Sankarista petturiksi muuttunut Gonzalo Higuain palaa Napoliin Serie A-kauden odotetuimmassa ottelussa

Sunnuntai-iltana Napolissa räjähtää, todennäköisesti kirjaimellisesti, kun Serie A:n kaksi suurseuraa Napoli ja Juventus kohtaavat toisensa. Näiden kahden seuran kamppailut ovat aina tulikuumia, niin kentällä kuin katsomoissa ja tällä kertaa mukana on vielä rutkasti ekstralatinkia, sillä Napolin viime kauden suurin sankari Gonzalo Higuain palaa ensimmäistä kertaa vanhaan kotikaupunkiinsa viime kesän shokkisiirron jälkeen.

Higuain on ristiriitainen supertähti

Gonzalo Higuain on erittäin ristiriitainen pelaaja. Hän kuuluu kiistattomasti Euroopan huippuhyökkääjien joukkoon, mutta se viimeinen askel todelliseksi suurpelaajaksi on kuitenkin vielä ottamatta. Toisen polven jalkapalloilija syntyi Ranskassa isänsä pelattua ammatikseen jalkapalloa Ranskan pääsarjan Stade Brestoisissa, mutta jalkapallo-oppinsa ”El Pipita” sai kuitenkin henkisessä kotimaassaan Argentiinassa. Hän nousi nuorena poikana kasvattajaseuransa River Platen ykkösjoukkueeseen ja hyvien otteiden ansiosta megaseura Real Madrid kiinnostui potentiaalisesta nuoresta hyökkääjästä. Joulukuussa 2006 Madridin valkopaidat tiedoittivat hankkineensa Argentiinan junnumaajoukkuehyökkääjän riveihinsä 12 miljoonan euron siirtosummalla.

Higuainin alku Madridissa ei ollut helppo. Real Madridin kuuluisa galactico-politiikka oli vielä voimissaan ja Raulin, Ruud Van Nistelrooyn ja Ronaldon tapaiset nimimiehet kellottivat suurimmat minuutit ykkösjoukkueen otteluissa. Higuain olikin lähinnä vaihtomies, joka pääsi osissa otteluissa kentälle. Debyyttikauden saldoksi jäi lopulta kaksi tehtyä maalia 19 ottelussa, eikä Madridissa oikein tiedetty onko miehellä riittävästi potentiaalia noustakseen seuran ykkösjoukkueen vakiopelaajaksi. Toinen kausi oli jo parempi, mutta lopullinen läpimurto nähtiin vuonna 2008, kun Nistelrooyn loukkaantuminen avasi Higuainille paikan kuninkaallisten avauskokoonpanossa. Higuain paukutteli 22 liigamaalia kamppaillen loppuun asti La Ligan maalikuninkuudesta.

Viime vuosina Higuain on ollut tasainen maalilinko

Kauden 2008-2009 jälkeen Higuain onkin tehnyt jokaisella pelaamallaan kaudella vähintään kymmenen liigamaalia. Tänä vuonna maaleja on syntynyt jo 19 kappaletta, mikä tarkoittaa, että kymmenen maalin raja on mennyt rikki jo yhdeksällä peräkkäisellä kaudella. Tästä huolimatta harva jalkapallokannattaja nostaa Higuainia aivan maailman eliittikärkien joukkoon. Mies on eittämättä erinomainen maalintekijä, mutta hänen näyttönsä kovissa peleissä antavat vielä odottaa itsenään. Erityisesti Argentiinan paidassa Higuain on ollut ratkaisuotteluissa todellinen nallipyssy ja miehen kotimaassaan häntä pidetään suurimpana yksittäisenä syynä sille, että Argentiina on hävinnyt viime vuosina peräti kolme merkittävää arvokisafinaalia.

Napolissa Higuainia on kuitenkin aina osattu arvostaa. Kaupungissa on tunnetuista syistä aina arvostettu argentiinalaisia hyökkääjiä ja Higuain oli Napolin lähihistorian ylivoimaisesti merkittävin ja nimekkäin pelaajahankinta hänen siirryttyään Madridista Etelä-Italiaan 40 miljoonan euron siirtosummalla. Higuainin perässä oli Arsenalin ja Liverpoolin tapaisia isoja brittiläisiä seuroja ja Napolin onnistunutta hankintaa pidettiin yleisesti merkkinä siitä, että perinteikäs seura oli palaamassa takaisin jalkapallomaailman huipulle.

Viime kaudella Higuain rikkoi kaikki Serie A:n maaliennätykset

Pelikentän puolella Higuain ei ehkä aivan lunastanut häneen kohdistuneita hurjia odotuksia ennen viime kautta, joka olikin kaikessa komeudessaan täysin poikkeuksellinen koko Serie A:n historiassa. Mies teki mahdottomasta mahdollisen sivuamalla Gino Rossettin rikkomattomana pidettyä yhden kauden maaliennätystä paukuttamalla 35 ottelussa täysin käsittämättömät 36 maalia. Higuainin maalimäärän suuruutta korostaa entisestään se fakta, että Higuain oli koko Serie A:n ainoa yli 20 maalia tehnyt pelaaja, sillä maalipörssin toiseksi sijoittunut Paulo Dybala onnistui maalinteossa viime kaudella 19 kertaa.

Viime kesä oli poikkeuksellisen vilkas Serie A:ssa. Paul Pogban pienen ikuisuuden kestänyt siirtosaaga sai lopulta päätöksensä, jonka myötä äkkirikastunut Juventus käänsi katseensa haluamiinsa korvaajiin. Heinäkuun alussa ympäri Italiaa alkoi liikkua huhuja Juventuksen halusta hankkia Higuain itselleen. Moni piti näitä puheita täysin tuulesta temmattuina, sillä Napoli ei varmasti olisi valmis luopumaan suurimmasta tähdestään, varsinkaan seuran suurimmalle viholliselle. Higuain oli edellisten kausien aikana julkisesti vannonut rakkauttaan Napolia kohtaan ja seuran kannattajat pitivät häntä seuran nykyjoukkueen suurimpana symbolina.

Kaikkien suureksi yllätykseksi heinäkuun 26. päivänä Juventus tiedoitti hankkineensa Higuainin riveihinsä seurahistorian suurimmalla siirtosummalla, joka läheistä riippuen on hieman yli 90 miljoonaa euroa. Napolissa siirtoa ei hyvin ymmärrettävistä syistä otettu kovin hyvillä mielillä vastaan ja kaupungissa nähtiin monenlaisia mellakoita, joissa mm. poltettiin Higuainin pelipaitoja ja vedettiin Higuain pienoispatsaita alas vessanpöntöstä. Moni odotti, että seurapomo Angelo De Laurentiis pyrkisi rauhoittelemaan kannattajien mielialoja, mutta persoonallinen mies päättikin heittää bensaa liekkeihin kommentoimalla, että Higuain on pettänyt koko Napolin kaupungin.

Napolin ja Juventuksen vihanpito kertoo paljon Italiasta maana

Napolin ja Juventuksen välinen viha on hyvin monisäikeinen ilmiö, joka kertoo paljon Italiasta maana. Italian kielen termi campanilismo viittaa vapaasti suomennettuna suureen kotiseuturakkauteen. Italia on historiallisesti hyvin hajanainen, hieman keinotekoisesti erikokoisista kaupunkivaltioista yhteen liitetty maa, josta on vaikea löytää kollektiivista kansallista identiteettiä.

Suurin ja useimmiten mainittu raja menee Etelä- ja Pohjois-Italian välillä. Rikkaassa ja hyvinvoivassa pohjoisessa on valtaosa maan tärkeimmistä tehtaista ja suurimmista työllistäjista kun taas köyhää etelää pidetään Italian taloudellisen kehityksen jarruna. Pohjoisessa asuvien avoin ja peittelemätön inho etelässsä asuvia kohtaan on aiheuttanut sen, että erityisesti juuri Napolin kaltaisissa kaupungeissa on syntynyt vahva rakkaus ja ylpeys omaa aluetta ja kulttuuria kohtaan. Napolia ja sen asukkaita pilkataan jokaisessa vierasottelussa ja Vesuviuksen uuden tappavan tulivuorenpurkauksen toivominen on yleinen laulujen aihe likipitäen jokaisella Serie A:n stadionilla.

Napolin ja Juventuksen välisessä ottelussa törmäävät siis kaksi Italian eri ääripäätä. Napolia pidetään mafian ja heikon jätehuollon ansiosta yleisesti koko Etelä-Italian symbolina, kun taas Torino Fiatin tehtaineen on paras esimerkki rikkaasta, ylimielisestä ja oman arvonsa tuntevasta pohjoisesta. Juventuksen ja Napolin väliset ottelut nousivat jalkapalloilullisesti klassikkoasemana 1980-luvulla, jolloin Diego Maradonan johdolla Napolista tuli ensimmäinen aito etelä-italialainen Scudetton voittanut joukkue. Napoli ja Juventus olivat parhaimmillaan kaksi maailman parasta jalkapallojoukkuetta ja kentällä paremmuudestaan mitteli maailman kaksi parasta jalkapalloilijaa, Maradona ja Juventuksen Michel Platini.

Gonzalo Higuainilla on edessään elämänsä ikimuistoisin jalkapallo-ottelu. (Paolo Rattini/Getty Images)

Napolin uuden tulemisen myötä nämä ottelut ovat taas klassikoita

Maradonan aikakauden jälkeen Napoli oli pitkään täysin merkityksetön seura Italiassa ja se romahti pahimmillaan Serie C:hen asti. Viime vuosina Napoli on kuitenkin noussut takaisin jaloilleen ja ottelut Juventusta vastaan ovat nousseet takaisin klassikko-otteluiden joukkoon. Viimeinen niitti kahden seuran väliselle vihanpidolla oli Higuainin siirto ja tällä hetkellä Napolissa kyteekin pinnan alla paljon vihaa, joka toivottavasti ei purkaudu väärässä muodossa ulos sunnuntaina. Ottelu on valtava poliisioperaatio, vaikka vieraskannattajilta on kielletty pääsy koko kaupunkiin. Tästä huolimatta ottelun ympärillä tapahtuu usein monenlaisia asioita, esimerkiksi pari vuotta sitten Napolin kannattajat kivittiviät Juventuksen bussia tiiliskivillä. Yksi kivi lensi läpi ikkunasta aivan laitapuolustaja Kwando Asamoahin pään vierestä. Tällä kertaa selvittiin säikähdyksellä, mutta Asamoah järkyttyi tapauksesta niin paljon, ettei hän pystynyt pelaamaan minuuttiakaan kyseisessä ottelussa.

Sunnuntaina kohtaa kaksi erittäin kovavireistä joukkuetta

Sunnuntai-illan ottelusta on odotettavissa hurja spektaakkeli, sillä vastakkain on Serie A:n kaksi kovavireisintä joukkuetta. Juventus on sarjakärjessä kahdeksan pisteen erolla Romaan ja seuran loppukauden päätähtäin onkin Mestareiden liigassa, jossa neljännesvälierissä vastaan asettuu oman kriisinsä selättänyt Barcelona. Ottelu Napolia vastaan on kuitenkin hyvä kenraaliharjoitus, sillä Maurizio Sarrin Napoli muistuttaa pelillisesti monella tapaa Luis Enriquen Barcelonaa. Juventus saa vastaansa Serie A:n ylivoimaisesti tulivoimaisimman hyökkäyksen, sillä Dries Mertens-Lorenzo Insigne-Marek Hamsik-Jose Callejon nelikko on pienen notkahduksen jälkeen löytänyt taas yhteisen sävelen. Vastaavasti Juventus saanee kasaan pitkästä aikaa likipitäen parhaan mahdollisen kokoonpanon, sillä Giorgio Chiellini on toipumassa omista vammoistaan ja vain Stefano Sturaro on varmasti sivussa ottelusta loukkaantumisen vuoksi.

Jokainen Napoli-Real Madrid ottelun nähnyt varmasti huomasi, miten pelottava ja hurjatunnelmallinen paikka San Paolo parhaimmillaan on. Itse en haluaisi sunnuntaina olla Gonzalo Higuainin saappaissa, sillä hyvissä ajoin loppuunmyyty stadion tulee varmasti tekemään kaikkensa sen eteen, että Juventuksen numero yhdeksälle tulee ikimuistoisen vaikea ilta. Napoli on näistä kahdesta varmasti se joukkue, joka haluaa voittaa tämän matsin enemmän. Juventuksen mahdollinen tappio tietäisi myös sitä, että Serie A:n mestaruuskamppailu heräisi ainakin hetkellisesti henkiin, sillä Romalla ja Napolilla on mahdollisuudet kaventaa ero Vanhaan Rouvaan parhaimmillaan viiteen pisteeseen. Roman tai Napolin mestaruus olisi suoranainen ihme, mutta yksittäisessä ottelussa voi käydä aivan miten tahansa. Juventuksen ja Napolin välinen kamppailu on joka tapauksessa elävä esimerkki siitä, miten joskus yksittäisessä ottelussa kyse on paljon muustakin kuin vain jalkapallosta.

Kansikuva: Maurizio Lagana/gettyimages