Kuukausi kuningaslajin juhlaa edessä – tässä värikäs ja kattava ennakkopaketti MM-kisoihin!

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa

Neljä vuotta odotetut jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut alkavat tänään, kun Venäjä ja Saudi-Arabia kohtaavat karkeloiden avausottelussa kello 18.00. Faneille.com on alustanut kisoja laajasti erilaisilla jutuilla, jotka pääset lukemaan kootusti tästä jutusta.

Nyt viimeistään kannattaa ottaa haltuun Tuomas Kurikan laatima kisojen katsojaopas, jossa käydään ytimekkäästi läpi turnauksen kulku. Tämän avulla pääset hyvin kärryille, että mitä tapahtuu ja milloin.

Kisojen virallisena pelipallona toimii Telstar 18, joka on kunnianosoitus vuoden 1970 vallankumoukselliselle Telstarille. Eemeli Kosonen kävi jutussaan läpi kisapallojen kehityksen aina vuodesta 1930 tähän päivään asti.

Kisoja odotellessa toimittajamme intoutuivat myös muistelemaan parhaita muistojaan MM-kisoista. Varsinkin Ranskan järjestämät vuoden 1998 kisat nousivat esiin.

MM-kisoihin osallistuu tuttuun tapaan 32 joukkuetta, jotka pelaavat kahdeksassa lohkossa. Pelipaikkoina toimii 12 toinen toistaan upeampaa stadionia yhteensä 11 eri kaupungissa. Stadioneiden ja kaupunkien esittelyt pääset lukemaan tästä.

A-lohko: Venäjä, Saudi-Arabia, Egypti, Uruguay

MM-ennakko: A-lohko: Isäntämaa Venäjän lohkossa on yksi selkeä suosikki, mutta mitä tekee Mohamed Salahin tähdittämä Egypti?

Kisat korkkaava A-lohko on erittäin mielenkiintoinen, sillä lähtökohtaisesti varsinkin toisesta sijasta tullaan käymään erittäin tiukka taistelu. Tilastollisesti Uruguay saikin kaikista helpoimman alkulohkon. 

A-lohkossa kannattaa kiinnittää huomiota erityistä myös Egyptiin. Mohamed Salah on joukkueen suurin tähti, mutta egpytiläisten maalia vartioiva Essam El-Hadary on äärimmäisen mielenkiintoinen tapaus. 45-vuotias maalivahti tehnee kisoissa historiaa kaikkien aikojen vanhimpana pelaajana MM-viheriöllä, minkä lisäksi maalivahdin uran alkutaival oli poikkeuksellisen mielenkiintoinen.

B-lohko: Portugali, Espanja, Marokko, Iran

MM-ennakko: B-lohko – Yllätysvalmis Marokko pyrkii pilaamaan Iberian niemimaan välienselvittelyn

Portugali ja Espanja lähtevät luonnollisesti suosikkeina B-lohkoon, mutta Marokkoa ei pidä sulkea pois laskuista. Varsinkin kun Espanjan ympärillä kuohui juuri kisojen alla Real Madrid aiheutettua melkoisen sotkun maajoukkueelle ja kahdeksan vuoden takaisen mestarin taival vaikeutui huomattavasti. 

B-lohkossa nähdään niin ikään kokeneita pelaajia viheriöllä, kun Jaakko Tiiran laatiman konkareiden top 10 -listauksen kolme kärkipelaajaa löytyy tästä lohkosta.

C-lohko: Ranska, Australia, Peru, Tanska

MM-ennakko: C-lohko – Yksi iso suosikki ja Pohjoismaiden lippulaiva 

Ranska kuuluu jopa mestarisuosikkeihin, joten Les Bleusille ei pitäisi tulla alkulohkossa ongelmia. Toisesta jatkoapaikasta käydään kuitenkin kova taisto ja esimerkiksi Tanskalla voi olla hyvinkin saumat jatkaa turnaustaan vielä pudotuspeleissä.

Ranskalla on kasassa todella mielenkiintoinen joukkue. MM-kisat ovat erityisen iso näytönpaikka Paul Pogballe, jonka kausi Manchester Unitedissa ei ollut napakymppi. Futismaailman ristiriitaisimpiin pelaajiin lukeutuvan taiturin ura onkin jopa vedenjakajalla Venäjällä, kirjoittaa Jaakko Tiira.

Les Bleusin uusi sukupolvi on erittäin laadukas. PSG:tä edustava Kylian Mbappe nappasikin kärkisijan tulevaisuuden nimien top 10 -listauksessa.

D-lohko: Argentiina, Islanti, Kroatia, Nigeria

MM-ennakko: D-lohko – Pystyykö Islanti toistamaan EM-kisojen ihmeen kivikovassa kuolemanlohkossa?

D-lohko on ristitty epävirallisesti kisojen kuolemanlohkoksi, sillä joukossa ei ole yhtään heittopussia, vaan Argentiinakin saa tehdä täyden päivätyön jatkopaikan suhteen. Lionel Messin johtamat joukot kuuluvat kuitenkin niin ikään kisojen suursuosikkeihin, eikä suotta. Kalle Tammisen kisajoukkueiden ulkopuolelle jääneiden listauksen piikkipaikalta löytyykin argentiinalainen taituri. 

Islanti pelasi sensaatiomaiset EM-kisat ja joukkue selviytyi nyt toista kertaa putkeen arvokisoihin. Joukkueen runkopelaajiin kuuluu Hannes Thór Halldórsson, joka ei mahtunut 20-vuotiaana pelaamaan edes Islannin alasarjoihin. Sittemmin hän on niittänyt mainetta myös elokuvien saralla.

E-lohko: Brasilia, Sveitsi, Costa Rica, Serbia

MM-ennakko: E-lohko – Laadukkaat puolustukset yrittävät hidastaa Brasilian näytöstä

Brasilian kotikisat vuonna 2014 kääntyivät painajaiseksi, kun Saksa murskasi isännät välierissä. Heinäkuussa 2016 joukkueensa komentoon ottanut Tite on kuitenkin saanut Brasilian kovaan nosteeseen eikä sambamaa ole enää niin paljoa Neymarin varassa, vaikka PSG:n supertähti kuuluukin jälleen kisojen seuratuimpiin pelaajiin. Brasilia koki ennen kisoja kuitenkin kovan takaiskun, kun Dani Alvesin kisahaaveet vesittyivät loukkaantumisen myötä. PSG:n puolustaja onkin kärkisijalla listalla pelaajista, jotka joutuvat jättämään kisat väliin loukkaantumisten takia.

Serbialla on jalkeilla joukkue, joka on yhdistelmä kokemusta ja nuoruutta. Serbia voitti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden vuonna 2015, mikä alkaa nyt kantamaan hedelmää A-maajoukkueessakin. Napolia edustavaa Sergej Milinkovic-Savicia kannattaakin tarkkailla kisoissa, sillä 23-vuotias pelaaja tulee olemaan kesän siirtoikkunan mielenkiintoisimpia nimiä. 

F-lohko: Saksa, Meksiko, Ruotsi, Etelä-Korea

MM-ennakko: F-lohko – Kuka marssii maailmanmestari Saksan lisäksi jatkoon?

Saksa on haastavan tehtävän edessä, kun joukkue yrittää puolustaa maailmanmestaruutta, mikä ei ole perinteisesti ollut helppo tehtävä: tähän on pystynyt historian aikana vain Italia (1934 & 1938) sekä Brasilia (1958 & 1962). Die Mannschaft voi kuitenkin lähteä kisoihin luotttavaisin mielin, sillä joukkuetta luotsaa mielestämme kisojen paras valmentaja.

Ainakin yksi komea pelaajaura tulee päätökseen Venäjällä, kun Rafael Marquez ripustaa kengät naulaan kisojen jälkeen. 39-vuotiaan pelaajan selviytyminen oli kaikkea muuta kuin varmaa, sillä entinen Barcelonan ja Monacon pelaajan epäiltiin sotkeutuneen huumekartellien toimintaan. Tämä jätti varjonsa legendan kisojen ylle.

Kisoissa riittää luonnollisesti valtavasti hienoa otteluita, mutta mitkä ovat Bundesliiga-kannattajan mielestä alkulohkojen mielenkiintoisimmat kamppailut? Ville Rahijärven näkemyksen pääset lukemaan tästä.

F-lohkon mielenkiintoa lisäävät nuoret läpimurron kynnyksellä olevat pelaajat. Kalle Tamminen tarjosi kymmenen potentiaalista uutta jamesrodriguezia, joita pitäisi odottaa siirto isompiin ympyröihin. Pelaajista peräti kolme löytyi Saksan tähdittämästä lohkosta.

G-lohko: Belgia, Panama, Tunisia, Englanti

MM-ennakko: G-lohko – Onko nimivahva Belgia vihdoin valmis menestymään?

G-lohkon suosikkeja ei tarvitse suurennuslasilla etsiä, mutta miten Belgia ja Englanti selviytyvät paineista? Joukkueita kohtaan on valtavat odotukset ja jomman kumman jääminen alkulohkoon olisi iso paukku. Belgia pääsi osaksi myös MM-raatia, jossa käsiteltiin kisojen yllättäjiä ja floppeja. Varsinkin odotukset Afrikan ja Aasian maita kohtaan jakoivat toimituksen mielipiteitä. 

Belgialla ja Englannilla on jalkeilla laadukkaat joukkueet. Kaksikko lähtee alkulohkoonsa niin ylivoimaisina suosikkeina, että duon hyökkääjät saattavat päästä harjoittelemaan maalintekoa kunnolla heti käsittelyssä. Romelu Lukaku ja Harry Kane ovatkin mukana top 10 -listauksessamme mahdollisesta maalikuninkaasta.  

H-lohko: Puola, Senegal, Kolumbia, Japani

MM-ennakko: H-lohko – Puolalla latu auki kisojen tasaisimman lohkon voittoon

H-lohkostakaan ei mielenkiintoa puutu, sillä kaikki joukkueet kamppailevat tasaisesti jatkopaikoista. EM-kisoissa säväyttänyt, mutta puolivälierissä pudonneella Puolalla on jälleen erinomaiset mahdollisuudet edetä pitkälle. Yksi iso tekijä tämän suhteen on pelipaikkansa eliittiin lukeutuva Robert Lewandowski, jonka merkitys joukkueelleen on MM-raadinkin mielestä poikkeuksellisen iso.

Kolumbia kuului vastaavasti edellisten MM-kisojen yllättäjiin. James Rodriguezin johtama sukupolvi on erittäin laadukas, mikä on nostanut Kolumbian jälleen kohti jalkapallomaailman kärkeä. Los Cafeteroksen historiasta löytyy kuitenkin erittäin synkkä puoli, mikä ajoittui vuoden 1994 MM-kisojen jälkeiseen aikaan. Kolumbialainen jalkapalloilu lähti syöksylaskuun, kun Andres Escobar tapettiin kohtalokkaiden kisojen jälkeen.

Ranska juhli 20 vuotta sitten kotikisoissa. Kuka vie maailman himoitumman pokaalin tällä kertaa? (Bongarts/Getty Images)

Kisajutut kootusti

Lohkoennakot

Henkilöjutut

Top-listat

Joukkueet

Raadit

Muut

Ja lisää on luonnollisesti kisojen edetessä luvassa.

Kansikuva: Matthias Hangst/Getty Images