Klassikoita ja derbyjä on lähes jokaisessa lajissa. Paikallispelit, jääkiekossa HIFK:n ja Jokereiden sekä nyttemmin myös jalkapallossa, talviklassikot sekä Suomi-Ruotsi -ottelut kautta lajikirjon ovat usein nousseet ikimuistoisten otteluiden joukkoon. Maailman tunnetuin ja seuratuin klassikko lienee jalkapallon El Clásico Barcelonan ja Real Madridin välillä. Mutta oletko koskaan kuullut El Romanticosta?
Kaikki kehäkolmosen ulkopuolella tuntuvat tietävän enimmäkseen länsirannikon läheisyydessä pelattavasta käsipallosta vähintään varmoja faktoja kaikkien pelaajien käyttämästä puhekielestä. Siitäkin huolimatta että varsin harva on sitä livenä käynyt katsomassa.
Seurojen nimistä Cocks ja Dicken nousi yleisempään tietoisuuteen viimeistään 2010-luvun myötä kun joukkueet pelasivat useamman kerran putkeen televisioiduissa kevään SM-loppuotteluissa. Iltapäivälehtien ja teksti-TV:n toimitukset tarttuivat helposti kaksimielisiin otsikoihin, tyyliin ”Cocks kovana Dickeniä vastaan”. Lisäksi joku tiesi kertoa pelaajasta, jonka kolme viimeisintä joukkuetta ovat olleet Cocks, Dicken ja Chocolate Boys.
Viimeksi mainittu, Cocksin kova (Jep!) kilpakumppani Baltian Liigassa, oli elinkaarensa (2004-2010) aikana Viron moninkertainen mestari ja sai nimensä maan suurimman suklaatehtaan Kalevin sponsoroimana. Vuonna 1911 perustettu Kalev-niminen seura puolestaan oli jo olemassa joten uudelle joukkueelle piti keksiä uusi nimi. Projektin perustamisprosessissa mukana ollut, Suomen liigassakin pelannut ja valmentanut Martin Noodla kertoo että ”Chocolate Boys perustettiin Tallinnaan, pelaajarunko tuli Pölva Servitin Tallinnassa asuvista pelaajista, ja pääsponsori antoi nimen joka olisi markkinointimielessä maailmalla kiinnostavampi kun Kalev. Samalla sitten jo ennen käsipallojoukkuetta toimineen Kalev Chocolate Teamin pyöräilijöitä ruvettiin kansanomaisesti kutsumaan suklaapojiksi.”
Vaikutteita Amerikasta
Riihimäen ensimmäiset askeleet käsipallon parissa otettiin Riihimäen Palloseuran RiPS:n alaisuudessa. Pääosin jalka- ja vesipalloilijoista alun alkaen koostunut käsipallojoukkue nousi vuosi kerrallaan sarjatasolta toiselle ja lopulta mestaruussarjaan keväällä 1968. RiPS ehti esiintyä SM-sarjassa kolmen kauden ajan mutta joutui luopumaan sarjapaikastaan kauden 1971-72 alla pelaajakadon takia. Putoamisen takia RiPS:n johtokunta päätti vähentää lajijaoston määrärahoja, jolloin käsipalloilijat päättivät vastata perustamalla oman käsipalloon erikoistuneen seuran. Uusi seura, jonka nimeksi ehdotettiin ja hyväksyttiin Cocks, rekisteröitiin 1973.
Pitkän linjan cocksilainen Petri Poussu tietää että ”silloisella idearyhmällä oli siihen aikaan nähden tosiaan aika Amerikan meininki ja nimi haluttiin tarkoituksella englanniksi. Ja samaan aikaan eläinten nimet oli ilmeisesti nousseet maailmalla suosioon. Se ei ole oikein koskaan selvinnyt oliko kenelläkään hajua sanan slangimerkityksestä. Se kuitenkin tiedetään että loppusuoralla nimivaihtoehtona oli myös Heros, joka olisi ehkä äännetty silleen kreikkalaisittain Heeros.”
Lyhenteestä puhekieleen
Dickenin nimihistoriasta löytyy taustalta vuonna 1933 Helsingin Lauttasaaren kaupunginosaan kaveriporukan toimesta perustettu yhdistys, joka seuran verkkosivujen mukaan 1938 rekisteröitiin nimellä Drumsö Idrottskamrater. Vuosien edetessä DIK:n, tai Drumsö IK:n, lajirepertuaariin kuului jalka- ja jääpallon ohella mm. suunnistusta ja yleisurheilua.
Käsipallo liitettiin mukaan 1946, mutta vasta vuodesta 1961 voidaan lajitoiminnan sanoa todenteolla alkaneen. Nimilyhenteestä puhekieleen kääntynyt Dicken liitettiin seuran viralliseen nimeen vuonna 1983. Samaa logiikkaa nimikäytännössään on käyttänyt myös mm. Kronohagens IF, joka on paremmin tunnettu nimellä Kiffen.
Ensimmäiset Dickenin ja Cocksin väliset SM-sarjaottelut pelattiin kaudella 1978-79. Virnuilun supersarjaan ja klassikkojen joukkoon pari pääsi lopullisesti kaudella 2012-13, jolloin ne ensimmäisen kerran kohtasivat loppuotteluissa. Käsipalloväki on aina osannut nauraa – ainakin sisäisesti – myös itselleen, joten vanhaksi vitsiksi väsyneen Dicks vs. Cocks -kommentoinnin tilalle syntyi uusi termi, El Romantico. Kevään 2013 finaalilähetyksistä vastasi jo edesmennyt URHOtv. Jostain syystä lähetysten grafiikassa oli valittu käyttöön kolmikirjaimiset lyhenteet Coc ja Dic. Moni huokaisi helpotuksesta että käyttöön ei otettu vielä yhtä kirjainta…
PS. Jos luulit, että tämän pahempaa ei ole olemassa niin olet väärässä. Salibandyssä pelasi kultaisella 1990-luvulla AC Milanin väreihin ja mitä ilmeisimmin futislegenda Ruud Gullitin fanittamisesta nimeensä vaikutteita saanut kuopiolaisryhmä SC Ruutikullit, joka tosin joutui noustessaan suomisarjatasolta korkeammalle vaihtamaan nimensä. Savolaista suoruutta noudatettiin myös uuden nimen valinnassa: Ruutikulleista tuli liiton nimiseulan jollain ilveellä läpäisemä yhtä vähän monimielinen Ruutisatsi.
Kansikuva: Niklas Montonen