Serie A-kausi 2016-2017 on nyt takana päin. Valtavia yllätyksiä ei nähty, sillä Juventus kruunattiin historiallisesti kuudetta kertaa peräkkäin Italian mestariksi. Faneille.com päätti arvioida jokaisen Serie A-joukkueen tämän kauden otteiden perusteella. Aivan kaikki joukkueet eivät päässeet seuraavalle luokka-asteelle, sillä myös hylättyjä arvosanoja valitettavasti jouduttiin antamaan.
1) Juventus (91p), 9+
Juventus teki sen, mitä siltä odotettiin. Kausi ei ollut pelillisesti aivan muutaman viime vuoden veroista ilotulitusta, mutta toisaalta Vanha Rouva johti käytännössä katsoen koko kauden ajan Serie A:ta ja todellista mestaruuskamppailua ei missään vaiheessa nähty. Juventus on onnistunut muutamassa vuodessa rakentamaan itselleen pelottavan laajan materiaalin, joka kestää useammankin avainpelaajan poissaolon. Päävalmentaja Massimo Allegri myös pyöritti melko laajaa rotaatiota läpi koko kauden, minkä myötä avainpelaajat tuntuivat olevan huippuiskussa kauden tärkeimmissä otteluissa. Juventuksella on mahdollista voittaa tällä kaudella seurahistorian ensimmäinen tripla, jos UCL-finaali Real Madridia vastaan päättyy sen voittoon. Triplan myötä kauden arvosana nousisi täyteen kymppiin.
2) AS Roma (87p), 8,5
Roma pelasi lopulta jopa yllättävän hyvän ja tasapainoisen kauden. Pitkään kauteen mahtui toki muutama iso romahdus, mutta kokonaiskuva oli varsin positiivinen ja Roomassa voidaan olla varsin tyytyväisiä kaupungin ylpeyden otteisiin. Sarjan toinen sija tuo mukanaan varman paikan ensi vuoden Mestareiden liigan lohkovaiheeseen, mikä on suurten uudistusten keskellä olevalle seuralle iso plussa. Roman kautta varjosti seuraikoni Francesco Tottin uran jäähyväisten hoitaminen, sillä seuran kaikkien aikojen paras ja merkityksellisin pelaaja olisi ansainnut arvokkaammat jäähyväiset.
3) Napoli (86p), 8
Myös Napolissa voidaan olla tyytyväisiä kuluneeseen kauteen, vaikka seura olisikin kovasti halunnut arvokkaan kakkossijan ja varman paikan ensi vuoden Mestareiden liigaan. Kausi oli kuitenkin seuralle iso askel eteenpäin, vaikka lopullinen pistemäärä kasvaa viime kaudesta vain muutamalla hassulla pisteellä. Napoli kuitenkin uudisti pelaajamateriaaliin onnistuneesti ja Maurizio Sarri onnistui ajamaan sisään useita nuoria, tulevaisuuden avainpelaajia. Gonzalo Higuainin lähtö ei juuri Napolin pelaamiseen vaikuttanut, sillä hyökkäystridentte Lorenzo Insigne-Dries Mertens-Jose Callejon oli koko sarjan paras ja Napoli tekikin eniten maaleja kaikista Serie A-joukkueista.
4) Atalanta (72p), 10+
Piskuisen ja sympaattisen Atalantan kausi ei juuri tätä parempi olisi voinut olla. Tuskin kukaan Bergamon ylpeyden kannattaja uskalsi haaveilla ennen kauden alkua siitä, että Atalanta taisteli pitkään tosissaan UCL-paikoista ja oli lopulta Lombardian maakunnan ykkösseura ennen kahta Milanon ökyä. Atalantan alkukausi oli vaikea, mutta syksyllä päävalmentaja Gian Piero Gasperinin taktiikat alkoivat purra ja Atalanta oli jatkuvasti piikki suurempien lihassa. Seura nosti jälleen kerran useita nuoria pelaajia omasta akatemiastaan ykkösjoukkueeseen ja Atalanta tulee ensi kesänä tekemään valtavasti rahaa pelaajamyynneillä, sillä useampi läpimurron tehnyt pelaaja vaihtanee kesällä maisemaa. Atalantan tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvältä, sillä taustalla on kehittymässä uusia nuoria ja seuran identiteetti on niin vahva, että isokaan uudistus pelaajamateriaalissa tuskin aiheuttaa isompia ongelmia.
5) Lazio (70p), 9+
Lazio oli isohko kysymysmerkki ennen kauden alkamista. Ennusmerkit olivat huonot, sillä päävalmentaja Simone Inzaghi pääsi rakentamaan tämän kauden joukkuetta vasta muutama viikko ennen kauden alkua ja seura tuntui olevan muutenkin kollektiivisesti täysin sekaisin. Noviisikoutsi Inzaghi osoittautui kuitenkin loistavaksi valmentajaksi ja Lazio on ollut yksi koko Serie A-kauden positiivisimmista yllättäjistä. Kausi oli vähällä saada loistavan kruunun Coppa Italian finaalissa, mutta lopulta Juventus oli kuitenkin parempi ja Lazion palkintokaappi jäi ilman lisäpystejä. Lazio on kuitenkin hyvissä asemissa tulevaisuutta ajatellen, sillä pelaajamateriaali on nuori ja eteenpäinmenevä ja Inzaghi on juuri oikea valmentaja ottamaan sen seuraavan askeleen eteenpäin ja viemään Lazion kamppailemaan Roman ja Napolin kanssa UCL-paikoista.
6) AC Milan (63p), 7+
AC Milanin kausi oli siirtymä menneisyydestä tulevaisuuteen. Silvio Berlusconi luopui vihdoin omistajuudestaan ja AC Milan siirtyikin keväällä pitkien neuvotteluiden jälkeen kiinalaisomistukseen. Kentällä Milanin kausi oli vaihderikas, sillä joukkueen esitykset vaihtelivat vahvasti viikosta toiseen. Lopulta hyvän loppukauden ansiosta Milan onnistui nousemaan kuudenneksi, mikä tarkoittaa samalla sitä, että ensi kaudella joukkue nähdään useamman vuoden tauon jälkeen europeleissä. Milanin pelaajamateriaali on kaukana huippuvuosista ja edessä on isot uudistukset, mikäli seura halajaa jatkossa taistella nähtyä paremmista sijoituksista. Päävalmentaja Vicenzo Montella on kuitenkin laatuvalmentaja, joka lienee juuri oikea mies palauttamaan Milanin takaisin jalkapallomaailman huipulle.
7) Inter Milan (62p), 5-
Interin kaudessa meni kaikki mahdollinen pieleen. Joukkue pyöritti käsittämätöntä valmentajarulettia eikä joukkue vakuuttanut kentällä käytännössä missään vaiheessa. Kaiken kruunuksi seura onnistui riitautumaan kannattajien kanssa, jotka loppukaudella osottivat useassa ottelussa mieltään surkeasti kuluneesta kaudesta. Interissä onkin nyt iso mietinnän paikka, sillä seura ei voi jatkaa toimintaansa nykyisessä muodossa. Ensi kesänä käytössä on huhujen mukaan valtava määrä rahaa siirtomarkkinoilla, mutta joukkueen materiaali on jo nyt Serie A:n eliittiä, joten ongelmat ovat jossain aivan muualla. Uusi päävalmentajanimitys lienee kesän ykkösprioriteetti. Huhujen mukaan Inter on lopulta päätymässä Luciano Spallettiin, mikä vaikuttaa ainakin paperilla hyvältä valinnalta uuden projektin keulakuvaksi.
8) Fiorentina (60p), 6,5
Fiorentinan tämän kauden joukkue oli hajuton, mauton ja väritön. Viola on viime vuosina ollut vakionimi eurokentillä, mutta tällä kaudella joukkue putosi kahdeksanneksi, minkä myötä europelit jäivät pelkäksi haaveeksi. Fiorentinan pelaajamateriaali on hyvä, mutta päävalmentaja Paulo Sousa tuntui kadottaneen täysin motivaationsa joukkueen valmentamiseen. Sousa riitaantui seuran kannattajien kanssa lukuisten outojen medialausuntojen vuoksi. Sousa totesi useaan otteeseen, ettei Violan pelaajamateriaali ole riittävän hyvä ja että hän on henkilökohtaisesti tyytyväinen siihen, että Fiorentina sijoittuu turvallisesti keskikastiin. Sousan potkuja pidetään Italiassa täytenä varmuutena ja on erittäin mielenkiintoista nähdä, kenet Viola tulee nimittämään uudeksi päävalmentajakseen.
9) Torino (53p), 7+
9. sija on hyvä suoritus Torinolle, mutta silti päälimmäisenä fiiliksenä on se, että joukkueella olisi ollut potentiaalia jopa parempaan. Tämä johtuu siitä, että Torinon pelaajamateriaali on seuran lähihistorian selkeästi laajin ja laadukkain ja myös päävalmentaja Sinisa Mihajlovic on kovissa liemissä meritoitunut huippuvalmentaja. Torinon tulevaisuus näyttää varsin valoisalta, varsinkin jos se saa pidettyä suurimman osan nykyisistä pelaajistaan. Avauskokoonpanon tärkeimmät nimet ovat nuoria pelaajia, joskin esimerkiksi Andrea Belotti kiinnostaa kesällä varmasti useita seuroja.
10) Sampdoria (48p), 8-
Vuosi sitten Sampdoria vältti vaivoin putoamisen ja kausi oli kokonaisvaltaisesti täydellinen pannukakku. Ennen alkavaa kautta Genovan nykyistä ykkösseuraa pidettiin lähinnä isona kysymysmerkkinä, mutta lopulta kausi oli varsin onnistunut. Sampdoria onnistui pelaajahankinnoissaan ja esimerkiksi Patrik Schick ja Lucas Torreira nousivat välittömästi Serie A:n kuumimpien nuorten pelaajien joukkoon. Doria teki katastrofaalisen viime kauden jälkeen selkeän suunnanmuutoksen ja päätti panostaa entistä enemmän nuoriin ja nouseviin pelaajiin. Ensimmäisen vuoden jälkeen päätös vaikuttaa onnistuneelta, sillä seuran tulevaisuus vaikuttaa varsin valoisalta.
11) Cagliari (47p), 8,5
Kun sarjanousija sijoittuu 11., voidaan kautta pitää isona onnistumisena. Cagliari teki ennen kauden alkua useamman nimekkään hankinnan ja kokeneet Marco Borriello ja Bruno Alves olivat joukkueen ehdottomia kantavia voimia. Cagliari kuitenkin ylisuoritti materiaaliinsa nähden, sillä joukkuetta povattiin ennen kauden alkua vahvasti putoamistaistoon. Seura sai vihdoin stadionasiansa kuntoon, sillä ensi kaudella se pelaa kotiottelunsa upouudella, reilut 15000 katsojaa vetävällä vielä nimeämättömällä stadionilla.
12) Sassuolo (46p), 6,5
Erinomaisesti menneen viime kauden jälkeen piskuinen Sassuolo palasi omalle perinteiselle tasolleen. Jo pelkästään se, että seura on onnistunut vakuuttamaan paikkansa Serie A:ssa on hyvä suoritus, mutta joukkueelta odotettiin ehdottomasti enemmän ennen kauden alkua. 12. sija ei missään nimessä ole täydellinen katastrofi, mutta joukkueen pelaajamateriaalin puolesta sijoitus olisi voinut olla jopa hieman parempi. Sassuolon tulevaisuus on pienoinen kysymysmerkki, sillä loistavaa työtä tehnyttä päävalmentajan tehnyttä Eusebio Di Francescoa huhutaan tällä hetkellä vahvasti AS Roman riveihin. Sassuolon nousu alasarjoista Serie A:n keskikastin joukkueeksi henkilöityy hyvin vahvasti juuri Di Francescoon, joten seuralla on kova paikka hänen korvaajansa etsinnässä.
13) Udinese (45p), 7
Udinese on muutamassa vuodessa romahtanut UCL-sijoista taistelevasta joukkueesta alemman keskikastin seuraksi. Nykyinen pelaajamateriaali on varsin hajuton ja mauton ja sarjasijoitusta voidaan pitää varsin odotettuna. Vuosi sitten Udinese oli vähällä pudota Serie B:hen, sillä se säilyi lopulta Serie A:ssa vain yhden vaivaisen pisteen avulla. Tämä kausi oli askel parempaan, mutta seuralla on myös rutkasti varaa parantaa. Udinese on perinteisesti onnistunut loistavasti pelaajahankinnoissaan, mutta viime vuosina se ei ole onnistunut löytämään kiinnostavia nuoria nimiä ykkösjoukkueeseensa yhtä hyvin kuin vielä kymmenen vuotta sitten.
14) Chievo Verona (43p), 7
Piskuinen Veronan kaupunginosaseura Chievo tuntuu vakiinnuttaneen itsensä Serie A:n vakiojäseneksi. Chievon kannattajapohja on koko Serie A:n pienin, sillä se on kaupungissaan selkeä kakkosseura. Se on onnistunut kuitenkin kokoamaan varsin hyvin toimivan ja yhteenpelaavan kokeneen joukkueen varsin rajallisin resurssein. Chievo varmisti säilymisensä jo hyvissä ajoin ja joukkueen panokseton loppukausi sujuikin tulosten puolesta varsin heikosti. Paremmalla motivaatiolla loppusijoitus olisi voinut olla muutamaa sijaa korkeampi, mutta 14. sijaan ollaan Veronassa varmasti melko tyytyväisiä.
15) Bologna (41p), 6-
Bologna on suurseura, joka tuntuu alisuorittavan vuodesta toiseen. Muutama vuosi sitten se siirtyi jenkkiomistukseen ja tarkoituksena oli nostaa seitsemän Italian mestaruutta komean historiansa aikana voittanut joukkue takaisin Italian huipulle. Bolognan materiaali on kelvollinen, mutta päävalmentaja Roberto Donadoni ei oikein missään vaiheessa kautta saanut joukkuettaan pelaamaan potentiaalinsa edellyttämällä tasolla. Bolognassa onkin nyt iso mietinnän paikka, sillä seura tuntuu juuri nyt junnaavan paikoillaan ja sen kannattajat ovat varsin turhautuneita siihen, ettei lupauksista huolimatta seura ole onnistunut ottamaan sitä seuraavaa askelta eteenpäin.
16) Genoa (36p), 4,5
Genoan kausi oli täydellinen katastrofi. Seuran kannattajat kyllästyivät täysin kunnianhimottomaan johtamiseen, sillä seura on viime vuosina myynyt useita tähtipelaajia isoillakin summilla eteenpäin, mutta hankinnat ovat olleet lähinnä ilmaisia kokeneita sarjajyriä. Enico Preziosi joutuikin kunnon ajojahdin kohteeksi ja hän pisti Italian vanhimman jalkapalloseuran myyntiin kannattajien aggressivisten mielenosoitusten jälkeen. Genoalla olisi potentiaalia paljon nähtyä parempaan, mutta ehjän kauden läpipelaaminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta. Genoalla on hyviä nuoria pelaajia, mutta silti se oli läpi koko kauden hajanainen ja huonosti yhteen pelaava joukkue. Päävalmentaja Ivan Juric saanee kauden päätteeksi potkut, mitä ei voida pitää yllätyksenä, niin huono Genoa oli tämän kauden otteluissa.
17) Crotone (34p), 7+
Crotonen säilymistä Serie A:ssa voidaan pitää suoranaisena ihmeenä, sillä vielä pari kuukautta sitten seura näytti täysin varmalta putoajalta. Piste-ero putoamisviivaan oli reippaasti yli kymmenen pistettä, mutta Crotone oli loppukaudella yksi koko sarjan parhaista joukkueista ja keräsi viimeisen kahden kuukauden aikana enemmän pisteitä kuin esimerkiksi sarjavoittaja Juventus. Crotone on pikkuseura, mutta Serie A:n kannalta on tärkeää, että myös Kalabrian maakunta on edustettuna pääsarjatasolla. Ensi kaudesta on helppo povata vaikeaa, mutta jos joukkue jatkaa loppukauden otteillaan, ei putoamisesta tarvitse nähdä painajaisia.
18) Empoli (32p), 5+
Empoli tuntui luulevan itsekkin helmikuussa, että sarjapaikka on jo varmistettu. Joukkue kuitenkin pelasi 11 ottelua peräkkäin ilman voittoa ja Crotone petrasi samaan aikaan peliään niin paljon, että dramaattisen viimeisen kierroksen jälkeen Empoli olikin kaikkien yllätykseksi se ensimmäinen joukkue, jonka sarjapaikkaa ei uusita. Empolin putoamista ei voida pitää varsinaisena yllätyksenä, sillä seura oli jo ennakkospekulaatioissa yksi sarjan heikoimmista joukkueista. Loppukauden romahdus jätti kuitenkin todella huonon maun kaudesta, varsinkin, kun seuralla oli kaikki mahdollisuudet voittaa viimeisessä ottelussa jo putoamisensa varmistanut Palermo. Voitto olisi riittänyt sarjapaikan uusimiseen, mutta nyt edessä on karvas matka takaisin Italian toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.
19) Palermo (26p), 4+
Palermon paluukausi Serie A:han oli hyvin palermomainen. Joukkuetta valmensi jälleen kerran useampi päävalmentaja, sillä omistaja Maurizio Zamparini ei lupauksistaan huolimatta malttanut uskoa pitkäjänteisyyteen. Lopulta Zamparini kyllästyi kannattajien kettuiluun ja myi seuran Paul Baccaglinille, joka viihtyi julkisuudessa lähinnä jalkapalloon liittymättömien tempausten myötä. Palermo on juuri nyt niin sekasortoisessa tilassa, että visiitti Serie B:hen lienee ihan hyvä asia. Palermolla on kaikki potentiaalia olla vakiojäsen Serie A:ssa, mutta seura kaipaisi kipeästi edes pientä jalkapallotietämystä omistusportaaseensa, sillä nykyisellä menolla se ei voi rakentaa mitään kestävää.
20) Pescara (18p), 4
Sarjanousija Pescara oli selkeästi koko kauden huonoin joukkue ja sen putoaminen takaisin Serie B:hen oli käytännössä selvää jo tammikuussa. Noviisipäävalmentaja Massimo Oddo uskoi hautaan asti seksifutikseen, mikä ei välttämättä ollut se paras peli-ideologia kokemattomalle ja nimettömälle pelaajamateriaalille. Pescara kuitenkin putosi saappaat jalassa omaan juttuunsa uskoen, sillä Oddon potkujen jälkeen se nimitti uudeksi päävalmentajakseen Zdenek Zemanin, joka on vielä huomattavasti Oddoa jääräpäisempi hyökkäyspelin apostoli. Pescara sai lopulta kasaan vain 18 pistettä, mikä on yksi historian pienimmistä pistemääristä Serie A:ssa.
Kansikuva: Valerio Pennicino/Getty Images