Francesco Tottin ura AS Romassa on ollut sanoinkuvaamattoman upea – ja se päättyy sunnuntaina

Tulevana sunnuntaina päättyy hyvin todennäköisesti yksi merkityksellinen ajanjakso jalkapallon historiassa, kun Rooman Kuningas, Francesco Totti pelaa uransa viimeisen ottelun Serie A:ssa. Totti on Roman ja hyvin todennäköisesti koko Italian jalkapallohistorian suurin pelaaja, mutta Italian ulkopuolella hänen todellista hyvyyttään ei ole koskaan täysin ymmärretty.

Totti oli Roman mies jo syntyessään

Rooma on kahtiajakautunut kaupunki. Valinta kaupungin kahden jalkapallojoukkueen väliltä tapahtuu yleensä veriperintönä. Siinä missä Alessandro Nesta kasvoi ja kasvatettiin Lazion kannattajaksi, on Francesco Totti ollut syntymästään asti AS Roman mies. Totti syntyi perheeseen, jossa Romaa kannatettiin intohimoisesti ja hän kävi katsomassa suosikkijoukkueensa kotiotteluja pikkupojasta alkaen. Roman kantakaupungissa syntynyt ja nuoruutensa viettänyt Totti vuorasi huoneensa sen ajan Roman tähtipelaajien Bruno Contin ja Giuseppe Gianninin julistein.

Totti oli jo nuorena kohuttu superlupaus. Yhdeksänvuotiaana hänen perässään oli käytännössä kaikki Italian suurseurat ja hänen ensimmäinen seuransa Lodgiani sai useita rahakkaita tarjouksia Tottin palveluksista. Seura oli jo luvannut myydä Tottin Laziolle, mutta Francescon äiti Fiorella päätti ottaa asiat omaan käteensä. Pelkkä ajatus siitä, että oma rakas poika siirtyisi edustamaan Laziota sai äiti-Tottin vihaiseksi, joten hän päätti marssia Lodgianin harjoituskeskukseen ja ilmoitti kovasanaisesti, ettei hänen poikansa tulisi pelaamaan minuttiakaan Lazion riveissä. Seuran työntekijät ymmärsivät yskän ja 12-vuotiaana Totti puki ensimmäistä kertaa rakastamansa Roman paidan päälle virallisessa junioriottelussa.

Todellinen junnutähti

Tottin kehitys nuorisojoukkueissa oli räjähdysmäisen nopeaa. Jo seuraavana vuonna hän debytoi sääntöjen vastaisesti kolme vuotta vanhempien U-17 ikäisten sarjaottelussa ja 15-vuotiaana hän johdatti Roman kyseisen sarjan Italian mestaruuteen. Kaudella 1992-1993 Roomassa odoteltiin innoissaan, josko paljon kohuttu superlupaus pääsisi ensimmäistä kertaa kentälle Serie A-otteluissa. Debyyttiä jouduttiin kuitenkin odottelemaan kevätkaudelle asti, mutta kauan odotettu ensiesiintyminen tapahtui vihdoin maaliskuussa vuonna 1993. Kunnia Tottin debyytistä kuuluu muuan Sinisa Mihajlovicille, joka omien sanojensa mukaan ylipuhui Roman silloisen päävalmentajan Vujdan Boskovin pistämään nuorukaisen kentälle. Totti esiintyi debyytissään vain seitsemän minuutin ajan, mutta hän jätti innokkuudellaan lähtemättömän vaikutuksen Roman intohimoisiin kannattajiin.

Roma ilman Tottia kuulostaakin jo hämmentävältä. Kuva vuodelta 2000. (Getty Images)

Tottin kaksi ensimmäistä kautta Roman edustusjoukkueessa sujuivat vielä uuteen sarjaan ja aikuisten pelitempoon totutellessa, mutta 18-vuotiaana hän oli valmis ottamaan entistä suurempaa roolia itselleen pelikenttien puolella. Tottin suuri esikuva Giuseppe Giannini jätti seuran vuonna 1996 ja Tottille pedattiin isoa roolia seuraavan kauden otteluissa. Oli kuitenkin lähellä, että yksi suuri ura olisi loppunut ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa, sillä Totti ei tullut lainkaan toimeen Roman silloisen päävalmentajan Carlos Bianchin kanssa, joka halusi ostaa muuan Jari Litmasen Roman pääasialliseksi pelinrakentajaksi. Kohtelustaan suivaantunut Totti ehti jo sopia henkilökohtaisista sopimusehdosta Sampdorian kanssa ennen kuin Roman omistaja Franco Sensi päätti puuttua tilanteeseen. Sensi antoi päävalmentaja Bianchille kaksi vaihtoehtoa; joko Tottille annettaisiin iso rooli pelikentillä tai argentiinalaisluotsi saisi vaihtaa maisemaa. Bianchi ei ukaasista pitänyt ja hänen aikansa Roman päävalmentajana jäi vain yhden kauden mittaiseksi.

Serie A-historian nuorin kapteeni

Roma nimitti seuraavaksi päävalmentajakseen hyökkäyspelaamisen apostolin Zdenek Zemanin. Päätös oli käänteentekevä Tottin uralla, sillä kovaan työhön uskova Zeman kouli Tottista sen pelaajan, joka hän parhaimmillaan oli. Isona Vauvana vauhdikkaan elämäntyylinsä ja epäammattimaisen ruokavalionsa vuoksi tunnettu Totti tajusi harjoittelun ja ammattimaisen elämäntyylin merkityksen ja Zemanin vaativassa, mutta ymmärtävässä valmennuksessa Tottista kehittyi yksi koko Serie A:n parhaita pelaajia. Hän sai selkäänsä legendaarisen numeron kymmenen ja kaudella 1998, vasta 22 vuoden iässä Tottista tehtiin Roman kapteeni.

Zeman ei kuitenkaan onnistunut johdattamaan Romaa mestariksi kovista satsauksista huolimatta. Omistaja Sensi alkoi käymään malttamattomaksi ja 2000-luvun alussa Romassa laitettiinkin pokeritermein kaikki peliin. Seura palkkasi meritoituneen Fabio Capellon uudeksi päävalmentajaksi ja hankki maalitykki Gabriel Batistutan seurahistorian kovimmalla siirtosummalla Fiorentinasta. Kausi osoittautuikin onnistuneeksi ja Totti muodosti yhdessä Batistutan ja Vincenzo Montellan kanssa koko sarjan ylivoimaisesti parhaan hyökkäyarsenaalin. Totti teki 13 maalia, alusti toisen mokoman ja oli suurin yksittäinen tekijä sille, että Roma kruunattiin kauden päätteeksi seurahistorian kolmatta kertaa Italian mestariksi.

Totti olisi voinut voittaa paljon enemmän jossain muussa seurassa

Mestaruus jäikin hyvin todennäköisesti Tottin uran viimeiseksi, sillä seura joutui mestaruuskauden satsausten jälkimainingeissa koviin taloushuoliin. Capello ja moni avainpelaaja siirtyi muualle. Myös Tottia huhuiltiin vahvasti Real Madridin riveihin. Madridissa Tottista olisi tullut maailman kovapalkkaisin pelaaja, mutta rakkaus Romaan vei kuitenkin voiton maallisesta kunniasta ja Totti päätti jäädä kasvattajaseuransa riveihin. Joukkueen menestys jätti paljon toivomisen varaa, mutta henkilökohtaisesti Totti takoi tasaisia tehoja ollen vuodesta toiseen sarjan parhaita, ellei paras yksittäinen pelaaja.

Tottin pelillinen renessanssi alkoi Luciano Spallettin tullessa ensimmäistä kertaa Roman päävalmentajaksi. Spalletti tutki ja analysoi pitkään Tottin pelaamista ja päätti tehdä hänestä eräänlaisen ensimmäisen modernin valeysin. Totti nautti uudesta roolistaan ja pakutteli uransa selkeästi kovamaalisimpia kausia. Kaudella 2006-2007 ikoni oli suorastaan häikäisevän dominoiva. Hän teki Serie A:ssa 26 maalia voittaen sarjan ja koko Euroopan parhaan maalintekijän tittelin. Spallettin aikana Roma pelasi hyvin, muttei riittävän hyvin voittaakseen mestaruuksia, sillä Inter oli vuodesta toiseen Romaa parempi ja Tottin oli tyytyminen kolmeen Coppa Italian voittoon.

Tällä kaudella Totti on joutunut istumaan entistä enemmän vaihtopenkin puolella. (Paolo Rattini/Getty Images)

Trequartista=Francesco Totti

Monelle 2010-luvulla jalkapalloa seuraavalle Totti on aina ollut nerokkaan luova, mutta hitaasti liikkuva perinteinen kymppipaikan pelaaja. Harva kuitenkin muistaa, miten kokonaisvaltaisen dominoiva pelaaja hän uransa kultavuosina oikein oli. Trequartista, eräänlainen vedetyn hyökkääjän ja kymppipaikan risteytys on legendaarinen pelipaikka eikä kukaan pelaaja ole päässyt yhtä lähelle täydellistä kyseisen pelipaikan pelaajatyyppiä kuin Totti aikoinaan. Nuorena Totti oli äärimmäisen nopea ja fyysinen pelaaja, jonka kuljetustaitoa ei voinut kuin ihailla.

Er Purpone on aina ollut teknisesti täydellisyyttä hipova pelaaja ja jokainen voi käydä halutessaan katsomassa koosteen hänen uransa hienoimmista maaleista. Vapaapotkut, kaukolaukaukset, volleyt, pitkät soolokuljetukset; Tottilta onnistui kaikki. Huikeiden maaliensa lisäksi mies on myös yksi Italian historian parhaimmista pelinrakentajista, sillä Totti pystyi pelaamaan pallon asennosta kuin asennosta suoraan pystyjuoksun tehneen kärkipelaajan jalkaan.

Gianluigi Buffonin ja Alessandro Del Pieron tapaiset nimet olivat jo aktiiviurallaan erittäin arvostettuja pelaajia myös Juventuksen vastustajien kannattajien keksuudessa. Totti on kuitenkin aina ollut eräänlainen profeetta omalla maallaan, sillä Rooman ulkopuolella häntä ei perinteisesti ole juuri arvostettu. Totti on aina ollut nimenomaan roomalainen pelaaja ja ihminen ja perinteisesti häneen on aina myös yhdistetty kaikki etelä-italialaisiin liittyvät stereotypiat. Tottia on aina pidetty hieman yksinkertaisena miehenä, eikä hänen varsin villi siviilielämänsä ole ainakaan parantanut miehen arvostusta Rooman ulkopuolella asuvien silmissä. Nuorempana Totti myös pimahteli tasaiseen tahtiin kentän puolella ja Italiassa muistetaan yhä varsin kirkkaasti kesän 2004 EM-kisat, joissa mies sylki Christian Poulsenia ja sai pelikiellon, joka oli myötävaikuttamassa Italian jäämiseen kisojen alkulohkovaiheeseen.

Vasta Tottin uran lähestyessä loppuaan moni tuntuu tajunneen miehen merkityksen Roomalle ja Italialaiselle jalkapallolle. Viime vuosina Totti onkin saanut usein sankarin vastaanoton monilta vieraskannattajilta. Ikä ja kokemus ovat myös silittäneet osan Tottin särmistä ja hänestä onkin tullut monen silmissä seesteinen isähahmo, joka pallottelee puoliajoilla pallopoikien kanssa ja tekee vaihtopenkillä monenlaisia jekkuja kanssapelaajilleen. Viikko sitten Il Capitano sai suurimman kunnian, mitä AS Roman pelaaja voi saada. Lazion ultra-kannattajat nimittäin levittivät kauden viimeisessä kotipelissään Interiä vastaan omaan päätyynsä ison lakanan, jossa kiitettiin Tottia viimeisen 20 vuoden ajan vastakkainasettelusta.

Tottin uran loppuminen ei ole virallisesti vielä varmaa

Totti ei ole vielä virallisesti ilmoittanut lopettamistaan, sillä omassa tiedotteessaan hän totesi Genoa-ottelun olevan hänen viimeisensä Roman paidassa. Roma ei olisi Roma ilman huikeaa kykyä saada aikaan mitä mielikuvituksellisimpia kriisenä täysin tyhjästä. Uusin näyte tästä kyvystä nähtiin, kun seuran uudeksi urheilutoimenjohtajaksi nimitetty siirtoguru Monchi ilmoitti ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan Tottin uran päättyvän tähän kauteen. Moni ihmetteli espanjalaisen lausuntoja, sillä yleinen mielipide oli se, että Tottin tapaisen uran pelannut pelaaja ansaitsisi itse julkaista päätöksen uran jatkumisesta. Italiassa onkin annettu ymmärtää, että Roma pakottaisi Tottin lopettamaan tähän kauteen, mikä on aiheuttanut laajaa spekulaatiota mediassa ja kannattajien keskuudessa.

Totti on ollut kuuma peruna käytännössä jokaisessa Roman lehdistötilaisuudessa ja päävalmentaja Luciano Spalletti tuntuu olevan täysin kypsä Tottia koskeviin kysymyksiin. Viime kuukausina Tottin peliaika on ollut kortilla ja kymppipaita on ollut selkeästi turhautunut siihen, ettei valmentaja anna hänelle vastuuta. Spallettin ja Tottin väleistä on liikkunut monenlaista huhua ja ulkopuolisen silmään Tottin saama kohtelu näyttää suoranaiselta nöyryytykseltä. Esimeriksi jo ratkennesssa vierasottelussa Milania vastaan AC Milanin Curvassa laulettiin Tottin nimeä ja käytännössä jokainen katsomossa ollut henkilö odotteli Tottia viime minuuteiksi sisään. Spalletti päätti kuitenkin vaihtaa Edin Dzekon laitapuolustaja Bruno Peresiin ja stadionille laskeutui suorastaan epäuskoinen tunnelma.

Tottin perintö jalkapalloilijana on mittaamattoman kova

Jos Tottia ei ole arvostettu jalkapallokannattajien keskuudessa, niin kanssa-ammattilaisten parissa Roman Grande Capitano on aina ollut rakastettu pelaaja. Claudio Ranieri on sanonut, että Totti on Colosseumin jälkeen Rooman kaupungin tunnetuin maamerkki ja esimerkiksi Lionel Messi toteutti sanojensa mukaan elinikäisen haaveensa saadessaan vaihtaa harjoitusottelun jälkeen paitaa Tottin kanssa. Maailman kaikkien aikojen paras jalkapalloilija Diego Maradona sanoi Tottin olevan paras hänen koskaan näkemänsä jalkapalloilija ja ammattilaisuuden perikuva. Iki-inter Javier Zanetti nimitti Tottia kaikkien aikojen suurimmaksi kapteeniksi.

Mikä Tottin perintö jalkapalloilijana oikein tulee olemaan? Jalkapallohistoria tuntee monia suuria pelaajaikoneita, mutta Diego Maradonan lisäksi tuskin kenelläkään yksittäisellä pelaajalla on ollut niin iso vaikutus omaan kaupunkiinsa ja sen jalkapallojoukkueeseen kuin Tottilla. Oma poika ja ylpeä romanista on ollut ilon- ja ylpeydenaihe roomalaisille jalkapalloystäville yli 25 vuoden ajan ja koko seura on henkilöitynyt hyvin pitkälti Tottiin niin hyvässä kuin pahassa. Lisäksi Totti jää historiaan yhtenä jalkapallon suurimmista kapteeneista. Hän ei välttämättä ole aina ollut esimerkillinen persoona, mutta hänen rakkauttaan Romaa kohtaan ei kukaan voi kiistää. On helppo pelata useampi vuosi Manchester Unitedin, Barcelonan tai Real Madridin riveissä, mutta Roman kaltaiseen, vähän menestystä niittävään seuraan sitoutuminen vaatii jotain paljon rahaa suurempaa.

Jo puhtaat numerot kertovat jotain sanoja suurempaa Tottin urasta. Yli kolmannes tämän kauden Serie A-pelaajista ei ollut edes synytynyt Tottin debytoidessa Roman paidassa. Totti on edustanut kasvattajaseuraansa liki 30 vuoden ajan, mikä on likimain kolmasosa koko seuran olemassaoloajasta. Yli 600 Serie A -ottelua ja 250 tehtyä liigamaalia ovat määrät, joita tuskin koskaan enää tullaan rikkomaan.

Vaikka Tottin viimeiset kuukaudet olisivat voineet olla paljon kauniimmat, tullaan sunnuntaina näkemään koskettavat jäähyväiset. Roomalaiset haluavat osoittaa rakkauttaan suurimmalle sankarilleen, sillä ottelu myytiin loppuun reilussa puolessa tunnissa. Kyyneleitä tullaan vuodattamaan, niin Stadio Olimpicolla kuin kymmenissä tuhansissa kodeissa ympäri maailmaa.

Kansikuva:  Paolo Bruno/Getty Images