”We never give up, we never surrender, we don’t care about the result and we just fight until the end!”
– sitaatti löytyy Vive Tauron Kielcen pukuhuoneen seinältä. Joukkue toimi arvojensa mukaisesti ja teki uskomattoman nousun yhdeksän maalin takamatkalta lopulta voittoon asti Mestareiden liigan loppuottelussa Kölnin Lanxess Arenalla ympärillään pauhanneiden 20000 katsojan ihmetellessä, juhliessa, hämmästellessä, surressa ja miettiessä, että mitä ihmettä juuri tapahtui?
Unkarilainen MVM Veszprem oli ottelun ennakkosuosikki ja näytti puksuttavan kohti varmaa voittoa ottamaan omansa, mutta vartti ennen loppua tapahtui jotain. Hyvänolontunne hiipi puseroon, ajatukset alkoivat harhailla mestaruusjuhlissa tai muuta vastaavaa. Kaikki, jotka ovat joskus mestaruuksista pelanneet, tietävät että moiseen ei yksinkertaisesti ole varaa ennen kuin ottelu on ohi. Vartin kuiva kausi hyökkäyspäässä antoi Kielcelle mahdollisuuden, jonka taistelutahtoinen altavastaaja ilomielin otti vastaan. Edes loistavasti pelanneen maalivahti Mirko Alilovicin kaksi torjuttua rankkaria ei herättänyt joukkuetta, jolta varma voitto oli luisumassa käsistä.
Viime sekuntien tasoitusta seurasi 2×5 minuutin jatkoaika, jonka ratkaisua saatiin myös jännittää loppusekunneille. Ajan täyttyessä oltiin jälleen tasatilanteessa, ja edessä oli hermoja raastava rankkarikisa, jossa pelivälineen hallitsi paremmin kolme neljännestä ottelusta vastaanottajana toimineen Kielcen heittäjät.
Vastaavaa sulamista ei käsipallon huipputasolla ole ennen nähty, joitakin vastaavia toki voi kaivaa muista lajeista. Kaikkihan muistavat surullisenkuuluisat Suomen ja Ruotsin väliset jääkiekon MM-ottelut 2003 Helsingissä, 1986 Moskovassa ja 1991 Turussa, joten ne saavat jäädä käsittelemättä. Lähimmäs Veszpremin kokeman tuhon laajuutta pääsee jalkapallon Mestareiden liigan finaali AC Milanin ja Liverpoolin välillä Istanbulissa 2005, joka päättyi lopulta Liverpoolin voittoon rankkareilla. Italialaiset johtivat ottelua varsinaisen peliajan puoliajalla 3-0, mutta Liverpool kuroi eron kiinni tunnin paikkeilla maalattuaan kuudessa minuutissa kolme maalia. Jatkoaika oli maaliton, ja juhlat saattoivat alkaa Milanin tähden Andrei Shevtsenkon missattua ratkaisevan pilkun.
Dujshebaeville jo kolmas mestarijoukkue
Kielcen valmentaja, jo pelaajana legendojen joukkoon kirjoitettu Talant Dujshebaev, teki lajihistoriaa paitsi ottamalla neljännen henkilökohtaisen mestaruutensa, myös viemällä kolmannen eri seuran mestaruuteen. Ennen Kielceä mestaruutta pääsivät juhlimaan espanjalaiset Atletico Madrid ja CM Ciudad Real vuosina 2006, 2008 ja 2009.
Kesken viime kauden puolalaisjoukkueen peräsimeen tarttunut 47-vuotias velho rakensi edeltäjänsä Bogdan Wentan luomalle pohjalle pelitavan, jossa puolustuspää sai ykkösprioriteetin ja vastaiskut alkoivat tuottaa entistä enemmän tuhoa. Kisojen paras pelinrakentaja Slovenian maajoukkuetaituri Uros Zorman puolestaan avasi oivalluksillaan asemapelissä hyökkäyspään tärkeimmille osa-alueille, vahvalle sentterille ja maaleja kaukaa moukaroiville pakeille tarvittavan tilan.
All stars-miehistöön tunkua
Viikonlopun otteluissa erityisesti maalivahtien taso häikäisi. Kukin veskari äityi vuorollaan nokitteluun vailla vertaa ja kuka tahansa maalivahdeista olisi aivan yhtä hyvin voinut tulla valituksi. Valinta osui nyt voittajajoukkueen luottomieheen Slawomir Szmaliin, mikä ei ollut lainkaan väärä ratkaisu.
Kielcen pomppuihmeen Tobias Reichmannin alkuvuosi on ollut huikea. Euroopan ja Puolan mestaruuksien jatkoksi mies pääsi nyt juhlimaan jo kolmatta titteliä neljän kuukauden sisään.
Maalivahti: Slawomir Szmal (Puola, Vive Tauron Kielce)
Vasen laita: Cristian Ugalde (Espanja, MVM Veszprém)
Vasen takamies: Mikkel Hansen (Tanska, PSG Handball)
Pelinrakentaja: Uros Zorman (Slovenia, Kielce)
Oikea takamies: Krzysztof Lijewski (Puola, Kielce)
Oikea laita: Tobias Reichmann (Saksa, Kielce)
Viivapelaaja: Julen Aginagalde (Espanja, Kielce)
Kaikista tähänastisista lopputurnauksista kovatasoisimman arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Veszpremin islantilainen pelintekijä Aron Palmarsson. Koko liigan paras maalintekijä, pronssiottelussa THW Kielin päihittäneen PSG:n Mikkel Hansen teki 18 ottelussa 141 maalia, niistä 20 finaaliviikonlopun kahdessa koitoksessa.
Käsipallo kiinnostaa
Final4-tapahtuma lähetettiin livenä kaikkiaan 120 maahan. Katsojamääristä ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta tässä 2015/2016 pelattujen eri lajien Mestareiden liigojen loppuotteluiden paikan päällä nähneet yleisömäärät:
- Jalkapallo 71900
Käsipallo 20000
Koripallo 12200
Lentopallo 11000
Jääkiekko 6600
Kansikuva: Patryk Ptak, VELUX EHF Final4 2016