Liiga-ennakko: Keskikastin kysymysmerkit

Faneille.com pisti Liigan kärkikuusikon nippuun jo aiemmin. Nyt on vuorossa villi kortti -kierrokselle yltävät joukkueet.

Ennakossamme arvioidaan Liigan sijat 7-10. Näet joukkueen nimen perässä viime kauden sijoituksen. 

7. HIFK (9)

Helsingin IFK lähtee vuodesta toiseen kovalla nipulla tavoittelemaan menestystä. Totuus on kuitenkin se, että HIFK on rämpinyt viimeiset kolme kautta ja ollut täysin jäässä, niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin. HIFK:n organisaatiossa vellovat toki muutoksen tuulet, mutta riittääkö se vielä ensi kaudella?

Joukkueen peräsimeen astui keväällä kolmivuotisella sopimuksella Antti Törmänen, joka edustaa aivan erilaistan valmentajatyyppiä kuin edeltäjänsä. Törmänen on nuori ja menestyvä valmentaja, joka on juuri oikea mies HIFK:n penkin taakse, jossa on viime vuosina nähty täyttä pelleilyä.

HIFK:ssa ei olla nähty toimivaa pelitapaa tai edes urheilullisuutta. Nyt Helsingissä on luvassa liikkuvaa, kiekkoon perustuvaa peliä, jonka Törmänen taitaa. Punaisten nippu on melko poikkeuksellinen, sillä joukkue ei ole pelaajamateriaaliltaan Liigan kärkeä, ja varsinkin puolustusosasto on melko nimetön.

Helsinkiläisten maalilla nähdään Liigan nuorin kaksikko, mikäli Kevin Lankinen nappaa kakkosmaalivahdin paikan, johon on myös tyrkyllä Antti Ore. 95-ikäluokkaa edustava Ville Husso on HIFK:n selvä ykkösmaalivahti ja häneltä odotetaan vähintäänkin samanlaista kautta kuin vuosi sitten. Nuorissa pelaajissa piilee tietenkin aina floppaamisriskit, ja varsinkin kun on kyse toisesta kaudesta miesten sarjoissa. Niin sanottu ”toisen kauden kirous” riivaa useasti nuoria pelaajia.

Joukkueen alakerran ehdoton ykkösliideri on edelleen Toni Söderholm, vaikka ikää alkaa olla mittarissa vuosi vuodelta enemmän. ”Söde” kantaa heikohkossa HIFK-pakistossa suuren vastuun ja hänen pitää pystyä pelaamaan omalla tasollaan. Söderholm on joukkueen ainut puolustaja, joka on näyttänyt olevansa kärkitason pelaaja.

Urheilutoimenjohtaja Tom Nybondas ei ole pystynyt haalimaan alakertaansa isoja kaloja, mutta HIFK:iin on liittynyt vähintäänkin mielenkiintoisia hakuja. Varsinkin Saipasta hankittu Lauri Taipalus sekä JYPistä naarattu Yohann Auvity ovat lahjakkaita yksilöitä, jotka pystyvät nousemaan astetta korkeammalle. Lisäksi Otto Honkaheimo ja ruotsalainen Daniell Grillfors ovat kelpo hankintoja siivoamaan omaa päätä.

HIFK-puolustus ei yksinkertaisesti kestä pahoja loukkaantumisia. Joukkueessa on useita nuoria puolustajia, joilta voidaan nähdä yllätyksiä, mutta sen suuremmat lupaukset puuttuvat. Yksi lahjakkaimmista on 18-vuotias Sebastian Moberg, joka tunnetaan kiekollisena puolustajana, mutta ensi kaudella hänestä tuskin kuullaan vielä.

Hyökkäyspäässä HIFK on vahvoilla. Joukkueesta löytyy useampi kova luu ja paljon potentiaalisia nuoria kavereita. Vaikka joukkue menettää Michael Keräsen todennäköisesti koko kaudeksi Pohjois-Amerikkaan, on terävin kärki kunnossa: Corey Elkins, Juuso Puustinen, Tomas Zaborsky, Matti Kuparinen, Teemu Ramstedt, Joonas Rask ja Arttu Luttinen pystyvät takomaan kovia pistelukemia tulevalla kaudella. Varsinkin Elkins, Puustinen sekä Zaborsky ovat ennakkoon vahvoilla Liigan pistepörssissä.

HIFK:lla on myös paljon nuorta voimaa, jotka ovat näyttäneet elokuun peleissä kehittymisen merkkejä. Mika Partanen, Robert Leino, Matti Lamberg sekä Thomas Nykopp saavat varmasti tilaisuutensa kauden aikana. Etenkin Partaselta ja Leinolta voidaan odotella jopa kunnon pistehtailua.

Helsinkiläisjoukkue on ollut huonossa jamassa pitkään, ja nyt seuran fanit odottavat tuloksia. Arvioimme HIFK:n kuitenkin Liigan seitsemännelle sijalle, sillä Törmäsen kolmivuotisen projektin ensimmäinen kausi tuskin vielä aiheuttaa sen suurempia hurraa-huutoja.

Zaborsky kuuluu Liigan eliittiin (AOP)

Zaborsky kuuluu Liigan eliittiin (AOP)

Seuraa häntä: Joonas Rask

SaPKo-kasvatti Rask oli aikoinaan melko lupaava tapaus, mutta kehitys on kulkenut pahasti paikallaan. Työteliäs laitahyökkääjä osaa pelata myös kiekon kanssa ja hänellä on varmasti luvassa roolia alkukaudesta. Rask on viettänyt viimeiset kaksi kautta AHL:ssä ja saanut tililleen myös yhden NHL-ottelun. Nyt olisi savonlinnalaisen aika lunastaa potentiaaliaan ja nousta seuraavalle tasolle.

Tulleet pelaajat:

  • – Matti Lamberg (Jokerit)
  • – Sebastian Moberg (Blues)
  • – Miro Karjalainen (Jokerit)
  • – Sami Blomqvist (Jokipojat)
  • – Yohann Auvity (JYP)
  • – Lauri Taipalus (SaiPa)
  • – Kevin Lankinen (Jokerit)
  • – Otto Honkaheimo (Lukko)
  • – Daniell Grillfors (Bern)
  • – Joonas Rask (Milwaukee Admirals)
  • – Robert Leino (HPK)
  • – Eemeli Heikkinen (K-Vantaa)
  • – Micke Åsten (K-Vantaa)
  • – Antti Ore (KalPa)
  • – Tomas Zaborsky (Ufa)

8. SaiPa (4)

Sensaatiomaisesti viime kaudella pelannut Lappeenrannan SaiPa lähtee isoin odotuksin alkavaan kauteen. SaiPan menestyksen takana on ollut päävalmentaja Pekka Tirkkonen, joka jatkaa keltamustien peräsimessä. SaiPalta nähdään taatusti liikkuvaa ja reagoivaa kiekkoa edelliskauden tapaan.

Tirkkonen on osoittanut olevansa loistava koutsi – vaikka pelaajamateriaali ei ole parhaimmasta päästä, pystyy Tirkkonen repimään joukkueestaan ison määrän tehoja irti. Idän Ihme ei ole kuitenkaan niin ihmeellinen alkukaudesta, sillä joukkue on kokenut pahoja menetyksiä. Patrick Davisin, Lauri Taipaluksen, Stefano Giliatin, Per Savilahti-Naganderin, Dan Spangin ja Ryan Glennin menetykset näkyvät pakostakin, sillä tilalle ei ole astunut tarpeeksi korvaajia.

SaiPan tärkein mies on kuitenkin Jussi Markkanen, joka näytti viime kaudella kuuluvansa Liigan parhaimmistoon. SaiPa elää ja kuolee Markkasesta, jonka loukkaantuminen tietäisi SaiPalle pitkiä iltoja. Miehen rinnalla jatkaa Andreas Bernard, jonka vastuu jäänee kuitenkin hyvin pieneksi.

Joukkue on menettänyt jopa neljä tärkeintä puolustajaansa, minkä on pakko näkyä tulevalla kaudella. SaiPa on kuitenkin haalinut Brian Salcidon sekä Johan Larssonin remmiinsä mukaan, joten tilanne ei ole niin paha kuin voisi kuvitella. Varsinkin Salcidon hankinta oli kullan arvoinen, sillä jenkkipakki on kiekollisena huikea pelaaja ja todellinen viivapelote.

Larsson on myös todistanut pystyvänsä monipuoliseen peliin ja häneltä vaaditaan nyt onnistumisia. Niin odotetaan myös Sam Lofquistilta, joka saapui Lappeenrantaan Ruotsin Allsvenskanista. Puolustaja on vielä tällä tasolla katsomaton kortti, mutta hän on kiekollisena parhaimmillaan ja SaiPassa on varmasti ylivoimavastuuta tulossa.

Lappeenrantalaisen lopuista puolustajapaikoista taistelevat suomalaiset. Simon Backman on tärkeä nimi SaiPan alakerrassa ja hän on pomminvarma onnistuja omassa roolissaan. Lisäksi Rony Ahonen, Simo-Pekka Riikola, Lasse Lappalainen ja Kalle Maalahti ovat kelvollisia pelaajia Liiga-tasolle.

Davisin ja Giliatin lähtö tuntuu varmasti ”sputnikien” hyökkäyspäässä, josta puuttuvat isommat nimimiehet. Hyökkäyspäähän ei ole löytynyt isoja kaloja, joten SaiPassa luotetaan omiin pelaajiin. Joukkueesta löytyy kaksi ulkomaalaishyökkääjä, joista Dave Spina saapui viime kaudella Keltamustiin. Spina kuuluukin joukkueen tärkeimpiin hyökkääjiin, mutta löytyykö hänelle tarpeeksi hyvää peliä tekevää sentteriä? Iki-SaiPa Ville Koho on taatusti taas mies paikallaan, mutta riittääkö taso ykkössentteriksi?

Toinen ulkomaalaishyökkääjä David McIntyre tuskin nappaa ykköskentästä paikkaa, sillä hänenkin vahvuudet ovat Kohon tavoin kahden suunnan pelissä.

SaiPalta löytyy sekä nuoria, että kokeneita pelaajia, jotka olivat viime kaudella viemässä lappeenrantalaista kiekkoa eteenpäin. Kokeneesta osastosta Markku Flinck, Ville Hämäläinen ja Sami Venäläinen pystyvät hyvään kiekolliseen peliin, ja sitä heiltä nyt odotetaankin. Nuorempaa kaartia edustavat Janne Tavi ja Jesse Mankinen ovat murtautuneet Liiga-tasolle näyttävästi ja nyt tien pitäisi viedä vain ylöspäin. SaiPan menestys onkin hyvin paljon kiinni nuorten pelaajien kehityksestä. Esimerkiksi Mankisella on kaikki eväät nousta Liigan maalipörssin kärkituntumaan.

Uskomme SaiPan alkukauden olevan hankala, mutta mitä pidemmälle kausi menee, sitä paremmin Idän Ihmekin pelaa.

Janne Tavi (AOP)

Onko Tavi keltamustien uusi syömähammas? (AOP)

Seuraa häntä: Janne Tavi

Tavi on iskenyt viimeisen kahden kauden aikana 63 tehopistettä. Taitava laitahyökkääjä on kehittynyt roimasti ja seuraava askel veisi hänet lähemmäksi Liiga-hyökkääjien kärkeä. Taville on luvassa iso rooli ensi kauden SaiPassa, mutta polkeeko kehitys paikallaan vai vastaako mies huutoon ja tahdittaa SaiPan hyökkäyspeliä?

Tulleet pelaajat:

  • – Brian Salcido (JYP)
  • – Johan Larsson (Tappara)
  • – Ilmari Pitkänen (Blues)
  • – Lasse Lappalainen (KooKoo)
  • – Mikael Kuronen (KooKoo)
  • – Matti Järvinen (Blues)
  • – Sam Lofquist (Djurgården)
  • – David McIntyre (Grand Rapid Griffins)

9. Pelicans (8)

Kaksi kautta sitten Lahden Pelicans ylsi sensaatiomaisesti Liigan kärkikahinoihin mukaan. Viime kausi alkoi lahtelaisilta samalla tavalla, mutta loppua kohden meno hyytyi. Tällä kaudella Pelicans tuskin yltää kärkijoukon mukaan ja pudotuspelipaikkakin voi olla kiven takana.

Suurin muutos on tapahtunut penkin takana, sillä Hannu Aravirran lähdettyä tilalle astui Tomi Lämsä, joka muistetaan viime kaudelta Jokerien organisaatiosta. Lämsä on nuori valmentaja, eikä hänellä ole vielä mitään näyttöjä miesten tasolla, joten Pelicansin valmennus herättää hieman kysymysmerkkejä. Lämsällä on käsissään keskinkertainen pelaajanippu, josta on vielä hankala ennustaa ensi kauden kulkua.

Viime syksynä Pelicansia johdatti Radek Smolenak, jonka lähtö kesken kauden oli katastrofi lahtelaisille. Muista viime kauden avainpelaajista ovat poistuneet Timo Pärssinen, sekä Jesse Niinimäki. Tilalle on kuitenkin astunut ulkomaalaisia pelaajia, joiden todellisesta tasosta ei vielä tässä vaiheessa pysty sanomaan paljoakaan.

Lahtelaistan maalinsuulla pelaa jälleen Jere Myllyniemi, joka ei aivan lukeudu Liigan kärkiveskareihin. Myllyniemi on parhaana päivänä suorastaan ilmiömäinen, mutta 31-vuotias veräjänvartija ei ole löytänyt tasaisuutta otteisiinsa. Pelicans-puolustukselta vaaditaan varmaa peliä, mikäli joukkue haluaa menestyä.

Paperilla lahtelaisten pakisto ei vakuuta. Muutoksia on ollut hyvin vähän, mutta kokonaisuudessaan Pelicansin alakerta on edelleen heikohko. Kokeneet Juha Leimu, Henri Lauri ja Jan Latvala vastaavat kiekollisesta pelistä ja sen he hoitavat. Varsinkin Leimu on terveenä pelatessaan erittäin vaarallinen ylivoima-ase. Uudelle hankinnalle Tomas Kudelkalle on varmasti luvassa myös iso rooli joukkueen puolustuksessa. Kudelka pelaa varmaa oman pään peliä, jota Pelicans todellakin kaipaa.

Puolustuksen kärkinelikon takaa pelipaikoista tappelee useampi nuori pelaaja. 91-ikäluokkaa edustavat Joonas Hurri, Juha-Pekka Pietilä ja Nico Manelius eivät ole vielä vakiinnuttaneet paikkaansa Liiga-jäillä, mutta nyt siihen olisi mahdollisuus. Pelicansin ohut puolustus ei kestä usean avainpelaajan loukkaantumista, joten päävalmentaja Lämsällä voi olla tuskainen kausi edessään.

Hyökkäysosaston asiat ovat puolestaan hiukan paremmin: Smolenakin tasoiset virtuoosit loistavat poissaolollaan, mutta pelsuhyökkäys on täynnä mielenkiintoisia pelaajia. Viime kaudella uransa parhaan vuoden pelannut Vili Sopanen aloittaa jo kahdeksannen kautensa Pelicansissa. Taitava hyökkääjä vastaa lahtelaisten tehoista ja niitä pitää Vililtä nähdä. Sopasen lisäksi Tyler Redenbach kuuluu seuran avainhyökkääjiin – kanadalaissentteri on loistava pelintekijä, mutta johtavaksi ykkössentteriksi hänestä ei ole.

Ulkomaalaishankinnat Michal Repik ja Jordan Smotherman saavat ison roolin tulevalla kaudella ja elokuun harjoitusottelut ovat luvanneet hyvää. Smotherman on erittäin fyysinen pelaaja, jolta odotetaan myös tehopisteitä, mutta riittääkö taso siltikään Liigassa? Viime kaudella jenkkihyökkääjä pelasi Ruotsin Allsvenkanissa. Repik saapui Lahteen astetta kovemmasta sarjasta, KHL:stä. Tshekkitaiturilta odotetaan suurtekoja pelikaaninutussa ja siihen hän varmasti pystyykin.

Pelicans-hyökkäys on täynnä nopeita kiitureita, johon on fyysisyyden lisäksi miksattu sopivasti taitoa. Nuoret pelaajat, kuten Joona Alanne, Hannes Björninen, Joel Mustonen ja Anrei Hakulinen ovat osoittaneet olevansa kelvollisia pelimiehiä. Heiltä lahtelaiset kaipaavat tulitukea, niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin.

Kaiken kaikkiaan Pelicans-leirissä muhii iso floppiriski, mutta kaiken osuessa kohdalleen, lahtelaislauma nähdään tänä vuonna pudotuspeleissä.

Repikillä on tilillään 72 NHL-ottelua (AOP)

Repikillä on tilillään 72 NHL-ottelua (AOP)

Seuraa häntä: Michal Repik

25-vuotias tshekkihyökkääjä oli juniorivuosinaan todella lupaava pelaaja. Florida Panthers varasikin Repikin toisella kierroksella NHL:n varaustilaisuudessa, mutta NHL-ura on jäänyt toistaiseksi haaveeksi. Repik on pelannut heikossa Panthersin joukkueessa 72 NHL-ottelua, mutta teot ovat jääneet pieniksi. Kaksi viime kautta kuluivat KHL:ssä, mutta ruplajäilläkin ilmeni ongelmia. Jokohan Repik lunastaisi potentiaaliaan Liigassa, jossa miehellä on loistava tilaisuus osoittaa, miksi häntä on hehkutettu juniorivuosinaan?

Tulleet pelaajat:

  • – Michal Repik (HC Lev Praha)
  • – Tomas Kudelka (HC Vitkovice)
  • – Jordan Smotherman (Karlskrona)
  • – Mikko Lahtela (Peliitat)
  • – Nico Manelius (TUTO)
  • – Anrei Hakulinen (TUTO)
  • – Toni Eskelinen (Kärpät U20)
  • – Jesse Rohtla (Jukurit)

10. Ässät (12)

Vuoden 2013 Suomen mestari oli viime kaudella kuin varjo entisestään. Surkeasta kaudesta ei jäänyt juuri mitään käteen, eikä tälläkään kaudella odotukset ole korkealla. Viime kaudella Ässien hyökkäystehoista vastasivat Niklas Hagman sekä Dragan Umicevic, jotka myytiin keväällä muualle joukkueen taloudellisen tilanteen parantamiseksi.

Hagman ja Umicevic eivät ole enää Ässien vahvuudessa, joten porilaiset tarvitsevat uusia vastuunkantajia. Joukkueen peräsimeen palaa Pekka Rautakallio, joka rautaisena ammattilaisena tietää menestyksen salat. ”Rockylla” on kuitenkin pitkä ja kivinen matka edessään ellei uudet hankinnat osoittaudu nappiostoiksi.

Ässien maalilla on positiivinen tilanne: viime kaudella läpimurtonsa tehnyt Rasmus Rinne on jo loistava kassari, mutta kehitysvaraakin löytyy. Rinteen tutkaparina toimii kokenut Juuso Riksman, joka tosissaan haastaa Rasmuksen ykkösmaalivahdin paikasta.

Ässäpuolustus koki pahan menetyksen, kun taitava Tommi Taimi solmi KHL-sopimuksen kesän aikana. Taimen korvaajaksi hankittiin Garrett Stafford, jonka saavutukset eurojäillä ovat mitättömät. Stafford saa kiekollisena puolustajana alkukaudesta ison roolin, mutta ovi voi käydä jo ennen joulua. Tapio Sammalkangas, Jyri Marttinen sekä Ville Uusitalo kuuluvat kokeneeseen kaartiin ja hoitavat tonttinsa varmasti. Uusitalo ja Marttinen pelaavat hyvin kiekollisena, mutta onko heistä pyörittämään ykkösylivoimaa, mikäli ulkomaan arpa Stafford floppaa?

Tässä vaiheesa nousee esiin Jokereista saapunut 20-vuotias Esa Lindell, jonka harjoituspelit ovat sujuneet ilmiömäisesti. Lindell on lahjakas kiekollinen puolustaja, joka elää isosta roolista. Ei olisi suuri ihme, mikäli jokerilupaus tahdittaisi Ässien alakertaa kiekollisilla suorituksillaan.

Rocky Rautakallio tuntee puolustuspelin salat kuin omat taskunsa – hänellä on käsissään vankka alakerta, johon Ässien peli tuleekin perustumaan. Hyökkäyspuoli ei aiheuta suuria riemun kiljahduksia, vaikka hyviä pelimiehiä sieltäkin löytyy.

Ässäleiristä löytyy kolme jenkkihyökkääjää, joille on varmasti kaavailtu isoa roolia ensi kaudeksi. KHL:stä tullut Michael Ryan osoitti jo vuosi sitten Porissa olevansa kovan luokan vahvistus ja häneltä odotetaan hyökkäyspäässä isoja tehoja. Viime kaudella Poriin saapunut Austin Smith ei ole mikään sateentekijä, mutta mies on oikein hyvä täsmäpelaaja. Kolmas jenkkihyökkääjä Jake Hansen ei ole aiemmin pelannut Euroopassa, eikä AHL-näytötkään hivele silmiä. Hansen ja Smith eivät ennakkoon vaikuta ihmemiehiltä, mutta Ryanilta odotetaan tulosta.

Ulkomaalaiskolmikon takaa ponnistaa Sami Lähteenmäki, joka iski viime kaudella upeasti 16 maalia. Suomalaishyökkääjä kuuluu porilaisten tärkeimpiin hyökkääjiin ja hänen pitää pystyä vähintään samanlaisiin suorituksiin kuin viime kaudellakin. Joukkueen menestys riippuu myös paljon tiettyjen pelaajien nykykunnosta: Mika Niemi, Eero Elo sekä Antti Kerälä ovat parhaimmillaan todella kovan luokan pelaajia, mutta kolmikon urat ovat menneet enemmän tai vähemmän alaspäin. Kaikilla heistä olisi potentiaalia pelata kärkiketjuissa, mutta ailahtelevaisuus ei anna luottoa siihen.

Patapaitojen suurin ongelma lienee juurikin hyökkäyspäässä. Junioritähti Aleksi Saarela tuskin breikkaa vielä ensi kaudella, joten Ässillä saattaa olla edessään pitkä kausi. Uhrautuvalla ajokoirakiekolla pystytään haalimaan menestystä ja siihen Rautakallion Ässät varmasti pyrkiikin. Ässät on kotijoukkueena vuodesta toiseen vahva ja sen avulla porilaiset matkaavat alkavalla kaudella pudotuspeleihin.

Mihin Rockyn opit riittävät? (AOP)

Mihin Rockyn opit riittävät? (AOP)

Seuraa häntä: Eero Elo

Porilaistunut raumalaispelaaja tunnetaan maalintekijänä, mutta tietynlainen flegmaattisuus on vaivannut miestä koko uransa aikana. Elon potentiaali on korkealla, mutta ailahtelevat otteet ja heikohko asenne eivät ole tuoneet hyökkääjälle kunniaa. Nyt alkaa olla Elon viimeiset mahdollisuudet Ässät-paidassa tai muuten ovi käy. Parhaillaan Rautakalliolla on käsissään 20 maalin mies, mutta huonoimmillaan flegmaattinen läpsyttelijä, joka ei tuo lisäarvoa joukkueelleen.

Tulleet pelaajat:

  • – Esa Lindell (Ässät)
  • – Juha Kiilholma (HPK)
  • – Garrett Stafford (Geneve Servette)
  • – Michael Ryan ( Medvescak Zagreb)
  • – Jake Hansen (Springfield Falcons)
  • – Aleksi Saarela (Lukko)
  • – Antti Kerälä (HPK)

Runkosarja käynnistyy keskiviikkona 10.9.2014 klo 18.30 Kärpät-Tappara -ottelulla. Seuraavat kierrokset pelataan joka päivä to-su tällä viikolla. Muista myös tsekata ensimmäinen ennakkomme runkosarjan kärkeä käsitellen tästä.