Näkökulma: Arvostettaisiinko Harry Kanea enemmän jos hän ei olisi niin tylsä?

Viaplay LogoParas tapa seurata Valioliigaa on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

Liverpool ja Tottenham esittivät erittäin viihdyttävän huippukamppailun Anfieldin sunnuntai-illassa, joka päättyi dramaattisten vaiheiden jälkeen 2–2-pistejakoon. Ottelun viimeisen maalin viimeisteli vieraiden talismaani Harry Kane, 24, jolle osuma oli Valioliiga-uran sadas ja tämän kauden 22. Nauttiiko supertähti kuitenkaan ansaitsemaansa arvostusta?

Lontoossa syntynyt ja Tottenhamia 11-vuotiaasta saakka edustanut Kane on saavuttanut viime aikoina komeita merkkipaaluja. Vuoden vaihteessa kohistiin uudesta kalenterivuoden maaliennätyksestä, kun Alan Shearerin 36 maalia siirtyi historian kirjoihin Kanen 39:n osuman tieltä. Kaikki kilpailut mukaan lukien Kanen maalimäärä vuonna 2017 oli komeat 56 nyyttiä, joka peittoaa kaikki muut Euroopan isojen liigojen maalinsylkijät. Siinä sivussa Kane iski peräti kuusi hattutemppua.

Sataan liigamaaliin Kane tarvitsi 141 ottelua. Ainoastaan Shearer iski ensimmäiset sata maaliaan Spurs-kärkeä nopeammin, joten Kanen taakse jää Thierry Henryn ja Andy Colen kaltaisia maalitykkejä.

Ei siis ihme, että Spurs-fanit laulavat tämän tästä suosikilleen osoitettua ”He’s one of our own” -chanttia. Pohjois-Lontoossa seuran omaa poikaa jumaloidaan, mutta Ballon d’Or äänestyksessä Kane jäi vasta sijalle 10. ja edestä löytyi muun muassa teinisensaatio Kylian Mbappé. 19-vuotiaan ranskalaisen kehitys on ollut rakettimaista, mutta tuskin kovin moni pitää häntä Kanea parempana pelaajana.

Tylsääkin tylsempi persoona

Englantilaisen pelaajaprofiilia tuskin tarvitsee liiaksi avata. Viimeistelijänä hän on kylmähermoinen ja kykenee maalintekoon molemmilla jaloilla sekä päällään – niin rankkarialueen sisältä, kuin sen ulkopuoleltakin. Viileydestä nähtiin osoitus Liverpoolia vastaan, kun heikon pelin pelannut Kane kasasi itsensä umpisurkean rankkarin jälkeen ja tasoitti ottelun viimeisillä sekunneilla yhdestätoista metristä. Pisteen tuonut osuma oli erittäin tärkeä myös sarjataulukon kannalta, sillä ilman sitä neljäntenä ollut Pool olisi karannut viiden pisteen karkumatkalle.

Henkistä kanttia Kane on näyttänyt aiemminkin. Uransa ensimmäisessä Pohjois-Lontoon derbyssä hyökkääjä iski kaksi osumaa Arsenalin verkkoon ja johdatti Tottenhamin 2–1-voittoon.

Kenties merkittävin Kanen tähtiloistoa himmentävä seikka on supertähden elkeiden puuttuminen. Kärkipelaaja paiskii hartiavoimin töitä pelistä toiseen; prässää väsymättömästi ja tekee kanssapelaajilleen tilaa älykkäillä juoksuillaan. Diivailu tai kiukuttelu eivät kuulu Kanen repertuaariin. Mies jää harvemmin levittelemään käsiään. Toisinaan Kanelta nähdään köykäisiä kaatumisia, kuten Poolia vastaan, mutta yleisesti ottaen häntä voi pitää ”rehtinä lädinä”.

Myöskään Kanen ulkomuoto ei herätä sen suurempaa mielenkiintoa. ”Peruslädiltä” näyttävää kärkeä olisi vaikea kuvitella muotikuvauksiin tai alusvaatemalliksi. Tukka on aina sliipattu siististi taakse, eikä se herätä Paul Pogban tai Neymarin ikonisiksi nousseista pehkoista käytävää keskustelua.

Kanen ”tylsyyden” täydentää hänen yksityiselämänsä. Kihlattunsa Katie Goodlandin kanssa hyökkääjä on pitänyt yhtä aina teini-iästä saakka, eikä puolisokaan nouse esiin kuin satunnaisissa Instagram-päivityksissä. Ja Kanen sosiaalisesta mediasta puheen ollen, on sekin lähinnä täynnä jalkapalloon liittyvää hajutonta, mautonta ja väritöntä sisältöä.

Pienen tytön isä ei käytä kauden aikana alkoholia, eikä häntä nähdä yökerhoissa. Lontoolainen viettää vapaa-aikansa mielummin perheen ja golfin parissa. Kane on jopa palkannut oman kokin pitämään ruokavalionsa urheilun kannalta optimaalisena.

Toisin sanoen Kane on kentän ulkopuolella kaikkea muuta kuin supertähti, hän näyttää ja kuulostaa tylsältä ja tavalliselta. Supertähden määrittelemiseksi ei ole yhtä tiettyä mallia, mutta henkilönä Kanesta on vaikea innostua. Oikeastaan voisi jopa väittää, ettei miehellä ole julkista persoonaa ollenkaan, mikä on luultavasti tietoinen valinta.

Kane pokkasi viime kauden päätteeksi toisen Kultaisen kenkänsä. Kolmas peräjälkeen on tuloillaan. (Laurence Griffiths/Getty Images)

Ei hintalappua, mihin kiinnittyä

Toinen Kanen arvostusta alas vetävä seikka on hänen Tottenham-taustansa. Kuten todettua Spurs-fanit jumaloivat kasvattiaan ja omien kasvattien nostamista arvostetaan yleisesti ottaen todella korkealle pahasti pöhöttyneessä nykyfutiksessa. Mutta. Iso osa nykyfutaajien mystiikasta liittyy heistä maksettuihin siirtokorvauksiin ja siirtopöhinä yleisesti on muuttunut digiaikana erittäin mediaseksikkääksi aiheeksi. Maailmanennätyssiirrot takasivat Gareth Balen, Paul Pogban ja Neymarin asemat suurennuslasin alla, ja lähes aina heistä puhuttaessa, nostetaan esiin heistä maksetut rahapinot.

Kolikon toisella puolella on niin sanotut ”bargain-hankinnat”, eli pelaajat, jotka on saatu aikanaan todella halvalla. Toni Kroosista maksetut 25 miljoonaa euroa vaikuttavat ryöstöltä, Riyad Mahrezista pulitetuista 500 000 eurosta puhumattakaan. Eikä toisesta Spurs-tähdestä Dele Allistakaan maksettua viittä miljoonaa puntaa voi olla hämmästelemättä.

Kane taas ei assosioidu mihinkään hintalappuun, koska hän on viihtynyt Tottenhamissa vuodesta 2004 saakka. Kane ei ole ainoa tähtipelaaja, joka on noussut huipulle kasvattajaseuransa paidassa. Lionel Messi on edustanut koko uransa Barcelonaa, samoin Andres Iniesta. Menestykseltään, kooltaan ja historialtaan Blaugrana on kuitenkin täysin eri kokoluokan seura kuin Tottenham Hotspur.

Siirto muualle ei ollut aikanaan kaukana. Entinen Spurs-manageri Tim Sherwood paljasti seuran olleen myymässä Kanea tammikuussa 2014, mutta Andre Villas-Boasin korvannut entinen keskikenttäpelaaja ehti viime hetkellä hätiin. Osoite olisi ollut Championship-seura Leeds United ja kyseessä pysyvä siirto. Tuossa vaiheessa Roberto Soldadon ja Emmanuel Adebayorin takana kärkkyneen kolmoskärjen osalta olisi kuitenkin puhuttu maksimissaan muutamien miljoonien korvauksesta.

Saman vuoden lopulla alkoi Kanen lentokeli, joka on kestänyt näihin päiviin saakka. Kaudella 2014-15 lähes täydestä tuntemattomuudesta pompannut 21-vuotias hyökkääjä iski kaikkien yllätykseksi peräti 21 osumaa. Seuraavaksi kaudeksi Kane sai kympin selkäänsä, mutta hänestä alettiin puhua yhden kauden ihmeenä, kun kuusi ensimmäistä peliä meni maaleitta. Kauden edetessä Kane hiljensi epäilijänsä ja kun Leicester sai mestaruuspokaalin käsiinsä, pokkasi Spurs-hyökkääjä Kultaisen kengän 25 maalillaan.

Viimeistään viime kaudella koko Eurooppa ymmärsi Kanen olevan maanosan parhaita maalinsylkijöitä. Loukkaantumiset söivät kahdeksan sarjapeliä, mutta Kultainen kenkä heltisi toista kautta putkeen, nyt 29 maalilla.

Kuinka hyvä Kane lopulta on? Siihen voi hakea osviittaa hänen maalisaldostaan. Aikanaan yhden kauden ihmeeksi haukuttu kärki on pelannut kasvattajaseuransa paidassa 197 ottelua ja maalannut 130 kertaa. Maaleista 125 on syntynyt kaudesta 2014-15 alkaen. Parempaan ovat pystyneet vain Lionel Messi (180), Cristiano Ronaldo (174), Luis Suarez (140) Robert Lewandowski (134) sekä Edinson Cavani (132). Muun muassa Juventukselle 90 miljoonaa euroa maksanut Gonzalo Higuain (117) tai Man Cityn Sergio Agüero (118) jäävät englantilaisen taakse.

Valioliiga-hyökkääjistä puhuttaessa Kane on omalla tasollaan. Kun aletaan puhua planeetan parhaista yseistä, on Tottenham-hyökkääjä Lewandowskin ja Suarezin kanssa listan kärjessä. Ei ole suuri vääryys nostaa Kanea jopa maailman parhaaksi hyökkääjäksi, sillä hän ei pääse nauttimaan muiden huippukärkien saamasta tarjoiluista, vaikka Tottenhamista on huippujoukkue kasvanutkin.

Huhujen mukaan Real Madrid on valmistelemassa 200 miljoonan euron tarjousta, mutta Kane itse on antanut ymmärtää, ettei hänellä ole kiirettä pois Pohjois-Lontoosta.

Niin tylsä kuin Kane henkilönä onkin, on hänessä jotain hienoa ja uniikkia. Tämän päivän supertähdet ovat muoti-ikoneita, seksisymboleita ja somejulkkiksia. Kane ei ole mitään edellä mainituista. Sen sijaan hän on ansainnut asemansa vain ja ainoastaan vihreällä veralla. Ja se asema on kuulua maailman parhaiden jalkapalloilijoiden harvalukuiseen joukkoon.

Lähteet: Transfermarkt, ESPN, Telegraph, Mirror

Kansikuva: Catherine Ivill/Getty Images