Voittamisen täyteisestä urheiluvuodesta kymmenen vuotta

Vuosi on vaihtunut ja uusi vuosi on hyvä aloittaa katsauksella menneeseen. Kymmenen vuotta sitten, vuonna 2007, koettiin useita ikimuistoisia suomalasia urheiluhetkiä ja päätimme muistella vuosikymmenen takaisia tapahtumia sekä niiden arkkitehtejä.

Virpi Kuitunen, maastohiihto

Hiihtokausi 2006-2007 oli Virpi Kuitusen uran menestyksekkäin. Kalenterivuoden alussa hän pokkasi ensin historian ensimmäisen Tour de Skin kokonaisvoiton omiin nimiinsä.  Sapporon MM-kisoissa hän tuikki taas kisojen kuningattarena voittamalla kolme maailmanmestaruutta ja yhden pronssin. MM-kisojen menestyksensä hän kruunasi kisojen päätöslajissa 30 kilomerin perinteisen yhteislähtökisassa. Kauden päätteeksi Kuitusesta tuli myös maailmancupin kokonaisvoittaja.

Hannu Mannisen, yhdistetty

Manniselle voittaminen oli tullut tutuksi jo ennen vuoden 2007 Sapporon MM-kisoja. Vaikka hän oli hallinnut maailmancupia mielin määrin edelliset kolme kautta, henkilökohtainen arvokisamitali oli silti kiertänyt miestä. Koko uran kestänyt piina karisi kuitenkin lopulta pois Sapporon sprinttikisassa. 7,5 kilometrin hiihto-osuuden loppupuolella Manninen otti yhdessä toisen vahvan yhdistetyn hiihtäjän Magnus Moanin kanssa mäkiosuuden vieneen Björn Kircheisenin kiinni ja ampaisivat hänestä välittömästi ohi. Kaksikko kävi jännittävän lopputaistelun voitosta aina maalisuoralle saakka, jossa Mannisen kiri puri Moania terävämmin. Manninen sai nauttia maailmanmestaruudesta myös Suomen viestijoukkueen kanssa, minkä lisäksi hänestä tuli kauden päätteeksi neljättä kertaa peräkkäin yhdistetyn maailmancupin kokonaiskisan voittaja.

Tero Pitkämäki, keihäänheitto

Kaksi vuotta aiemmin loistavassa kunnossa ollut nuori Pitkämäki oli joutunut nöyrtymään sateisissa Helsingin MM-kisoissa karvaaseen neljänteen sijaan. Osakassa 2007  mies pyyhki kotikisojen pettymyksen mielestään. Jo finaalin toisella kierroksella Pitkämäki otti luulot pois kovimmasta kilpakumppanistaan ja hyvästä ystävästään Andreas Thorkildsenistä nakattuaan keppinsä reiluun 89 metriin. Koko kilpailun päättäneellä heitollaan vapautunut Pitkämäki kuorrutti maailmanmestaruuttaan paiskaamalla voittotulokseksi 90,33. Maailmanmestaruuden lisäksi Nurmon Urheilijoiden -99 edustanut heittäjä höysti mahtavaa kauttaan voittamalla silloisen kansainvälisen yleisurheilun huippusarjan Kultaisen liigan kuudesta keihäskisasta neljä.

Teemu Selänne, jääkiekko

Kaikkien aikojen suomalaisen maalitykin ilon kyyneleet Anaheimin Stanley Cup -voiton varmistumisen jälkeen ovat piirtyneet Selänteen uraa seuranneiden muistin syövereihin. Pitkään suurvoittoa metsästänyt Selänne oli saavuttanut viimein sen, mistä moni kiekkoilija voi vain unelmoida. Mestaruuden hienoutta lisäsi myös se, että vain muutama vuosi aiemmin Selänteen koko ura oli vaarassa polvivamman takia. Henkilökohtaisella tasolla kausi 2007 oli myös menestys, sillä hän pyssytti runkosarjassa hulppeat 94 pistettä, joista 48 syntyi maalien muodossa. Kevään pudotuspeleissä hän oli myös mainiossa vireessä tehtaillen 21 ottelussa 15 tehopistettä.

Kimi Räikkönen, formula 1

Jäämiehen Ferrari-taival käynnistyi parhaimmalla mahdollisella tavalla, kun hän ajoi kauden avauskisan voittoon. Kauden edetessä Räikkönen näytti kuitenkin jo putoavan erinäisten ongelmien takia kantamattoman matkan päähän Mclaren-kuljettajista Lewis Hamiltonista ja Fernando Alonsosta. Ennen kauden kahta viimeisintä osakilpailua ero sarjaa johtavaan Hamiltoniin oli vielä 17 pistettä. Kiinan ja Brasilian osakilpailuvoitolla Räikkönen teki kuitenkin mahdottomasta totta ja voitti maailmanmestaruuden pisteen turvin ennen Mclaren-kaksikkoa.  Räikkönen on myös legendaarisen italialaistallin viimeisin maailmanmestari, ja näyttää myös siltä, että hän tulee säilyttämään tuota viittaa vielä lähivuosinakin.

Nykyään etenkin perinteisistä, Suomelle menestystä tuoneista yksilölajeista on vaikea löytää suomalaisia voittajia tai välillä minkään värisiä mitalisteja, mikä näkyy vaikeutena Vuoden urheilijaa valittaessa. Esimerkiksi keihäänheitossa kilpailun kiristyminen tekee Tero Pitkämäen aikakaudella välillä varmalta tuntuneen mitalin nappaamisen tällä hetkellä haastavavaksi. Keihäässä Pitkämäen ja Antti Ruuskasen takana selkeitä suomalaisia keihään valopilkkuja ei ole tällä hetkellä nähtävissä, joten tämän kaksikon lopettaessa kuoppa syvenee lisää. Tänä vuonna esimerkiksi yhdestä henkilökohtaisesta suomalaismitalistista Lahden MM-kisoissa tai yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa finaaliin pääsevästä yllättäjänimestä tulee ottaa kunnolla ilo irti.

Kansikuva: Koichi Kamoshida/Getty Images