Jääkiekon KHL-liiga: Sibir Novosibirsk – Jokerit -ottelutapahtumaraportti

Viaplay LogoKaikki KHL-kauden ottelut Viaplayssa.

Jokereilta pari kohtalaista vaihtoa alkuun, joissa O´Neillin ja Mannisen kentät saavat pienen paineen Sibirin alueelle. Tosin Mannisen kenttä pyöri alussa hetken omissa. Sibir puolustaa keskialueen träpillä.

3. minuutilla Kristian Vesalainen saa kiekon keskialueella Henri Ikosen kovan karvauksen seurauksena ja kuljettaa kiekon hyökkäysalueelle. Vesalainen jättää toiseen aaltoon ja Peter Regin tekee maalilla hyvän maskin. Alex Grant laukoo viivasta Jokereille 1-0.

Geoff Platt menettää kiekon pahasti hyökkäyssiniviivalla jouduttuaan luistelemaan yksin ylivoimaa vastaan. Sibirille 2vs1-hyökkäys, mutta Kalnins torjuu rystypuolen vedon.

Jokerit joutuu pelaamaan paljon päätykiekkojen kautta, sillä Sibir puolustaa viidellä miehellä tiiviisti. Toisinaan Sibir-viisikko pudottaa liian lähelle omaa maalia ja Jokereiden puolustajille on syntynyt tämän kautta monta laukaisupaikkaa.

Sibir yrittää laukoa välillä pienistä kulmista, sillä joukkue ei meinaa päästä tekopaikoille Jokereiden tiiviin puolustuksen estäessä aikeet. Keskialueella Brian O´Neill jää kahden pelaajan taklauksen väliin ja lähtee vaihtoon.

Jesse Joensuulle vihelletään aika kyseenalainen estämisjäähy, sillä hän taklaa Sibir-puolustajaa siniviivan kulmassa kiekon lipuessa ohi samalla hetkellä. Selostajan mukaan taklaus osui vain käteen ja siitä ei olisi pitänyt kaatua.

Alivoima alkaa Jokereiden kannalta hyvin ja kovan paineen myötä kiekko saadaan purettua. Jukka Peltola laukoo b-pisteen ulkokaarelta ja luistelee kiekon perään, mutta häneltä riistetään kiekko ja Jokerit purkaa jälleen. Sibir tekee pitkän kiekon. Peltola sooloilee taas ja yrittää laukoa b-pisteiden välistä. Puolustus estää ja purkaa. Joensuu on taas kentällä.

Oliver Lauridsen nousee viivalta, mutta menettää kiekon, hyökkääjät paikkaavat puolustusta. Sibir heittää nopean päätykiekon, johon hyökkääjä ehtii ensimmäisenä ja syöttää maalin edustalle. Kalnins torjuu läheltä tulleen ohjauksen.

Jenkkihyökkääjä Shane Prince on ollut Sibirin näkyvin pelaaja 1. erässä ja rakentaa Jokereiden keskialueen kiekonmenetyksen jälkeen paikan keskelle, mutta Tommi Kivistö blokkaa hyvin laukauksen.

1. erä päättyy. Jesse Joensuu kertoo haastattelussa, että Sibirin on pakko voittaa ottelu ja se näkyy heidän kovassa yrityksessään joka tilanteessa. Jäähystään Joensuu sanoo, että yritti taklata, mutta menetti tasapainonsa ja hänen mailansa osui Sibir-pelaajan kasvoihin.

Toisen erän alussa O´Neill saa pitkän pystysyötön hyökkäyssiniviivalle ja pääsee puolittain karkuun, mutta Danny Taylorin torjunnan kautta laukaus menee ohi.

Sibir saa kovan paineen Jokereiden päätyyn, mutta blokkien ja Kalninsin avulla Jokerit kestää. Seuraavassa vaihdossa John Norman kiertää pitkän kuljetuksen jälkeen Sibirin maalin ja kaartaa keskelle, laukaus takakulmasta ohi. Vesalainen riistää kiekon hyökkäysalueella ja syöttää keskelle Steve Mosesille, Taylor torjuu matalan laukauksen.

Jokereiden nelosketju saa ensimmäistä kertaa kunnon paineen Sibirin päätyyn ja Marko Anttilalta vedetään jalat alta. Jensen laukoo viivasta suoraan syötöstä, ei maalia. Jokerit ylivoimalle.

Grant laukoo kahdesti viivasta, laukaus blokataan molemmilla kerroilla. Myös Lepistön laukaus blokataan seuraavassa vaihdossa. Nopeat syötöt avaavat hieman enemmän paikkoja ja Taylor saa töitä Sibirin maalilla. Sibir täysilukuinen. Ikonen ja Vesalainen pääsevät kahdella yhtä vastaan ja syöttelevät, mutta Vesalaisen laukaus osuu puolityhjän maalin tolppaan.

Jesper Jensen kaatuu pahasti hyökkäyssiniviivalla ja Sibir saa tästä 2vs1-hyökkäyksen, mutta tilanteesta ei tule maalia. Joensuu kampitetaan seuraavassa vaihdossa ja Sibir meinaa päästä tästä jopa läpiajoon, mutta vihellys kuuluu lopulta, vaikkakin myöhässä.

Jokerit saa heti ylivoiman alussa hyvän paikan, kun Jensen-Moses-hyökkääjäkaksikko saa kiekon ja laukaus suoraan syötöstä poikittaissyötön jälkeen, mutta Taylor torjuu. Grant pommittaa viivalta ja irtokiekko pomppaa Reginille, joka kilauttaa takatolppaan. Sibirille toinen kaksiminuuttinen, kun Regin pudottaa mailansa ja Dimitry Sayustov huitaisee Reginin jäässä olevaa mailaa.

Nicklas Jensen täräyttää siniseltä, ei maskia. Jensen ampuu taas, rannelaukaus ohi. Lepistö laukoo päin Peltolaa ja Peltola kärvistelee jäällä. Kiekko pomppaa katsomoon. Sibir saa neljännen pelaajan. Grant laukoo päin blokkaavaa pelaajaa. Grantille taas vetopaikka, laukaus ohi.

Vesalainen laukoo viivasta, mutta samaan aikaan Mosesille vihelletään jäähy kummallisesta tilanteesta, kun hän törmää tuomariin. Kypärä putoaa päästä ja Moses yrittää nostaa sen jäästä, mutta muistaa säännön ja lähtee vaihtoaitioon – tilanteesta silti jäähy Mosesille, joka purnaa tuomarille mennessään jäähyaitioon.

Sibirille lyhyt ylivoima, jonka aikana ei mainittavia tapahtumia. Sibir tasoittaa 1-1:een, kun Jokerit on jo lähdössä hyökkäykseen, mutta kiekko ajautuu Sibirin pelaajalle, joka syöttää laitaan ja siitä suora jatko maalille, josta kiekko ohjataan sisään.

Peltola ottaa jälleen osumaa puolustusalueella, kun Grant täräyttää kiekon häntä päin suoraan syötöstä. Uhrautuvaa peliä Peltolalta. Toinen erä päättyy.

Toisen erän 1. minuutilla Sami Lepistö lukee peliä erinomaisesti ja katkaisee hyökkäysalueella loistavasti Sibirin avauksen. Kiekko tulee Brian O´Neillille ja tämä syöttää Geoff Plattille maalin kulmalle, josta Platt tekee kauden 10:nnen maalinsa. Tilanne 1-2 Jokereille.

Sibir tulee vauhdikkaasti hyökkäysalueelle ja syöttelee nopeilla syötöillä viivaan, josta Alexander Loginov laukoo suoraan syötöstä. Kiekko muuttaa suuntaa Tomi Mäen jalasta ja Kalnins ei ehdi millään reagoimaan. Tilanne 2-2.

Heti seuraavassa vaihdossa Jesse Joensuu kuittaa tilanteeksi 3-2 Brian O´Neillin syötöstä. O´Neill harhauttaa tyylikkäästi Sibirin puolustajan maalin kulmalla ja syöttää Joensuulle maalipaikan.

Henri Ikonen on lähellä viimeistellä seuraavan maalin lähietäisyydeltä, kun Kristian Vesalainen harhauttelee näyttävästi, laukoo ja hakee irtokiekon päädystä ja syöttää Ikoselle maalin eteen.

Jokereiden hyökkääjät vaihtavat ja yllättäen sentterin paikalla on Karl Stollery, joka syöttää oikean laitahyökkääjän paikalle Alex Grantille. Taylor torjuu ja tekee pelikatkon.

Joensuu saa jälleen paikan, kun O´Neill syöttää hänelle keskelle. Taylor painaa kiekon jäähän ja Joensuu tavoittelee irtokiekkoa. Maila osuu hyvin kevyesti räpylään ja Sibirille ylivoima. Jokereiden pakka on aivan levällään ja Gilbert Brule tulee kovalla vauhdilla laidasta maalille Stolleryn ja Jesper Jensenin ohitse. Laukaus osuu tolppaan ja kiekko jää Kalninsin maalin viivalle. Maalin toiselta kulmalta Shane Prince lyö kiekon maaliin. Tuomaristo tarkistaa tilanteen, 3-3 pysyy.

Kuusi minuuttia varsinaista peliaikaa jäljellä. Lepistön kova laukaus viivalta kimpoaa Taylorin varusteista katsomoon. Sibir avaa pitkällä syötöllä omista ja laukaus pakin jaloista, Kalnins torjuu. Jokereiden hyökkäys katkaistaan samassa vaihdossa ja 3vs2-hyökkäys omiin, Kalnins torjuu taas.

Jokerit on tiivistänyt kolmeen kenttään ja Geoff Platt pelaa Marko Anttilan ja Peter Reginin kanssa. O´Neillin kenttä saa pari vetopaikkaa 3. erän lopussa, mutta ei mainittavia maalipaikkoja. Jatkoajalle mennään.

Sami Lepistö ratkaisee ottelun jatkoajalla heti ensimmäisellä minuutilla. Brian O´Neill avaa keskialueelle, johon Sami Lepistö syöksyy ja nostaa puolustajan mailaa. Kiekko karkaa hyökkäysalueen keskelle ja Taylor ryntää vastaan, mutta Lepistö ehtii ensin ja kaatuessaan sysää kiekon tyhjään maaliin. Jokerit voittaa 4-3 ja nousee pisteen päähän Lokomotiv Jaroslavlista.

Raimo Helminen toteaa hymyillen haastattelussa, että ”Ehkä me ansaittiin se”, kun häneltä kysyttiin ”Loppui aika nopeasti tämä jatkoaika?”.