Valioliigan siirtoanalyysi: voittajat, epäonnistujat, parhaat hankinnat ja potentiaalisimmat flopit

Viaplay LogoLöytyykö Man Citylle pysäyttäjää, entä miten pärjäävät nousijat? Seuraa huippujännittävää Valioliigakautta 2018-19 Viaplay-palvelussa.

Siirtoikkuna sulkeutui Valioliigan osalta viime torstaina, mikä tarkoittaa sitä, että Englannin pääsarjajoukkueet eivät tule vahvistumaan uusilla pelaajilla ennen tammikuuta. Faneille.comin kattavassa siirtoanalyysissä esitetään arviot ikkunan voittajista ja epäonnistujista. Lisäksi yksittäisten hankintojen osalta arvioidaan muun muassa parhaat hankinnat ja potentiaalisimmat flopit. Analyysin täydentää yhteenveto, jossa arvioidaan siirtoikkunaa isossa kuvassa.

Voittajat

Liverpool

Englannissa vallitsee melko yksimielinen konsensus siitä, että Liverpool oli ikkunan suurin voittaja. The Reds oli myös ikkunan suurin kuluttaja, kun sen nettokulutus painui 151 miljoonaa puntaa pakkaselle. Viime keväänä Mestarien liigan finaaliin yltänyt seura paikkasi puutteensa erinomaisesti. Maaliin hankittu Alisson oli viime kaudella koko maanosan parhaita torjujia. Brassivahdin lisäksi keskikentälle tuli aimo annos laatua, kun Bundesliigan parhaisiin keskikenttäpelaajiin pari kautta kuulunut Naby Keita sekä Monacossa hurmannut Fabinho saapuivat Anfieldille. Etenkin Fabinho oli oiva kiinnitys keskikentän pohjalle, sillä Jordan Henderson ei ole täysin vakuuttanut ankkurin roolissa. Avauksen vahvistamisen ohella Jürgen Klopp sai hyökkäyspäähän lisää vaihtoehtoja sveitsiläispatukka Xherdan Shaqirin muodossa, joka irtosi vain 13 miljoonalla punnalla. Ei siis ihme, että Poolia pidetään Man Cityn kärkihaastajana.

Arsenal

Uuteen aikaan siirtynyt Arsenal ei varsinaisesti riehunut siirtomarkkinoilla, mutta teki ennakkoon erinomaisia täsmähakuja ja ennen kaikkea alueille, joihin joukkue uusia pelaajia kaipasi. Sokratis ja Stephan Lichtsteiner tuovat kokemusta puolustuslinjaan. Bernd Leno ei ole torjujana liigan huippujen veroinen, mutta mahdollistaa sweeperkeeperinä Unai Emeryn haikaileman korkean prässipelaamisen. Mielenkiintoisin hankinta on Sampdoriassa säväyttänyt terrierimäinen Lucas Torreira, jonka pitäisi olla Arsenal-fanien pitkään kaipaama laadukas pohjapelaaja. Myös lupaava Matteo Guendouzi on väläytellyt ja saattaa hyvinkin olla Tykkimiesten avainpelaajia parin vuoden päästä. Narratiivi on kääntynyt myös muotoon, että Arsenal yritti päästä mahdollisimman halvalla, mutta Tykkimiehet nappasivat viisi uutta pelaaja 70 miljoonalla punnalla, mikä oli sama raha, jonka Chelsea maksoi Kepa Arrizabalagasta.

Sokratis Papastathopoulos tuli vahvistamaan Arsenalin viime kaudella vuotanutta peräpäätä. (Shaun Botterill/Getty Images)

Fulham

Keväällä 2014 Valioliigasta pudonnut Fulham rakensi nousua maltilla, mutta kun ovet pääsarjaan avautuivat, raotti miljardööriomistaja Shahid Khan kukkaronnyörejä. Fulham oli ikkunan toiseksi suurin kuluttaja vahvistettuaan ryhmäänsä peräti 95 miljoonalla punnalla. Suurseurojen havitteleman Jean Michael Serin värväys seuran uudella siirtoennätyksellä oli osoitus seuran kunnianhimosta. Länsilontoolaiset saivat viime keväänä loistaneen Aleksandar Mitrovicin omakseen ja nappasivat Swanseassa erinomaisen kauden pelanneen Alfie Mawsonin puolustuksen johtajakseen. Kolmikon ohella Fulham lainasi tukun pelaajia tuomaan Slavisa Jokanovicille lisää vaihtoehtoja, kun Andre SchürrleCalum ChambersSergio RicoLuciano Vietto ja Timothy Fosu-Mensah rantautuivat Craven Cottagelle. Edellä mainittujen ohella myös Joe BryaninAndre Anguissan sekä Maxime Le Marchandin pitäisi olla selviä vahvistuksia Mökkiläisille. Fulhamin vakaana aikomuksena näyttää olevan pääsarjapaikan lunastaminen pidemmäksi aikaa.

Epäonnistujat

Tottenham

Tottenhamista tuli ensimmäinen seura sitten kesän 2003, joka ei hankkinut yhtään uutta pelaajaa. Joidenkin mielestä Spurs onnistui, kun se sai pidettyä kaikki pelaajansa ja sidottua Harry Kanen uuteen sopimukseen. Avauksen vahvistaminen on Tottenhamin resursseilla haastavaa, mutta joukkue olisi kaivannut kapeaan runkoon lisää laajuutta. Etenkin keskikentän keskusta on todella ohut Mestarien liigaa pelaavalle seuralle. Spurs uhkaa menettää Jan VertongheninToby Alderweireldin ja Mousa Dembelen ilmaiseksi ensi kesänä, sillä belgikolmikko aloitti viimeisen sopimuskautensa.

Newcastle

Newcastlella olisi potentiaalia kärjen uskottavaksi haastajaksi, mutta sekopäisen Mike Ashleyn pihtailu estää seuraa saavuttamasta potentiaaliaan. Rahahanat olivat jälleen tukossa, kun Rafa Benitez yritti vahvistaa keskinkertaista ryhmäänsä. Seura nettosi mukavasti Mitrovicin myynnistä ja teki hyviä täsmähankintoja muun muassa Salomon RondoninKi Sung-yongin sekä Federico Fernandezin muodossa, mutta lisää olisi kaivattu. Newcastle jäi 11 miljoonaa plussalle, mikä on Valioliigan tv-rahojen aikakaudella hämmentävää. Joukkueella ei ole hätää niin kauan, kun St. James’ Parkilla jumaloitu Benitez jatkaa managerina, mutta juuri vähäiset varat joukkueen vahvistamiseksi ovat turhauttaneet espanjalaista, joka tuskin uusii tähän kauteen päättyvää sopimustaan. Sen jälkeen Newcastle on helisemässä.

Southampton

Edelläkävijänä tunnettu Southampton teki pari vuotta sitten hurjaa jälkeä siirtomarkkinoilla, kun se onnistui korvaamaan suurseuroihin myydyt tähdet loistavan scouttaustyön avulla. Mystinen mustalaatikko olisi kuitenkin uudelleen kalibroinnin tarpeessa, sillä So’tonin siirtoikkuna ei varsinaisesti vakuuttanut. Pyhimykset myivät Hollantiin takaisin halunneen Dusan Tadicin Ajaxiin ja korvasivat hänet norjalaisella Mohamed Elyounoussilla. Mönchengladbachista tulleen Jannik Vestergaardin pitäisi olla kova vahvistus toppariosastolle, mutta joukkueen murheenkryyni eli maalinteko jäi jälleen ratkomatta. Seura lainasi loukkaantumisherkän Danny Ingsin Liverpoolista, mikä ei lähtökohtaisesti ongelmaa poista. Viime keväänä täpärästi pelastunut Southampton on laadukas joukkue, mutta sen viime kaudella yskinyt hyökkäyspelaaminen on jopa heikentynyt Tadicin lähdön myötä.

Ennakkoon parhaat hankinnat

Naby Keita, Liverpool

Liverpoolin keskikenttä ei varsinaisesti pettänyt viime kaudella, mutta oli selvää, että se kaipasi laadukkaampia pelaajia. Sellaisen Klopp sai RB Leipzigistä tulleen Naby Keitan myötä. 23-vuotias guinealainen voittaa tiloja ja hajottaa vastustajan puolustusmuotoa kuljetuksillaan. Keskikenttäpelaaja osoitti jo debyytissään soveltuvansa erinomaisesti Poolin ”gegenpressiin”. 54 miljoonaa puntaa maksanut Keita on tehnyt myös tehoja, sillä kahden Leipzigissä vietetyn aikana hän maalasi 17 kertaa ja alusti 15 osumaa. Pienenä uhkakuvana on kaduilla kuningaspelin salat oppineen pelaajan temperamentti, joka on toisinaan johtanut punaisen kortin arvoisiin rikkeisiin, mutta yleisesti ottaen Keita on ehdottomasti yksi kauden hankinnoista.

Jorginho, Chelsea

Pep Guardiola piiritti italialaistunutta brassia pitkään, mutta tämä siirtyi lopulta Chelseaan Maurizio Sarrin mukana. Hiljalleen huippupelaajaksi kehittynyt Jorginho tuntee Sarrin viihdyttävän pelitavan kuin omat taskunsa ja jahka muu joukkue oppii italialaisen kulttimanagerin pallonhallintafutiksen nyanssit, pääsee myös Jorginho loistamaan. Registana operoiva 27-vuotias keskikenttäpelaaja rytmittää peliä mestarillisesti ja säätelee sitä kautta pelin virtausta. Lähes täydellinen pelitaparemontti ottaa aikansa, mutta 51 miljoonaa maksaneen Jorginhon tulo helpottaa prosessia merkittävästi.

Jean Michael Seri, Fulham

Nicessä hurmannut Jean Seri oli lähellä siirtyä viime kesänä Barcelonaan ja seuralegenda Xavi näki pienikokoisessa keskikenttäpelaajassa mantteliperijänsä. Siirto kuitenkin kariutui, mutta Seri oli jättiläisten piirittämä. Kaikkien suureksi yllätykseksi 27-vuotias box-to-box-pelaaja siirtyi 27 miljoonan punnan kaupassa Fulhamiin. Sarjanousijan terävin kärki tiedettiin kovaksi, mutta kapeaksi, joten Seri on mainio vahvistus palloa hallitsevan Fulhamin keskikentälle.

Jean Michael Seri kuvastaa Valioliigan ostovoimaa, sillä Ranskan liigan parhaisiin keskikenttäpelaajiin kuulunut norsunluurannikkolainen vaihtoi nousijan riveihin. (Christopher Lee/Getty Images)

Potentiaalisimmat flopit

Felipe Anderson, West Ham

West Ham on tunnettu heikosti johdettuna seurana, mutta innokas omistajaporras ymmärsi vihdoin palkata ammattilaisen hoitamaan siirtoja. Uuden Hammers-manageri Manuel Pellegrinin kanssa jo Malagassa työskennellyt Mario Husillos poltti uusiin miehiin yli 80 miljoonaa puntaa, joten odotukset ovat parin vihkoon menneen sesongin jälkeen korkealla. Seuran ennätyshankinta Felipe Anderson voi onnistuessaan olla kauden hankintoja, mutta 35 miljoonaa puntaa maksanut brassi omaa myös suurta floppauspotentiaalia. Taitava Anderson on huipputasollaan erinomainen pelaaja, mutta vire heitteli Laziossa runsaasti. Pellegrini on tunnetusti hyökkäävän jalkapallon ystävä, mutta miten oikukas tähti sopeutuu kovatempoiseen Valioliigaan?

Yerry Mina, Everton

Everton kaipasi uutta topparia ja sai sen Barcasta ostetun Yerry Minan muodossa. Lähes 30 miljoonaa puntaa maksanut järkälemäinen keskuspuolustaja säväytti MM-kisoissa puskettuaan kolme osumaa. Camp Noulla Mina ei vastaavasti ihmeitä esittänyt ja pelasi alle 400 minuuttia tammikuisen siirtonsa jälkeen. Siitä huolimatta 23-vuotiaan topparin arvo liki triplaantui puolessa vuodessa. Minan parhaat vuodet ovat vielä edessäpäin, mutta tässä vaiheessa Everton olisi kaivannut rutinoituneempaa topparia, eikä kolumbialainen ole vielä osoittanut perustasoaan Euroopassa. Esimerkiksi puolet halvemmalla Burnleyn riveihin siirtynyt Ben Gibson olisi ollut varmempi vahvistus toppariosastolle.

Danny Ings, Southampton

Southampton on etsiskellyt uutta ykköskärkeä Graziano Pellen jätetty seuran kesällä 2016. Charlie Austin täyttää mitat, mutta ei tahdo pysyä kunnossa muutamaa kuukautta pidempään. Manolo Gabbiadiniin ja Guido Carrilloon seura poltti liki 40 miljoonaa, mutta kaksikko ei täyttänyt toiveita. Uusin yrittäjä on Liverpoolista lainattu Danny Ings. 26-vuotias englantilainen säväytti Burnleyssa kaudella 2014-15, mutta on Poolissa täyttänyt lähinnä vesijuoksuosastoa. Takana on kaksi pahaa polvivammaa ja pelejä Reds-paidassa kolmen kauden aikana vain 25 kappaletta. Pelkkä laina olisi ollut uutta kärkeä kipeästi kaivanneelle So’tonille oiva ratkaisu, mutta siirtoon kuului ensi kesänä aktivoituva 20 miljoonan punnan ostovelvoite, joka tekee kaupasta erittäin riskialttiin. Jos Ings pysyy kunnossa, voi hän yltää yli kymmeneen maaliin, mutta se on tässä vaiheessa erittäin iso jos.

Hinta-laatusuhteeltaan parhaat haut

Lukasz Fabianski, West Ham

Joe Hart floppasi viime kaudella Itä-Lontoossa ja Hammers jätti odotetusti osto-optionsa käyttämättä. Uudeksi maalivahdiksi seura hankki kokeneen Lukasz Fabianskin, joka tarttui haaviin vain seitsemällä miljoonalla punnalla Swansean pudottua pääsarjasta. 33-vuotias puolalainen on osoittanut tasonsa Walesissa ja keikkunut vuosi toisensa jälkeen torjuntatilastojen kärkipäässä. Erinomaisen torjujan rahkeet eivät olisi riittäneet suurseuran luukulle, mutta West Hamin kaltaiseen seuraan Fabianski on erinomainen ykköstorjuja. Sen hän osoitti jo kauden avauspelissä Anfieldillä, vaikka puolustuslinjalta ei tullut liiemmin apuja.

Jonny Evans, Leicester

Fabianskin tapaan Jonny Evans oli alelaarissa West Bromwichin putoamisen myötä. ManU-kasvatti oli pitkään Sir Alex Fergusonin luottomies, mutta Louis Van Gaal myi pohjoisirlantilaisen muualle. Muun muassa Jose Mourinho on todennut, ettei olisi ikipäivänä kaupannut Evansia pois. Viime kesänä 30-vuotiasta topparia kosiskeli muun muassa Man City ja Arsenal, mutta WBA ei suostunut kaupoille. Leicester sai yli 200:n Valioliigaottelun veteraanin vain 3,5 miljoonalla, mikä on nykyfutiksessa pähkinöitä. Kesän MM-kisoissa loistanut Harry Maguire saa vierelleen tasaisen varmasti suorittavan huipputopparin, joka olisi takuulla pärjännyt isommassakin seurassa.

Joao Moutinho, Wolverhampton

Yksi kesän puheenaiheista oli sarjanousija Wolverhampton, joka vahvisti lusitaaniosastoa entisestään. Sportingista ilmaiseksi tarttunut Rui Patricio oli kesän ryöstö, mutta myös kokenut Joao Moutinho oli kova kiinnitys. Monacosta tullut Portugalin maajoukkuepelaaja maksoi vain viisi miljoonaa puntaa, mikä on Moutinhon CV huomioiden varsin vaatimaton summa. 31-vuotias Moutinho tuo Wolvesin keskikentälle aimo annoksen kokemusta ja pallollista osaamista, mikä tulee pääsarjan kirkkaissa valoissa tarpeeseen.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Alireza Jahanbakhsh, Brighton

Iranin maajoukkuepelaaja voitti viime kaudella Eredivisien maalipörssin iskettyään AZ Alkmaarille 21 osumaa, jonka päälle laituri summasi vielä 12 maalisyöttöä. 25-vuotiaasta Alireza Jahanbakhshista tuli samalla Brightonin uusi ennätyshankinta seuran käytettyä häneen 17 miljoonaa puntaa. Brighton on tehnyt kovaa jälkeä siirtomarkkinoilla, joten odotukset myös Jahanbakhshin suhteen ovat korkealla. Hollannin liiga ei ole enää entisensä, joten ennakkoon iranilaiselle ei kannata ladata liian kovia paineita. Kyseessä on kuitenkin laatupelaaja, joka saattaa siivittää Lokkien hyökkäyksen uudelle tasolle.

James Maddison, Leicester

Norwicihin viime kausi ei mennyt odotusten mukaisesti, mutta nuori James Maddison säväytti ja sai Valioliigaseurat kintereilleen. Kilvan nuoresta huippulupauksesta voitti Leicester, kun se hankki Maddisonin 22 miljoonalla punnalla. Kymppipaidan saanut hyökkäävä keskikenttäpelaaja loisti heti Leicester-debyytissään ja hänestä pitäisi olla runsaasti iloa parin vuoden takaiselle mestarille. 21-vuotias Maddison ilmentää samalla englantilaisten uutta tulemista, sillä hän on teknisesti erinomainen pelaaja, joka havainnoi peliä kokonaisvaltaisesti. Nuorukainen ei ole Riyad Mahrezin suora korvaaja, mutta saattaa hyvinkin ottaa algerialaistähden jättämän tahtipuikon haltuunsa.

Norwichista hankittu James Maddison on Leicesterin Mahrezin jälkeisen ajan kulmakiviä. (Michael Regan/Getty Images)

Bernard, Everton

Jos pelaaja on edustanut Brasiliaa MM-kisoissa, ei kyseessä voi olla mikä tahansa keskinkertaisuus. 25-vuotiaan Bernadin urakehitys ei kuitenkaan ole ollut toivotunlaista neljän vuoden takaisten kotikisojen jälkeen. Niinpä taiturimainen brassi päätti jättää Shakhtar Donetskin ja suunnata uusien haasteiden perässä Evertoniin ilmaisella siirrolla. Pienikokoinen Bernard on jännittävä hankinta, jolta ei oikein tiedä mitä odottaa. Brassi tuo runsaasti juonikkuutta Toffeesin viime kaudella yskineeseen murtautumispelaamiseen, mutta mikä on hieman unohtuneen ex-huippulupauksen iskukyky Ukrainan vuosien jälkeen?

Yhteenveto

Valioliigan mittava tv-sopimus ja sen tarjoama yli sadan miljoonan punnan tulovirta näkyi taas tänä kesänä, sillä sarjan nettokulutus, noin 911 miljoonaa puntaa oli ennätyksellisen korkea. Pelkkien ostojen suhteen seurat jäivät kuitenkin liki 200 miljoonaa viime kesän kulutusjuhlista, jolloin ostot painuivat lähes 1,5 miljardia miinukselle. Tänä kesänä lukema asettui vajaaseen 1,3 miljardiin.

Muualla ikkuna on vielä auki, mutta Valioliiga tulee jäämään täysin omille lukemilleen nettokulutuksen suhteen. Tällä hetkellä toisena kärkkyy Italian Serie A, jossa on poltettu myyntien jälkeen hieman yli 200 miljoonaa puntaa. Serie A:n, La Ligan ja Bundesliigan yhteenlaskettu nettokulutus on nykyisellään yhteensä 335 miljoonaa puntaa, mikä on noin kolmasosa Valioliigan nettokulutuksesta.

Huomionarvoista kesän ikkunassa oli etenkin isojen seurojen rauhallisuus. Viime kesänä kärkikuusikko teki 53 prosenttia kaikista ostoista, kun taas tänä kesänä lukema oli 39 prosenttia. Lukema on kuitenkin hieman hämäävä, sillä viime kesänä isot seurat myös myivät ahkerasti ja niiden kokonaisosuus nettokulutuksesta oli 43 prosenttia, kun taas tänä kesänä luku oli 53.

Kärkiseurojen kesä oli kuitenkin rauhallinen, mikä johtunee osittain siitä, että jo ennestään laadukkaita ryhmiä on vaikea vahvistaa. Esimerkiksi Cityn kivenkovaa nippua oli vaikea vahvistaa, kun taas vuosi sitten oli selvää, että Taivaansinisten täytyi remontoida lähes koko alakerta. Osa ihmetteli myös ManU:n hiljaista ikkunaa. Huipputopparille olisi ollut käyttöä, mutta Fredillä vahvistunut joukkue on erittäin laadukas, eikä siinä ole suoranaisia puutteita.

Hankintoihin käytetyn rahan pieneneminen ja nettokulutuksen samanaikainen kasvu kertoo paitsi myyntien vähenemisestä, myös kuvastaa yhtäältä sitä, että sarjan sisäinen liikenne oli aiempia vuosia pienempää. Man Cityn ostama Mahrez oli Chelsean kolmosveskariksi hankitun Robert Greenin ohella ainoa kärkijoukkueeseen sarjan sisällä liikkunut pelaaja. Viime kaudella kärkijoukkueisiin tuli kymmenen pelaajaa sarjan sisältä, tosin osa heistä vaihtoi seuraa isojen välillä.

Joka tapauksessa kesästä voi vetää johtopäätöksen, että Valioliigaseurat suuntaavat katseitaan yhä suuremmissa määrin Englannin ulkopuolelle. Esimerkiksi Brightonin kymmenestä uudesta pelaajasta seitsemän tuli ulkomailta ja loput kolme ovat lähinnä ringin leventäjiä, jotka tuskin tulevat saamaan liiemmin minuutteja.

Toki on huomioitava, että ikkuna ei ole vielä täysin sulkeutunut, sillä Valioliigaseurat saavat vielä myydä pelaajia muualle. Uusien pelaajien rekisteröimisen osalta kortit ovat kuitenkin pöydässä. Varsinaisia supertähtiä Englantiin ei tänä kesänä saapunut, mutta sarjassa on silti kosolti mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia aina kärkijoukkueista nousijoihin.

Kansikuva: Michael Regan/Getty Images