Kaikkien aikojen karsinnat jatkuvat Kreikka-ottelun jälkeen tiistaina, kun Huuhkajat saavat Olympiastadionilla vastaansa Romanian. Romania on kahden pelatun kierroksen jälkeen Suomen kanssa tasapisteissä, kun se kaatoi avausottelussaan vieraskentällä Kreikan ja pelasi lauantaina kotonaan Unkarin kanssa 1-1 tasapelin.
Romanian jalkapallohistoria on vivahteikas eikä perinteiseltä Itä-Euroopan sekoilulta ole jalkapallomaajoukkueessakaan vältytty. FIFA rankingissa sijalla 28. majaileva Tricolorii on selviytynyt historiansa aikana neljästi EM-lopputurnaukseen – viimeksi Itävallan ja Sveitsin vuoden 2008 kisoihin, jossa joukkue jäi alkulohkoon.
Romanian Litti
Mitä itselle tulee ensimmäisenä Romanian jalkapallosta mieleen? Gheorge Hagi – Karpaattien Maradona – iski viimeistään maailman jalkapalloihmisten tietoisuuteen Italian vuoden 1994 MM-kisoissa, kun kautta aikain eniten maaotteluita Romanian paidassa (125 ottelua) pelannut herra johdatti joukkueensa sensaatiomaisesti puolivälieriin. Kyseisissä kisoissa Tricolorii päätti neljännesvälierissä kisojen kovatasoisimmassa ottelussa yhden mestarisuosikin Argentiinan unelman lukemin 3-2. Puolivälierissä naapurimaamme Ruotsi kuitenkin pudotti Romanian rankkarikisassa ja näin ollen Hagi ja kumppanit kokivat karvaan tippumisen turnauksesta. Tuo MM-kisojen puolivälierissä pelaaminen on edelleen maan paras saavutus arvokisoissa.
Karpaattien Maradona johdatti maansa 1990-luvulla kolmesti MM-kisoihin, kun se osallistui kaikkiin kyseisiin vuosikymmenen MM-turnauksiin. Tätä ennen Romania oli selviytynyt MM-kisoihin vuonna 1970, joten 1990 -lukua yhdessä 1930 -luvun kanssa voidaan pitää Romanian kultavuosina. Myös 1930 -luvulla maa selviytyi kolmesti MM-kisoihin, mutta tällöin joka kerralla tie nousi alkusarjassa pystyyn.
Pelaajauransa jälkeen kautta aikojen eniten maaleja Romanian paidassa iskenyt Hagi yritti useasti valmennushommia, mutta lähes joka seurasta hän sai potkut heikosti sujuneiden otteiden seurauksena. Tämä entinen keskikentän moottori toimi myös maansa päävalmentajana, mutta pesti kesti vain puoli vuotta maan jäätyä ilman vuoden 2002 MM-kisapaikkaa. Edellisen kerran tämä legenda valmensi Galatasarayssä vuonna 2011, mutta hän sai totuttuun tapaansa kenkää maaliskuussa, koska Turkin jättiläinen oli tällöin sarjassa vasta sijalla 11.
Romaniassa on odotettu pitkään uutta Hagia, mutta vielä uutta taikuria ei ole kasvanut hänen saappaisiinsa. Adrian Mutusta odotettiin aikoinaan paljon, mutta hänen kokaiini ym. hölmöilyt pilasivat tämän lupaavan jalkapalloilijan uran, vaikka se vielä jatkuukin Ranskan AC Ajacciossa.
Viimeisin kohu Hagin ympärillä syntyi karsintojen alla, kun hän otti poliittisesti kantaa maansa oikeuslaitokseen. Hagi ilmoitti, ettei hän aio katsoa maansa karsintapelejä paikanpäältä, koska hänen entinen maajoukkuetoverinsa, legenda Gheorghe ”Gica” Popescu joutui vankilaan veronkierrosta ja rahanpesusta.
Jos joku ei tunne vielä herra Hagia, niin tässä yksi maistiainen vuoden ’94 kisoista:
Karsinnat alkaneet hyvin
Romanian karsintaurakka on alkanut mallikkaasti, kun se puolusti Kreikassa onnistuneesti 0-1 voiton joukkueen kärkipelaaja Ciprian Marican maalilla. Suomen onneksi Marica loukkaantui edellisellä viikolla valmistavissa harjoituksissa ja ei näin ollen pysty pelaamaan tiistaina Huuhkajia vastaan. Romania lähti Kreikka-otteluun todella puolustusvoittoisella taktiikalla ja haki vieraista yllätysvoiton. Lauantaina Unkaria vastaan se johti ottelua kotonaan pitkään 1-0, mutta Unkarin Balazs Dzsudzsakin loistava vaparimaali tasasi pisteet. Romanian päävalmentaja vuodesta 2011 Tricoloriita valmentanut Victor Pițurcă oli tasapeliin tyytymätön, mutta neljä pistettä kahdesta avausottelusta ei ole huono suoritus. Todettakoon, että ottelun jälkeen Unkari juhli tasapeliä kuin maailmanmestaruutta. Sen verran pesurissa unkarilaiset ottelussa olivat.
“It isn’t a fair result because Hungary did not figure until the 82nd minute when they scored the goal – they did not manage to reach our level. That’s why it is a big disappointment for us, because we really dropped points.” -Răzvan Raţ, Romanian kapteeni, uefa.com
Tiistain ottelu on molemmille todella tärkeä, eikä Romania halua ainakaan hävitä ottelua. Tasapeli riittäisi Romanialle, koska he voivat laskeskella, että tasuri vieraissa ja kotivoitto Suomesta takaisi heille hyvät asetelmat kisaunelman saavuttamiseksi. Toisaalta voitto nyt nostaisi joukkueen lohkon yksinäiseksi kärjeksi, päävastustaja Kreikalta karkuun.
”Unfortunately we did not get all three points. If we consider how we played in the first half we should have won but we did not score earlier or get the second goal and Hungary equalised from the free-kick. This draw is not a drama, at the end we got a point. Now we must go to Helsinki at full steam ahead. My first priority is to recover my players, physically and mentally.” -Victor Pițurcă, Romanian valmentaja, uefa.com
Romania sai Unkarin vetäytymään tiiviiksi omalle alueelleen ja haki sen jälkeen puolustuksen väleistä paikkoja. Romanian maali tuli vasemmalta laidalta klassisesta matalasta keskityksestä maalin luukulle, josta hyökkääjä Raul Rusescu viimeisteli.
”We wanted to attack in the second half too but it is almost impossible to control a match from the beginning to the end. Besides, four important players [Alexandru Maxim, Vlad Chiricheş, Florin Gardoş and Raul Rusescu] have not beeen playing 90 minutes a game for a while.” -Pițurcă
Joukkue pelaa 4-2-3-1 -taktiikalla, jossa Marican paikan piikissä ottaa Unkaria vastaan osunut Steaua Bucureștia edustava 26 -vuotias Raul Rusescu. Rusescu on uusi naama Pițurcăn miehistössä pelaten urallaan vasta seitsemän maaottelua osuen niissä kahdesti. Ottelusta on tulossa ennakkoon samanlainen kuin Kreikkaa vastaan. Romanialta löytyy taitoa ratkaista paikoista, se pystyy hallitsemaan palloa ja se pystyy luomaan tilanteita. Jos ja kun joukkue lähtee paineistamaan Huuhkajia ylhäältä, niin puolustukselle pitää olla tarjolla oikeanlaista tukea.
Puolustaessa Romania vetäytyy omalla alueella enemmän 4-5-1 systeemiin, jossa piikki jää ainoana targettina ylös odottamaan niitä klassisia pitkiä palloja. Suomella ei siis missään nimessä tule helppo tehtävä purkaa tuota Romanian sumppua, varsinkin jos joukkue päästetään se rauhassa muodostamaan. Samalla pitäisi muistaa olla tarkkana vastahyökkäysten kanssa, sillä Rusescun saadessa pallon lähtevät laiturit nopsine jalkoineen myös hanakasti ylös hyökkäystä päättämään.
Roman Eremenkon rooli ratkaisevassa osassa
Eremenkon rooli keskikentän alemmalla oksalla pitäisi olla Kreikka-ottelun jälkeen selviö. Romania pyrkii Kreikan tapaan tukkimaan vastustajan ”kymppi”-sektorin, joten tämäkin tukee Roman peluuttamista alempana. Mies pystyy rauhoittamaan peliä ja tuomaan sitä tarvittavaa syöttötukea pelinavaukseen topparikaksikolle Moisander-Toivio. Eremenko on se ase jota pitäisi käyttää purkamaan Romanian paine ja ottamaan pallonhallinta itselle. Jos Romania pääsee pyörittämään peliä pitkiä aikoja Suomen alueella, nousevat pallonkatkoja seuraavat hetket todella suureen arvoon. Jos pallo pystytään pitämään omilla ja rauhoittamaan peliä muutamalla järkevällä siirrolla, kuivuu vastustajan prässi kasaan. Tässä Roma on vahvimmillaan.
Huuhkajilla on mahdollisuus voittaa jokainen alkulohkonsa ottelu, mutta sen on pystyttävä pelaamaan sille avautuvat tilanteet todella tehokkaasti. Romanian pelikuria voi verrata Kreikan vastaavaan. Tässäkään pelissä ei ole siis varaa tuhria sitä mahdollisesti avautuvaa 4 vs 1 -hyökkäystä. Romanialaisten helposti kiehahtavasta verestä kertoo myös jotain Unkaria vastaan otetut kuusi keltaista korttia. Koko ottelussa kortti viuhui peräti 13 kertaa, joten jos suomalaiset romanialaisten ihon alle pääsevät, voi siitä nousta Huuhkajille jopa isokin etu.
Suomen pitää pystyä puolustusalueella tukemaan sen laitapuolustajia. Romania pelaa vahvaa laitapeliä ja varsinkin sen vasemman laidan peli on todellinen syömähammas. Joukkueen kapteeni Rat sekä taitava Maxim aiheuttavat päänvaivaa hyvänä päivänä mille tahansa puolustukselle.
Toinen uhka Romaniasta löytyy siltä tutulta 10-paikalta, jossa joukkueen nykyinen Hagi, Lucian Sânmărtean, pyörittää peliä pienessäkin tilassa. Sânmărtean on jo kokeneempi 34-vuotias Steua Bukarestin peluri, jonka jalka ei ehkä liiku aivan nuorempien tapaan, mutta peliäly on miehellä edelleen todella korkealla tasolla.
Ennustus
Suomi saa tähän peliin sen todella tärkeän avausmaalin, jonka jälkeen Romania joutuu avaamaan peliä ja ottamaan riskejä. Suomen keskikentän pelaaminen Roman Eremenkon johdolla on ratkaisevassa asemassa. Suomi pystyy pitämään Romanian nollilla vaikka muutamia paikkoja vierailijoille siunaantuukin. Kappe Hämäläinen viimeistelee vastaiskusta ratkaisevan 2-0 maalin ja Suomi voittaa lopulta samoin lukemin. Täältä tullaan Ranska!