Näkökulma: Katsaus Liigan tilastokärkiin osoittaa kauden onnistujat

Liigan runkosarja on kääntymässä loppusuoralle. Noin neljänkymmenen ottelun jälkeen on helppo löytää liigakauden onnistujat. Tilastot kertovat hyvin selkeästi ketkä pelaajat ovat nostaneet tasoaan tällä kaudella ja samalla mahdollistaneet joukkueensa menestyksen.

Kokemus jyllää peliaikatilastoissa

Liigan peliaikakuningas on vähemmän yllättäen puolustaja. NHL:ssä parhaat puolustajat urakoivat lähemmäs 30 minuutin keskiarvolla. Liigassa kärkinimi Jyri Marttinen on rehkinyt 23:35 keskiarvolla. Takana tulee sekuntien päässä Mikko Kousa, Casimir Jürgens ja Jakub Krejcik. Huomioitavan arvoista on erityisesti Kousan kolmansien erien keskiarvo 08:04, joka on omalla minuuttiluvullaan. Vähemmän yllättäen kakkossijalta löytyy Jürgens. Suurimmalla osalla pelaajista peliaika jakautuu suhteellisen tasaisesti läpi koko ottelun. Muutamien sekuntien vaihtelu on normaalia. Kousalla ja HIFK:n Teemu Erosella on kuitenkin melkein minuutin loikka kolmanteen erään tultaessa. Tämä kertonee kaiken olennaisen näiden kahden pelaajan merkityksestä joukkueelleen.

Peliaikatilasto kertoo karua kieltää siitä, keihin valmentajat luottavat. Puolustajista ainoastaan Pelicansin Jürgens ja Ilveksen Oskari Laaksonen ovat tilaston 20 parhaan joukossa alle 25 -vuotiaina. Puolustuspää on siis vieläkin kokeneiden pelurien aluetta. Hyökkääjistä vain kolme pelaajaa on päässyt yli 20 minuutin keskiarvolle. Juhani Tyrväinen ja Kristian Kuusela ovat tuttuja nimiä, mutta Ilveksen Arttu Ruotsalainen on uusi tulokas peliaikatilastojen kärkeen. Karri Kiven luotosta nuoreen Ruotsalaiseen kertoo parhaiten kolmoserien peliaikatilaston kärkipaikka. Toki on todettava Ilveksen kokoonpanon olevan nuorekkaampi ja nimiköyhempi kuin HIFK:n ja Tapparan vastaava.

Liigan nuorentumisesta on kohistu pitkään. Hyökkääjistä kuitenkin lähes puolet 20 kärjestä ovat alle 25-vuotiaita. Huomionarvoista on, että Kärpillä on vain yksi hyökkääjä 20 eniten pelanneen pelaajan joukossa. Nicklas Lasu on pelannut alle 19 minuuttia ottelua kohden ja listalla seuraava Ville Leskinen on yli minuutin perässä ottelua kohden. Oulussa on siis osattu jakaa peliaikaa ja vastuuta. Samalla on pidetty huoli, ettei kärkipelaajien takki tyhjene runkosarjaan.

Jokaisen valmentajan luottopelaajan voi löytää katsomalla aloitustilastoa. Samalla on helppo seurata, mitkä joukkueet pelaavat kärkipaikoista seuraamalla voittoprosenttia. Yksi Pelicansin tämän kauden menestyksen kulmakivistä on ollut Hannes Björninen. Nuori lahtelainen on rikkomassa piste-ennätyksensä jo parikymmentä peliä ennen runkosarjan päätöstä. Samalla Björnisestä on kuoriutunut yksi Liigan parhaista aloittajista. Björninen on ottanut yli 830 aloitusta ja voittoprosentti on 59%. Tämä prosenttiluku on sarjan top3:ssa. Hän on myös voittanut eniten aloituksia. Björnisen takana voittotilastossa löytyy vähemmän yllättäen JYP:n Jarkko Immonen. Kokenut Immonen onkin yksi harvoista jyväskyläläisistä, jotka ovat tällä kaudella onnistuneet edes jollakin pelin osa-alueella.

Jarkko Immonen voittaa vieläkin aloituksia kovaan tahtiin. Kuva: AOP

Kärki löytyy

Vaikka perinteisten snaipperien aika on päättynyt jääkiekossa, löytyy laukaustilaston kärjestä tämän kauden pisteykköset. Kouvolassa ei varmasti ihmetellä, miksi Malte Strömwall kannatteli joukkuetta läpi syksyn. Yli 220 laukausta 37 otteluun on varsin vakuuttava luku. Hämeenlinnassa laukaustilaston kärjestä löytyy Markus Nenonen ja Teemu Turunen. Ei siis ihme, että molemmat tulevat kauden päätteeksi saavuttamaan uuden henkilökohtaisen piste- ja maaliennätyksen. Oulusta löytyy kenties suurin ero kärkipelaajien välillä laukaustilastossa. Erinomaista kautta pelaava Ville Leskinen on laukonut lähes 200 kertaa kun taas pistepörssin kärkipäässä keikkuva taituripari Rasmus Kupari ja Aleksi Heponiemi ovat laukoneet alle 100 kertaa mieheen.

Vaikka perinteiset tilastot ovat viime vuosina kärsineet laskun kiekkotietäjien suosiossa, löytyy niistä vieläkin totuuden siemen. Kehittyneet tilastot kertovat usein paljon enemmän pelistä ja yksittäisen pelaajan suoritustasoista, mutta perinteiset tilastot ovat kestäneet hyvin ajan hammasta. Maalintekijät löytyvät vieläkin laukaustilastosta, valmennuksen luottomiehet peliaikatilastosta ja selkärangat aloitustilastosta. Lyhyellä aikavälillä on myös hyvä tehdä ennustuksia näiden tilastojen pohjalta. Kärpät on onnistunut jakamaan vastuuta ja samalla välttelemään ylikuormitusta. Pistepörssin kärkipaikat pienemmällä peliajalla lupaavat hyvää kevättä kohden. Pelicansin nousua pidetään tähdenlentona. On totta, että peliaikatilaston kärjet saa peluuttamalla piiloon, mutta Hannes Björnisen kyky voittaa aloituksia tuskin katoaa mihinkään.

Viimeisenä pitkän aikavälin muistutus kiekkofanille. Pienempien paikkakuntien fanit löytävät tulevan kevään lähtijät näistä tilastoista, kun taas suurempien seurojen fanit näkevät tulevat tähtensä.

Kansikuva: All Over Press