Valioliigaennakko: Työteliäs Burnley ei onnistu väistämään luotia toistamiseen

Viaplay LogoValioliigakausi 2017-18 polkaistaan käyntiin perjantaina 11.8. Seuraa koko kausi Viaplay-palvelusta.

Faneille.comin Fantasy Premier League tulee jälleen. Tule mukaan selvittämään kuka on kuka ja voittamaan huippupalkintoja, joita jaetaan viikoittain.

Viime kaudeksi Valioliigaan noussut Burnley onnistui säilyttämään sarjapaikkansa pitkälti vahvojen kotiotteiden myötä. Joukkue lähtee tulevaan kauteen pienin muutoksin ja tutuin askelmerkein. Viime kaudella yli odotusten pelanneelle Claretsille ei kuitenkaan povata aivan yhtä ruususita kautta, sillä joukkue on rankingimme sijalla numero 18.

Viime kausi

Kaudella 2015-16 Championshipin voiton nimiinsä kuitannut Burnley lähti Valioliigaan tavoitteenaan vain yksi asia: sarjapaikan säilyttäminen. Siinä Sean Dychen miehistö onnistuikin.

Burnley lähti kauteen maltillisin muutoksin eikä joukkue sarjanoususta huolimatta hurskastellut siirtomarkkinoilla vaikka nippua toki vahvistettiin. Erityisesti keskikenttä koki kasvojenkohotuksen Jeff Hendrickin, Steven Defourin, Johan Berg Gudmundssonin sekä tammikuussa saapuneiden Robbie Bradyn ja Ashley Westwoodin myötä.

Burnley pyöri käytännössä koko kauden sarjataulukon häntäpäässä, mutta kuitenkin putoamispeikko ei kummitellut oikeastaan missään vaiheessa. Joukkueen alkukausi oli tosin haastava, kun Clarets kuittasi kuudesta ensimmäisestä ottelustaan vain neljä pistettä ja onnistui maalinteossa ainoastaan neljästi. Kauden edetessä pisteitä alkoi kuitenkin ropista parempaan tahtiin. Alkukeväästä Burnley hätyytteli jopa kärkikymmenikköä, mutta heikko loppukevät laski sijoituksen alempaan keskikastiin.

The Claretsin kautta leimasi epätasaisuus. Burnley kuittasi peräti yhdeksänneksi eniten pisteitä kotiotteluistaan, kun joukkue jäi 19 ottelusta pisteittä ainoastaan kuudesti. Muun muassa Everton, Liverpool sekä Leicester tekivät pisteettömät vierailut Turf Moorelle. Vierasottelut olivat vastaavasti valtavia vuoria Burnleylle: joukkue raapi 19 ottelusta ainoastaan seitsemän pistettä. Kauden ensimmäinen ja ainoa vierasvoitto tuli huhtikuun lopulla Crystal Palacea vastaan.

Burnley saalisti lopulta yhteensä 40 pistettä, millä irtosi sija 16. Eroa putoamiseen oikeuttavaan sijaan jäi kuusi pistettä.

Kotona luisti, vieraissa ei. Burnley pääsi juhlimaan maalia kotikentällään Turf Moorella 26 kertaa. Kuva: Getty

Siirrot

Sisään: Jack Cork (Swansea), Jonathan Walters (Stoke), Phil Bardsley (Stoke), Charlie Taylor (Leeds)

Ulos: Michael Keane (Everton), George Boyd (Sheffield Wednesday), Michael Kightly (Southend United)

Lähtökohdat

Burnley lähtee toiseen peräkkäiseen kauteensa tutulla sapluunalla. Muutokset ovat kesän aikana olleet vähäisiä, vaikka muutamia siirtoja on tullutkin. Dychen työteliäs, suoraviivainen ja osin inhorealistinen pelitapa piinaa lancashireläisten vastustajia myös tulevalla kaudella.

Isoin aukko on tällä hetkellä puolustuksessa, kun kaksi ja puoli vuotta sitten parilla miljoonalla punnalla joukkueeseen hankittu Michael Keane siirtyi Evertoniin. Keane on tehnyt väkevän nousun Valioliigan kärkitoppareiden joukkoon ja Burnley saikin siirrosta noin 25 miljoonaa puntaa. Joukkueen tukipilareihin kuuluneen topparin lähtö tosin tekee ison kuopan Claretsin takalinjoille.

Muuten Burnley onnistui pitämään joukkueen runkonsa hyvin kasassa. Ainoastaan pieneen rooliin jääneet George Boyd sekä Michael Kightly vaihtoivat maisemaa alempiin sarjoihin.

Burnley on vahvistanut hieman rivejään kesän siirtohulinoissa. Merkittävin hankinta on kuuden vuoden tauon jälkeen joukkueeseen palannut Jack Cork, josta Clarets pulitti reilut seitsemän miljoonaa puntaa. 28-vuotias englantilainen palloili edelliset vuodet Southamptonissa ja Swanseassa. Työteliäs Cork istuu hyvin Burnleyn pelitapaan ja vahvistaa joukkueen laadukkainta osastoa eli keskikentän keskustaa.

Keskikentän lisäksi Dychen miehistö vahvisti oikeaa laitaansa, kun laiturina tai hyökkääjänä tunnettu Jonathan Walters sekä puolustajana viihtyvä Phil Bardsley siirtyivät Stokesta Luoteis-Englantiin. Kaksikolla tekee kuitenkin tiukkaa mahtua avauskokoonpanoon ja roolina on enemmänkin tuoda kaivattua leveyttä.

Burnley lähtee näin ollen taistelemaan sarjapaikastaan tutulla sapluunalla, missä on hyvät ja huonot puolensa. Tuttu kokoonpano ja valmennus takaavat kauteen turvalliset lähtökohdat, mutta vastaavasti viime kaudelta tutut heikkoudet muun muassa kapean materiaalin suhteen ovat edelleen arkipäivää.

Avainpelaajat

Burnleyn ylivoimaisesti tärkein yksittäinen peluri on joukkueen kapteeni Tom Heaton. 31-vuotias maalivahti pelasti joukkueelleen viime kaudella liudan tärkeitä pisteitä koppaamalla 141 torjuntaa, mikä oli Valioliigan isoin lukema. Tulevalla kaudella miehen rooli tulee olemaan entistä merkittävämpi, kun puolustuslinjaan tulee muutoksia.

Neljä kautta Burnleyssä viihtynyt Heaton on erittäin suosittu peluri joukkueen kannattajien keskuudessa. Kuva: Getty

Dyche luottaa perinteiseen 4–4–2-muodostelmaan sekä pelkistettyyn ja peribrittiläiseen suoraviivaiseen pelitapaan, jossa keskikentän rooli on merkittävä. Keskikenttä onkin joukkueen vahvin osa-alue, sillä laadukkaita pelimiehiä löytyy käytännössä jokaiselle pelipaikalle.

Oikea laita on todennäköisesti joukkueen kilpailluin pelipaikka, kun minuuteista kamppailee poikkeuksellisesti jopa neljä pelaajaa. Hierarkiassa ylimpänä on Islannin maajoukkueen vakiokasvoihin kuuluva Johann Berg Gudmundsson, joka oli viime kaudella pirteä ennen syksyn loukkaantumistaan. Islantilaisen kanssa peliminuuteista kamppailevat Steven Defour, Scott Arfield sekä tuore hankinta Walters.

Myös keskikentän keskusta on vahva, kun mainion viime kauden pelannut Jeff Hendrick saa vierelleen Swanseasta saapuneen Jack Corkin, jota kohtaan Burnleyssä on kovat odotukset. Vasen laita on puolestaan Manchester Unitedin akatemian läpikäyneen Robbie Bradyn hallussa, jonka vahvuuksiin lukeutuvat muun muassa erikoistilanteet.

Maalinteko ei ollut Burnleyn vahvimpia osa-alueita viime kaudella. Joukkue viimeisteli vain 39 täysosumaa, mikä oli pienin lukema sarjassa säilyneistä joukkue. Tämä selittyy osittain Andre Grayn vaisulla kaudella. Yhdeksän osumaa iskeneellä hyökkääjällä olisi potentiaalia huomattavasti isompaan maalimääräänkin, kuten edeltäneellä sesongilla Championshipissä nähtiin. Burnleyn paras maalintekijä viime kaudella oli kymmenen maalia tehnyt Sam Vokes.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–4–2)

Uhkakuvat

Vaikka Burnleyn avauskokoonpano on Valioliigaan kohtalainen, niin kokoonpano on erittäin kapea. Jo parin avainpelaajan loukkaantuminen olisi joukkueelle käytännössä katastrofi. Varsinkin puolustus on erittäin haavoittuvainen Keanen lähdön myötä. Burnley ei ole toistaiseksi hankkinut paikkaajaa ykköstopparilleen, vaan keskuspuolustus on tällä hetkellä James Tarkowskin ja Ben Meen hallussa. Mahdollisen vahvistuksen myötä Tarwkoski tekee tilaa avauskokoonpanosta.

Burnleyn on myös saatava viime kauteen verrattuna tasaisuutta otteisiinsa. Kotikentällään Turf Moorella joukkue raapi tasaisen varmasti pisteitä ja pystyi laittamaan hyvin kampoihin jokaiselle vastustajalle: Burnleyn isoimmat kotitappiot olivat kahden maalin häviöt Tottenhamille sekä Manchester Unitedille. Clarets nappasikin kotipeleistään yhdeksänneksi eniten pisteitä Valioliigassa. Sen sijaan vieraskentillä otteet olivat ajoittain luokattoman heikkoja, mistä kertoo jo matkapeleistä kerätyt seitsemän pistettä. Jotta paikka pääsarjassa säilyy ensi kauden päätteeksi, on Burnleyn pystyttävä nappaamaan enemmän pisteitä vieraskentiltä.

Ota seurantaan

Johann Berg Gudmundsson. Viime kaudeksi kahdella miljoonalla punnalla Charltonista Burnleyn paitaan siirtynyt Johann Berg Gudmundsson on joukkueen ruumiillistuma. 26-vuotias laituri on erittäin juoksuvoimainen sekä työteliäs, mitä Dychen pelitapa edellyttääkin. 58 ottelua Islannin maajoukkueessa pelanneen Gudmundssonin viime kausi alkoi mainiosti, mutta marraskuussa tullut loukkaantuminen vei parhaan terän. Tulevaa kautta kohtaan odotukset ovat kuitenkin huipussaan ja oikean laidan kova kilpailu takaa sen, että vapaailtoihin ei ole varaa.

Arvio

Burnleyn askelmerkit kaudelle ovat tutut, mikä on toisaalta vahvuus, mutta siinä piilee vaaransa. Ginger Mourinhon miehistö on Valioliigan työteliäin joukkue ja Burnley painaa valtavasti hommia ottelusta toiseen, minkä lisäksi suoraviivaista pelitapaa vastaan on haastavaa pelata. Rajallinen ja ohut materiaali asettaa kuitenkin synkät varjot Burnleyn ylle. Moni povasi Burnleytä jo viime kaudella aivan sarjan hännille, mutta Clarets onnistui säilymään sarjassa mainioiden kotiotteiden myötä. Myös tulevalla kaudella sarjasijoitus löytynee sarjataulukon häntäpäästä ja ennakko-odotusten mukaan Burnley tulee taistelemaan sarjapaikasta kynsin ja hampain. Paljon riippuu siitä, miten hyvin joukkue pysyy ehjänä sekä saako Clarets raavittua pisteitä vieraspeleistä paremmalla prosentilla.

Faneille.comin Valioliiga-ranking 2017-18

Kansikuva: Getty Images