FLOP 10: Valioliigan syyskauden pahimmat rimanalittajat

Viaplay LogoParas tapa seurata Valioliigaa on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Jouluaattona julkaisimme listan Valioliigan syyskauden parhaista pelaajista. Luonnollisesti seuraavana vuorossa on syyskauden pahimmat flopit. Rimanalittajien suhteen on painotettu ennen kaikkea odotuksia ja niiden täyttämistä – tai tarkemmin sanottuna niiden alittamista.

10. Fraser Forster, Southampton

Vielä pari vuotta sitten Fraser Forster oli yksi Valioliigan parhaista torjujista ja hänestä puhuttiin jopa Joe Hartin haastajana Englannin maajoukkueessa. Parimetrisen torjujan alamäki alkoi viime kaudella ja on jatkunut tänä syksynä. Forster on tehnyt eniten maalipaikkaan johtaneita virheitä (4) koko sarjassa. Se on enemmän kuin koko Burnley-miehistö yhteensä. 29-vuotiaan lihaskimpun itseluottamus on laskenut virheiden myötä, mikä näkyy muun muassa siinä, että Forster tyytyy nyrkkeilemään helppojakin palloja. Nollapelejä Forster on pelannut vain neljä, vaikka Pyhimykset ovat puolustaneet joukkueena yleensä laadukkaasti. Nähdyn kaltaisilla otteilla Saints-torjujalla ei pitäisi olla asiaa Kolmen leijonan MM-ryhmään.

9. Jonjo Shelvey, Newcastle

Valioliigan kulttihahmoihin kuuluvan Jonjo Shelveyn piti olla sarjaan palanneen Newcastlen kantavia voimia. Kuuden A-maaottelun miehestä on kuitenkin ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. 25-vuotias kuulapää on saanut ainoana pelaajana kaksi punaista korttia. Pelikieltojen ohella Shelveyllä on ollut toisinaan vaikeuksia mahtua Harakoiden avauskokoonpanoon. Newcastle on voittanut Charlton-kasvatin avatessa ainoastaan kerran. Parhaana päivänä Harry Potter -pahis Voldermortilta näyttävä keskikenttäpelaaja on sarjan eliittiä pelipaikallaan, mutta niitä hetkiä on nähty tänä syksynä todella vähän.

Jonjo Shelvey on nähnyt kahdesti punaista. (Matthew Lewis/Getty Images)

8. Davy Klaassen, Everton

Kasvattajaseuransa Ajaxin Eurooppa-liigan finaalin viime kaudella johdattaneen Davy Klaassenin sijoittaminen floppilistalle on aavistuksen kyseenalaista, sillä 24-vuotias hollantilainen on pelannut alle 200 minuuttia. Jos pelaajasta kuitenkin maksetaan lähes 30 miljoonaa puntaa, on jotakin mennyt pahasti vikaan, sillä Klaassen ei ole mahtunut sarjapeleissä edes penkille Ronald Koeamanin lokakuisten potkujen jälkeen. Ei, vaikka Everton oli tuuliajolla läpi syksyn. Kahden edellisen kauden aikana 35 maalia Ajaxille iskeneen Hollannin maajoukkuepelaajan kohtelu on ollut todella erikoista, eikä sen taustalla voi olla pelkästään heikot esitykset.

7. Christian Benteke, Crystal Palace

Yhteensä 67 maalia Valioliigauransa aikana iskenyt Christian Benteke, 27, on tullut tutuksi varmana maalinsylkijänä, joka pystyy iskemään heikossakin joukkueessa yli kymmenen maalin kausia. Tänä syksynä meno oli kuitenkin todella tahmeaa. Belgialainen katkaisi joulukuussa yli 1100:n minuutin mittaiseksi venyneen maalittoman putkensa ja avasi kauden maalihanat joulukuun 16. päivä. Karmaisevin missi nähtiin lisäajalla Bournemouthia vastaan, kun Benteke missasi tasatilanteessa pilkun, jota hänen ei pitänyt edes ampua. Härkämäinen kärkipelaaja huilasi viisi peliä polvivamman takia, mutta jos 30 miljoonan punnan hyökkääjä kerää enemmän varoituksia (5) kuin iskee maaleja, puhutaan jo raskaamman puoleisesta flopista.

6. Henrikh Mkhitaryan, Manchester United

Joku saattaa ihmetellä miten alkukaudesta sarjan parhaisiin pelureihin kuuluva Henrikh Mkhitaryan, 28, voi päätyä floppilistalle. Taannoinen Bundesliigan vuoden pelaaja on kadottanut huippuvireensä täydellisesti, eikä hän mahtunut joulukuussa edes vaihtopenkille. Armenian jarilitmanen ei näytä löytävän paikkaansa Jose Mourinhon pelitavasta, joka on kauden edetessä muuttunut entistä enemmän vastaiskupainotteiseksi. Mkhitaryanin ongelma onkin se, ettei hän pääsee palloon – varsinkaan jos Paul Pogba ei pelaa. Tehomerkintöjä entinen Dortmund-peluri ei ole kirjauttanut sitten syyskuun, eikä hän ole päässyt avaukseen marraskuun alun jälkeen. Tämän piti olla se kausi, kun Mkhitaryan nousee ManU:n avainpelaajaksi, mutta vähäiseksi jäänyt peliaika on käynnistänyt huhumyllyn armenialaisen ympärillä ja hänet saatetaan kaupata muualle jo tammikuussa.

5. Jermain Defoe, Bournemouth

Piskuinen Bournemouth maksaa pelaajilleen maltillisia viikkopalkkoja, joista useammat ovat 25 000:n ja 10 000:n punnan välimaastossa. Sen takia kolmevuotinen ja tiettävästi 70 000 punnan viikkoansiot Jermain Defoelle tuova sopimus herätti ihmetystä. Cherries-kannattajien epäonneksi kokenut englantilainen ei ole vastannut huutoon, sillä maaleja mies on ampunut vain kolme kappaletta. Työnteon sijaan Defoe on lähinnä levitellyt käsiään ja puhallellut muniinsa, kun muu joukkue on raatanut alapuolella. Kaiken kukkuraksi Defoe loukkasi nilkkansa ja on sivussa parisen kuukautta. 35-vuotiaalla veteraanihyökkääjällä on siis runsaasti työmaata, mikäli hän mielii Englannin MM-kisajoukkueeseen.

4. Morgan Schneiderlin, Everton

Strasbourg-kasvatti vaihtoi kotimaansa kentät Southamptoniin jo 18-vuotiaana. Tätä nykyä 28-vuotias Morgan Schneiderlin oli nostamassa Pyhimyksiä Ykkösliigasta takaisin pääsarjaan ja kehittyi siinä sivussa liigan parhaiden ankkureiden joukkoon. Ranskalaisen alamäki alkoi 30 miljoonan punnan siirrosta Manchester Unitediin, jossa homma ei toiminut. Eikä siirto Evertoniin ole tuonut toivottua parannusta. Vielä viime keväänä Schneiderlin pelasi kohtuu hyvin, mutta puolustava pohjapelaaja näyttää kesän aikana unohtaneen, miten jalkapalloa pitäisi pelata. Schneiderlin syöttää alle 40 kertaa pelissä, joista noin kahdeksan menee vastustajalle. Heikon pallollisen tekemisen ohella Evertonin numero 2 sijoittuu huonosti ja lukee tilanteita tämän tästä väärin. Jostain kumman syystä luottoa tuntuu kuitenkin löytyvän.

Entiset joukkuekaverit Morgan Schneiderlin ja Henrikh Mkhitaryan eivät ole päässeet lähellekkään huipputasojaan. (Alex Livesey/Getty Images)

3. Alexis Sanchez, Arsenal

Jatkosopimuksesta kieltäytynyt Alexis Sanchez ei ottanut siirtoikkunan loppuhetkillä kariutunutta City-siirtoa hyvin – ei ainakaan peliesitysten perusteella. Chileläinen on ollut varjo viime kaudella 24 maalia tehneestä hyökkääjästä. Tehot 5+3 ovat kohtalaiset ja kuvastavat sitä, että maailmanluokan pelaaja pystyy toisinaan huippusuoritukseen. Arsenalin pelejä enemmän seuranneet kuitenkin tietävät Sanchezin olevan enemmän rasite, kuin viime kausilta tuttu talismaani. Sanchez hukkaa pelivälineen keskimäärin kuusi kertaa pelissä, minkä lisäksi hän syöttää jokaiseen peliin vähintään kymmenen harhasyöttöä, joista on avautunut tukku vaarallisia vastaiskuja. City on huhujen mukaan edelleen kiinnostunut 29-vuotiaasta hyökkääjästä, mutta nykyvireellä Sanchezilla ei ole asiaa sarjakärjen avauskokoonpanoon.

2. Dele Alli, Tottenham

Kahdella edelliskaudella Valioliigapelaajien äänestämään tähdistöön päässyt Dele Alli, 21, pelaa uransa selvästi heikointa kautta. Maaleja ja syöttöjä englantilainen on iskenyt kolme kumpaakin, mutta edellä mainitun Sanchezin tavoin, hänen pelillinen kontribuutionsa on jättänyt runsaasti toivomisen varaa. Keskikenttäpelaaja on menettänyt pelivälinettä miltei kuusi kertaa pelissä, jonka lisäksi hänen syöttöprosenttinsa on alle 80. WhoScoredin arvosana ei kerro kaikkea, mutta Allille merkattu 6,89 ei nuorukaista mairittele. Englantilaisen heikot esitykset ovat yksi avaintekijöistä Tottenhamin alakanttiin menneen alkukauden taustalla.

1. Renato Sanches, Swansea

Keväällä 2016, kun Portugalin suurseura Benfica kohtasi Bayern Münchenin Mestarien liigassa, innostui Pep Guardiola kehumaan tuolloin 18-vuotiasta Renato Sanchesia yhdeksi Euroopan parhaista nuorista pelaajista. Pari kuukautta myöhemmin nuori rastapää oli EM-turnauksen kirkkaimpia tähtiä, kun Portugali voitti kultaa. Reilu vuosi kultajuhlien jälkeen lusitaani saapui Swanseaan vakituisen peliajan perässä. Nuorukainen istutettiin Gylfi Sigurdssonin korvaajaksi kymppipaikalle, mutta hän ei ole onnistunut auttamaan vaikeuksissa olevia Joutsenia millään lailla. Sanches ei ole ollut osallisena yhdessäkään walesilaisten maalissa, eikä hän ole viime peleissä mahtunut edes avaukseen. Sanchesin kohdalla täytyy muistaa, että kyseessä edelleen vasta 20-vuotias pelaaja, mutta hän näyttää tällä hetkellä olevan jalkapalloilijana täysin hukassa. Sanches on rakentanut vain neljä maalipaikkaa koko kauden aikana. Pelivälineeseen hän koskee alle kerran minuutissa, mikä on todella vähän konehuoneen dominoivalle pelaajalle.

EDIT: Lisätty tieto Defoen nilkkavammasta. 25.12.2017, klo 13.02

Kansikuva: Mike Hewitt/Getty Images