Näkökulma: MM-suosikkien kompuroinnista ei pidä vetää liian isoja johtopäätöksiä

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa

Jalkapallon MM-kisat ovat käynnistyneet vauhdilla ja ensimmäinen kierros on kohta takana. Viheriöillä on nähty jo nyt monia yllättäviä tuloksia, mutta näistä ei pidä kuitenkaan tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

MM-kisojen suosikit olivat olleet selvillä jo pitkään ja varsinkin Saksaa, Brasiliaa, Argentiinaa, Espanjaa sekä hallitsevaa Euroopan mestaria Portugalia vastaan oli luonnollisesti kovat odotukset heti ensimmäisestä kierroksesta alkaen. Tästä viisikosta Ranska on kuitenkin ainoa, jolla on täysi pistepotti yhden ottelun jälkeen.

Espanja ja Portugali kohtasivat toki toisensa ja vauhdikkaan kamppailun tuloksena oli tasapeli. Päävalmentajansa juuri kisojen alla erottanut Espanja esiintyi pistemenetyksestä huolimatta varsin lupaavasti ja vain Cristiano Ronaldon huippupeli esti voiton. Ronaldon loistovire toki lupaa hyvää hallitsevan Euroopan mestarin kannalta.

Brasilia ja Argentiina vastaavasti jämähtivät tasapeleihin eurooppalaisia joukkueita vastaan, kun Islanti nollasi Lionel Messin ja kumppanit sekä Sveitsi puolusti Brasilian aseettomaksi. Argentiina ja Brasilia olivat otteluissaan hallitsevia osapuolia, mutta keinoja puolustusmuurien murtamiseen ei löytynyt.

Toistaiseksi suurin yllätys lienee Saksan tappio Meksikolle. Hallitsevan maailmanmestarin pelaamisessa oli paljon puutteita ja Meksiko pääsi jatkuvasti vaarallisiin vastahyökkäyksiin, joista Hirving Lonzano kertaalleen rokotti.

MM-futiksen konsepti on raaka, kun 16 joukkueen karkelot päättyvät jo kolmen ottelun jälkeen. Tämä toki tekee turnauksesta juuri niin hienon kun se on, sillä jokaisella pelillä on iso merkitys. Tästä huolimatta kisojen ennakkosuosikkien avauspelien konttaamisesta ei pidä vetää liian isoja johtopäätöksiä.

Avausottelut ovat perinteisesti olleet ennakkosuosikeille haastavia ja alkulohkoissa on muutenkin nähty aina yllätyksiä, kuten tälläkin kertaa. Harvemmin koko turnaus etenee täysin ennakkokaavailujen mukaan ja sehän se urheilun suola onkin.

Esimerkiksi neljä vuotta sitten mestaruuden voittaneella Saksalla oli haasteita alkulohkossa. Avausottelussa Portugali kaatui tylysti 4-0, mutta tätä seurasi tasapeli Ghanaa vastaan lukemin 2-2. Päätösottelussa joukkue voitti Yhdysvallat niukasti 1-0. Finaalivastustaja Argentiinakaan ei häikäissyt alkulohkossa: tuloksena oli yhden maalin voitot Iranista, Bosnia-Hertsegovinasta sekä Nigeriasta. Iran kaatui vasta Lionel Messin lisäaikamaalin myötä.

Vuoden 2010 kisoissa pronssille yltänyt Saksa hävisi tuolloin alkulohkossa Serbialle. Maailmanmestaruuden voittaneen Espanjan kisat käynnistyivät vastaavasti tappiolla Sveitsille lukemin 0-1. 2006 kultaa voittanut Italia jäi tuona vuonna alkulohkossaan tasapeliin Yhdysvaltoja vastaan. Hopeaa kuitannut Ranska selvisi alkulohkostaan jatkoon voittamalla ainoastaan lohkojumboksi jääneen Togon: Sveitsiä ja Etelä-Koreaa vastaan Les Bleus pelasi tasapelit.

Yllätyksiä on siis nähty aina ja alkulohkojen avausottelut tarjoavat niihin poikkeuksellisen hyvän mahdollisuuden. Kuukauden kestävät karkelot ovat kuitenkin pitkä prosessi, jonka aikana joukkueet todella punnitaan. Mestarin taival on harvemmin ollut pelkkää voittokulkua ja dominointia, vaan haasteet ja vastoinkäymiset kuuluvat kuvaan. Avainasemaan ja usein ratkaisevaksi tekijäksi menestyksen kannalta nousee se, että mikä joukkue pystyy parhaiten reagoimaan ja parantamaan heikkouksiaan eniten kisojen aikana.

Heikon avausottelun jälkeen joukkueet mitataan toden teolla ja alkulohkon toinen kamppailu voi nousta jopa kriittiseen asemaan koko turnauksen kannalta. Nihkeä avausottelu voikin nostattaa paineet suunnattomiksi ja saada joukkueen lukkoon, mikä sysää lumipallon vyörymään väärään suuntaan. Niinpä menestystarinoiden lisäksi jokaisissa kisoissa nähdään myös floppeja, jotka eivät pysty parantamaan eri osa-alueita tarpeeksi nopeasti,vaan korttitalo romahtaa jo alkulohkossa. Esimerkiksi Italia, Englanti, Espanja ja Portugali jäivät alkulohkoon edellisissä MM-kisoissa, kuten kävi myös Ranskalle ja Italialle neljä vuotta aikaisemmin. Tästä kuusikosta vain Italia vuonna 2014 voitti ensimmäisen ottelunsa.

Konttaaminen avausottelussa ei siis automaattisesti tarkoita vielä mitään, vaan nyt mestarisuosikit vasta kunnolla punnitaan. Ja ainakin kisoista muodostui kertaheitolla mielenkiintoisemmat, kun käsikirjoituksesta poikettiin jo heti ensimmäisten päivien aikana.

Kansikuva: Clive Rose/Getty Images