Jokerit on ampunut itseään jalkaan peluutuksen kanssa

Lähde Tikin kanssa Floridaan 5 € betsillä

Muutama tosiasia tähän alkuun. Jokerit on pelannut tammikuun aikana 11 ottelua. Se on voittanut näistä otteluista kolme: Pietarin SKA:n kotonaan maalein 3–2 ja vieraissa lukemin 5–3, kolmas voitto tuli Jugraa vastaan lauantaina maalein 5–3.

Päästettyjä maaleja Jokereilla on tammikuussa varsinaisella peliajalla 42 – siis 3,81 ottelua kohden. Samaan aikaan tehtyjä maaleja on syntynyt 2,9 ottelua kohden kun koko kauden keskiarvo on 2,34 tehtyä maalia.

Sitten mielipiteisiin. Jokereiden tehtyjen maalien keskiarvon olisi pitänyt tuoda helposti enemmän pisteitä, jopa niin paljon ettei tällä hetkellä tarvitsisi pelätä pudotuspelipaikan puolesta. Vertailun vuoksi, ensimmäisellä KHL-kaudellaan Jokerit teki tammikuun 11 ottelussa 2,63 maalia ottelua kohden ja keräsi kuusi suoraa voittoa ja 19 pistettä. Omissa soi tammikuussa 2015 2,36 kertaa ottelua kohden.

Ykköselle liikaa peliaikaa

Jokereiden nykyisessä ykkösketjussa Peter Regin on kellottanut tasaisesti läpi kauden noin 20 minuutin peliaikoja.  Brian O’Neill ja Pekka Jormakka ovat kasvattaneet peliaikaa tasaisesti läpi tammikuun. Marras-joulukuussa O’Neill pelasi vain kertaalleen yli 20 minuutin ottelun, tammikuussa vastaava lukema on kuusi. Jormakka kellotti kertaalleen ennen tammikuuta yli kahdenkymmenen minuutin peliajan, kolmeen edelliseen otteluun peliaikaa on tullut yhteensä 61:26.

Jokereiden materiaali ei ole laadukas, se voitaneen todeta suoraan. Kiekollista osaamista ei yksilötasolla tällä hetkellä ole riittävästi. Valmennusjohto on päätynyt kuormittamaan ykköshyökkääjiään enenevissä määrin, mikä on sinällään ymmärrettävää.

Mutta onko Jokereiden ykkösketju tarpeeksi laadukas, jotta sitä kannattaisi peluuttaa niin paljon? Ja mikä tärkeintä, miten ykkösen kuormittaminen näkyy koko joukkueen suorituksessa?

Kiekosta elävä ja erittäin pehmeät kädet omaava Sakari Salminen pelailee jämäminuutteja, ja mikä tärkeintä pelissä tulee pitkiä aikoja jolloin Salminen ei ole kentällä ollenkaan. Sama tilanne on Mika Niemellä. Kun tämä kaksikko ei pääse peliin sisälle ja joutuu istumaan pitkiä aikoja vaihtopenkillä, heistä saatava hyöty on käytännössä nolla. Pelaaminen muuttuu siksi, mitä heiltä on nähty – pelin ulkopuolella surffaamiseksi.

Peluutus näkyy myös puolustussuuntaan

Jokereiden ainoa avain menestykseen on tiivis pelaaminen omaan suuntaan ja jokaisen viisikon onnistuminen. Tilanne, jossa kaukaloon pääsee tasaisesti vain ykkösketju, on joukkueen kannalta kestämätön. Materiaali ei kovassa KHL-sarjassa yksinkertaisesti kestä sitä, että kolme neljästä ketjusta pelaa epäsäännöllisesti.

Eikä se ykkösketjukaan niin loistokkaasti ole pelannut. Ennen keskiviikkoiltapäivän Barys Astana -ottelua kolmessa edellisessä pelissä Reginin ketjun tehotilasto on neljän osuman verran pakkasella, kauden tärkeimmillä hetkillä.

Mahdoton yhtälö

Ilman radikaalia muutosta peluutukseen tai ketjuihin on vaikea nähdä Jokereiden yltävän pudotuspeleihin. Ketjuja on tässä vaiheessa turha lähteä uusimaan ja ykkösketju nauttii selkeästi valmennusjohdon luottamusta. Kaikkiaan yhtälö tuntuu varsin mahdottomalta ja pudotuspelipaikka erittäin epävarmalta. Jokerit on ennen keskiviikon ottelua kaksi pistettä Sotšia edellä ottelun enemmän pelanneena, Slovanilla on Sotšin tapaan 80 pistettä mutta yksi ottelu Jokereita enemmän pelattuna.

Pudotuspeleistä rannalle jääminen olisi Jokereiden kolmivuotisen KHL-historian ensimmäinen kerta ja valtava isku niin toiminnan uskottavuudelle kuin jo ennestään miinuksella pyörivälle taloudellekin.

Kuva: AOP