KILPAILU: Voita huikea NFL-matka Lontooseen kärkijengien kohtaamiseen!
2000-luvun alkupuolen yksi puhutuimmista nuorista pelaajista oli Bulgarian superlupaus Valeri Bojinov. Bulgarian Rooneyksi nimetty hyökkääjä debytoi Serie A:ssa vasta 15-vuotiaana ja hänestä piti tulla Euroopan kenttiä dominoiva hyökkääjä moneksi vuodeksi. Asiat eivät kuitenkaan sujuneet odotetusti ja nyt 32-vuotias uransa huippuvuosia pelaava hyökkääjä potkii ammatikseen Bulgarian pääsarjassa. Mikä oikein meni pieleen?
Bulgaria oli yksi Euroopan huippumaista 1990-luvulla
Bulgaria on perinteinen jalkapallomaa. Ensimmäistä kertaa Bulgaria esiintyi jalkapallon MM-lopputurnauksessa jo 1960-luvulla ja piskuiset ”leijonat” olivat pitkään vakiokävijä jalkapallon arvokisoissa. Huippuvuodet huipentuivat legendaarisen Hristo Stoichkovin tähdittämään kultaiseen sukupolveen, joka monen yllätykseksi eteni Yhdysvalloissa pelatuissa vuoden 1994 MM-kisoissa aina välieriin asti. Barcelonaa edustanut Stoichkov valittiin samana vuonna koko maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi ja Bulgarian tulevaisuus näytti varsin valoisalta.
Bulgaria ei ole kovista odotuksista huolimatta esiintynyt jalkapallon arvokisoissa sitten vuoden 2004. Dimitar Berbatovin lisäksi maa ei ole onnistunut tuottamaan kultaisten vuosien tapaisia supertähtiä, joskin Martin ja Stilian Petrovin kaltaiset pelaajat pelasivat hienoja uria Euroopan huippusarjoissa.
Valeri Bojinovin piti olla bulgarialaisen jalkapallon pelastaja
Gorna Oryahovitsassa vuonna 1986 syntyneestä Valeri Bojinovista piti tulla Bulgiarian jalkapallon pelastaja. Nuorena poikana jalkapallon aloittanut Bojinov muutti 12-vuotiaana äitinsä mukana Maltalle, jossa hän herätti tuolloin Leccen urheilutoimenjohtajana toimineen Pantaleo Corvinon mielenkiinnon. Eräänlaisen siirtogurun maineeseen noussut Corvino oli koonnut Lecceen mielenkiintoisen nuoren joukkueen, jota tähdittivät Mirko Vucinicin, Javier Chevantonin ja Cristian Ledesman kaltaiset myöhemmin komeat urat ympäri Eurooppaa pelanneet pelimiehet.
Bojinov muutti perheensä kanssa Lecceen ja liittyi pikkuseuran nuorisojoukkueisiin. Bojinov oli nuorena dominoiva pelaaja, kiitos vahvan fysiikkansa. Vankkerarakenteinen ja vahva hyökkääjä pelasi monta vuotta ikäisiään vanhempien seurassa ja oli silti täysin ylivoimainen pelaaja. Kaikesta huolimatta moni tuskin odotti, että Leccen juniorijoukkueiden maaliennätykset rikkonut 15-vuotias poikanen debytoisi tuolloin maailman parhaassa sarjassa kaikkien aikojen nuorimpana ulkomaalaispelaajana. Näin kuitenkin tapahtui, sillä tammikuun 22. päivänä vuonna 2002 Leccen päävalmentaja Alberto Cavasin vaihtoi Bojinovin kentälle ottelun loppuminuuteiksi.
Lupaavan alun jälkeen Bojinovin ura oli yhtä suurta alamäkeä
Lecce putosi kauden päätteeksi Serie B:hen ja Bojinovin vastuu sen kun kasvoi. Kohua herättäneen superlupauksen perässä oli Juventuksesta ja Real Madridista lähtien käytännössä kaikki Euroopan suurseurat, mutta bulgaarialaiskärki päätti jäädä Lecceen, jossa peliaikaa edustusjoukkueen mukana oli tiedossa heti tulevalla kaudella. Seuraavalla kaudella superlupaus pelasi Italian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla 15 ottelussa viimeistellen kaksi maalia. Lecce sijoittui sarjassa kolmanneksi ja palasi täten Serie A:han vain yhden divarikauden jälkeen.
Seuraavalla kaudella Bojinovin vastuu kasvoi entisestään ja samalla hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin ulkomaalainen maalintekijä Serie A:ssa. Hyökkääjän lopullinen läpimurto tapahtui kuitenkin kaudella 2004-2005, jolloin Bojinov paukutti legendaarisen Zdenek Zemanin alaisuudessa Serie A:n syyskaudella 11 liigamaalia. Monen suureksi kummastukseksi Bojinov päätti vaihtaa seuraa kyseisen kauden tammikuun siirtoikkunassa, kun Fiorentina oli valmis maksamaan Leccelle 15 miljoonaa euroa nuoren superlupauksen palveluksista.
Loukkaantumiset vaivasivat Bojinovin uraa
Siirto Fiorentinaan tuntui muuttavan Bojinovin uran suunnan ikuisesti. Pelillisesti Bojinov oli Firenzessä iso pettymys, sillä seura odotti saavansa 15 miljoonalla eurolla itselleen takuuvarman hyökkääjän useaksi vuodeksi. Lopulta Bojinov pelasi Violan paidassa vain 36 ottelussa viimeistellen kahdeksan maalia. Bojinovin suurimmat ongelmat olivat pelikenttien ulkopuolella, sillä menestys tuntui nousseen pahasti nuoren miehen hattuun. Bojinov käyttäytyi kuin supertähti, otti yhteen joukkueen muiden pelaajien kanssa ja viihtyi entistä useammin harjoitusten jälkeen Firenzen yöelämässä. Sekoilua seurasi yksi Serie A-historian oudoimmista siirroista.
Juventus on Fiorentan vihollisseura numero yksi ja siirrot näiden kahden seuran välillä ovat nykypäivänä hyvin harvinaisia. Moni ihmettelikin, miksi Fiorentina lähetti tuittuilevan hyökkääjän juuri Juventukseen, joka oli pudotettu calciopoli-skandaalin myötä Serie B:hen kaudeksi 2006-2007. Bojinov pelasi Juventuksen riveissä kelvollisen kauden, mutta kärsi ikävistä loukkaantumisista, minkä myötä Juventus ei ollut valmis maksamaan lainasopimukseen kirjattua siirtosummaa. Bojinov joutui ikävään paikkaan, sillä Fiorentinan kannattajat ilmoittivat kovasanaisesti, etteivät halua nähdä petturihyökkääjää enää koskaan Violan paidassa.
Fiorentinan jälkeen Bojinov vaihtoi seuraa yhtä usein kuin sukkia
Bojinov löysi kun löysikin itselleen uuden seuran ja mies suuntasi muottokuormineen Manchesterin siniselle puolelle. Manchester City oli tuolloin kaukana nykyisestä tasostaan ja seuran kannattajat ottivat ilomielin vastaan Bojinovin maineella ratsastavan pelaajan. Kahden vuoden Englannin keikka käänsi Bojinovin kurssin lopullisesti oikaisemattomaan alamäkeen. Kovin odotuksin citizensin paitaan siirtynyt bulgaari pelasi lopulta vain 11 ottelussa viimeistellen yhden ainoan maalin.
Englannin reissun jälkeen entisestä superlupauksesta tuli rehti kiertolainen. Kuluneen kymmenen vuoden aikana Bojinov on edustanut kymmentä eri seuraa vaihtelevin menestyksin. Kaudella 2009-2010 hyökkääjä onnistui paukuttamaan Parman riveissä kahdeksan maalia, mutta seuraava onnistunut kausi oli seitsemän vuotta myöhemmin, kun Bojinov kamppaili Serbian liigan maalikuninkuudesta Partizan Belgradin riveissä. Heikkojen otteiden myötä Bojinovin maajoukkueura loppui ennen kuin se ehti kunnolla alkaakkaan. Lopulta Bulgarian jalkapallon vapahtaja pelasi maan maajoukkuepaidassa vain 43 ottelussa, joissa syntyi kuusi maalia.
Bojinov ei koskaan ollut niin kova pelaaja, kun moni kuvitteli
Minkä takia nuorisotähti Bojinov ei koskaan pystynyt lunastamaan häneen kohdistuneita valtavia odotuksia? Perimmäinen selitys lienee se, etteivät häneen kohdistuneet odotukset olleet koskaan realistisia, sillä bulgarialainen ei ollut niin kova lupaus, kun moni uskoi. Freddy Adun tapaan myös Bojinov on klassinen esimerkki pelaajasta, joka dominoi ikäryhmissään pääasiallisesti ylivoimaisen fysiikan avulla. Bojinov näytti aikamieheltä jo debytoidessaan pääsarjassa eikä hänen kriittisen ikäkauden valmentajansa keskittyneet riittävästi pelin kokonaisvaltaiseen kehittämiseen.
Bojinov on samalla elävä esimerkki siitä, miten valtavat odotukset voivat vaikuttaa nuoreen ihmiseen. Hyökkääjä on avoimesti puhunut hulluista vuosistaan, holtittomasta rahan tuhlauksesta, jatkuvasta juhlimisesta ja playboy-tyttöjen deittailusta. Bojinov oli tienannut satoja tuhansia euroja ennen täysikästymistään ja nuoren miehen fokus katosi epäolennaisuuksiin juuri kriittisellä hetkellä. Epäonnistumisia seurasi kierre, joka johti erinäisiin mielenterveysongelmiin, joista Bojinov on pystynyt puhumaan vasta nyt, uran ollessa ehtoopuolella.
Bojinovin tarina on kuitenkin saamassa onnellisen lopun. 16 seuran ja lukuisten eri maiden jälkeen mies on omien sanojensa mukaan löytänyt henkisen kodin pienestä, noin 60 000 asukkaan bulgaarialaisesta Vratsasta, jonka jalkapallojoukkueeseen ex-maajoukkuepelaaja liittyi muutama kuukausi sitten. Miljoonakaupunkien kirkkaat valot ovat nyt historiaa, kun Bojinov pääsee keskittymään siihen, mitä hän eniten rakastaa eli jalkapallon pelaamiseen.
Kansikuva: Claudio Villa/Getty Images