundia edeltävässä pestissään, jolloin hän valmensi piskuisen Mainzin Mestareiden liigan kynnykselle asti. Siirtyminen Jurgen Kloppin korvaajaksi oli luonnollinen askel uralla ja Dortmundissa hän on jatkanut erinomaista työtään erityisesti nuorten pelaajien kanssa. Samat sanat pätevät Leonardo Jardimiin, joka tosin oli itselleni melkoisen suuri tuntemattomuus ennen Monacon huippukautta. Otteluparin valmentajilla on itseasiassa yllättävän paljon yhteisiä tekijöitä. Kumpikin perustaa pelinsä vahvaan pallonhallintaan ja kummatkin valmentajat ovat osoittaneet osaamisensa nuorten pelaajien kanssa, joita on noussut niin Monacon kuin Dortmundinkin pelaavaan kokoonpanoon tasaiseen tahtiin.
AR: Tuchel perustaa pelinsä pallokontrollin lisäksi ripsakkaan etenemiseen. Ei siis mitään Jürgen Kloppiin verrattuna, mutta vahvasti tilaan etenevää futista kuitenkin. Tuchel on itseasiassa jalostanut Kloppin ajatuksia pallokontrollin suuntaan ja sitä kautta pudottanut myös riskitasoja. Riskit ovat edelleen kuitenkin olemassa ja tilanteenvaihdot, loistavasti toteutettuna, toimivat Dortmundia vastaan. Mutta niin ne toisaalta toimivat monelle muullekin korkealla linjalla pelaavalle joukkueelle. Leonardo Jardimia sen sijaa kerettiin huudella liian pragmaattiseksi ja varoivaiseksi. Niin tuli kausi 2016-2017 ja nämä puheet kaikuivat hyvin nopeasti unholaan. Ilmeisesti tämä kaikki oli jotain Jardimin isompaa suunnitelmaa, millä hän halusi luoda pitkän prosessin alkukankeuden aikana selkeän, kollektiivisen ja varman pelityylin. Nyt on ollut aika kerätä noita hedelmiä, kun hyökkäysvoittoinen futis on erittäin varmoilla kantimilla.
Miten ottelussa tulee käymään? Ratkeaako ottelupari heti ensimmäisessä osassa?
AR: Pahimmissa kauhukuvissa Jardim pyyhkii Tuchelilla nurmikon pintaa. Mutta uskon kuitenkin, ettei saksalaiset taivu vähällä. Dortmundista löytyy rutkasti pelikäsitystä ja erinomaisia yksilöitä. Korkeamaalinen pari, joka ei ratkea vielä ensimmäisessä osassa, vaan homma viedään loppuun asti.
KT: Samaa mieltä Atten kanssa, uskon ja toivon että jännitys säilyy vielä toiseen osaan asti. Maaleja tullaan näkemään kummassakin kenttäpäädyssä ja 1-2 vierasmaalin turvin Monaco kaapii itselleen hyvät lähtöasetelmat toiseen osaan.
Barcelonan ja Juventuksen ottelussa vastakkain on kaksi erittäin kovavireistä joukkuetta. Minkälaista taktista lähestymistapaa odotat molempien joukkueiden valmentajilta?
KT: Hyvin mielenkiintoista nähdä, miten kotijoukkueen päävalmentaja Massimo Allegri tähän otteluun lähtee. Juventus on ollut tällä kaudella vakuuttava, mutta valtaosasta Serie A:n otteluista on jäänyt sellainen kuva, että joukkue on tehnyt vain riittävän menemättä omille äärirajoilleen. Nyt sinne huipputasolle on päästävä, mutta kykeneekö joukkue siihen? Pidän Allegria yhtenä maailman parhaista valmentajista, mutta miten hän joukkueensa juoksuttaa kentälle tiistaina? Juventuksella on hyvin muuntautumiskykyinen joukkue monipuolisten pelaajien myötä, mutta Allegri on usein lähtenyt näihin isoihin otteluihin perinteisellä 3-5-2:lla, jonka uskoisin mätsäävän hyvin Barcelonan hyökkäystä vastaan. Barcelonan kohdalla en usko näkeväväni suurempia yllätyksiä, kolmen topparin linja on toiminut mainiosti ja eiköhän Luis Enrique lähde tuolla myös tähän otteluun.
AR: Jos Monaco-Dortmund -pari on kovettava, niin Barcelona-Juventus on jotain äärettömän fantastista. Molemmilta joukkueilta nostaisin esiin kaksi taktista ja pelitavallista asiaa. Barcelona ja ryhmitys. Lähteekö Barca perinteisemmällä 4–3–3:lla vai kevään uudella tuudella 3–4–3:lla. Molemmissa on totta kai puolensa, mutta aiemmin mainittu on huomattavasti tasapainoisempi. Toisaalta kolmen topparin linja antaa Lionel Messille loistavan 10-paikan roolin, joka on toiminut Kirpun kohdalla erinomaisesti. Vieraspelissä uskon, että Barca haluaa kentän kontrollin kokonaisvaltaisesti, ei vain laidalla tai keskellä. Tämä puoltaisi jälkimmäisempää ryhmitystä. Siinä missä 4–3–3:ssa Messin seilailu aiheuttaa suurta stressiä muun oikean puolen pelaajille, on 3–4–3 laidoilta leveämpi, mutta puolustuksellisesti haavoittuvaisempi. Kolmen keskuspuolustajan ryhmityksessä Barca kykenee hallitsemaan peliä koko kentän laajuisesti ja murtautumaan vastustajan boksiin vieläkin monipuolisemmin. Juventuksella on niin ikään kaksi vaihtoehtoa. 4–2–3–1 tai 3–5–2. Juven 4–2–3–1 on hyökkäävä, jopa hämmästyttävän hyökkäävä, kun miettii Juventuksen päävalmentajan Massimiliano Allegrin mieltymyksiä. Juventuksen kolmen topparin linja ja sitä tukkiva keskialue voi olla ratkaiseva, mutta minkä asteisia Allegri haluaa ottaa? Haluaako Juve iskeä pöytään kotipelissä tutun ja turvallisen vai lähteä hakemaan jotain paljon rohkeampaa?
Onko joukkueissa joitan yksittäisiä pelaajia, joiden odotat astuvan valokeilaan tässä otteluparissa?
AR: Barcelonalta Neymar. Ei yllättävä valinta, mutta on nostanut peliään niin monella tasolla tällä kaudella. Juoksee molempiin suuntiin kovalla intensiteetillä, ja on ollut kuluvalla kaudella niitä harvoja Barca-pelaajia, joilla on taso pysynyt hyvänä, kun joukkue on muutoin töpeksinyt. Haastaminen, kollektiiville alistuminen, liike pallollisena ja pallottomana. Huikeaa suorittamista. Vaikka ei sinänsä osaa puolustuspelaamista, niin onhan se kova, kun Neymar – joka miellettiin vielä ennen tätä kautta vain boheemiksi taiteilijaksi – polkee vastustajan kiinni omalle boksinnurkille. Juvelta Paulo Dybalan on tultava esiin kauden parhaimmilla otteillaan. Tuikitärkeä linkki 10-paikalla, joka osaa haastaa, kontrolloida palloa milli kerralla, laukoa, murtaa puolustuksia, lähes mitä vain.
KT: Juventukselta valinta on helppo. Gonzalo Higuainin on näytettävä, miksi Juventus halusi maksaa hänestä kesällä 90 miljoonaa. Higsun kausi on ollut kelvollinen, mutta Vanha Rouva ei maksanut hänestä jättisummaa maaleista Empoleja ja Udineseja vastaan. Higsu on osittain aiheetta pienten pelien pelaajan maineessa, koska hän on usein vaellellut varjojen mailla isoissa otteluissa niin seurajoukkueissa kuin Argentiinan maajoukkuepaidassa. Nyt Higuainilla on kuitenkin mahdollisuus hiljentää kaikki kriitikkonsa ja uskon miehen lähtevän otteluun kovalla motivaatiolla. Barcelonalta odotan tasonnostoa Sergio Busquetsilta. Suoritusvarma keskikentän syöttötykki on pelannut aikuisuransa huonoimman kauden, mutta Juventusta vastaan Barcelona vaatii häneltä aivan oman huipputason mukaista onnistumista.
Miten tiistain ottelussa tulee käymään?
KT: Jos Monacon ja Dortmundin ottelussa nähdään maaleja, niin tästä kamppailusta odotan melko vähämaalista. Juventus tyytyisi varmasti maalittomaan tasapeliinkin ja joukkueen ensisijainen tavoite on olla antamatta Barcelonalle tärkeää vierasmaalia. Barcelonakaan tuskin hyökkää hullun lailla, vaikka se saaneekin pitää palloa valtaosan ottelun peliajasta. Pidän Juventuksen yhden maalin voittoa mahdollisena, mutta maaliton tasapeli lienee se todennäköisin lopputulos tästä ottelusta.
AR: Odotan Juvelta vahvoja tilanteenvaihtoja ja tilojen ehdoilla etenemistä. Tämän kauden Barcelonaa vastaa niiden pitäisi purra hyvin. Barcelona haluaa sen sijaan kontrolloida peliä, vaikka pelaavatkin vieraissa. Barca on osoittanut halua puolustaa myös matalalla linjalla ja prässillä, joten olisiko tässä pientä yllätyksen paikkaa, ja antaa pallo ajoittain kotijoukkueelle ja iskeä itse vastaan. Vaikka molemmat ovat kovassa kevätvireessä, niin käännän tämän ottelun Barcalle. Tämä pari ei ole missään nimessä vain hyökkääminen vastaan puolustaminen, se on paljon muuta. Mutta en ole kuitenkaan vieläkään vakuuttunut Allegrin osaamisesta. Mitä omaa hän on Juveen tuonut?
Kansikuva: Octavio Passos/Getty Images