Alkavalla jääkiekkokaudella suomalaisseura Jokerit pelaa ensimmäisen kautensa KHL:ssä. Kovatasoisia pelejä on mahdollisuus nähdä Hartwall Arenalla, mikä nostaa luonnollisesti sarjan kiinnostavuutta ja seurattavuutta myös Suomessa. Viime kauden päätteeksi sarja koki paljon muutoksia sekä joukkueiden että sarjajärjestelmän osalta.
Mukaan kolme uutta joukkuetta
Viime kaudella rajusti kauteen taloudellisesti satsannut finalistijoukkue Lev Praha vetäytyi sarjasta taloudellisiin syihin vedoten. Rahat loppuivat myös Moskovan Spartakilta, joka pelaa alkavalla kaudella Venäjän kakkosliigassa, VHL:ssä. Ukrainan epävakaiden olojen takia myös HC Donbass jättää KHL-kauden väliin ja pelaa Ukrainan kansallista liigaa vuoden ajan. Donbassin on tarkoitus palata takaisin sarjaan kaudeksi 2015/2016. Alkuperäisen laajennussuunnitelman sijaan myös tulevalla kaudella sarja pelataan 28 joukkueen voimin. Pois jääneille joukkueille löytyi korvaajat akselilta Suomi-Venäjä, kun helsinkiläisseura Jokerit sopi siirrosta miljoonaliigaan jo kesällä 2013. Jokerien lisäksi alkavalla kaudella liigassa pelaavat uusina joukkueina HK Sotshi ja paluun pääsarjaan tekevä Lada Toljatti.
Näin pelataan
Viime kaudella KHL-runkosarjassa otteluita kertyi joukkuetta kohden 54 ja jokainen joukkue kohtasi toisensa kerran vieraissa ja kerran kotona. Täksi kaudeksi ottelumäärä nousee kuudella, ja näin jokainen joukkue pelaa 60 matsia kauden aikana. Isoin muutos saatiin, kun liiga luopui klassisesta kaksinkertaisesta sarjajärjestelmästä ja otti käyttöönsä systeemin, jossa painopiste tulee olemaan divisioonien ja konferenssin sisäisillä otteluilla. Esimerkiksi läntisen konferenssin Bobrov-divisioonassa pelaavan Jokerien osalta runkosarjan ottelut muodostuvat seuraavasti:
• Nejä kertaa pelataan oman konferenssin joukkueita vastaan (2x koti, 2x vieras), yht. 24 ottelua
• Kaksi kertaa pelataan läntisen konferenssin Tarasov-divisioonan joukkueita vastaan (1x koti, 1x vieras), yht. 14 ottelua
• Jokainen idän joukkue kohdataan kerran (koti- tai vierasottelu), yht. 14 ottelua
• Lisäksi täydentävät ottelut, kohdataan neljä joukkuetta lännestä ja neljä idästä ”urheilullisin ja maantieteellisin perustein”, (4x koti, 4x vieras siten, että molempien konferenssien joukkueet kohdataan kaksi kertaa kotona ja kaksi vieraissa)
Kokonaisrasitus kevenee matkustamisen vähenemisen myötä
Sarjajärjestelmä keventää rasitusta kokonaisuudessaan kaikkien joukkueiden osalta, kun matkakilometrit vähenevät. Uudistus asettaa joukkueita kuitenkin eriarvoiseen asemaan, sillä esimerkiksi Jokerit ei joudu käymään Vladivostokissa tai Habarovskissa kertaakaan, kun taas molemmat mainituista joukkueista matkaavat erillisinä reissuina sekä Helsinkiin että mm. Bratislavaan. Kriittisimmät ja salaliittoteorioihin uskovat voivat miettiä, mikä on seurojen välinen painoarvo KHL:n organisaatioiden toimistoilla. Reissaamista Jokereille silti kertyy, sillä esimerkiksi lyhin vieraspelimatka Pietariin on 386 kilometriä, kun vielä viime vuonna lyhin matka oli Nordikselle. Pisin matka Jokereilla puolestaan on Omskiin, vajaa 2 900 kilometriä. KHL:ssä pelit onneksi pelataan muutamia harvoja poikkeuksia lukuunottamatta siten, että yhdem vieras- ja kotirupeaman aikana pelataan useampi ottelu, useinmiten neljä. Niinpä reissussa ollaan kerrallaan neljästä kahdeksaan päivään, riippuen pelien määrästä.
Vieraspelimatkojen kilometrimäärän vaikutuksesta menestykseen on vaikea sanoa mitään täysin aukottomasti paikkansapitävää faktaa, mutta esimerkiksi Venäjän itärannikon joukkueet Amur Habarovsk ja Admiral Vladivostok keräsivät viime kaudella yhteensä pisteitä vieraissa keskimäärin 0,79/ottelu. Amur oli kyllä umpisurkea myös kotonaan. Myös toissa kaudella Habarovsk oli sarjan heikoin vierasjoukkue voittaen vain kolme ottelua 26:sta. Tappioita varsinaisella peliajalla kertyi tuolloin kunnioitettavat 23. Joten, jos betsimielessä asiaa lähestyy niin ehkäpä tälläkin kaudella Amurin – tai muiden pitkänmatkalaisten – pelatessa vieraissa kotijoukkue on päivän sana.
Pudotuspelit samalla kaavalla kuin ennenkin
Helmikuun 24. päättyvän runkosarjan jälkeen kauden huipentavissa pudotuspeleissä noudatetaan NHL:stä tuttua kaavaa. Molempien konferenssien sisällä selvitellään keskinäinen paremmuusjärjestys paras seitsemästä -systeemillä, konferenssimestarit kohtaavat Gagarin Cupin finaalisarjassa ja huhtikuun lopussa voittajajoukkueen kapteeni nostelee pystiä ilmaan.
Viime kauden päätteeksi Metallurg Magnitogorsk nosteli kannua ilmaan Kari Jalosen Lev Prahan katsellessa pettyneenä voitonjuhlia. Pudotuspelien osalta Magnitogorskilla on hyvät mahdollisuudet puolustaa mestaruutta tällä kaudella, mutta oma sanansa sanottavanaan on kestosuosikeilla AK Bars Kazanilla, Pietarin SKA:lla ja Dynamo Moskovalla. Missään nimessä ei pidä unohtaa myöskään Helsingin Jokereita. Narripaidat on hyvin valmennettu ja toimiva kokonaisuus, joka pystyy voittamaan jokaisen sarjassa pelaavan joukkueen hyvän yhteispelinsä ansiosta. Mutta ei mennä vielä syvemmin joukkueiden välisiin voimasuhteisiin, tarkemmat kausiennakot julkaistaan ennen kauden alkua.
Viasat on mukana Jokerien KHL-matkassa näkyvästi. Voit katsoa kaikki koti- ja vierasottelut suorina lähetyksinä Viaplay-palvelussa. Lisäksi mukaan mahtuu iso nippu KHL-kauden muita huippuotteluita sekä tietysti myös kevään huipentavat pudotuspelit.