TOP 10: Valioliigan parhaat laitapakit

Valioliiga on pullollaan loistavia laitapuolustajia. Laitapakkien velvollisuus on ensisijaisesti hoitaa oma pää puhtaana, mutta modernissa jalkapallossa nämä vikkelä kintut osallistuvat aktiivisesti myös pelinrakenteluun ja hyökkäyspelaamiseen. Faneille.com listasi Valioliigan parhaat laitapuolustajat.

10. Antonio Valencia, Manchester United

Viime kauden näytöillä ecuadorilainen entinen laitahyökkääjä ei olisi ollut listoillamme, mutta Jose Mourinhon alaisuudessa Valencia on puhjennut kukkaan. Puolustuspelaaminen on parantunut pre-seasonilla ja kauden kahdessa ensimmäisessä pelissä. Myös kokeneen United-pelaajan hyökkäyspelaamiseen on tullut vanha vaihde takaisin eli haastaminen. Haastaminen tapahtuu Valencian vahvuudellaan eli pallo kaverista ohi ja perään. Loistavista keskityksistään tuttu ecuadorilainen on yksi sarjan nopeimmista pelaajista, joten hän on vaikea puolustettava.

9. Nathaniel Clyne, Liverpool

175-senttinen Nahtaniel Clyne siirtyi vuosi sitten vajaalla 18 miljoonalla eurolla Southamptonista Liverpooliin. 25-vuotias Clyne nousi juuri Southamptonissa englantilaisten huulille ja hän on pystynyt pitämään viimeiset vuodet vahvan tasonsa. Clyne tukee hyvin hyökkäyksiä, mutta hänen keskityksissään ja viimeisissä ratkaisuissa on vielä petraamisen varaa, jotta mies nousisi todelliseksi huippupelaajaksi. Laitapakit eivät usein tehotilastoissa häärää, mutta syöttöjä he keräävät. Clyne ei saalistanut viime kaudella yhtään maalisyöttä 33 pelaamassaan Valioliigaottelussa, kun taas esimerkiksi Arsenalin oikea laitapakki Hector Bellerin keräsi niitä viisi.

8. Leighton Baines, Everton

31-vuotias Leighton Baines oli vielä kaudella 2014-2015 sarjan kenties paras vasen pakki, mutta viime kauden pilasi ikävä loukkaantuminen. Bainesin vahvuus on hänen vahva vasen jalka, josta lähtee loistavia ja tarkkoja keskityksiä vastustajan boxiin. Englantilainen on Toffeesille myös kullan arvoinen erikoistilanteissa ja hänen urallaan tekemät maalit ovat lähes kaikki syntyneet vapaa- ja rangaistuspotkuista. Bainesin kohdalla ikä alkaa tehdä tehtäviään eikä hänellä ole laitapakin tontille montaa huippuvuotta enää edessä.

WEST BROMWICH, ENGLAND - AUGUST 20: Everton player Leighton Baines in action during the Premier League match between West Bromwich Albion and Everton at The Hawthorns on August 20, 2016 in West Bromwich, England. (Photo by Stu Forster/Getty Images)

Leighton Baines omaa yhden sarjan myrkyllisimmistä vasureista. Kuva: Getty

7. Patrick van Aanholt, Sunderland

Vasen puolustaja Patrick van Aanholt on Sunderlandin paras pelaaja yhdessä Jermaine Defoen kanssa. 25-vuotias hollantilainen pakkasi kimpsunsa kotimaasta jo 17-vuotiaana ja suuntasi Chelsean akatemiaan imemään jalkapallo-oppia. Chelsean ykkösmiehistössä tilille karttui ainoastaan kaksi ottelua ja vuoden 2009 jälkeen hollantilainen on kierrellyt lainalla niin sumuisilla saarilla kuin kotimaassa. Lopulta Sunderland teki kelpo kaupat, kun se osti van Aanholtin vuonna 2014 vaivaiseen 1,5 miljoonan punnan hintaan. Van Aanholt on yksi sarjan parhaista vasemmista puolustajista hyökkäyssuuntaan, mutta alaspäin pelatessa on miehellä vielä paljon opittavaa, varsinkin 1vs1 pelaamisessa.

6. Luke Shaw, Manchester United

Viime kaudella PSV:tä vastaan koettu karmaiseva loukkaantuminen pilasi lupaavan englantilaisen kauden. Nyt Southamptonissa jalkapallo-oppinsa saanut Shaw on jälleen pelikunnossa ja esittänyt vahvoja otteita tämän kauden kahdessa ensimmäisessä Valioliigaottelussa. 21-vuotias Shaw omaa vahvan vasemman jalan ja hän on nopea hyökkäyspäähän pelatessa. Jos Shaw säästyy loukkaantumisilta, on englantilainen todennäköisesti vuoden päästä tällä listalla viekäkin korkeammalla.

5. Danny Rose, Tottenham

Englannin maajoukkuepaitaa seitsemän kertaa yllään kantanut Danny Rose valittiin hienon viime kauden päätteeksi pelaajien äänestämään Valioliigan tähdistökentälliseen. Leedsin kasvatti puhkesi kukkaan kaudella 2012-2013, jolloin hän oli lainapestillä Sunderlandissa. Palattuaan Tottenhamiin kaudelle 2013-2014, sementoi Rose vasemman laitapakin tontin itselleen. Rose saa Mauricio Pochettinon pelityylissä vahvuutensa esiin Christian Eriksenin ajaessa vasemmalta keskustaan ja näin ollen Rosen oikea-aikaisille juoksuille syntyy tilaa.

LONDON, ENGLAND - AUGUST 20: Danny Rose of Tottenham in action during the Barclays Premier League match between Tottenham Hotspur and Crystal Palace at White Hart Lane on August 20, 2016 in London, England. (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)

Pystyykö Danny Rose nousemaan maailman parhaimpien laitapakkien kategoriaan? Kuva: Getty

4. Nacho Monreal, Arsenal

Arsenal hankki hieman nimettömämmän laitapakin ostaessaan Nacho Monrealin Malagasta vuonna 2013. Tämän jälkeen tälle työjuhdalle on kertynyt 100 ottelua Tykkimiesten paidassa. Alku Arsenalissa oli Monrealille vaikea, mutta viimeistään viime kaudella espanjalainen meni selkeästi samasta pelipaikasta kilpailevan Kieran Gibbsin ohi. Monreal tukee hyökkäyksiä hyvin, mutta omaan päähän pelatessa periksiantamattomuus on hänen suurin vahvuutensa. Välistä Monreal höntyilee itseään ulos 1vs1-tilanteista, mutta tämäkin pelin osa-alue on kehittynyt huimasti viime vuosina. Luotettava espanjalainen on ollut viime kausina Arsenalin tasaisin ja varmin suorittaja.

3. Kyle Walker, Tottenham

Sheffield Unitedin kasvatti siirtyi kasvattajaseurastaan Tottenhamiin vuonna 2009. Parin lainapestin jälkeen Kyle Walker nousi Spursin avauskokoonpanomieheksi kaudella 2011-2012. Tuon kauden mies loisti lontoolaisten oikean pakin tontilla ja siitä asti Tottenhamilla ei ole ollut huolta kyseisen pelipaikan suhteen. Ehkä odotukset ovat olleet Walkerin kohdalla loistavien otteiden ansiosta vieläkin korkeammalla – olihan hän läpimurron tehdessään vasta 21-vuotias – mutta aivan maagiseksi pelaajaksi englantilainen ei ole vielä ainakaan kehittynyt. Toisaalta 26-vuotias Walker on pelipaikallaan kiistatta yksi sarjan kovimpia tekijöitä, mutta maailman mittapuulla hän ei vielä superpeluri ole.

2. Cesar Azpilicueta, Chelsea

26-vuotias espanjalainen Cesar Azpilicueta on kulkenut mielenkiintoisen tien kasvattajaseurastaan Osasunasta Lontooseen. Azpilicueta nimittäin pakkasi laukkunsa vuonna 2010 ja suuntasi Espanjasta naapurimaa Ranskaan ja Marseilleen, josta tie vei lopulta Chelseaan vuonna 2012. Azpilicuetan peli ei missään vaiheessa suoranaisesti häikäise, mutta varmempaa laitapakkia ei tästä sarjasta löydy. Espanjan maajoukkueessa 16 kertaa esiintynyt Azpilicueta ei häviä käytännössä ikinä 1vs1-tilanteita ja pallon voitettuaan hän pelaa sen varmasti ja helposti omilleen. Azpilicueta on Chelsealle elintärkeä pelaaja laitapakin hoitaessa vasemman laidan puolustustehtävät, jättäen näin ollen Eden Hazardille enemmän mahdollisuuksia keskittyä hyökkäämiseen.

1. Hector Bellerin, Arsenal

Espanjalainen nousi kaksi vuotta sitten täysin puskista koko sarjan kuumimmaksi oikeaksi puolustajaksi. Mathieu Debuchyn ikävä loukkaantuminen käytännössä pakotti Arsene Wengerin nostamaan nuorukainen avaukseen, kun Carl Jenkinsonkin oli vuokrattu West Hamiin. Bellerinin päätä ei paljoa pakottanut, vaan hän osoitti heti alusta asti olevansa luottamuksen arvoinen. Bellerin on prototyyppi siitä millainen modernin laitapakin kuuluu olla. Hän on todella nopea, hoitaa puolustusvelvoitteensa hyvin ja on vaarallinen hyökkäyspäähän. Saa nähdä kuinka monta vuotta Arsenal saa nauttia espanjalaisen palveluksista ennen kuin Barcelona tulee ja nappaa La Masian kasvatin takaisin kotiin.