Vaikka EM-kisat laajenivat ensimmäistä kertaa historiansa aikana 24 joukkueen kilpailuiksi, jäi kisojen ulkopuolelle tukku laadukkaita jalkapallomaita ja huippupelaajia. Faneille.com koosti tähdistökentällisen niiden maiden pelaajista, joita ei kesän lopputurnauksessa nähdä.
Oletko sinä Suomen paras EM-veikkaaja? Osallistu ilmaiseksi ja voita matka EM-finaaliin!
Maalivahti
Jan Oblak, Slovenia
Vaikka Jan Oblak on Slovenian maajoukkueen kakkosmaalivahti, on Atletico Madridin Mestareiden liigan finaaliin johdattama pelaaja käytännössä mahdoton jättää tämän tähdistöjoukkueen ulkopuolelle. Oblakin kakkosmaalivahtius kertoo vain siitä, miten loistava maalivahtitilanne piskuisella Slovenialla tällä hetkellä on. Oblak ja Interin Samir Handanovic kuuluvat kumpainenkin tämän hetken maailman kymmenen parhaan maalivahdin joukkoon ja heidän paremmuusjärjestyksensä lienee lähinnä mielipidekysymys. Nuori 23-vuotias Oblak joutui 2014 hieman epäkiitolliseen rooliin, kun hänet hankittiin kovalla 20 miljoonan euron siirtosummalla korvaamaan takaisin Chelseaan lainasopimuksen päätyttyä siirtyneen Belgian maajoukkuemaalivahdin Thibault Courtoisin. Oblakin ensimmäinen kausi meni lähinnä totutellessa uuteen maahan ja kulttuuriin, mutta toisella kaudella Espanjassa mies nousi maailman ehdottomaan maalivahtieliittiin. Mestareiden liigan finaali päättyi rajuun pettymykseen rangaistuspotkukilpailussa, mutta miehen torjunnat varsinaisella peliajalla mahdollistivat ylipäätään Atleticon pääsyn rangaistuspotkukilpailuun saakka. Oblak on vielä maalivahdiksi erittäin nuori ja miehen parhaat pelivuodet vasta siintävät edessä tulevaisuudessa. Miehen tulevaisuudesta on helppo ennustaa valoisaa, Atletico Madrid tuskin tulee olemaan kovin seura, jota Oblak urallaan edustaa.
Puolustajat
Daley Blind, Hollanti
Hollannin jääminen ulos kesän EM-kisoista oli kovan luokan pommi, jota kovimmatkaan oman elämänsä Nostradamukset tuskin osasivat ennustaa. Daley Blind siirtyi erinomaisesti menneiden Brasilian MM-kisojen jälkeen kovin odotuksin Louis Van Gaalin seuraksi Manchester Unitediin. Blindin ura Englannissa ei ole kuitenkaan sujunut aivan odotetun mukaisesti. Mies on omalla tavallaan oman monipuolisuutensa uhri. Blind on pelannut Manchester Unitedissa niin vasempana laitapuolustajana, topparina kuin puolustavana keskikenttäpelaajanakin. Tuskin kukaan osaa juuri nyt sanoa mikä Blindin paras pelipaikka on. Miehen nopeus ei oikein riitä laitapakiksi kun taas topparina miehen vajaavainen fysiikka tulee hieman vastaan. Blind on joka tapauksessa monipuolisuutensa vuoksi käyttökelpoinen pelaaja joukkueeseen kuin joukkueeseen ja hän saanee ensi kaudellakin paljon peliaikaa Jose Mourinhon alaisuudessa.
Kostas Manolas, Kreikka
Kreikan EM-karsinnat olivat täysi katastrofi, ykköskorista helpohkoon karsintalohkoon arvottu Kreikka romahti historiansa ensimmäistä kertaa lohkojumboksi. Claudio Ranieri sai potkut, mikä osoittautui jalkapallohistorian kannalta erittäin merkittäväksi päätökseksi. Manolas on kaikessa hiljaisuudessa noussut Euroopan topparieliittiin Italian suurseura AS Romassa. Mies hankittiin Italiaan toissakaudeksi kovin odotuksin ja miehen oli tarkoitus korvata koko sarjan parhaaksi puolustajaksi valittu Mehdi Benatia, joka siirtyi kovan kohun saattelemana Saksan suurseura Bayern Muncheniin. Manolasin alku Romassa oli haparoiva, mutta viimeistään viime kaudella mies nousi Serie A:n parhaiden pelaajien joukkoon. Manolas on äärimmäisen nopea ja kaksinkamppailuvahva toppari, joka on ottanut viime vuosina isoja harppauksia myös pallollisessa pelaamisessa. 24-vuotiaan Manolaksen perässä on moni Euroopan suurseuroista, mutta näillä näkymin mies on jäämässä ainakin vuodeksi kovia satsauksia tehneen Roman riveihin.
Virgil Van Dijk, Hollanti
Pian 25 vuotta täyttävä toppari palloili edelliset pari kautta Skotlannin suurseura Celticissä. Heikkotasoinen Skotlannin liiga riitti kuitenkin kookkaalle Van Dijkille viime kesänä, kun mies siirtyi siirtoikkunan loppumetreillä sumujen saarten toiseen päähään Southamptoniin. Päättynyt kausi ei ollut eteläenglantilaisille aivan yhtä satumainen kuin edellinen, sillä otteet ja tulokset heittelivät rajusti kauden aikana, mutta Valioliigan ylempään keskikastiin paikkansa muuranneen Saintsin sesonkia voi kuitenkin pitää onnistuneena, eikä vähiten 34 kertaa avauksessa olleen Van Dijkin ansiosta. 193-senttinen toppari otti heti paikkansa Josen Fonten viereltä ja nousi kiistatta Valioliigan parhaiden toppareiden joukkoon heti debyyttikaudellaan. Vasta viime vuoden lokakuussa Hollannin maajoukkueeseen noussut toppari tulee olemaan suuressa roolissa oranssipaitojen lähtiessä palauttamaan maansa kunniaa MM-karsinnoissa. Noiden karsintojen aikana Van Dijkin työnantaja voi hyvinkin vaihtua johonkin Southamptonia suurempaan seuraan.
Håvard Nordtveit, Norja
Håvard Nordtveit on jokaiselle Football Manageria joskus pelanneelle varsin tuttu pelaaja. Entisen suurlupauksen ura ei lähtenyt lentoon aivan niin nopeaan tahtiin kuin Norjassa uskallettiin toivoa, mutta viime vuosina mies nousi tasaisesti Bundesliigan eliittipelaajien joukkoon Borussia Mönchengladbachin riveissä. Nordtveitin paras pelipaikka on keskikentällä, mutta mies on pelannut paljon topparina Norjan maajoukkueessa ja tästä syystä miehen pelipaikka on tässä tähdistökentällisessä nimenomaan puolustuslinjassa. 25-vuotias Nordtveit otti kauden päätyttyä uuden askeleen urallaan siirryttyään erinomaisen kauden Valioliigassa pelanneen West Hamin riveihin viiden vuoden sopimuksella. Lähtökohtaisesti Nordtveit on myös Valioliigassa ehdoton avauskokoonpanon nimi.
Keskikenttä
Roman Eremenko, Suomi
Roman Eremenko on ehdoton laatupelaaja ja hän kuuluu tähän kokoonpanoon ilman sinivalkoisia värilasejakin. Eremenko juhli kauden päätyttyä uransa ensimmäistä Venäjän mestaruuutta CSKA Moskovan riveissä. Eremenkon hyvyyttä ei ole täysin Suomessa tajuttu, osittain sen vuoksi, ettei mies ole aina ollut parhaimmillaan pelatessaan maajoukkueen riveissä. Venäjän liiga vilisee kansainvälisiä supertähtiä ja tästä huolimatta ”Roma” nimettiin koko sarjan parhaaksi pelaajaksi toissa kauden päätteeksi. Eremenkon viime kausi ei ollut aivan yhtä hyvä kuin edellinen kausi, osittain jatkuvasti vaihdelleen pelipaikan vuoksi, mutta Eremenko kuului silti CSKA:n ehdottomiin avainpelaajiin ja oli yksi ensimmäisistä nimistä, joita päävalmentaja Leonid Slutsky piirsi joukkueensa avauskokoonpanoon.
Miralem Pjanic, Bosnia
26-vuotias Miralem Pjanic ei ole välttämättä suurelle yleisölle tuttu pelaaja, mutta kaikki vähänkin Italian Serie A:ta seuraavat tietävät miten hyvästä pelaajasta puhutaan. 67 kertaa Bosnian maajoukkueessa esiintynyt Pjanic teki läpimurtonsa miesten tasolla Ranskan suurseura Lyonissa, josta hän siirtyi AS Roman riveihin kesällä 2011. Pjanic on kehittynyt jokaisella kaudellaan Romassa ja viime kaudella hän oli yksi koko Serie A:n parhaista, ellei paras keskikenttäpelaaja. Klassinen ja tyylikäs pelinrakentaja teki kymmenen maalia ja alusti 12 osumaa voittaen koko sarjan syöttötilaston. Pjanic tunnetaan parhaiten millintarkoista vapaapotkuistaan, joista hän on tehnyt vuosien mittaan lukuisia maaleja niin seura- kuin maajoukkueessa. Pjanic on ollut viimeisen parin vuoden aikana kiintiönimi siirtohuhuissa käytännössä mihin tahansa Euroopan suurseuraan. Kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että mies olisi siirtymässä tulevan kesän siirtoikkunassa Romaa kovempaan seuraan. Huhuissa ovat pyörineet vahvimmin Juventuksen, PSG:n ja Manchester Cityn tapaiset ökyseurat.
Christian Eriksen, Tanska
24-vuotias Christian Eriksen on kuulunut jo useamman vuoden ajan Valioliigan suurseura Tottenhamin avainpelaajien joukkoon. Muutama vuosi takaperin Eriksen oli todellinen teinisensaatio, sillä hän nousi vasta 18-vuotiaana nuorten sisäänajosta tunnetun perinneseura Ajaxin avauskokoopanoon. Lopulta Eriksen vietti Amsterdamissa menestyksekkäät viisi vuotta ennen siirtymistään urallaan eteenpäin. Mies oli välitön menestys myös Tottenhamin riveissä, sillä hän nousi välittömästi lontoolaisseuran avauskokoonpanoon, vaikka Englannissa riitti fyysisesti rajoittuneen pelimiehen epäilijöitä. Eriksen on varsin klassinen kymppipaikan taitopelaaja, jonka suurin yksittäinen vahvuus on erinomainen laukaus molemmilla jaloilla. Varsinkin Englannissa Tanskan maajoukkueen luottomies on tullut tunnetuksi millintarkoista vapaapotkuistaan, mutta mies on löytynyt usein varsin korkealta myös Valioliigan syöttöpörssistä. Eriksen on pelannut jalkapalloa huipulla jo pienen ikuisuuden ajan, vaikka miehellä on ikää mittarissa vasta 24 vuotta. Eriksen on yksi Tottenham-kannattajien suosikkipelaajista, eikä vahvaa nousua todellisten suurseurojen joukkoon tekevä Tottenham varmasti halua luopua kruununjalokivestään.
Hyökkäys
Arjen Robben, Hollanti
Arjen Robben on jokaiselle jalkapallon ystävälle tuttu nimi. 32-vuotias laituri on voittanut seurajoukkueurallaan kaiken mahdollisen ja vakiinnuttanut tasonsa jalkapallon todellisten supertähtien joukkoon. Oikukas persoona tuntuu löytäneen henkisen kotinsa Bayern Munchenista, jossa hän on viihtynyt jo seitsemän vuotta. Robbenin uraa ovat varjostaneet jatkuvat loukkaantumiset ja hänen edellisestä yli 30 ottelun liigakaudesta on aikaa jo reilut kymmenen vuotta. Robbenin viime kausi meni täysin plörinäksi ikävien jalkavammojen vuoksi ja FC Groningenin kasvatti pystyi lopulta pelaamaan vain 15 liigaottelussa. Robben on kuitenkin edelleen parhaimmillaan suorastaan pysäyttämätön pelaaja ja hänen vasen jalkansa on tullut ikävässä mielessä tutuksi monelle puolustajalle. Robbenin ura alkaa pikku hiljaa lähestymään loppuaan, mutta miehen tankissa on vielä bensaa muutamalle huippukaudelle.
Kostas Mitroglou, Kreikka
Kolossaalinen Mitroglou on todellinen Olympiakos-legenda, vaikka mies ei ole pelannut Ateenan suurseurassa kuin satakunta ottelua. Nuorena poikana Saksaan Mönchengladbachin akatemiaan siirtynyt 188-senttinen target-kärki nousi nuorena poikana Olympiakosin avauskokoonpanoon, mutta miehen lopullinen läpimurto nähtiin kaudella 2013-14, jolloin hän paukutteli kovaan tahtiin maaleja niin Kreikan pääsarjassa kuin Mestareiden liigassakin. Loistavat otteet huomattiin myös Englannissa ja mies siirtyikin valtavin odotuksin putoamiskamppailuun jämähtäneen Fulhamin riveihin. Jatkuvat loukkaantumiset pilasivat Mitrogloun kauden ja mies esiintyi lopulta vain kolmessa matsissa tekemättä maaliakaan lontoolaisseuran paidassa. Fulhamin pudottua divariin palasi Motroglou kotiin ja oli johdattamassa Olympiakosia Kreikan mestaruuteen. Viime kausi vierähti Portugalin suurseura Benficassa, jossa mies juhli Portugalin liigamestaruutta. Kausi oli onnistuminen myös henkilökohtaisesti, sillä 20 tehtyä liigamaalia riitti lopulta sarjan maalipörssin kolmossijaan. Kolme päivää mestaruusjuhlien jälkeen Benfica tiedoitti ostaneensa Mitrogloun oikeudet itselleen ja Kreikan maajoukkueen ykköskärki solmi lissabonilaisseuran kanssa neljän vuoden sopimuksen.
Henrikh Mkhitaryan, Armenia
Henrikh Mkhitaryanin asema Armeniassa tällä hetkellä vertautuu mainiosti kuningas Jari Litmasen asemaan suomalaisessa jalkapallossa 1990-luvun keskivaiheilla. Monipuolinen Borussia Dortmundin hyökkäyspään juoksukone on Armenian jalkapallohistorian ylivoimaisesti paras pelaaja ja mies on paukutellut kehnon Armenian paidassa varsin kelvolliset maalimäärät huonoista tuloksista huolimatta. Mkhitaryan teki läpimurtonsa kansainvälisen jalkapallon ystävien tietoisuuteen Ukrainan suurseurassa Shakhtarissa, jossa mies pelasi onnistuneet kolme kautta. Tuloksena oli myös kolme mestaruutta ja viimeisellä kaudellaan vikkeläkinttuinen Mkhitaryan putsasi palkintopöydän voittamalla maalikuninkuuden ja sarjan parhaan pelaajan palkinnon. Odotukset olivat luonnollisesti katossa, kun mies siirtyi kovalla 25 miljoonan euron siirtosummalla Dortmundiin. Kärjen alla ja laidassa parhaiten viihtyvä pelimies nousikin heti Bundesliigan parhaiden pelaajien joukkoon. Debyyttikaudella mies teki yhdeksän maalia ja syötti kymmenen ja palkintona oli valinta sarjan tähdistöjoukkueeseen. Toinen kausi oli vaikea, mutta viime kaudella mies oli Dortmundin paras keskikenttäpelaaja ja mies herättikin mm. Juventuksen kiinnostuksen. Dortmund on suurseura, mutta ei maksa pelaajilleen suurseurojen palkkoja, joten Mkhitaryan on yksi potentiaalisimmista isoista nimistä vaihtamaan seuraa kesän siirtoikkunassa.
Kuvat: Getty