Liigassa on nähty 2000-luvulla lukuisia pelaajia, joilla tähdet ovat olleet kohdallaan yhden kauden aikana ja kaikki on sujunut nappiin. Tuloksena on ollut loistava kausi, joka poikkeaa pelaajan muusta urasta erityisen paljon. Tässä 2000-luvun yhden kauden ihmeitä Liigasta.
5. Chris Connolly
Chris Connolly saapui Tapparaan kaudeksi 2012-13. 25-vuotias hyökkääjä oli kiekkoillut neljä edellistä kautta kohtalaisin tehoin yliopistosarjassa, joten odotukset amerikkalaista kohtaan olivat maltilliset. Connolly osoittautui kuitenkin erinomaiseksi pelimieheksi: 57 ottelun saldona oli tehot 19+22. Vastuu jäi kuitenkin jo seuraavalla kaudella vähäiseksi ja Connolly siirtyi marraskuun lopulla saksalaisen Iserlohn Roostersin riveihin. Kauden 2014-15 hän aloitti Ruotsissa, mutta tie vei takaisin Saksaan jo lokakuun alussa. Connolly pelasi Roostersissa 1,5 kautta, mutta ura ei lähtenyt enää liitoon. Laituri laittoikin luistimet naulaan jo 28-vuotiaana. Kaudesta 2016-17 lähtien Connolly on toiminut apuvalmentajana naisten yliopistosarjassa pelaavassa joukkueessa.
4. Marko Luomala
Marko Luomala on tullut urallaan tunnetuksi tunnollisena alempien ketjujen raatajana. Miehen ensimmäiset kuusi kautta Liigassa sujuivat Ilveksen ja Lukon riveissä ja näiden sesonkien piste-ennätys oli 22 pistettä kaudelta 2006-07. Raumalta tie vei Poriin, joka osoittautui loistavaksi valinnaksi. Luomala takoi kaudella 2009-10 55 ottelussa peräti tehot 27+17. Seuraavaksi kaudeksi laituri siirtyi uusien haasteiden perässä Kärppiin, mutta vaisun syksyn myötä aika Oulussa tuli päätökseen jo tammikuussa. Kun ura ei lähtenyt uudestaan liitoon HPK:ssa tai Sportissakaan, niin Luomala suuntasi ulkomaille. Pestit Italiassa, Unkarissa ja Englannissa jäivät kuitenkin lyhyiksi. 37-vuotias hyökkääjä kiekkoillee kuluvalla kaudella Olofströms IK:n riveissä Ruotsin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla.
3. Toni Mäkiaho
Toni Mäkiaho ihastutti ja vihastutti Liiga-kaukaloissa yli 600 ottelun ajan. Ilveksen kasvatin ura sai jo heti alusta lähtien tietyn varjon ylleen, kun ensimmäisen neljän Liiga-kauden saldona oli yhteensä 540 jäähyminuuttia. Ura jatkui seuraavina vuosina käytännössä samaa rataa ja Mäkiaho pysyi tasaisin väliajoin otsikoissa. Kaudella 2006-07 ura sai uuden käänteen, kun hyökkääjä palasi Suomeen yhden ulkomailla vietetyn kauden jälkeen. Mäkiaho takoi HPK:lle peräti 51 tehopistettä 55 ottelussa ollen ylivoimaisesti joukkueensa tehokkain pelaaja. Taakse jäivät muun muassa Ville Leino, Mikko Mäenpää, Antti Pihlström ja Janne Lahti. Huippukauden jälkeen Mäkiahon ura lähti tasaiseen laskuun. Kausi 2007-08 alkoi mainiosti ja suomalainen pääsikin koittaamaan siipiään Venäjällä, mutta tiet erkanivat Lada Togliattin kanssa jo yhdeksän ottelun jälkeen ja miehen loppukausi sujui Sveitsissä. Tämän jälkeen pelillistä kotia ei oikein enää löytynyt, vaan osoite vaihtui tiuhaan. Kausien 2007-13 välillä Mäkiaho edusti peräti 15:tä eri seuraa.
2. Jussi Makkonen
Jussi Makkonen murtautui Liiga-kartalle kaudella 2005-06, kun TPS:ssa kertyi 55 ottelua. Murtautuminen ylempiin ketjuihin oli ison muurin takana TPS:ssä, joten Makkonen siirtyi HPK:n riveihin kesken kauden 2007-08. Seuraava sesonki olikin todellinen napakymppi: Makkonen takoi 57 ottelussa hurjat tehot 27+32. Makkonen kuittasi nimiinsä maalipörssin voiton ja sijoittui Liigan pistepörssissä erinomaisesti neljänneksi. Maajoukkueessakin EHT:lla debytoinut sentteri siirtyi seuraavaksi kaudeksi KHL:ään Dynamo Minskiin, mutta jo joulukuussa osoitteeksi vaihtui länsinaapurin Frölunda. Myös Ruotsin visiitti jäi lyhyeksi, sillä Makkonen siirtyi jo tammikuussa JYPiin. Kaudesta 2010-11 eteenpäin keskushyökkääjä on pelannut Liigassa TPS:n, Tapparan, Bluesin sekä nykyisen seuransa Ässien riveissä. Makkosen huippukauden jälkeisten sesonkien maaliennätys on kahdeksan osumaa, mikä kuvastaa kauden 2008-09 poikkeuksellisuutta. Makkonen viimeisteli tuolloin 57 ottelussa 27 maalia. Muissa 556 ottelussa täysosumia on syntynyt yhteensä 84.
1. Janne Hauhtonen
Janne Hauhtonen profiloitui urallaan niin ikään alempien ketjujen tunnolliseksi sentteriksi. Kaikki tähdet olivat kuitenkin kohdallaan HIFK:ssa kaudella 2005-06. Hauhtonen muodosti Tony Salmelaisen ja Arttu Luttisen kanssa sarjan parhaan vitjan ja kolmikko sijoittuikin pistepörssissä kahdeksan kärkeen. Hauhtonen takoi 49 ottelussa tehot 19+27 ja pääsi pelaamaan Leijonien riveissä viidessä ottelussa EHT:lla. Myös pudotuspelit sujuivat hyvin ja Hauhtonen lähtikin seuraavaksi kaudeksi tavoittelemaan paikkaa kirkkaammissa valoissa AHL:ssä. Paluu vanhalle mantereelle koitti kuitenkin pian ja keskushyökkääjän seuraavat 1,5 kautta sujuivat Ruotsissa. Jokereissa ja TPS:ssa vietettyjen sesonkien jälkeen Hauhtosen ura tuli päätökseen Sveitsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kauden 2011-12 päätteeksi. Hauhtonen kiekkoili Liigassa yhteensä 490 ottelua, joissa kertyi 194 tehopistettä. TPS:n kasvatti iski HIFK:n tehokaudellaan tasan puolet enemmän pisteitä kuin toiseksi tehokkaimmalla kaudellaan Liigassa.
Kansikuva: All Over Press