MM-raati: Alkulohkot pakettiin – ”Ruotsin kapteeni Andreas Granqvist on pakko nostaa jalustalle”

Parin viikon puristus alkulohkojen muodossa on nyt takana ja puolet kisajoukkueista karsittu. Toisin sanoen jyvät on nypitty akanoista. Ennen kuin sukelletaan lauantaina alkaviin pudotuspeleihin, on hyvä hetki perkata alkulohkojen anti läpi. Faneille.comin toimittajat Kalle TamminenRoope Liimatainen ja Jaakko Tiira kertoivat näkemyksensä muun muassa lohkovaiheen onnistujista ja epäonnistujista, niin yksilö- kuin joukkuetasolla.

Alkulohkot ovat nyt paketissa ja 16 parasta maata selvillä. Nähtiinkö jatkoonmenijöiden suhteen yllätyksiä?

KT: Euroopan ylivalta ei varsinaisesti yllätä, mutta en silti odottanut pudotuspelivaiheen olevan näin Eurooppa-keskeinen. Suurin yksittäinen yllätys on tietysti Saksan jääminen oman lohkonsa viimeiseksi, mutta myös muita hieman pienemmän mittakaavan pommeja nähtiin. Venäjä pääsi yllättämään monet, osittain ennakkokaavailuja helpomman lohkon myötä. Myös Ruotsin esitykset kisoissa tulivat itselleni yllätyksenä, sillä pidin maata etukäteen oman lohkonsa heikoimpana, mutta niin vaan länsinaapurimme marssivat jatkoon lohkovoittajana.

RL: Alkulohkojen ainoa jymypaukku oli Saksan karsiutuminen, joka sitten avasi oven yhdelle yllättäjälle. Myös minunkin mielestäni se on Ruotsi. Toinen itselleni hieman yllättävä jatkaja oli Japani, jonka olin arvioinut lohkonsa viimeiseksi. Olkoonkin, että kyseessä oli melko tasavahvaksi ennakoitu lohko, jossa yllätyksille on herkästi sijaa. Serbiaan uskoin ennen Sveitsiä, mutta muilta osin kaikista lohkoista jatkoivat juuri ne kaksi joukkuetta, joita etukäteen ennakoin.

JT: Sanoisin, että jatkajat olivat Japania ja Ruotsia vaille odotetut, joskaan näiden jatkaminen ei mikään jymypaukku ollut. Sinisten samuraiden jatkopaikka oli siitä mukava lisä, että nyt pudotuspeleihin saatiin edes yksi aasialainen maa.

Ennakkosuosikeilla oli vaikeaa. Vakuuttiko mikään iso maa?

KT: Ranska ei päässyt omalle parhaalle tasolleen, erityisesti hyökkäyspäässä, mutta kaikesta huolimatta lohkovoitto tuli melko helposti ja maa lähtee Argentiinaa vastaan isona ennakkosuosikkina. Kyllä omissa papereissani kisojen toistaikseksi paras maa on kuitenkin Brasilia, jonka peli tuntuu kehittyvän parempaan suuntaan ottelu ottelulta. Kaikkien stereotypioiden vastaisesti brassit ovat vakuuttaneet erityisesti puolustuspäässä, sillä kasassa on hyvin organisoitu yhteen pelaava joukkue. Neymarkin tuntuu keskittyvän näissä kisoissa jalkapalloon ja supertähti on jättänyt aikaisemmat diivailut ja sooloilut vähemmälle.

RL: Rehellisesti sanottuna yksikään ennakkosuosikki ei vakuuttanut kokonaisuudessaan. Brasilia paransi lohkon loppua kohti, mutta en heidänkään kokonaissuoritusta kutsuisi missään nimessä vakuuttavaksi. Englanti paukutti Panamaa kupoliin pelottavan komeasti, joskin selitys lienee vastustajan heikkoudessa. Ehkä juuri Englanti ja Belgia vakuuttivat eniten, mutta kumpaakaan ei ole vielä testattu kunnolla.

JT: Brasseilla oli hetkensä, mutta ajoittaiset paniikit heikkoa Serbiaa vastaan osoittivat, ettei Selecaon peli ole vielä täysin uomissa. Selvästi nousujohteista keltapaitojen pelaaminen on kuitenkin ollut, mikä lupaa hyvää jatkoa ajatellen. Kallen mainitsema Ranska taas oli omasta mielestäni kaikkea muuta kuin vakuuttava. Gallian kukon pelaaminen on taktisesti hyvin sekavaa, sillä he pyrkivät vyöryttämään paljon laitojen kautta. Tämä voisi toimia, mutta jostain syystä ylemmät pelaajat kaventavat sisään ja ylöspäin melko keskinkertaiset laitapakit täyttävät tilat. Antoine Griezmann on täysin kuutamolla, eikä Ousmane Dembelellä tai Thomas Lemarilla näytä olevan tietoa, mitä alueita heidän pitäisi täyttää.

Ranska selvitti alkulohkon helposti, mutta maalla on ollut suuria ongelmia saada Antoine Griezmannista mitään irti. (Dan Mullan/Getty Images)

Entä yllättäjät. Mikä maa nousi omissa papereissasi alkulohkovaiheen positiivisimmaksi yllättäjäksi?

KT: Kroatia tiedettiin hyväksi joukkueeksi, mutta ilmassa oli silti isoja kysymysmerkkejä. Suvereeni lohkovoitto, seitsemän tehtyä ja vain yksi päästetty maali oli kuitenkin todellinen myrskyvaroitus ja nyt kroaatteja voidaan pitää yhtenä koko kisojen suurimmista ennakkosuosikeista. Kokonaisuudessaan lohkovaihe yllätti tasaisuudellaan, sillä täydelliset heittopussit olivat lopulta vähissä. Monessa lohkossa jännitettävää riitti aina viimeisten otteluiden viimeisiin minuutteihin asti ja isot yllätykset eivät olleet kaukana.

RL: Kroatian suhteen on helppo kompata Kallea. Lisäksi nostan esiin Ruotsin, joka pelasi hienosti ja nappasi ansaitun lohkovoiton, jota en olisi ennen kisojen alkua kuunaan uskonut. Yhteishenki tuntui olevan kohdillaan ja ryhmä oli joukkueena parhaimmillaan enemmän kuin osiensa summa. Palkintona helpohko vastustaja seuraavalle kierrokselle vastaan. Ruotsilla on hyvä mahdollisuus kammeta Sveitsi pois altaan ja sen jälkeen suunnata katseensa kohti isoja kaloja.

JT: Ruotsin pelaaman jalkapallon viihdearvosta voi olla montaa mieltä, mutta länsinaapuri näytti organisoidun kollektiivin voiman. Tuntuu jokseenkin absurdilta, että Ola Toivosen ja Sebastian Larssonin kaltaisia keskinkertaisuuksia sisältävä Ruotsin avauskokoonpano voittaa Saksan lohkon. Kunniamaininnan ansaitsee ehdottomasti myös Iran. Team Melli oli hyvin organisoitu ja yhtenäinen joukkue, joka puolusti hyvin, mutta myös hyökkäysvariaatioita löytyi. Iran on onnistunut tuottamaan hyviä pelaajia ja väitän, että se olisi mennyt monesta muusta lohkosta jatkoon. Jos kehitys jatkuu samanlaisena seuraavat neljä vuotta, napannee maa historiansa ensimmäisen pudotuspelipaikan seuraavissa kisoissa. Nytkin se jäi kiinni vain yhdestä puoli metriä ohi suuntautuneesta laukauksesta.

Mikä maa vastaavasti floppasi?

KT: Jo mainittu ylimielinen Saksa, joka tuntui pelaavan kakkosvaihteella ja lopputuloksena oli täysin ansaittu jumbosija omassa alkulohkossa. Vielä viime MM-kisoissa Saksa oli oma itsevarma itsensä, mutta niinköhän Bastian Schweinsteigerin, Philipp Lahmin ja Miroslav Klosen kaltaisten profiilipelaajien eläköityminen jätti ison johtajuusvajeen nimivahvaan joukkueeseen? Saksan ohella suurin floppi oli jatkopaikasta huolimatta Argentiina, joka vaikuttaa olevan juuri niin sekasortoinen joukkue kun etukäteen osattiin pelätä. Leo Messin rooli on kasvanut huomattavasti peruspelaajaa isommaksi ja Sevillan ja Chilen peräsimessä hyvää jälkeä tehneen Jorge Sampaolin pelillisiä ratkaisuja on vaikea ymmärtää.

RT: Saksa tottakai ja olihan se Argentiinakin todella heikko. Itse asiassa argojen maaliero on kaksi pykälää pakkasella, mutta niin vain jatkopelit kutsuvat ja kaikki on vielä auki. Puola petti odotukseni pahasti. Karsinnoissa hyökkäyspeli kulki ja maaleja tuli liukuhihnalta aina lohkovoiton edestä. Tosipaikan tullen helpohkossa lohkossa kahden pelin jälkeen lentolippuja kotiin varaamaan. Myös Egypti oli surkea. Surkeuden kruunasi viimeisen lohkovaiheen tappio Saudi-Arabialle. Egypti sai helposta A-lohkosta huolimatta kyseenalaista kunniaa olla Panaman kanssa ainoa joukkue joka ei saanut pistetiliään lainkaan auki.

JT: Saksa, Puola, Argentiina. Tuossa järjestyksessä. Tuntuu jotenkin perverssiltä, että esimerkiksi loistavasti kollektiivina pelannut Iran putosi jatkosta ja täysin sekasortoinen Albiceleste paineli muutaman suonenvedon saattelemana jatkoon. Fair Play -säännöllä pudonnut Senegal oli myös pettymys. Nimivahva joukkue hukkasi kahdesti johdon Japania vastaan, eikä suurimman osan ottelusta ilman James Rodriguezia pelanneen Kolumbian kaataminen pitänyt olla ylivoimainen tehtävä.

Sukelletaan vaihteeksi yksilöihin. Ketkä pelaajat säväyttivät eniten lohkopeleissä?

KT: Suurimmat otsikot ovat odotusten mukaisesti keränneet hyökkäyspään pelaajat ja Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku, Harry Kane, Eden Hazard ja Neymar ovat kieltämättä pelaamassa mainioita kisoja. Vanhana keskikenttäpelaajana pitää kuitenkin nostaa muutama keskisektorin pelimies jalustalle. Isco tuntuu pikku hiljaa tekevän lopullista läpimurtoaan maansa tärkeimpien pelaajien joukkoon ja näissä kisoissa miehen otteet ovat olleet silkkaa seksiä. Luka Modric taas vastaavasti on juuri nyt ykkösehdokas koko kisojen parhaaksi pelaajaksi, sillä taiturimainen pelinrakentaja suorastaan dominoi alkulohkon otteluita Argentiinan tapaisia suurmaita vastaan. Myös Venäjän nuori Aleksandr Golovin iski tiskiin aika kovat näytöt ja eiköhän suurlupaus siirry kesän siirtoikkunassa johonkin Euroopan suurseuraan.

RL: Meksikon Chicharito ja Hirving Lozano tekivät hyvän vaikutuksen. Etelä-Koreaa vastaan Chicharito naulasi voittomaalin Lozanon syötöstä ja Saksa-pelin voittomaalissa asialla samat miehet, mutta osat toisin päin. Venäjän Denis Cheryshev kolmen maalinsa kera oli myös hieno tarina. Avausottelun alkupuolella loukkaantuneen Alan Dzagoevin tilalle vaihdosta tullut Villarreal-peluri kiitti mahdollisuudesta kahdella maalilla ja lunasti paikkansa Egyptiä vastaan avauksessa. Siitä tuloksena taas voittomaali ja kisaisännät jatkopeleihin.

JT: Maajoukkuefutis on monesti yksilökeskeisempää ja hyökkäyspään tykit keräävät sitä kautta suurimmat otsikot. Oman pään sankareista Ruotsin kapteeni Andreas Granqvist on pakko nostaa jalustalle. Kasvattajaseuraansa Helsingborgiin kisojen jälkeen siirtyvä toppari on pitänyt keltapaitojen tiiviin alakerran kasassa ja tuntuu aina olevan katkomassa, kun vastustaja saa keskityksiä boksiin. Loistavan puolustustyöskentelyn ohella kokenut Granqvist on niitannut kaksi maalia pilkulta. Myös kahdesti osunut John Stones pelaa hyviä kisoja. Cityn toppari on ottanut paikkansa Englannin alakerran pallollisena johtajana ja hänen laadukkaita linjojen väliin suuntautuvia syöttöjä kaivataan jatkopeleissä entistä enemmän. Hyökkäyspään pelaajista Philippe Coutinho on ollut ilmiömäinen ja mielestäni Brasilian selkeästi paras pelaaja.

Brassien koneet ovat käynnistyneet turnauksen edetessä. (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Pettymyksiäkin löytyi. Ketkä pelaajat jättivät eniten toivomisen varaa?

KT: Itselläni on työn alla juttu alkulohkovaiheen suurimmista pettymyksistä, mutta mainitaan nyt tässäkin muutamia nimiä. Itse asiassa tähän voisi nimetä käytännössä koko Saksan maajoukkueen, sillä germaanien riveistä on vaikea löytää onnistujia. Ehkä eniten floppasivat vanhat runkopelaajat Mesut Özilin, Thomas Mullerin ja Mats Hummelsin johdolla, sillä juuri näiden kaverien piti olla näissä kisoissa Saksan johtavia pelaajia. Myös Javier Mascheranon otteet kisoissa ovat olleet tuskaista seurattavaa. Elegantti keskikenttäpelaaja oli parhaimmillaan ehkä pelipaikkansa paras koko maailmassa, mutta nyt ikä tuntuu tehneet tehtävänsä ja mies on ollut kuin varjo vanhasta itsestään.

RL: Myös Argentiinan joukkueesta voisi nostella melkein jokaisen nimen esiin. Robert Lewandowskin nolla maalia ja muutenkin melko näkymättömät kisat jättivät toivomisen varaa. Monessa paikassa neuvottiin seuraamaan Sergej Milinkovic-Savicia, mutta hyvin laihaksi jäivät siirtokesän kuumimman nimen näytöt. Myös Ranskan hyökkäyspään pelaajilta sopii odottaa jatkossa enemmän, sillä yhteensä kolme maalia Australian, Perun ja Tanskan verkkoon on kehno suoritus, vaikka se lohkovoittoon riittikin.

JT: Loistavan kauden Cityssä pelannut Nicolas Otamendi on paljastunut karusti, kun Pep Guardiolan viimeisen päälle mikromanageerattu systeemi on vaihtunut Sampaolin kaaokseen. Kovaotteinen Otamendi on näyttänyt samalta yli-innokkaalta koheltajalta, joka hän oli ennen viime kauden alkua. Hyökkäyspään pelaajista Antoine Griezmann tuntuu olevan pahasti tuuliajolla, eikä Ranskan kultapojalla onnistu yhtikäs mikään. Myös keskityksiä lähinnä päädystä yli viskonut Willian on ollut huono, eikä hänellä pitäisi olla asiaa Brasilian avaukseen. Ehkä kisojen huonoin pelaaja tähän mennessä on kuitenkin ollut Sami Khedira. Meksikaanit vartioivat avauspelissä niin ikään heikot kisat pelanneen Toni Kroosin pois ja jättivät pallon Khediralle, mistä ei hyvää heilahtanut. Maajoukkueen pitkäaikainen luottomies oli yhtä heikko Etelä-Koreaa vastaan, eikä hänellä pitäisi olla enää tulevaisuudessa käyttöä.

Kansikuva: Alexander Hassenstein/Getty Images