Siirrä pelisi Unibetille – 100 € talletusbonus + streamit mm. La Ligaan ja Bundesliigaan
Tammikuun siirtoikkuna sulkeutuu tänään tiistaina ja tiedossa on vielä varmasti monta mielenkiintoista pelaajakkauppaa, kun seurat etsivät epätoivoisesti vahvistuksia miehitykseensä. Jalkapallohistoria on täynnä onnistuneita pelaajakauppoja, mutta joskus siirtoja arvioidessa on vaikea nähdä, mitä seurat ovat oikein miettineet. Faneille.com esittelee jalkapallohistorian kymmenen oudointa siirtosaagaa.
10) Claudio Caniggia Dundee Unitediin
Skotlannin liiga ei ole tullut tunnetuksi maailmantähdistään, vielä vähemmän argantiinalaisista tähtihyökkääjistä. Tästä johtuen moni hieraisi kahdesti silmiään vuonna 2000, kun kohtalaisen tuntematon ja pientä menestystä historiansa aikana nauttimaan päässyt Dundee United ilmoitti hankkineensa entisen Diego Maradonan tutkaparin riveihinsä. Caniggian ura näytti olevan siirtohetkellä jo laskusuunnassa, mutta 50 maaottelua Argentiinan paidassa pelannut takatukka nousi nopeasti Dundeen kannattajien suursuosioon ja oli joukkueensa paras pelaaja ennen siirtymistään sarjan kärkijoukkue Rangersin riveihin. Caniggian oudon siirron taustalla oli hänen hyvä ystävänsä Italian ajoilta, entinen keskikenttäpelaaja Ivano Bonetti, joka toimi siirtohetkellä Dundeen päävalmentajana.
9) Ronnie O´Brian Juventukseen
Brittipelaajilla on pitkä ja menestyksekäs historia Italiassa, joskin viime vuosina englantilaispelaajat ovat pysytelleet entistä useammin tutussa ja turvallisessa Valioliigassa. Ronnie O´Brian juhli vuonna 1998 alle 16-vuotiaiden EM-kultaa Irlannin riveissä yhdessä Damien Duffin ja Robbie Keanen kanssa. O´Brianin seuraura ei kuitenkaan ottanut tuulta purjeisiinsa ja Middlesbrough päättikin olla tarjoamatta entiselle superlupaukselle jatkosopimusta vuonna 1999. Tuskin O´Brian itsekkään osasi odottaa, että suuri ja mahtava Juventus olisi kiinnostunut herran palveluksista, mutta niin vain Vanha Rouva iski tiskiin viiden vuoden sopimuksen, jonka myötä O´Brianista tuli Juventuksen seurahistorian toinen irlantilaispelaaja legendaarisen Liam Bradyn jälkeen. O´Brian ei lopulta esiintynyt Juventuksen riveissä yhdessäkään virallisessa ottelussa ja vuonna 2002 hän siirtyi rapakon taakse MLS:ään, jossa hän pelasi liki kymmenen kauden ajan.
8) Royston Drenthe Real Madridiin
Tällä hetkellä ilman seuraa oleva Royston Drenthe on suomalaisten jalkapallofanien keskuudessa eräänlainen kulttihahmo, sillä legendaarinen selostaja Pepe Jurgens ei tunnistanut miestä hänen tullessa Real Madridin riveissä vaihdosta kentälle ja kutsui entistä Hollannin junnumaajoukkuetähteä leikkisästi ”räp-mieheksi”. Jurgens osoittautui kaukaa viisaaksi, sillä hieman myöhemmin Drenthe julkaisi useamman hollanninkielisen räp-levyn, mutta parhaiten hänet tunnetaan silti jalkapallon parista. Drenthe on todellinen yhden hitin ihme, sillä erinomaisesti menneiden nuorten EM-kisojen jälkeen hän siirtyi suuren ja mahtavan Real Madridin riveihin peräti 15 miljoonan euron siirtosummalla. Drenthe ei ollut missään vaiheessa tähtipelaaja edes Hollannin Eredivisienissä, joten vähemmän yllättäen miehen vastuu Espanjassa jäi kohtalaisen pieneksi. Viiden kauden ja 46 pelatun ottelun jälkeen Drenthestä on tullut todellinen kiertolainen, sillä hän on kierrellyt useassa liigassa kuitenkaan viettämättä pidempää pätkää missään seurassa.
7) Julian Faubert Real Madridiin
Julian Faubert on taas otsikoissa, ainakin Suomessa, sillä Inter Turku julkaisi juuri pelaajasopimuksen entisen Ranskan maajoukkuepelaajan kanssa. Faubert nousi suuren yleisön tietouteen Ranskan liigan Bordeauxissa, jossa hän pelasi hienot viisi kautta. Faubert nousi erinomaisten otteiden myötä myös Ranskan maajoukkuerinkiin ja hän olikin ensimmäinen ranskalaispelaaja, joka käytti maajoukkueen kymppipaitaa legendaarisen Zidedine Zidanen lopetettua uransa. Uransa parhaat pelit Faubert pelasi kuitenkin Englannin Valioliigan West Hamissa, josta hän siirtyi siiryi aivan siirtoikkunan viime hetkillä tammikuussa 2009 puolen vuoden lainasopimuksella Real Madridin riveihin. Faubert oli parhaimmillaan kelvollinen Valioliigapelaaja, mutta tuskin kukaan Real Madridin ulkopuolella tiesi, mitä madridilaisseura halusi hankkiessaan Faubertin. Lopulta vikkeläkinttuinen oikean laidan erikoismies pelasi valkopaidoissa vain kahdessa ottelussa ja parhaiten hänet muistetaan torkahduksestaan Madridin vaihtopenkillä ottelussa Villarrealia vastaan.
6) Andy Carroll Liverpooliin
Tammikuun 31. päivä vuonna 2011 jää ikuisesti jalkapallohistoriaan. Tuona päivänä Chelsea osti Fernando Torresin riveihinsä yli 60 miljoonan euron siirtosummalla. Siirtoikkuna oli menossa seuraavana päivänä kiinni, joten äkkirikastunut Liverpool oli tiukan paikan edessä. Seura etsi epätoivoisesti uutta hyökkääjää tehden tarjouksia puolentusinasta eri pelaajasta. Lopulta haaviin tarttui Newcastlessa hyvää jälkeä tehnyt Andy Carroll, jonka aika Liverpoolissa oli suorastaan painajaismainen. Ennen siirtoaan Big Andy oli pelannut puolikkaan erinomaisen kauden Valioliigassa, joten Liverpoolin maksamaa pöyristyttävää 40 miljoonan euron siirtosummaa pidettiin yleisesti hurjana ylihintana. Carroll ei ikinä pystynyt käsittelemään valtavia paineita ja lopulta hän esiintyi legendaarisen Liverpoolin punapaidassa vain reippaassa 40 ottelussa tehden yhteensä kuusi liigamaalia. Carroll on erinomainen vanhan koulukunnan target-pelaaja, mutta jatkuvat loukkaantumiset ovat estäneet miehen nousun potentiaalinsa edellyttämälle tasolle. Nykyään Carroll palloilee ammatikseen West Hamin riveissä, jossa verkko on heilunut huomattavasti useammin kuin surullisen kuuluisan Liverpool-reissun aikana.
5) Nicklas Bendtner Juventukseen
Joskus oli aika, jolloin Juventus oli kaikkea muuta kuin hyvin hoidettu seura. Vanha Rouva erikoistui paniikinomaisiin hyökkääjähankintoihin, sillä esimerkiksi Nicolas Anelka ja Pablo Osvaldo viettivät vähän mainetta keränneet puolivuotiset Juventuksen riveissä. Ehkä legendaarisin ja samalla oudoin siirto oli kuitenkin kulttimaineeseen jalkapallon ystävien keskuudessa nousseen tanskalaishyökkääjä Nicklas Bendtnerin hankinta aivan vuoden 2012 elokuun siirtoikkunan viime hetkillä. Leikkisästi jalkapallojumalaksi lähinnä kentän ulkopuolisten sekoiluiden vuoksi nimitetty Bendtner oli vuonna 2012 kelvollinen jalkapalloilija, mutta hän edusti kaikkea muuta kuin sitä, mitä Juventukselta on totuttu historian aikana näkemään. Lopulta Bendtner esiintyi Vanhan Rouvan paidassa vain yhdeksässä sarjaottelussa tekemättä yhtään maalia. Juventuksen jälkeen kolossaalinen tanskalaiskärki vietti kaksi kohtalaista kautta Bundesliigan Wolfsburgin riveissä ja tällä hetkellä hän palloilee Huuhkajien Thomas Lamin seurakaverina Englannin toiseksi korkeimman sarjatason Nottingham Forestin riveissä. Bendtner oli aikoinaan aidosti lupaava pelaaja, mutta hänellä on aina ollut ongelmia käyttäytyä ja elää jalkapalloammattilaisen tavoin. Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että hänet voidaan lisätä valitettavan pitkän listan jatkoksi niistä pelaajista, jotka eivät ikinä onnistuneet lunastamaan valtavaa potentiaaliaan.
4) Carlos Tevez ja Javier Mascherano West Hamiin
Carlos Tevez ja Javier Mascherano olivat 2000-luvun puolivälissä maailman lupaavimpien jalkapalloilijoiden listalla. Argentiinalaiskaksikko oli voittanut vuonna 2004 maansa riveissä Olympiakultaa ja Tevez kruunattiin myös koko turnauksen maalikuninkaaksi ja parhaaksi pelaajaksi. Kaksikkoa huhuiltiin jokaiseen mahdolliseen eurooppalaiseen suurseuraan, mutta kaikkien suureksi yllätykseksi Valioliigan piskuinen West Ham tiedoitti elokuun viimeisenä päivänä vuonna 2006 hankkineensa maajoukkuekaksikon riveihinsä salaisella siirtosummalla. Kaksikon alku uudella mantereella oli kaikkea muuta kuin helppo, mutta erityisesti Tevez näytteli keskeistä roolia, kun West Ham kampesi itsensä dramaattisten vaiheiden jälkeen kuiville Valioliigan putoamiskamppailussa. Kaksikon siirtoon liittyi monenlaisia epäselvyyksiä, sillä valtaosa pelaajien omistuksesta oli agenttitoimisto Global Sport Agencyn ketkun agentin Kia Joorabchianin hallussa. Tevez ja West Ham joutuivat isoihin riitoihin, kun argentiinalaiskärki halusi siirtyä kauden jälkeen Manchester Unitedin riveihin. Lopulta jupakkaa puitiin oikeudessa asti ja Tevez sai unelmasiirtonsa West Hamin jäätyä nuolemaan näppejään. West Ham ajanjakson jälkeen Tevez ja Mascherano nousivat aivan maanosan huippupelaajien joukkoon ja jälkimmäisenä mainittu pelaa vieläkin isossa roolissa La Ligan jättiseura Barcelonan riveissä.
3) Al-Saadi Gaddafi Perugiaan
Al-Saadi Gaddafi on ainakin tilastojen valossa yksi Libyan jalkapalloliigan kaikkien aikojen parhaista pelaajista. Pahat kielet tosin sanovat, että maan entisen diktaattorin Muammar Gaddafin poika sai melkoista apua tuomareilta ja vastapuolen pelaajilta, sillä jos asiat eivät menneet diktaattorin mielen mukaan, saattoi seurauksena olla komennus työleirille. Gaddafi paukutteli kuitenkin melkein 150 maalia Libyan pääsarjassa ennen vuoden 2003 kohusiirtoaan tuolloin Serie A:ssa pelanneen Perugian riveihin. Siirron taustalla oli tuolloinen Perugian omistaja Luciano Gaucci, joka joutui myöhemmin kolmeksi vuodeksi vankilaan veronkierrosta ja muista taloudellisistä epäselvyyksistä johtuen. Gaucci palkkasi Diego Maradonan ja sprintteri Ben Johnsonin Gaddafin henkilökohtaisiksi valmentajiksi, mutta tämäkään ei auttanut, sillä Gaddafi paljastui kaikkea muuta kuin Serie A-tasoiseksi hyökkääjäksi. Huhut Italiassa väittivät, että miehen siirron taustalla oli Gauccille luvattu iso rahasumma, mutta pelikentillä seura ei ainakaan hyötynyt libyalaiskärjestä lainkaan, sillä hän esiintyi ykkösjoukkueessa vain yhdessä ottelussa. Uransa jälkeen Gaddafi tuli tunnetuksi isänsä poliittiseen lähipiiriin kuulumisesta ja vuonna 2014 hänet pidätettiin Nigerissä useasta murhasta syytettynä.
2) Bebé Manchester Unitediin
Sir Alex Ferguson tuli tunnetuksi erinomaisena siirtomarkkinoilla operoijana ja monet hänen pelaajahankinnoistaan ovat osoittautuneet suoranaisiksi ryöstöiksi, sillä United harvoin maksoi haluamistakaan pelaajista reilua ylihintaa. Yksi Fergusonin kaikkien aikojen oudoimmista ja samalla mielenkiintoisimmista hankinnoista on ehdottomasti portugalilaishyökkääjä Bebe, joka siirtyi punaisten paholaisten riveihin liki kymmenen miljoonan euron siirtosummalla kesällä 2010. Bebe oli siirtynyt vain muutamaa viikkoa aikaisemmin Portugalin liigan Vitoria de Guimaresin riveihin, jossa hän esiintyi erinomaisesti muutamassa harjoitusottelussa. Yhtä ottelua oli seuraamassa Sir Alexin pitkäaikainen apulaisvalmentaja Carlos Queiroz, joka suositteli tuulennopeaa hyökkääjää Manchester Unitedille. Ferguson uskoi luottomiestään ja hankki Beben näkemättä minuuttiakaan miehen pelaamista. Beben siirto oli kuin suoraan lasten sadusta, sillä hän ei ollut ennen Englantiin muuttoaan pelannut yhdessäkään pääsarjaottelussa aikuisten tasolla. Englatilaislehdistö oli aluksi haltioissaan uudesta tulokkaasta, mutta kaikille tuli nopeasti selväksi se, ettei Beben taso riittänyt likimainkaan Valioliigan kärkijoukkueen riveihin. Lopulta mies pelasi Unitedissa vain kahdessa sarjaottelussa ennen siirtymistään pitkään lainakierteeseen. Viime kaudella Bebe teki eräänlaisen läpilyöntinsä pelaten erinomaisen kauden La Ligan Rayo Vallecanon riveissä. Täksi kaudeksi hän siirtyi piskuiseen baskiseura Eibariin, jossa vastuuta on tullut mukavasti. 26-vuotiaalla Bebellä on vielä useita hyviä pelivuosiaan edessä, mutta hänet tullaan aina muistamaan lyhyestä visiitistään Manchester Unitedissa.
1) Ali Dia Southamptoniin
Tällä listalla on esitelty yhdeksän outoudessaan uskomatonta siirtoa, mutta mikään niistä ei vedä läheskään vertoja Ali Dian Southampton ajanjaksolle. Senegalilaishyökkääjä oli pitkään perinteinen kiertolainen, joka kierteli ympäri maailmaa tehden elantonsa jalkapallon parissa. Dia pelasi hetken aikaa jopa Suomessa, jo edesmenneiden FinnPan ja PK-35:n riveissä, mutta hänen tasonsa ei riittänyt edes rotaatiomiehen rooliin Suomen Veikkausliigassa. Vuonna 1996 entinen Skotlannin maajoukkuepelaaja, tuolloinen Southamptonin päävalmentaja Graeme Souness sai soiton itsensä George Weahiksi esitelleeltä herrasmieheltä, joka suositteli erittäin lupaavaa serkkuaan Diaita Southamptonille. Weah oli tuolloin yksi maailman parhaista hyökkääjistä ja hänet valittiin vuonna 1995, monen mielestä väärin perustein, maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi. Souness tarttui syöttiin ja kutsui Dian Southamptoniin kuukauden koesopimuksella. Dia nimettiin heti joukkueen kokoonpanoon ja hän teki debyyttinsä Valioliigassa 23. marraskuuta ottelussa Leedsiä vastaan. Dia tuli vaihdosta kentälle seuralegenda Mattew Le Tissierin tilalle ottelun 32. peliminuutilla. Nopeasti jokaiselle kävi selväksi, ettei Dia osaa juurikaan pelata jalkapalloa ja Souness otti miehen vaihtoon noin viidenkymmenen peliminuutin jälkeen. Southampton purki kaikessa hiljaisuudessa Dian sopimuksen ja tämän jälkeen miestä ei juurikaan enää jalkapallokentillä nähty. Siirto kaikessa uskomattomuudessaan todistaa kuitenkin sen, että jopa aivan maailman parhaat jalkapalloseurat ovat haavoittuvaisia, vaikka vastaavaa ei enää nykypäivän jalkapallossa voisikaan tapahtua.
Kuva: Getty