Näkökulma: Hyödylliset idiootit nimeltään Jokerit nolasivat itsensä jälleen kerran

Viaplay LogoSeuraa Jokereita ja KHL-kiekkoa Viaplay-palvelussa.

KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!

”Take a Seat!” eli istu alas ja nauti, kehotti jääkiekkoseura Jokerien Twitter-tili keskiviikkona, kun se tviittasi kuvan vastustajan kanssa tappelevasta Marko Anttilasta. Hetkeä aiemmin seuran virallinen Twitter-tili oli uudelleentwiitannut erään katsojan tviitin, jossa kehuttiin, kuinka tapahtuma ottaa myös lapset huomioon.

Jokerien nettisivuilla löytyvässä otteluraportissa hehkutettiin, kuinka areena syttyi liekkeihin tunteiden kuumentuessa ja tappelun alkaessa. Hetki tappelun jälkeen Jokerit tviittaili Anttilaa ylistävien fanien tviittejä. Anttila ei tehnyt ottelussa tehopisteitä, joten kookkaalle hyökkääjälle hurrattiin juuri tappelun johdosta.

Anttila itse kommentoi Iltalehden haastattelussa tämän (tappelemisen) olevan Jokerien keino huolehtia toisistaan. 20 senttiä lyhyemmän Pavel Dedunovin verille hakanneen Anttilan mukaan tappelussa ei ollut mitään henkilökohtaista ja tarkoituksena ei kuulemma ollut lyödä niin kovaa, että vastustaja loukkaantuu.

On valitettavaa, että Suomen suurimpiin ja seuratuimpiin urheiluseuroihin lukeutuva Jokerit hekumoi jääkiekkoon liittyvän aikuispoikailun korkeinta muotoa, tappelemista. Se on äärimmäisen junttimaista, noloa ja yhteiskunnallisesti vastuutonta.

Tappeluille löytyy luonnollisesti puolustajansa. Ne kuulemma kuuluvat lajiin. Hetki ennen tappelua Amurin pelaaja oli kuulemma taklannut rumasti Jokerien pelaajaa, joten tappelu oli ”koodiston” mukainen.

Oi voi. On paitsi noloa, myös äärimmäisen surullista, että vielä vuonna 2018 kaukaloväkivaltaa oikeutetaan silmä silmästä -periaatteella – ikään kuin jääkiekkokaukalo olisi muusta yhteiskunnasta erillinen linnake. Kenties jääkiekon pitäisi lajina kehittää parempi oikeusjärjestelmä, jotta barbaarinen kivun tuottaminen nyrkkitappelussa ei olisi suurin ylikovia kontakteja ehkäisevä pelote.

Väkivallan hehkutus ei suinkaan ollut Jokerien tämän viikon ainoa myötähäpeää aiheuttanut tilanne. Syyskuun alussa ilmestyneessä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä julkaistiin Sami Sillanpään pitkä tutkivan journalismin juttu Jokereita rahoittavista oligarkeista ja heidän yhteyksistään Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Jutun asiasisältöihin Jokerit ei puuttunut, mutta julkaisi vastineen, jossa se aikoo oikeusteitse selvittää, oliko Kuukausiliitteen kannessa nähty logo laittomasti kopioitu. Jokerien logon keskellä komeili Putinin naama. Hämmentävää Narrien vastineessa olivat myös sanavalinnat, sillä logon sijaan siinä puhuttiin merkistä ja syytettiin Hesarin pyrkineen myymään lehteä seuraa halventamalla. HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi arveli Jokerien pyrkivän tällä tavoin vetämään huomiota pois itse jutusta.

Jutussa ei sinällään ollut mitään mullistavaa uutta tietoa. Putinin sisäpiiriin kuuluvat superrikkaat oligarkit kattavat seuran mittavat tappiot, jotka ovat olleet poikkeuksetta 10-numeroisia. Jutussa oli kuitenkin kaivauduttu todella syvälle Jokereista 49 prosenttia virallisesti omistavien Gennadi Timtshenkon ja Rotenbergien bisneksiin. Narrien mittavat tappiot kattavia pääomalainoja lähetetään veroparatiiseihin rekisteröidyistä pöytälaatikkoyrityksistä.

Samaisessa jutussa ilmeni myös osuvasti, miksi suomalaisuutta tässä kontekstissa edustavat Jokerit ovat Putinille lähinnä hyödyllisiä idiootteja. KHL on Putinin alulle panema liiga, joka on ennen kaikkea Venäjän imagoa kohottava PR-projekti. Johtopäätöksen voi vetää jo siitä, että liiga pyörii lähinnä Putinin lähipiirin rahoilla. KHL:n kymmenvuotinen historia ei vielä tänä päivänäkään tunne yhtään voitollista tilikautta tehnyttä seuraa.

Hesarin jutussa kuultu Jokerien nimellinen pääomistaja Harry Harkimo yritti jälleen valkopestä politiikkaa pois Jokereista. Harkimon mukaan politiikka ei liity millään tavalla Jokereihin, vaan seura pyrkii urheilun keinoin luomaan siltoja maiden välille. Samaa mantraa toisteli myös Narrien toimitusjohtaja Jukka Kohonen, joka ei omien sanojensa mukaan tiennyt, mistä kaikki rahat tulevat.

Sanoman palkittu toimittaja Marko Lempinen kirjoitti keväällä osuvan kommentin, kuinka Harkimo jatkaa härskiä valehtelua loppuun asti. Tällä Lempinen viittasi erityisesti Harkimon seuran myyntipuheisiin. Harkimo on seuran pääomistaja vain ja ainoastaan siitä syystä, että Timtshenko ja Rotenbergit ovat Venäjän taloutta Ukrainan sodan vuoksi horjuttavalla pakotelistalla. Jokerit siis tarvitsee suomalaisen keulakuvan ja Harkimo on toistaiseksi ollut kulissipampun rooliin sopiva narri. Harkimo ei ole tiettävästi maksanut penniäkään Jokerien 48 miljoonan euron tappioista, jotka seura on KHL:ssä pelatessaan tehnyt.

Hjallis Harkimo on Jokerien nimellinen pääomistaja, mutta todellisuudessa Roman Rotenberg (oik.) ja kumppanit johtavat seuraa. (Petteri Paalasmaa/AOP)

KHL:lle ja Putinille Jokerien ja sitä kautta Suomen mukana olo on lottovoitto. Suomen kaltaisen länsimaan saaminen mukaan tuo rutkasti uskottavuutta itäliigalle. Jokereita on myös hyödynnetty mitä mainioimmalla tavalla. Jokerit saa jalkeille juuri niin hyvän joukkueen, kuin venäläisomistajat antavat sen saada. Tähän saakka se on ollut sen verran hyvä, että seura on voinut puhua hyvin epärealistisista mestaruussaumoista, mutta todellisuudessa, sillä on äärimmäisen ohut sauma kaataa NHL-tason budjeteilla operoivat CSKA Moskova tai SKA Pietari pitkässä sarjassa.

Sellaista vahinkoa Putin tuskin haluaa tapahtuvan, että Gagarin Cupin voitto karkaisi Venäjän ulkopuolelle. Tsekkiläinen Lev Praha kävi lähellä, kun se ylsi finaaleihin keväällä 2014. Sitten seuran taustalta häipyi kaksi suurinta sponsoria ja joukkue joutui vetäytymään sarjasta talousvaikeuksien vuoksi.

Jokerit taas on pärjännyt Putinin näkökulmasta juuri sopivasti. Se on lännen jättien näennäinen haastaja, minkä turvin seurasta saadaan revittyä maksimaalinen PR-hyöty, mutta todellisuudessa Jokerit ovat valovuoden päässä edes KHL:n finaaleista. Jokereita voi siten perustellusti kutsua hyödyllisiksi idiooteiksi.

Hyödyllisistä idiooteista hyödyllisin on tietysti Harkimo. Varakas liikemies, joka muutaman muun rikkaan kaverinsa (mm. Jethro Rosterdt ja Sedu Koskinen) kanssa aikoo nyt tarjota äänen politiikassa niille, joita ei kuulla. Harkimo on luonnollisesti markkinoinut poliittista liikettään uutena tapana tehdä politiikkaa. Miehen vanha puolue Kokoomus on Harkimon mukaan autoritaarisesti johdettu, eikä siellä pääse vaikuttamaan. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kuitenkin totesi Harkimon suurieleisen eron jälkeen, ettei ensimmäisen kauden kansanedustajaa ole näkynyt eduskuntaryhmän kokouksissa, jossa puolueen politiikan suuntaviivoja määritellään.

Politiikkaa seuraavat kyllä tietävät, että Harkimon ajama toimintamalli – lisää suorademokratiaa – on kopioitu Italian Viiden tähden liikkeeltä ja nimi Liike Nyt Ranskan presidentti Emmanuel Macronilta, joka perusti En Marche! -puolueen (Suom. Liikkeelle!).

Vaikka Hesari löi kortit Jokerien rahavirtojen puolesta pöytään, jatkoi Harkimo sumutustaan ja yritti köykäisesti häivyttää politiikan pois Jokereista ja KHL:stä. Uskoo ken tahtoo.

Loppuun on kysyttävä, mikä on Jokerien olemassaolon pointti?

Seura on nolannut itsensä viikon sisään kahdesti: ensin lähettämällä erikoisen vastineen heitä käsittelevään juttuun ja muutamaa päivää myöhemmin hekumoimalla somekanavillaan kaukaloväkivaltaa. Nämä tosin ovat pieniä pisaroita jo pidempään harhaan virranneessa purossa.

Jokerien kokoonpanossa suomalaiset ovat käymässä vähiin ja esimerkiksi kolmessa kärkikentässä Amuria vastaan hyökänneistä pelaajista vain kolme oli suomalaisia. Top6-pakeista kaksi omistaa Suomen passin, veskareista ei kumpikaan. Toisin sanoen Jokerit ei varsinaisesti palvele suomalaista jääkiekkoa. Yksi puolivahingossa Jokereihin kaudeksi päätynyt Eeli Tolvanen ei muuta tätä asiaa.

Vielä kun, rahat ja päätökset tulevat länsimaiden pakotelistalla olevilta oligarkeilta, eivät Narrit tule ikinä rakentamaan pitkän tähtäimen urheilullista menestystä Putinin valvovan silmän alla.

Kansikuva: Toni Hekkala / All Over Press