Alle kuukauden päästä alkavien MM-kisojen alkulohko D on etukäteiskaavailuissa nimetty kisojen epäviralliseksi kuolemanlohkoksi, eikä syyttä. Lohkossa pelaa kolme todellista jalkapallon suurmaata, joista yksi joutuu lähtemään ennenaikaiselle kotimatkalle kahden joukkueen edetessä jatkopeleihin. Vedonlyöntitoimistojen prosenttien perusteella Italiaa ja Uruguaytä pidetään lohkon pienoisina ennakkosuosikkeina, mutta myöskään Englannin jatkopaikka ei olisi minkäänlainen yllätys. Aikaisemmat arviot A-, B-, ja C-lohkosta löydät alla olevista linkeistä:
A-lohko: Brasilia, Kroatia, Meksiko ja Kamerun
B-lohko: Espanja, Hollanti, Chile ja Australia
C-lohko: Kolumbia, Norsunluurannikko, Kreikka ja Japani
Litin lohkoarvio
Uruguay
Etelä-Afrikan MM-kisoissa neljä vuotta sitten sensaatiomaisesti neljänneksi sijoittunut Uruguay lähtee tämän vuoden kisoihin potentiaalisena mustana hevosena. Oscar Tabarez luotsasi vuonna 2011 Uruguayn Etelä-Amerikan mestaruuskisojen voittoon ja maan tavoitteena on jatkaa menestysvuosia ainakin vielä yksien kisojen ajan. Joukkueen kokoonpano ei ole muuttunut hurjasti neljässä vuodessa ja muutama Tabarezin avainpelaajista alkaa olla jo uransa ehtoopuolella. Maa ei pelannut missään nimessä vakuuttavia karsintoja jääden Etelä-Amerikan karsintalohkossa sijalle kuusi. Jatkokarsinnoissa vastaan asettunut Jordania oli odotetusti Urugaylle pelkkä suupala ja MM-kisapaikka varmistui kaksiosaisen otteluparin jälkeen lukemin 5-0.
Avainpelaajat
Uruguayn avainpelaajat on helppo nimetä lopullista kisajoukkuetta katsellessa. Kärkipari Luis Suarez-Edison Cavani on mahdollisesti koko planeetan paras ja takaa joukkueelle mahdollisuuden voittaa otteluja. Tabarezilla oli pitkään eräänlainen positiivinen ongelma hyökkäyspelinsä kanssa, sillä joukkueessa oli kolme maailmanluokan kärkeä Diego Forlanin pelatessa uransa parhaita vuosia. Yhä edelleen kisajoukkueessa oleva Forlan on kuitenkin jo pelannut parhaat pelinsä ja Tabarez on siirtynyt peluuttamaan joukkuettaan perinteiseen 4-4-2 muodostelmaan, jossa Suarezin ja Cavanin vahvuudet saadaan parhaiten esille. Puolustuksessa Diego Godin on paljon vartijana, varsinkin kun hänen toppariparinsa Diego Lugano on alkanut näyttää vanhenemisen merkkejä. Maalivahti Fernando Muslera oli yksi joukkueen sankareista neljä vuotta sitten ja kokeneempana ja hieman rauhoittuneena on tänä vuonna huomattavasti parempi maalivahti kuin neljä vuotta sitten.
Kannattaa pitää silmällä
Tabarezin suosima 4-4-2 taktiikka on erittäin raskas ja kuluttava kahden miehen keskikentälle. Avaukseen on vahvimmin tyrkyllä Euroopan reissunsa lopettanut ja takaisin Etelä-Ameriikkaan palannut Álvaro Pereira ja vahvan kauden Laziossa pelannut Álvaro González. Kahden miehen keskikentän keskusta takaa sen, että terrierimäinen ja viime MM-kisoissa loistanut Diego Perez tulee saamaan myös vastuuta. Lohkon kaksi muuta suosikkia Englanti ja Italia tulevat peluuttamaan keskikentän keskustassa vähintään kolmea miestä, joten Tabarez saattaa muuttaa peluutustaan kisojen edetessä.
Loppusanat
Uruguayn joukkue ei ole paperilla aivan niin vahva kuin joukkueen kultavuosina, sillä moni avainpelaaja on ikääntynyt, eikä maan pelaajatuotanto ole tuottanut aivan saman tason korvaajia. Toisaalta Suarez ja Cavani ovat viimeisen kolmen vuoden aikana nousseet todelliseen supertähteyteen ja joukkueen hyökkäysosasto ei kalpene millekkään muulle maalle. Urugay on pieni maa ja tuntuu suorastaan uskomattomalta, miten reilun kolmen miljoonan asukkaan maa pystyy saamaan kasaan näinkin nimekkään ja kilpailukykyisen maajoukkueen. Kisoissa Uruguay on ennakkoon pienoinen suosikki menemään lohkosta jatkoon, mutta omissa papereissani tarjolla on kolmossija Italian ja Englannin jälkeen.
Costa Rica
Sympaattinen Costa Rica selviytyi maan historian neljänsiin MM-kisoihin sijoittumalla sensaatiomaisesti Keski-Ameriikan karsintalohkon toiseksi heti Yhdysvaltojen jälkeen. Maa kukisti kotonaan karsintalohkon suuret ennakkosuosikit Yhdysvallat ja Mexicon ja eteni suuremmitta vaivoitta Brasilian lopputurnaukseen. Costa Ricalla kävi kuitenkin todella huono tuuri lohkoarvonnassa, sillä etukäteiskaavailuissa sille ei ole tarjolla kivikovassa lohkossa kuin kiusaajan rooli. Costa Rica ei ole missään nimessä huono joukkue, mutta tässä lohkossa yksikin piste olisi maalta loistava saavutus.
Avainpelaajat:
Maalivahti Keylor Navas pelasi suorastaan huikean kauden Levantessa ja monen mielestä mies oli koko La Ligan paras maalivahti tällä kaudella. Akrobaattinen Navas on huippumaalivahdiksi kohtalaisen pieni, mutta paikkaa pituuttaan loistavalla fysiikalla ja erinomaiselle pelinluvulla. Keskikentällä Costa Ricalla on paljon pohjoismaalaista väriä, sillä peräti neljä pelaajaa pelaa ammatikseen Norjassa ja Tanskassa. Näistä pelaajista ainakin AIK:n Celso Borges ja Kööpenhaminan Christian Bolaños ovat kovasti tyrkyllä avauskokoonpanoon. Arsenalin omistama laituri Joel Campbell pelasi loistavan lainakauden Kreikan Olympiakoksessa ja oli avainpelaajana viemässä joukkuettaan Mestareiden Liigan alkulohkosta jatkoon. Kärjessä hän saa seuraa Fulhamissa tehonsa kadottaneesta Bryan Ruizista, joka vietti kevätkauden lainalla Hollannin PSV:ssä.
Kannattaa pitää silmällä
Costa Ricalla ei ole turnauksessa mitään hävittävää ja joukkue tuleekin pelaamaan viihdyttävää ja ennakkoluulotonta jalkapalloa. Karsinnoissa puolustus oli nimettömyydestään huolimatta varsin pitävä ja jo mainitsemani maalivahti Keylor Navas on tottunut La Ligassa pitämään joukkuettaan pystyssä.
Loppusanat:
Costa Rica tuskin tulee etenemään jatkoon alkulohkosta, mutta se ei tule myöskään antautumaan helpolla. Englanti, Italia ja Uruguay saavat tehdä todellisen päivätyön voittaakseen Costa Rican, joka ei tule luovuttamaan otteluita missään tilanteessa.
Italia
Nelinkertainen maailmanmestari Italia pelaa maan historian 18. maailmanmestaruuskisoissa. Päävalmentaja Cesare Prandellin ensimmäiset arvokisat kaksi vuotta sitten olivat onnistuneet, sillä maa eteni aina finaaliin saakka, jossa se väsyneenä joutui antautumaan ylivoimaiselle Espanjalle. Italia lasketteli puolivaloilla jatkoon karsintalohkostaan ilman suurempia ongelmia, mutta joukkueen todellinen iskukyky on pienoinen arvoitus. Joukkueessa ei ole montaa todellista supertähteä, mutta pelaajamateriaali on laaja ja täynnä erinomaisia roolipelaajia.
Joukkueen avainpelaajat:
Kapteeni Gianluigi Buffon on Italian kaikkien aikojen eniten maaotteluita pelannut pelaaja ja joukkueen ehdoton henkinen johtaja. Puolustuksessa Juventuksen tuleva kapteeni Giorgio Chiellini on ehdoton ykkösnimi ja hän saa rinnalleen Juventuksen joukkuetoverinsa Leonardo Bonuccin ja Andrea Barzaglin. Leikkisästi BBC:si nimetty puolustuslinja on ollut voittamassa Juventukselle kolmea peräkkäistä Scudettoa Italiassa ja on tottunut pelaamaan yhdessä. Keskikentällä maestro Andrea Pirlo oli Italian eniten minuutteja karsinnoissa kellottanut pelaaja. Pirlon lisäksi ehdoton avainpelaaja on Roman erittäin aliarvostettu Daniele De Rossi, joka kuuluu pelipaikkansa ehdottomaan eliittiin maailmassa. Hyökkäyksessä vaikean kauden Italian kriisijoukkue AC Milanissa pelannut Mario Balotelli kerää otsikoita mitä ikinä hän tekeekään ja nyt olisi hyvä aika palata viime EM-kisojen tasolle. Rinnalleen hän saanee jälleen kerran seuransa Europeleihin vieneen Antonio Cassanon tai loukkaantumisistaan hyvään vireeseen toipuneen Giuseppe Rossin.
Kannattaa pitää silmällä:
Italian maajoukkueen runko on perinteisesti rakentunut maan menestyneimmän seuran Juventuksen pelaajien ympärille. Näin on tälläkin kertaa, sillä lopullisessa kisajoukkueessa lienee peräti kuusi Juventuksen pelaajaa, joista jokainen nähtäneen avausottelussa avauskokoonpanossa. Prandelli on harjoitusotteluissa pyörittänyt aikamoista taktiikkalottoa ja Italian lopullista avauskokoonpanoa on vaikea ennustaa ennen kisojen avausottelua. Avausottelun merkitys tässä lohkossa on muuten valtava, kun Italia ja Englanti kohtaavat toisensa. Viime EM-kisoissa Englanti vei Italian aina pilkkukisaan asti ja tälläkin kertaa kumpikin maa tekee kaikkensa välttääkseen tappion. Vedonlyöntimielessä Italia tulee pelaamaan vähämaalisia otteluita ja nojaa tälläkin kertaa vahvan puolustuksensa nimiin. Juventus on dominoinut kotimaista liigaa, mutta ollut Antonio Conten valtakauden aikana kohtalaisen kesy europeleissä. Monella avainpelaajalla on siis todellinen näyttöpaikka siitä, että miesten taso riittää yhä edelleen myös kansainvälisissä peleissä.
Loppusanat:
Italian ennakoitu avauskokoonpano on niin rutinoitunut, että joukkueen jääminen alkulohkoon olisi todellinen yllätys. Edelliset MM-kisat mestarivalmentaja Marcelo Lippin alaisuudessa oli täydellinen pannukakku joukkueen jäätyä helpon alkulohkon jumboksi surkeiden peliesitysten jälkeen. Nyt maa haluaa palata omalle tasolleen, ja on suurin yksittäinen ennakkosuosikki voittamaan oman lohkonsa.
Lue lisää Italian joukkueesta tästä.
Englanti
14. MM-kisoihinsa valmistautuva Englanti lähtee kerrankin kisoihin maltillisin odotuksin. Lähestulkoon aina ennen kisoja englantilaislehdistö aloittaa yltiöpäisen hehkutuksensa aiheuttaen joukkueelle valtavat paineet. Englanti tulee tuskin tänäkään vuonna voittamaan maan historian toista maailmanmestaruutta, mutta Faneille.com sivuston toisen kirjoittajan Janne Kainulaisen mielipiteiden vastaisesti maalla on mielestäni kasassa paras ja nimivahvin maajoukkue vuosiin. Vedonlyöntitoimistot ennakoivat Englannin jäävän alkulohkoon, mutta omissa papereissani maa on Italian jälkeen vahvimmin tyrkyllä etenemään 16 parhaan maan joukkoon.
Joukkueen avainpelaajat
Englanti kärsii kroonisesta maalivahtipulasta, ja Englannin tauti iski hetkellisesti myös maan pitkäaikaiseen ykkösmaalivahti Joe Hartiin, joka pahimpina aikoina menetti jopa seurajoukkueessaan ykkösmaalivahdin paikan. Hart on petrannut, mutta kisoissa Englannin menestyminen vaatii Hartilta loisto-otteita. Puolustuksessa Chelseassa jälleen kerran loistavan kauden pelannut John Terry ei huhuista huolimatta pyörtänyt päätöstään lopettaa maajoukkueessa ja mies jättää toppariosastolle ison aukon korvattavaksi. Hänen toppariparinsa Chelseassa Gary Cahill on hyvä puolustaja, joka saanee rinnalleen kansainvälisellä tasolla kokemattoman Phil Jagielgan. Puolustus on kokonaisuudessaan pienoinen kysymysmerkki, varsinkin kun Hodgson jätti kokeneen Ashley Colen tylysti kisajoukkueen ulkopuolelle. Keskikentän keskustassa Hodgson peluuttanee Liverpoolissa loistokauden pelannutta kaksikkoa Jordan Henderson-Steven Gerrard. Hendersonin nousu Englannin avainpelaajaksi on mahdollistanut ikuisen keskikenttäparin Frank Lampard-Gerrard hajoittamisen. Pelaajat ovat erikseen erinomaisia, mutta yhdessä pelatessaan syövät paljon pois toistensa pelistä. Hyökkäyksessä Wayne Rooney esiintynee vapaassa roolissa kärjen alapuolella. Todellisen läpimurtonsa tehneellä Daniel Sturridgella on etukäteiskaavailuissa luvassa iso rooli. Kansainvälisesti kokematon Sturridge paukutteli Suarezin kanssa Valioliigassa maaleja liukuhihnalta, mutta kestääkö pää MM-kisojen paineita?
Kannattaa pitää silmällä:
Roy Hodgson peluutti viime EM-kisoissa sanalla sanoen inhorealistista jalkapalloa, joka riitti viemään maan alkulohkosta jatkoon. Englannilla on nousemassa uusi kova sukupolvi, jota Hodgson on MM-karsinnoissa ajanut rohkeasti sisään maajoukkueympyröihin. Hodgson ei ole edelleenkään mikään hyökkäyspelin apostoli, mutta Englanti on huomattavasti viihdyttävämpi joukkue kuin kaksi vuotta sitten. Hodgson on valinnut äärimmäisen työmoraalin omaavia pelaajia joukkueeseensa ja Englanti tullee dominoimaan kisojen juoksimäärissä mielin määrin.
Loppusanat:
Englannin avauskokoonpano on sopiva yhdistelmä nuoruutta ja kokemusta ja omissa papereissani joukkue on Italian jälkeen se toiseksi suurin ennakkosuosikki etenemään alkulohkosta jatkoon. Vaikka Hodgson on kehittänyt peliään, nojaa Englanti yhä koko joukkueen tiiviiseen puolustuspeliin ja nopeisiin vastaiskuihin. Englanti luovuttanee ainakin Italiaa ja Uruguayta vastaan pallonhallinnan suosiolla vastustajalle ja kyttäilee vastaiskuja, joissa hyökkäyspään pelaajat ovat parhaimmillaan.
Janne Kainulaisen ennakon Englannin joukkueesta voit lukea täältä.