Kommentti: Jos ja kun Mosa Yaghoubi ei saa sikailustaan pelikieltoa, on Veikkausliigan kurinpito remontin tarpeessa

Ruutu LogoSeuraa parasta kotimaista jalkapalloa Ruutu+ -palvelusta.

Faneille.comin Fantasy Premier League tulee jälleen. Tule mukaan selvittämään kuka on kuka ja voittamaan huippupalkintoja, joita jaetaan viikoittain.

Stadin derbyn voittajasta ei jäänyt epäselvyyksiä, eikä itse pelikään kohonnut spektaakkelien joukkoon. Vaikka HIFK pelasi avausjaksolla kelpo futista, jää maanantaina pelattu derby muistiin ennen kaikkea kiistanalaisista taklauksista. Kamalimman esitti HJK:n Moshtagh Yaghoubi, joka ei jostain täysin tuntemattomasta syystä saanut punaista korttia.

Jos palataan taklaustilanteeseen, ei harhaisinkaan HJK-fani voi vakavalla naamalla väittää, etteikö tilanteesta olisi pitänyt tulla mitään muuta kuin ulosajo. Huonon tatsin ottava Mosa hyppää molemmat jalkapohjat edellä kohti Mika Väyrystä ja vaikka toinen jalka osuu palloon, on temppu kenties sikamaisin, mitä tämän kauden Veikkausliigassa on nähty.

Ensinnäkin Yaghoubin taklaus on todella vaarallinen Väyrystä kohtaan ja hitusen huonommalla tuurilla konkarin jalkapöytä olisi murtunut. Holtiton temppu myös kuvastaa olematonta kunnioitusta, mikä Yaghoubilla vastustajaa kohtaan tilanteessa oli. Klubin keskikenttämies ehti tehdä valintansa, eikä taklausta voi puolustella millään lailla. Video tilanteesta on nähtävissä IS:n sivuilla. 

Ongelmapelaajan maineessa oleva Yaghoubi ei pyydellyt sikailuaan anteeksi pelin jälkeen, mikä on jo itsessään noloa ja typerää nähdyn kaltaisen taklauksen jälkeen. HIFK-leiristä kerrottiin pelin jälkeen, että ottelun tuominnut Mattias Gestranius olisi matsin jälkeen myöntänyt virheensä ja todennut, että tilanteesta olisi pitänyt antaa keltainen kortti. Voi toki olla, että Gestranius ei ollut nähnyt videoita, mutta jos tuomari on edelleen tuota mieltä, on hän ehdottomasti väärissä tehtävissä.

Holtittomat ja vastapuolelle vaaralliset taklaukset olivat framilla myös viime kauden Valioliigassa. Konsensuksen löytäminen tuotti haasteita, mutta yleisesti ottaen voisi väittää, että Englannissa Yaghoubi olisi saanut tempustaan suoran punaisen ja kolmen ottelun pelikiellon.

Jos ja kun Veikkausliiga ei puutu tilanteeseen ja anna pelikieltoa jälkikäteen, on kurinpito pahasti epäonnistunut. Gbolahan Salami sai neljä ottelua pelikieltoa neuvoteltuaan tuomarin kanssa hieman turhan kiihkeästi, mutta HJK-tähti selvinnee sikailuistaan ilman sanktioita, koska tuomari ei sattunut näkemään tilannetta kunnolla.

Tästä voisikin vetää johtopäätöksen, että Veikkausliigassa kaikki on sallittua, kunhan ei jää kiinni. Kaikkia tilanteita tuomarit eivät valitettavasti näe, mutta sitä varten pitäisi olla kurinpito, joka pystyy rankomaan jälkikäteen. Jos nähdyn kaltaiset taklaukset jäävät rankaisematta, voi pelaajien väliseen kunnioitukseen tulla isompia säröjä tulevaisuudessa.

Tapaus kuvasti myös surullisella tavalla sitä, miten Yaghoubin lahjoilla siunattu jalkapalloilija pelaa edelleen Veikkausliigassa. Johtoasemassa, peli täysin hallussa ja miehen ylivoimalla Mosa esittää täysin turhan ja ennen kaikkea kamalan taklauksen. Maanantaina nähtyyn idiotismiin ei yksinkertaisesti ole varaa, mikäli Huuhkajien keskikenttämies mielii tulevaisuudessa pelata isossa eurooppalaisessa sarjassa.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press