Italia on läpi historian tunnettu erityisesti loistavista valmentajista. Moni muista legendaarisen catenaccio-taktiikan ja moni muukin vahvasti jalkapallotaktiikoita mullistanut innovaatio on lähtöisin saapasmaasta. Serie A:ssa on tälläkin tukku varsin mielenkiintoisia valmentajia. Päätimme listata heistä kymmenen parasta.
10) Massimo Oddo, Udinese
Massimo Oddo kuuluu Italian nuoriin nouseviin valmentajanimiin. Vuoden 2006 maailmanmestari lopetti komean pelaajauransa kauteen 2011-2012 ja siirtyi heti Genoan juniorivalmentajaksi. Hyvät otteet nostivat parissa vuodessa entisen oikean laitapuolustajan Italian vanhimman jalkapalloseuran A-junnuvalmentajaksi ja moni ei yllättynyt Serie B:n kärkijoukkue Pescaran nimitettyä Oddon uudeksi päävalmentajakseen. Zdenek Zemanista mallia ammentanut Oddo peluutti esikuvansa mukaisesti ultrahyökkäävää jalkapalloa ja johdatti Pescaran muutaman vuoden tauon jälkeen takaisin Serie A:han. Visiitti pääsarjassa ei mennyt aivan putkeen, mutta tällä kaudella Oddo on osoittanut taktista aikuistumista Udinesen peräsimessä. Oddo tuli friulilaisseuran valmentajaksi marraskuussa ja hänen alaisuudessaan Italian toiseksi vanhin jalkapalloseura on pelannut erinomaista futista nousten turvalliseen keskikastiin. Jos Oddo jatkaa kehittymistään tätä tahtia, tulee hän muutaman vuoden sisällä valmentamaan jotain Italian suurseuroista.
9) Roberto Donadoni, Bologna
Roberto Donadoni on yksi onnistunut esimerkki huippupelaajasta, josta on tullut myös huippuvalmentaja. Pelaajaurallaan keskikenttäpelaaja muistetaan parhaiten AC Milanista, jossa hän voitti kymmenen vuoden aikana mm. kuusi Italian mestaruutta ja kolme Mestarien liigaa edeltänyttä Euroopan Cupia. Donadoni siirtyi nopeasti pelaajauransa päätyttyä päävalmentajaksi ja hänen suuri läpimurtonsa nähtiin kesällä 2006, jolloin hänet nimitettiin Marcelo Lippin korvaajaksi Italian maajoukkueen päävalmentajaksi. Donadonin aikakausi maajoukkueen peräsimessä loppui kesän 2008 kisoihin, joissa Italia putosi neljännesvälierissä tulevalle mestarille Espanjalle rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Donadonin seurajoukkueura ei ole edennyt aivan odotusten mukaisesti, mutta teki hyvää työtä erityisesti Parmassa ennen kinkkukaupungin joukkueen konkurssia talousvaikeuksien vuoksi. Nyt Donadonin tehtävänä on johdattaa perinteikäs Bologna takaisin Serie A:n huippusijoille. Melko nimetön joukkue on esiintynyt tällä kaudella varsin lupaavasti ja Donadoni tuntuukin olevan oikea mies Bolognan uuden projektin johtajaksi.
8) Walter Mazzarri, Torino
Walter Mazzarri teki pari kuukautta sitten paluun Serie A-kentille runsaan kolmen vuoden poissaolon jälkeen. 56-vuotias Mazzarri on jo melko kokenut valmentaja ja hänen läpimurtonsa pääsarjatasolla nähtiin kymmenisen vuotta sitten Sampdorian riveissä. Giampaolo Pazzinin ja Antonio Cassanon tähdittämä Doria eteni aina Coppa Italian finaaliin asti, jossa Lazio oli kuitenkin parempi rangaispotkujen jälkeen. Sampdoriasta Mazzarri siirtyi Napolin peräsimeen ja toscanalaisen valmentajavelhon aikakaudella Napoli pelasi menestyksekkäimmät vuotensa sitten Diego Maradonan ajanjakson. Nautinnollista jalkapalloa Edison Cavanin ja Ezequiel Lavezzin johdolla pelannut Napoli sijoittui Serie A:ssa parhaimmillaan toiseksi ja seura myös voitti ensimmäisen pokaalinsa yli 20 vuoteen kukistamalla Coppa Italian finaalissa Fiorentinan. Mazzarri jätti Napolin juhlittuna sankarina ja siirtyi Interin uudeksi päävalmentajaksi. Milanossa Mazzarri ei kuitenkaan onnistunut ja hän saikin potkut vasta reilun vuoden valmennuspestin jälkeen. Nyt mies taas Italiassa, sillä Torino ilmoitti antaneensa potkut Sinisa Mihajlovicille ja Mazzarri nimitettiin Granatan päävalmentajaksi pitkällä sopimuksella. Torino kamppailee tasaisessa sarjassa jopa europaikoista ja menestyksen ei pitäisi jäädä kiinni ainakaan valmennuksesta, sillä Mazzarri on todistanut olevansa oiva taktikko ja saavansa kaiken mahdollisen irti käytettivssä olevasta materiaalista.
7) Eusebio Di Francesco, AS Roma
Eusebio Di Francesco on nouseva valmentajanimi, sillä 48-vuotias entinen keskikenttäpelaaja valmentaa nyt ensimmäistä kauttaan ison seuran peräsimessä. Di Francesco edusti Romaa jo pelaajaurallaan ja oli voittamassa ikuisen kaupungin ylpeyden toistaiseksi viimeisintä Italian mestaruutta vuonna 2001. Valmentajana hänen läpimurtonsa nähtiin Sassuolon peräsimessä ja Di Francesco nostikin piskuisen modenalaisseuran sen seurahistorian ensimmäistä kertaa Italian pääsarjaan. Di Francescon alaisuudessa Sassuolo peluutti rohkeasti nuoria pelaajia ja Simone Zazan ja Domenico Berardin tapaiset pelimiehet tekivät juuri Sassuolon vihreämustassa paidassa läpimurtonsa kansainvälisen tason huippupelaajiksi. Viime kesänä Di Francesco otti urallaan seuraavan askeleen siirtymällä pääkaupunkiin Italian vaikempaan ympäristöön AS Roman päävalmentajaksi. Roomassa paineet ovat valtavat ja kritiikki Di Francescon peluutusta kohtaan on kasvanut tasaisesti Roman heikkojen esitysten myötä. Di Francesco palkattiin kuitenkin pitkällä tähtäimellä uudistamaan Roman ykkösjoukkue ja koko pelitapa ja toistaiseksi hän on kärsinyt kovasti aiempien miesten holtittomasta rahankäytöstä. Di Francesco saanee ensi kesänä vapaammin rakentaa joukkuetta haluamillaan vahvistuksilla ja hänen todellinen tasonsa mitataan vasta silloin.
6) Marco Giampaolo, Sampdoria
Marco Giampaolo on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa loistavaa työtä Sampdorian peräsimessä. 50-vuotias Giampaolo oli kovassa nosteessa kymmenisen vuotta sitten ja häntä huhuiltiin tosissaan jopa Juventuksen uudeksi päävalmentajaksi. Muutama epäonnistunut pesti kuitenkin pudotti miehen pois huippuseurojen listoilta, mutta oiva kausi Empolin päävalmentajana toi siirron Pohjois-Italian Sampdorian uudeksi päävalmentajaksi. Kuluneen kahden vuoden aikana Giampaolo on uudistanut kovasti Sampdorian pelaajapolitiikka ja nykyisellään Doria on erinomaisesti johdettu ja valmennettu jalkapalloseura. Giampaolon sitoutunut seuran arvojen mukaisesti peluuttamaan nuoria nousevia pelaajia ja Sampdoria onkin tehnyt isoa tiliä siirtomarkkinoilla Luis Murielin ja Patrick Schickin kaltaisten pelaajien myyntien ansiosta. Vaikka Dorian vaihtuvuus on ollut kovaa, kamppailee seura tällä kaudella tosissaan pääsystä eurokentille. Joulukuun vaisut otteet pudottivat seuran hetkellisesti sarjataulukossa alaspäin, mutta viime viikkojen oivat otteet ovat nostaneet Sampdorian sarjassa kuudenneksi. Kyseinen sija oikeuttaa viimeiseen Eurooppaliiga-paikkaan, mikä lienee seuran loppukauden epävirallinen tavoite.
5) Simone Inzaghi, Lazio
Simone Inzaghi voi hyvin olla parin vuoden päästä tämän listan kärjessä, sillä ex-hyökkääjän valmentajaura on lähtenyt käyntiin suorastaan loistavasti. Mini-Pippoa voidaan pitää jonkin sortin Lazio-legendana, sillä hän edusti Rooman taivaansinisiä pelaajaurallaan yli kymmenen vuoden ajan. Olikin luonnollista, että Inzaghi siirtyi Lazion juniorivalmentajaksi heti huippu-uran loputtua. Hänen nousunsa Lazion päävalmentajaksi oli kuitenkin kaikkea muuta kuin luonnollinen prosessi. Hyvää työtä seuran A-juniorien kanssa tehnyt Inzaghi päätyi keväällä 2016 Lazion väliaikaiseksi valmentajaksi potkut saaneen Stefano Piolin tilalle. Seuraavana kesänä Lazio nimitti kovan kohinan saattelemana Marcelo Bielsan uudeksi päävalmentajakseen, mutta lopulta sisäisten erimielisyyksien vuoksi argentiinalainen viihtyi Roomassa vai muutaman päivän ajan. Koska kaikki ykkösnimet kieltäytyivät Lazion seurapomo Claudio Lotiton kyselyistä, päätyi hän nimittämään Inzaghin Lazion vakituiseksi päävalmentajaksi. Tuskin Lotito itsekään uskalsi odottaa, miten hyvin Lazio Inzaghin alaisuudessa esiintyisi. Viime kausi päättyi komeaan viidenteen sijaan ja tällä kaudella Lazio näyttää matkaavan vahvasti kohti Mestarien liigan lohkovaihetta. Inzaghi on tehnyt loistavaa työtä vaikeissa olosuhteissa, sillä Laziossa vaihtuvuus on ollut viime vuosina äärimmäisen kovaa. Inzaghi on kuitenkin nostanut seuran loistavan junioriakatemian kirkkaimpia helmiä onnistuneesti ykkösjoukkueen matkaan ja juuri nyt hän on Italian kuumin nuori nouseva valmentajanimi.
4) Luciano Spalletti, Inter
Moni on varmasti sitä mieltä, että Luciano Spalletti on listalla liian korkealla. Spalletti tuntuukin olevan hieman aliarvostettu nimi, erityisesti Italian ulkopuolella. Saapasmaassa kaljupäätä on kuitenkin aina arvostettu ja esimerkiksi maan suurin urheilulehti Gazzetta piti Spallettia koko viime kesän tärkeimpänä hankintanta Serie A:ssa. Spalletti henkilöityy vahvimmin AS Romaan, jota mies luotsasi kahteen otteeseen. Ensimmäisellä kerralla lopputuloksena oli kaksi Coppa Italian voittoa ja toisella kerralla hän luotsasi Roman kahteen otteeseen Serie A:ssa toiseksi. Spalletti onkin saamassa ikuisen kakkosen mainetta, sillä hän nosti Roman kahteen otteeseen mukaan mestaruuskamppailuun, mutta lopulta hänen joukkueensa aina sulivat tosipaikan tullen. Hieman samaa kaavaa näyttäisi noudattelevan meneillään oleva kausi. Inter avasi kautensa loistavasti pelaten kymmenkunta tappiotonta ottelua putkeen. Joulukuun jälkeen joukkueen peliesitykset kuitenkin romahtavat ja pahimmillaan Milanon sinimustat tarpoivat seitsemän ottelun voitottmassa putkessa. Haaveet mestaruudesta on jo unohdettu ja juuri nyt Interin loppukauden päätavoite on neljän joukkoon selviäminen. Spalletti on aikaisemmin urallaan osoittanut olevansa erinomainen kriisivalmentaja ja moni uskookin, että hän on oikea mies nostamaan Interin seuraavalle tasolle.
3) Gian Piero Gasperini, Atalanta
Serie A:n viimeisen kahden vuoden ilmiö numero yksi on ehdottomasti ollut Atalanta. Piskuinen bergamolaisseura pelasi viime vuonna aivan käsittämättömän kauden sijoittuen sarjassa lopulta komeasti neljänneksi. Samalla Atalanta oli seurahistoriansa ensimmäistä kertaa Lombardian maakunnan ykköseura kahden Milanon jättiläisen jäätyä selvästi La Dean taakse sarjataulukossa. Tällä kaudella Atalanta on jatkanut siitä, mihin se viime kaudella jäi, vaikka seura menetti kesällä useamman avainpelaajansa Italian suurseuroihin. Suurin kiitos Atalantan loistavasta menosta kuuluu ehdottomasti kokeneelle päävalmentaja Gasperinille, joka tuli Serie A:n seuraajille tutuksi jo Genoan peräsimessä. Genoassa Gasperini ei tullut varsinaisesti tunnetuksi nuorten pelaajien kehittjänä, mutta Bergamossa hän on tehnyt loistavaa työtä Atalantan kuuluisan junioriakatemian kasvattien kanssa. Andrea Contin, Franck Kessien ja kumppanien puute ei ole näkynyt kentällä, sillä Bryan Cristanten tapaiset uudet miehet ovat nousseet parrasvaloihin. Mikä tärkeintä, Atalanta on onnistunut tällä kaudella yhdistämään loistavasti Serie A:n ja Eurooppaliigan, sillä joukkue marssi komeasti lohkovoittajana jatkoon omasta kuolemanlohkostaan, jossa pelasivat myös Lyon ja Everton. Atalantan loistavat otteet ovat myös nostaneet Gasperinin arvostusta ja moni pitää häntä ykkösehdokkaana Italian maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi.
2) Massimiliano Allegri, Juventus
Massimiliano Allegri lienee saavutuksiinsa nähden jopa hieman aliarvostettu valmentaja. Allegri on johdattanut kolmen ja puolen vuoden aikana Juventuksen kahdesta Mestarien liigan finaaliin ja kolmeen Serie A:n mestaruuteen. Tästä huolimatta Allegria harvoin vieläkään nostetaan aivan planeetan huippuvalmentajien joukkoon. Allegri juhli Italian mestaruutta jo Milanissa vuonna 2011, mutta Torinossa protestoitiin puoliavoimesti vuonna 2014, kun Juve julkisti uuden päävalmentajansa nimen. Allegri on kuitenkin onnistunut hiljentämään kriitikkonsa johdattamalla Juventuksen takaisin Euroopan mahtiseurojen joukkoon. Allegri on taktisesti monipuolinen valmentaja, joka uskaltaa tehdä rohkeitakin muutoksia. Esimerkiksi Mario Mandzukicin siirtäminen eräänlaiseksi laitatargetiksi oli veto, jota harva valmentaja olisi rohjennut tehdä. Allegrin suurin heikkous lienee henkilöjohtamisessa, sillä hänen ja tähtipelaajien heikoista väleistä liikkuu huhuja tasaisin väliajoin. Viimeisin esimerkki asiasta nähtiin viime kesänä, kun Leonardo Bonucci ei enää kokenut voivansa pelata jalkapalloa Allegrin alaisuudessa. Jotain valmentajan luottamuksesta kuitenkin kertoo se, että Juventus päätti ennemmin myydä Bonuccin yhteen pahimpaan kilpailijaansa kun vaihtaa päävalmentajaa.
1) Maurizio Sarri, Napoli
Kaikki tuntuvat rakastavan Napolia ja sen persoonallista päävalmentajaa Maurizio Sarria. Harva valmentaja on pystynyt jättämään kaupunkiin ja seuraan näin isoa jälkeä, kun Sarri on tehnyt Napolissa reilun parin vuoden aikana. Sarri on muuttanut koko Napolin seurakulttuuria alkaen siitä, mitä harjoituskentällä tapahtuu. Entinen pankkiiri uskoo hyökkäävään jalkapalloon ja Napoli onkin ollut Sarrin alaisuudessa äärimmäisen nautittavaa katsottavaa. Sarrin suurin vahvuus on se, miten hän saa jopa keskinkertaisista pelaajista kaiken mahdollisen irti. Hän on mestari roolittamaan pelaajat joukkueen kannalta hyödyllisesti ja Napoli tuntuukin olevan kliseisesti sanottuna enemmän kuin osiensa summa. Sarri näkee huippuvalmentajana poikkeuksellisesti monet asiat mahdollisuuksina. Siinä missä moni muu olisi vaatinut äänekkäästi joukkueen vahvistamista avainpelaajien vakavien loukkaantumisten jälkeen, oli Sarrin ensimmäinen ajatus se, mitä hän voisi tehdä toisin käytettävissä olevalla materiaalilla. Sarrin maailmassa ratkaisut tapahtuvat harjoituskentällä, eivät siirtomarkkinoilla. Dries Mertensin nostaminen kärkeen oli jälkikäteen ajateltuna suorastaan nerokas veto ja myös Lorenzo Insigne on nostanut hieman uudistetussa roolissaan rutkasti tasoaan nousten Serie A:n parhaiden hyökkääjien joukkoon. Sarrin seuraava haaste on voittaa jotain konkreettista. Vielä toistaiseksi Napoli on hänen alaisuudessaan keräänyt lähinnä sympatiapisteitä, mutta kaupungissa on juuri nyt kovat odotukset siitä, että liki 30 vuoden kuiva Scudetto-putki katkeaisi. Kauden ylittäessä puolen välin on Napoli Serie A:n kärkijoukkue, mutta rutinoitunut Juventus hengittää niskaan pisteen päässä. Loppukaudesta onkin helppo ennustaa herkullista, sillä ensimmäistä kertaa pitkään pitkään aikaan Italiassa nähtäneen aito mestaruuskamppailu kahden kovavireisen joukkueen välillä. Ja suurin kiitos asiasta kuuluu sarjan parhaalle valmentajalle Maurizio Sarrille.
Kansikuva: Valerio Pennicino/Getty Images