NFL:n ensimmäinen pudotuspeli on jo nurkan takana ja tunnelma kohoaa pikku hiljaa kattoa kohti. Ottelut voitetaan ja hävitään pienillä marginaaleilla, eikä yksittäisten virhearvioiden merkitystä voi väheksyä. Pelaajat tulevat tekemään komeita suorituksia kentällä, joita saamme ihastella, mutta myös kauhistella kotikatsomoissa. Osa näiden suoritusten kunniasta kuuluu väistämättä joukkueiden päävalmentajille, jotka kantavat päävastuun taktisista valinnoista ennen ottelua ja sen aikana. Tänä vuonna mukana on useampi joukkue, jota ei ole totuttu viime vuosina jatkopeleissä näkemään. Vastaavasti päävalmentajapuolella mukana on vain muutamia pudotuspelikonkareita ja se voi vaikuttaa koko joukkueen menestykseen kokeneempien kettujen asettuessa vastaan.
KILPAILU: Koe Super Bowl, NHL ja NBA paikan päällä Minnesotassa!
Kokemus ei läheskään aina peittoa tuoreita ajatuksia ja nuoria toivoja, mutta tiukan paikan tullen ei sitä voi myöskään väheksyä. Kilpajuoksussa mukana on vielä 12 joukkuetta päävalmentajineen ja kuudella heistä ei ole voitto pudotuspeleistä tilillään ja viidellä pudotuspelit ovat täysin uusi kokemus nykyisessä roolissaan. Vastaavasti joukon nestori, Patriotsin Bill Belichick on tahkonnut läpi 36 jatko-ottelua voittaen niistä huimat 26. Belichickillä on lähes yhtä monta voittoa kuin 11 muulla päävalmentajalla on yhteensä. Todellisen menestyksen osalta tilanne on vielä karumpi, sillä vain viisi päävalmentajaa on johdattanut joukkueensa Super Bowliin ja kolme napannut mestaruussormuksen omakseen. Näistä lähtökohdista lähdetään siis liikkeelle ja joukon kokemattomimmat päävalmentajat Sean McDermott (Bills) ja Sean McVay (Rams) joutuvat ammentamaan menestysoppinsa pikavauhtia, jos haluavat pysyä kokeneempien kettujen edellä.
Mestaruus viime vuosina kokeneille päävalmentajille
Jos katsotaan peruutuspeiliin 2010-luvun osalta, ei Super Bowlin voittaneista mestarivalmentajista löydy yhtäkään, joka olisi onnistunut heti ensimmäisenä pudotuspelitalvenaan yltämään päätyyn asti. Seitsemään kauteen mahtuu kuusi eri päävalmentajaa, joista kokemattomin oli kaudella 2010 Packersin mestariksi luotsannut Mike McCarthy. Kyseessä oli miehen viides kausi joukkueen puikoissa ja mestaritalvea ennen pudotuspelejä oli ehtinyt kertyä kolme, joista vain yksi oli ollut voittoisa. Ravensin mestarivalmentaja John Harbaugh haki oman mestaruutensa myös viidennellä kaudellaan, mutta hänen joukkueensa oli mukana jatkopeleissä kaikilla edellisilläkin kausilla ja otteluita kertyi ruhtinaalliset yhdeksän ennen mestaruuskautta 2012. Sen sijaan Bill Belichik (Patriots), Gary Kubiak (Broncos), Pete Carroll (Seahawks) ja Tom Coughlin (Giants) olivat jo kuin kotonaan pudotuspeleissä ennen viimeisimpiä mestaruuksiaan.
Koko vuosikymmenen aikana vain yksi päävalmentaja on onnistunut viemään joukkueensa Super Bowl -otteluun asti ilman henkilökohtaista päävalmentajakokemusta ratkaisupeleistä. Tämä tapahtui viime vuonna, jolloin Falconsin peräsimessä edelleen jatkava Dan Quinn teki poikkeuksen sääntöön vieden joukkueensa toisella päävalmentajakaudellaan finaaliin. Huomionarvoista on myös 49ersin peräsimessä kaudella 2011 aloittanut Jim Harbaugh, jonka joukkue nähtiin pudotuspeleissä kolmen ensimmäisen kauden aikana. Niistä ensimmäinen ja kolmas kausi veivät 49ersin konferenssifinaaliin ja toinen aina Super Bowliin asti. Finaalissa pokaalin nappasi itselleen Ravens, mutta Harbaugh:n pudotuspelimenestys oli poikkeuksellisen komeaa, vaikka miehen toistaiseksi viimeisellä kaudella jatkopaikka jäikin haaveeksi.
Jos historiaan on uskomista, AFC:ssä vahvimmilla mestariksi ovat Patriots, Chiefs ja Steelers. NFC:ssä puolestaan Falcons, Panthers ja Saints ovat muita edellä päävalmentajan kokemuksella mitattuna. Seuraava kuukausi näyttää, onko yksikään näistä joukkueista Super Bowlissa ja vaikka historia usein toistaakin itseään, ovat nuoret ja kokemattomammat valmentajat tehneet tällä kaudella runkosarjassa vakuuttavaa jälkeä, eikä kirvestä pelkän kokemattomuuden vuoksi kannata heittää kaivoon. On myös muistettava, että vaikka ura päävalmentajana on monilla lyhyt, muita valmennuspestejä menestyvissäkin joukkueissa on ollut monella.
Pudotuspelijoukkueiden päävalmentajat
AFC
Andy Reid, Chiefs
- Runkosarjassa 183-120-1 / 60,4 %
- Pudotuspeleissä 11-12 / 47,8 %
- Saavutukset: –
Bill Belichick, Patriots
- Runkosarjassa 250-118-0 / 67,9 %
- Pudotuspeleissä 26-10 / 72,2 %
- Saavutukset: 7 x konferenssin voitto, 5 x mestaruus
Doug Marrone, Jaguars
- Runkosarjassa 26-24-0 / 52,0 %
- Pudotuspeleissä 0-0 / –
- Saavutukset: –
Mike Mularkey, Titans
- Runkosarjassa 36-53-0 / 40,4 %
- Pudotuspeleissä 0-0 / –
- Saavutukset: –
Mike Tomlin, Steelers
- Runkosarjassa 116-60-0 / 65,9 %
- Pudotuspeleissä 8-6 / 57,1 %
- Saavutukset: 2 x konferenssin voitto, 1 x mestaruus
Sean McDermott, Bills
- Runkosarjassa 9-7-0 / 56,3 %
- Pudotuspeleissä 0-0 / –
- Saavutukset: –
NFC
Dan Quinn, Falcons
- Runkosarjassa 29-19-0 / 60,4 %
- Pudotuspeleissä 2-1 / 66,7 %
- Saavutukset: 1 x konferenssin voitto
Doug Pederson, Eagles
- Runkosarjassa 20-12-0 / 62,5 %
- Pudotuspeleissä 0-0 / –
- Saavutukset: –
Mike Zimmer, Vikings
- Runkosarjassa 39-25-0 / 60,9 %
- Pudotuspeleissä 0-1 / 0,0 %
- Saavutukset: –
Ron Rivera, Panthers
- Runkosarjassa 64-47-1 / 57,6 %
- Pudotuspeleissä 3-3 / 50,0 %
- Saavutukset: 1 x konferenssin voitto
Sean McVay, Rams
- Runkosarjassa 11-5-0 / 68,8 %
- Pudotuspeleissä 0-0 / –
- Saavutukset: –
Sean Payton, Saints
- Runkosarjassa 105-71-0 / 59,7 %
- Pudotuspeleissä 6-4 / 60,0 %
- Saavutukset: 1 x konferenssin voitto, 1 x mestaruus
Twitter: @TuomasKurikka
Kansikuva: Mike Ehrmann/Getty