Jordin Tootoo lopetti pitkän NHL -uransa tähän syksyyn. Kovaotteinen pelaaja oli oman aikakautensa tuote ja nopeutunut peli ei aina suosinut viime vuosina. Tootoo kuului kovaotteisten perusnikkarien heimoon, mutta ennen kaikkea hän kuului pohjoiskanadalaiseen Inuk -heimoon. Tootoon innoittamana on nyt aika katsastaa Amerikan alkuperäiskansojen kontribuutio jääkiekkoon nyt ja historian saatossa.
Kapea kärki
Monelle jääkiekon suurkuluttajallekin on varmasti vaikea nimetä yhtään Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluvaa pelaajaa. Osalle saattaa tulla ensimmäisenä mieleen elokuvan Lämäri intiaanipäähineinen fiktiivinen Clarence ”Screaming Buffalo” Swamptown. Viimeisen vuosisadan aikana NHL:ssä on kuitenkin pelannut melkein sata alkuperäiskansoihin kuuluvaa pelaajaa. Tämän päivän NHL:ssä ei pelaa kovinkaan montaa alkuperäiskansoihin kuuluvaa pelaajaa. Jopa 2010 -luvulta on vaikea kasata joukkuetta. Vaikka huipulle asti on päässyt vain harva, on kärki todella kova. Montrealin maalinsuuta tukkiva ja maailman huipulle paluuta yrittävä Carey Price on kenties tunnetuin alkuperäiskansoihin kuuluva pelaaja NHL:ssä. Äitinsä puolelta Länsi-Kanadan Ulkatcho -heimoon kuuluva Price joutui nuorena jopa välillä lentämään lentokoneella kiekkoharjoituksiin. Pricen suosio erityisesti Montrealin ja Quebecin ulkopuolella perustuukin yhtä paljon taustaan kuin otteisiin maajoukkueessa. Iso osa alkuperäiskansojen ihmisistä asuu isojen asutuskeskusten ulkopuolella. Elämä saattaa olla varsin hankalaa ja luovuus nousee esiin. Entisen heimopäällikön poika joutui jopa 1990 -2000 -luvuilla kamppailemaan paikastaan yhteiskunnassa ja mahdollisuuksista pelata ja harrastaa niin kuin muutkin nuoret.
Pricen takana löytyy muutama erittäin tunnettu pelaaja. Washingtonin Stanley Cup -mestari T.J. Oshie syntyi Ojibwe -heimoon. Pohjois-Dakotan yliopistosta NHL:ään ponnistanut Oshie takoi viime kaudella 47 pistettä 74 otteluun matkalla Stanley cupiin. Oshien Minnesotasta lähtöisin oleva suku omaa muutaman muunkin NHL pelaajan. Lähes kaikilta löytyy uransa aikana myös intiaanitaustainen joukkue. Muunmuassa Seattle Totems ja Springfield Indians. Ojibwe -heimoon kuuluu myös paluuta NHL:ään kärkkyvä Jordan Nolan. Buffalossa ja Los Angelesissä pelannut toisen polven kiekkoilija on kenties tunnetumpi isänsä Ted Nolanin takia kuin omien peliotteidensa ansiosta. Sama pätee viime kaudella jopa olympialaisiin asti selvinneellä Chris Bourquella. Metis -heimoon kuuluva Ray Bourquen poika pelasi rikkonaisia kausia NHL:ssä 2010 -luvun molemmin puolin. Cree -heimoon kuuluva Micheal Ferland alkaa vakiinnuttaa paikkaansa NHL. Täksi kaudeksi Carolinaan siirtynyt Ferland on pelannut jo useamman täyden kauden NHL:n puolella. Viime kaudella tehoja kertyi jopa 41 pistettä.
Legendat raivasivat tietä
Tunnetuin tienravaaja NHL:ään on Fred Sasakamoose. 11 ottelua kaudella 1953 -54 pelannut Sasakamoose sai pioneerityöstään myös arvostetun Order of Canada -mitalin, mikä on korkein ansiomerkki minkä Kanadassa voi saada. Sasakamoosen jalanjäljissä NHL:ään on noussut iso joukko supertähtiä. Suomalaisillekin tuttu Theo Fleury kuuluu Bourquen tavoin Metis -kansaan. Fleuryn aikalaisista 1990 ja 2000 -luvulla NHL:ää seuranneet muistavat varmasti Darcy Tuckerin, Wade Reddenin ja Sheldon Sourayn.
Monelle pelaajien tausta saattaa tuntua jopa turhalta kuriositeetilta. Mitä väliä mistä pelaaja on, jos taitoa on riittävästi. Börje Salming löi itsensä jo kauan sitten NHL:ssä läpi, vaikka oli eurooppalainen ja isänsä puolelta saamelainen. Kannattaa kuitenkin muistaa näiden kansojen historia. Ei ole yhdentekevää oletko englantia puhuva valkoihoinen kanadalainen, ranskankielinen vai alkuperäiskansaan kuuluva. Lähes koko 1900 -luvun tämä määritteli sinua ihmisenä ja jopa jääkiekkoilijana. Tämän takia alkuperäiskansojen pioneeripelaajia on hyvä muistaa aika ajoin. Heille lähtökohdat ammattilaisuuteen tai ylipäätänsä elämässä pärjäämiseen ovat olleet heikommat. Jos Börje Salming oli avaamassa eurooppalaisille tietä jääkiekkomaailman huipulle, voidaan samaa sanoa muiden muassa Fred Sasakamoosesta. Meille alkuperästä puhuminen tuntuu jopa hieman vaivaannuttavalta. Näille pioneereille ja tähdille se on ollut arkipäivää heidän kasvaessaan kohti ammattilaisuutta. Jokainen kiekkoileva nuori ansaitsee idolinsa. Ray Bourque, T.J. Oshie ja Carey Price ovat sitä niille, jotka kuuluvat omassa maassaankin vähemmistöön.
Kansikuva: Getty Images