Jokerit rimaa hipoen pudotuspeleihin – Tässä ovat runkosarjan onnistujat ja epäonnistujat

Lyö KHL-vetosi Unibetille – saat uutena asiakkaana 100 % talletusbonuksen

Jokereiden runkosarja tuli päätökseensä torstaina Hartwall Arenassa, kun se kohtasi kotikentällään Ak Bars Kazanin. Helsinkiläiset metsästivät ottelusta vähintään kahta pistettä varmistaakseen pääsynsä pudotuspeleihin. Lopulta 4–5-tappiosta huolimatta paikka auringossa varmistui, HK Sotšin hävittyä samaan aikaan SKA:lle Pietarissa.

Runkosarja oli Jokereille vaikea. Kahta aiempaa KHL-kautta selvästi nimettömämmällä ja heikommalla joukkueella operoinut Jokerit oli varsinkin kotona pelatessaan usein suurissa vaikeuksissa. Se voitti 30:stä kotiottelustaan vain kymmenen varsinaisella peliajalla.

Ensi viikon tiistaina alkavissa pudotuspeleissä Jokerit tulee saamaan vastaan joko Moskovan TsSKA:n tai Pietarin SKA:n. Läntisen konferenssin voittaja ratkeaa lauantain otteluiden jälkeen. Urakasta povataan narripakalle mahdotonta tehtävää, mutta Jokereiden esitykset suurseuroja vastaan runkosarjassa olivat erinomaiset.

TsSKA:n Jokerit kohtasi kahdesti, ja voitti niistä kummatkin. Helsingissä TsSKA kaatui vasta voittolaukauskilpailun jälkeen, mutta Moskovan vierasottelun Jokerit vei komeasti 6–3.

SKA voitti Jokerit syksyllä Pietarissa tylysti 6–0. Pohjakosketuksen jälkeen seuraavat ottelut sujuivat tasaisimmissa merkeissä. Helsingin otteluista Jokerit hävisi ensimmäisen voittolaukauskilpailussa, mutta voitti toisen varsinaisella peliajalla. Viimeisessä Pietarin pelissä irtosi lopulta ensimmäinen virallinen vierasvoitto SKA:sta hienolla 5–3-voitolla.

Neljän SKA-pelin yhteispisteet Jokereille 7–5.

Ennen kevään huipennuksen alkamista, on syytä käydä läpi runkosarjassa odotusarvoonsa nähden onnistuneet ja alisuorittaneet pelaajat. Harmaan massan lisäksi eri sävyjäkin löytyi.

Onnistujat:

5. Marko Anttila:

Marko Anttilan hankinta herätti ihmetystä monissa kesällä. Lempäälän jätin kykyä pelata kovassa luisteluliigassa epäiltiin laajasti. Vaisun alun jälkeen Anttila alkoi käyttämään yhä enemmän kokoaan hyväksi kentällä ja hänestä kuoriutui luotettava nelosketjun puurtaja. Se palkittiin tammikuussa kahden vuoden jatkosopimuksella.

Yli parimetrinen kolossi pelasi fyysisesti ja pystyi pimentämään säännöllisesti vastustajien kärkipelaajia. Agitaattorin kyvyt ovat myös yllättävän hyvät.

4. Brian O´Neill:

Edelliskaudella 22 NHL ottelua New Jersey Devilsin paidassa pelannut Brian O`Neill saapui Eurooppaan ja Suomeen melko tuntemattomana pelaajana. Parhaimmillaan 80 pistettä AHL:ssä yhden kauden aikana tehnyt pienikokoinen O`Neill hankittiin kärkiketjuihin pisteidentekijäksi, mutta alku oli vaikea.

Sopeutuminen eurooppalaiseen kiekkokulttuuriin kesti aikansa ja mies tuskaili ensimmäiset 15 ottelua vaatimattomin 0+2 tehoin. Sen jälkeen tahti kuitenkin muuttui ja mitä pidemmälle runkosarjaa mentiin, sitä paremmin O`Neill pelasi. Hän otti paikkansa ykköskentän laidasta ja oli lopulta Peter Reginin jälkeen Jokereiden toiseksi paras pistemies. O`Neill teki joukkueesta eniten maaleja tasakentällisin.

Kunniamaininta amerikkalaishyökkääjälle peräänantamattomuudesta. Hän oli lähes poikkeuksetta aina kentän pienin mies, mutta oli aina ensimmäisenä ojentamassa vastustajia, jos ketjukavereita kohdeltiin väärin.

3. Jesse Joensuu:

Porilaislähtöinen Jesse Joensuu pelaa nyt toista kauttaan Helsingissä. Sisukas voimahyökkääjä oli runkosarjassa Jokereiden ylivoimaisesti ahkerin taklaaja ja hän toi omalla esimerkillään kaivattua luonnetta ja röyhkeyttä kaukaloon. Kamppailuvoimainen Joensuu oli maalinedusväännöissä kuin kotonaan.

Jokereiden verrattain vaatimattoman pelaajamateriaalin johdosta Joensuu joutui ottamaan roolia myös tuloksen teosta. Miehen uratilastoihin peilaten, 28 tehopistettä 50 pelissä oli hyvä suoritus. Joensuun arvoa ei kuitenkaan pidä mitata pelkissä tehopisteissä. Voimahyökkääjä on omassa roolissaan koko KHL:n kärkipäätä.

Heittäytymiskykyäkin löytyi. Joensuu tähditti tyylikkäästi Jokereiden mainoskampanjoita kauden aikana eri kanavissa.

2. Chay Genoway:

Kanadalainen Chay Genoway tuli Jokereihin kesällä Moskovan Spartakista. Kaksi edellistä kautta KHL:ssä pelannut puolustaja hankittiin joukkueeseen ensisijaisesti paikkaamaan Philip Larsenin jättämää ykköspakin tonttia. Genoway osoittautui nopeasti laatuhankinnaksi. Hän voitti jokeripakkien sisäisen pistepörssin kirjauttamalla 52 ottelussa tehot 7+18=25.

Genoway oli runkosarjassa puolustuksen liideri eikä suhteellisen pienestä varrestaan huolimatta epäröinyt puolustaa omiaan fyysisissäkään tilanteissa.

1. Peter Regin:

Peter Regin palkittiin ennen viimeistä runkosarjan ottelua fanien vuoden pelaajana, eikä syyttä. Hän oli käytännössä koko runkosarjan ajan joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja. Kokenut tanskalainen valittiin ennen kauden alkua Jokereiden kautta aikain ensimmäiseksi ulkomaalaiseksi kapteeniksi.

Tunnollisena ja esimerkillisenä joukkuepelaajana tunnettu Regin teki lukuisia tärkeitä maaleja ja kannatteli välillä koko joukkuetta miltei yksin, vaikka ajoittain syksyn aikana näyttikin siltä, että taakka on käymässä ylivoimaiseksi.

Regin oli koko joukkueen paras pistemies, 18+30=48 tehoilla.

Peter Regin oli Jokereiden paras pistemies runkosarjassa. (Matti Raivio/AOP)

Epäonnistujat:

3. Sakari Salminen:

Ässien kasvatti pelasi viime kaudella Ruotsin ja Sveitsin liigoissa. Täksi kaudeksi Jokereiden paitaan siirtyneellä Salmisella on taustaa myös KHL:stä aiemmilta kausilta. Mies pelasi Torpedon riveissä kaksi kautta, tehden Novgorodin vuosinaan 47 ja 48 tehopistettä.

Odotukset myös tälle kaudelle olivat luonnollisesti korkeat. Salminen on kuitenkin jäänyt taustalle useimmissa peleissä, ja mies on näyttänyt olevan hukassa kuin maalainen sporassa.

Pieniä välähdyksiä paremmasta nähtiin kuitenkin runkosarjan lopulla ja mikäli Salminen intoutuu pistetehtailuun pudotuspeleissä, on kaikki runkosarjan vaisut otteet anteeksi annettu.

2. Ryan Zapolski:

Henrik Karlssonin korvaajaksi hankittu Ryan Zapolski oli runkosarjan aikana usein hyvä, joskus jopa loistava. Siitä huolimatta helppoja maaleja meni omiin aivan liikaa.

Yhdysvaltalaisen pelaamisen taso heitteli liian paljon jopa otteluiden sisällä, ja se johti siihen etteivät kenttäpelaajat pystyneet täysin luottamaan maalivahtiinsa. Mikäli Jokerit meinaavat pelata vielä maaliskuussa pudotuspelejä, on Zapolskin ehdottomasti pystyttävä tasaisempaan suorittamiseen. Joukkueen menestys vaatii ehdottomasti huippuluokan maalivahtipelaamista.

1. Joey Hishon:

Ontariosta Kanadasta kotoisin oleva Joey Hishon saapui Jokereihin Colorado Avalanchen organisaatiosta. Tämä on Hishonin ensimmäinen ammattilaiskausi Euroopassa, eikä mies ole missään vaiheessa sopeutunut täkäläiseen kiekkoiluun. Hishon on tuskaillut KHL:n trappipelin kanssa, ja kakkossentteriksi kaavailtu hyökkääjä on hiihtänyt varjojen mailla koko kauden.

Runkosarjassa syntyneet tehot 3+6=9 eivät ole sitä mitä tulosyksikköön hankitulta mieheltä odotettiin. Hishonin puolustuspelaamien ei myöskään ollut riittävällä tasolla, mistä kertoo kymmenen pykälää pakkasella oleva plus-miinus tilasto.

Jalonen olisi jättänyt kanukin useammin kokoonpanon ulkopuolelle, mikäli loukkaantumissuma olisi sen sallinut.

Seuraa Jokereiden pudotuspelitaivalta ViaPlay-palvelusta

Kansikuva: All Over Press