Näkökulma: Rasmus Dahlin on poikkeuksellinen lahjakkuus – Buffalo sai todellisen lottovoiton

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Lue myös Faneille.comin muut draft-ennakot:

Mock Draft sijat 1-10

Mock Draft sijat 11-20

Mock Draft sijat 21-31

Draftin suomalaiset

NHL:n varaustilaisuus järjestetään tulevana viikonloppuna Dallasissa. Tänä vuonna arpa suosi Buffalo Sabresia, kun seuralle ojennettiin koko varaustilaisuuden ensimmäinen vuoro. Näin ollen Sabres tulee saamaan organisaatioonsa todellisen timantin, ruotsalaisen Rasmus Dahlinin, josta tulee 2000-luvun kolmas ensimmäisellä vuorolla varattu puolustaja.

Dahlinin meriitit ovat jo huimaa luokkaa, mikä kertoo hänen poikkeuksellisista taidoistaan kaiken oleellisen. Dahlin pelasi SHL:ssä jo 16 vuoden iässä, eikä hän tullut aristelemaan Euroopan toiseksi kovimpaan sarjaan. Puolustaja säväytti useampaan otteeseen SHL:ssä, ja hän nousi myös Ruotsin alle 20-vuotiaiden MM-joukkueeseen, vaikka valtaosa ryhmästä koostui Dahlinia neljä vuotta vanhemmista pelaajista.

Mies lähti luonnollisesti viime kauteen kovin odotuksin, mutta tuskin kukaan uskoi nuoren miehen pelaavan tällä tasolla. Dahlin oli jo 17-vuotiaana SHL:n tähtipakkeja, ja kaiken lisäksi hän nousi Ruotsin A-maajoukkueen rinkiin. Dahlin jopa edusti Ruotsin miesten joukkuetta olympiajäillä, vaikka hän ei saanut edes pitää kypärässään visiiriä alaikäisyydensä vuoksi . Kyse on täysin poikkeuksellisesta tempusta. Dahlin pelasi tällä kaudella SHL:ssä 41 ottelua tehoin 7+13=20, ja hän olikin pistetahtinsa puolesta SHL-puolustajien eliittiä.

Dahlinin kohdalla ei puhuta vain pisteistä vaan siitä, kuinka kypsästi hän pelaa. Dahlin on 189-senttinen voimapesä, joka pärjää jo nyt fyysisesti miesten peleissä. Kovuuden lisäksi Dahlin on erittäin viisas pelaaja, joka tekee alati oikeita ratkaisuja kiekon kanssa. Tämän lisäksi hän on fantastinen luistelija sekä erinomainen kiekonkäsittelijä. Tästä nuorukaisesta ei löydy yhtään heikkoa kohtaa, vaikka puhutaan hädin tuskin 18-vuotiaasta pelaajasta.

Dahlinista sanotut kommentit ovat pelkkää ylistystä, ja sille on syynsä. Parhaiten Dahlinia kuvaa TSN:n toimittajan Ray Ferraron vertaus.

– Hän puolustaa kuin (Nicklas) Lidström ja luistelee kuin (Erik) Karlsson, ylisti Ferraro.

Tällainen kommentti ei ole tuulesta temmattu. Dahlin on kuin nuori Niklas Lidström – ja jopa vieläkin lahjakkaampi. Ruotsalaisnuorukaisen potentiaali huitelee niin korkealla, ettei sille voi asettaa edes rajaa. Jos verrataan Lidströmiin, niin silloin vähimmäistavoite on NHL:n parhaan puolustajan palkinto ja sen voittaminen useamman kerran.

Dahlinia voisi verrata esimerkiksi Connor McDavidiin. McDavid oli supertähti jo ennen NHL-debyyttiään, ja hän on jo nyt NHL:n parhaimpia pelaajia – ellei paras. Tätä samaa voidaan odottaa Dahlinilta. Hän on puolustajien ”connormcdavid”.

Mielenkiintoisimmat kysymykset lienevät, kuinka nopeasti Dahlin on valmis NHL:ään ja kuinka nopeasti hänestä tulee supertähti? On pomminvarmaa, että Dahlin pelaa jo ensi kaudella NHL:ssä. On myös hyvin todennäköistä, että hänestä tulee heti tähtitason puolustaja, joka johtaa Buffalo Sabresin takalinjoja yhdessä Rasmus Ristolaisen kanssa. Ensi kautta ajatellen Dahlinilta voidaan odottaa saman tien noin 40 tehopisteen kautta ja taistelua NHL:n parhaalle tulokkaalle annettavasta Calder-pystistä. Hieman pidemmällä katsottaessa voidaan Dahlinin odottaa olevan NHL:n parhaimpia puolustajia noin 3-4 vuoden säteellä. Ainoastaan loukkaantumiset voivat hidastaa miehen urakehitystä.

Ja mitä tämä tarkoittaa Sabresille? Joukkue on ollut jo useamman vuoden NHL:n pohjasakkaa, mutta Dahlinin kaltainen kultakimpale tulee muuttamaan suunnan. Sabresin hyökkäyksessä on jo yksi nuori supertähti: Jack Eichel. Vielä kun alakertaan tulee tämän tason pelimies, voidaan Sabresilta odottaa menestystä jo muutaman vuoden sisällä.

Kansikuva: Getty Images