NHL Mock Draft: Sijat 1-10

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

NHL:n varaustilaisuus käydään tulevana viikonloppuna Yhdysvalloissa Dallasissa. Faneille.com esittelee oman näkemyksensä Draftin ensimmäisen kierroksen varauksista. Viimeisessä osiossa esitellään varaustilaisuuden kymmenen kärki. Voit lukea aiemmat Mock Draft -listaukset alla näkyvistä linkeistä.

Linkit: Sijat 11-20 ja sijat 21-31.

10. Edmonton Oilers – Adam Boqvist, Ruotsi

NHL Central Scouting listasi Boqvistin Euroopassa pelaavista pelaajista toiseksi parhaimmaksi, mutta meidän listalla hän jää kolmanneksi. 17-vuotias ruotsalaispuolustaja on äärimmäisen taitava tapaus, jonka hyökkäyspään peli on ihailtavaa katsottavaa. Offensiivisesti hän saattaa olla koko Draftin paras hyökkäspään puolustaja heti Rasmus Dahlinin jälkeen. 15 SHL-ottelua viime kaudella pelanneella Boqvistilla riittää vielä tekemistä kokonaisvaltaisessa pelissä, eikä hän tule koskaan olemaan oman pään spesialisti, mutta hänellä on kaikki eväät nousta NHL:ssä tähtitason puolustajaksi.

9. New York Rangers – Noah Dobson, Kanada

Kanadalaispuolustaja Dobson on listattu joissain arvioissa jopa viidennelle sijalle, mutta aivan niin kovaan tulokseen me emme usko. Dobson on kuitenkin huippuluokan puolustaja, joka takoi menneellä kaudella juniorisarja QMJHL:ssä 67 ottelussa 69 tehopistettä ollen koko sarjan parhaimpia puolustajia. 190-senttinen Dobson pelaa vahvaa kahden suunnan peliä, ja hänet voi heittää niin yli- kuin alivoimallekin.

8. Chicago Blackhawks – Jesperi Kotkaniemi, Suomi

Ässien superlupauksen kausi oli menestys: hän pelasi koko kauden Liigassa saaden alleen 57 ottelua, joissa porilainen iski upeat 29 tehopistettä. Huipputaitava sentteri päätti kauden U18-MM-kultajuhliin ollen Suomen kantavia pelaajia. Kotkaniemi on viisas ja monipuolinen tapaus, joka muistuttaa omalla tavallaan muuan Alexander Barkovia. Kotkaniemen on ennakoitu olevan jopa Draftin paras sentteri, joten varaus top kympissä on enemmän kuin todennäköistä.

7. Vancouver Canucks – Oliver Wahlstrom, Yhdysvallat

186-senttinen laituri on nopea ja taitava pelimies, jolle on suotu maalinteon jalo taito. Wahlstrom iski tällä kaudella Yhdysvaltain U18-maajoukkueessa hirmuisia maalimääriä, ja hänen vireensä kantoi aina alle 18-vuotiaiden MM-jäille, joissa hän tykitti seitsemässä ottelussa seitsemän maalia. Maalipörssin voitto jäi kuitenkin haaveeksi, kun Suomen Niklas Nordgren latoi kahdeksan maalia. Wahlström ei ole mikään yhden tempun ihme, vaan hänet tunnetaan myös tunnollisena kahden suunnan pelaajana.

6. Detroit Red Wings – Quinn Hughes, Yhdysvallat

Puolustaja Hughes on syntynyt loppuvuodesta 1999, joten hän on varattavissa vasta tänä kesänä. Nuorukaisella on allaan debyyttikausi yliopistosarja NCAA:ssa, jossa hän nousi saman tien tähtipakkien joukkoon. Upeasti liikkuva Hughes iski kauden 37 ottelussa 29 tehopistettä, ja hän päätti kautensa miesten MM-kisoissa jenkkien joukkueessa. Hughes lukee peliä äärimmäisen hyvin ja tekee koko ajan järkeäviä ratkaisuja. Hänen kätensä eivät jäädy tiukassakaan paikassa, ja miehestä onkin kasvamassa kovaa kyytiä tähtitason NHL-puolustaja.

5. Arizona Coyotes – Evan Bouchard, Kanada

Puolustaja Bouchard pelasi viime kaudella OHL:ssa ja tehtaili 67 ottelussa 25 maalia sekä 87 tehopistettä. 18-vuotias kanadalainen olikin lopulta OHL:n tehokkain puolustaja. Se on kova temppu näin nuorelta mieheltä. Vielä kun siihen lisätään se fakta, että 188-senttinen pakkilahjakkuus on erinomainen oman pään pelaaja, niin Bouchard alkaa kuulostaa mielenkiintoiselta paketilta. Viime kaudella kapteenin virkaa kantanut Bouchard on loistava luistelija, fyysinen pelote ja erinomainen ylivoima-ase. Kaiken lisäksi miehen henkisen puolen taidot ovat keränneet kehuja. Näistä syistä johtuen Bouchard tulee menemään Draftin toisena puolustajana.

4. Ottawa Senators – Filip Zadina, Tshekki

Draftin ensimmäinen tshekkivaraus tulee jo alkupäässä, kun Zadina tullaan huutamaan viiden parhaan joukossa. Hänet on toistuvasti listattu Draftin kolmanneksi tai neljänneksi. Faneille.comin listalla Zadina jää neljänneksi, mutta on selvää, että kyseessä on huipputaitava pelaaja, joka voi taistella NHL-paikasta jo ensi syksynä. Zadina, 18, on nopea hyökkääjä, jolla on taitoa kuin pienessä kylässä. Hän osaa tehdä maaleja, mutta toimia myös pelinrakentelijana. Miehellä on myös työmoraali kunnossa, ja hän tekee valtavasti töitä ympäri kenttää. Zadinalla on takanaan huippukausi, kun hän iski Kanadassa QMJHL:ssä 57 ottelussa 44 maalia ja 82 tehopistettä.

3. Montreal Canadiens – Brady Tkachuk, Yhdysvallat

NHL-legenda Keith Tkachukin poika ja Calgary Flamesin tähden Matthew Tkachukin pikkuveli Brady on juuri sellainen pelaaja kuin perheensä muutkin sepät. 191-senttinen voimapesä pelaa aina tunteella, eikä häntä ole helppo pysäyttää. Kovat otteet yhdistettynä erinomaisiin kiekollisiin taitoihin takaa sen, että Montreal saa Tkachukista pitkäaikaisen luottopelaajan, joka voi saavuttaa NHL:ssä supertähden aseman. Jenkkilupaus pelasi viime kaudella NCAA:ssa 40 ottelua tehoin 8+23=31. Hän ei ole taidoiltaan Zadinan luokkaa, mutta Tkachukin kokonaisvaltaisuus pistää hänet Mock Draftimme kolmossijalle.

2. Carolina Hurricanes – Andrei Svechnikov, Venäjä

Venäläisvirtuoosi on pelannut kaksi viime kautta Pohjois-Amerikassa, mutta viime kautta sävyttivät loukkaantumiset. Hän ehti kuitenkin osoittaa 44 pelaamassaan OHL-ottelussa, että hän ansaitsee olla Draftin kakkosvaraus. Hyökkääjä paukutti 44 ottelussa hirmuiset 40 maalia ja keräsi kasaan yhteensä 72 tehopistettä. 191-senttinen hyökkääjä on hyvin samanlainen pelaaja kuin esimerkiksi Jevgeni Kuznetsov tai Jevgeni Malkin: iso, nopea, hyvä suojaamaan, vahva kaksinkamppailuissa, viisas, suoraviivainen ja erinomainen maalintekijä. Adjektiivit loppuvat kesken. Sebastian Aho saa rinnalleen todellisen supertähden, joka pelaa NHL:ssä jo ensi kaudella.

1. Buffalo Sabres – Rasmus Dahlin, Ruotsi

Dahlin saattaa olla jopa historian lupaavin puolustaja. Hänen odotetaankin olevan Ruotsin seuraava ”nicklaslindström”. Vuonna 2000 syntyneen puolustajan mennyt kausi oli huimaa katseltavaa, kun hän nousi vain 17 vuoden iässä Ruotsin SHL:n parhaimpien puolustajien joukkoon. Hän takoi 41 ottelussa 20 tehopistettä ja esiintyi väkevästi myös omassa päässä. Dahlin kuului jopa Ruotsin olympiajoukkueeseen, ja hän olisi todennäköisesti yltänyt myös Tre Kronorin MM-kultaryhmään, mutta hän päätti jättää kisat väliin saadakseen lepoa. Sen vuoksi Dahlinia ei nähty edes U18-MM-kisoissa. Miehen pelistä ei voi yksinkertaisesti löytää heikkoja kohtia, sillä hän tekee kaiken niin kuin pitääkin. Edes fysiikka ei koidu nuorella miehellä kohtaloksi, ja hän lieneekin jo ensi kaudella Buffalo Sabresin avainpuolustajia. Dahlinia voisi tituleerata jopa puolustajien ”connormcdavidiksi”.

Kansikuva: Getty Images