Kolumni: Toyota luottaa suomalaisiin – Ogier valitsi M-Sportin

M-Sport ilmoitti maanantaina kiinnittäneensä nelinkertaisen maailmanmestarin Sebastien Ogierin kuljettajakseen. Volkswagenin vetäydyttyä työttömäksi jääneen Ogierin tallikaverina ajaa virolainen Ott Tänak.

Ranskalaiskuljettajan siirtyminen M-Sportille oli ehkä jopa tietyllä tavalla yllätys, koska Ford ei ole tehtaana mukana rallin MM-sarjassa, eikä siten M-Sport ole aivan tehdastallin veroinen. Toisaalta taas Malcolm Wilson tallipäällikkönä on kova luu ja koko sarjan parhaimpiin lukeutuvia omassa tehtävässään.

Ogierin siirto Wilsonin leipiin jätti Toyotalle avoimeksi yhden paikan. Selväähän oli, että Tommi Mäkisen ykkösvaihtoehto oli ranskalaisen nappaaminen uuteen tiimiin. Tuon istuimen mitä todennäköisemmin tulee täyttämään Volkswagenilla kakkosviulua soitellut Jari-Matti Latvala.

Volkswagenin vetäydyttyä, oli hetken verran ilmoilla sellainen vaihtoehto, että tuurilainen olisi jäänyt ilman tallipaikkaa. M-Sport Ogierin valintana saattoi jopa pelastaa Latvalan uran. Suomalaisen pesti ei tosin vielä ole kirkossa kuulutettu, koska vapailla markkinoilla on myös MM-sarjan kolmonen Andreas Mikkelsen.

Toyota julkistaa tiiminsä Helsingissä

Todennäköistä kuitenkin on, että Helsingissä tiistaina puolen päivän aikoihin Toyota ilmoittaa tehneensä sopimuksen Jari-Matti Latvalan kanssa. Jos näin käy, on Mäkinen kasannut hyvin suomalaispainotteisen kuljettajaryhmän. Jo aikaisemmin japanilais-suomalainen talli ilmoitti, että Juho Hänninen on yksi heidän kuljettajistaan.

Julkisena salaisuutena on pidetty myös sitä, että WRC2-luokan mestaruuden voittanut Esapekka Lappi pukeutuisi tulevalla kaudella Toyotan haalareihin. Viimeisimpien spekulaatioiden mukaan Lappi olisi Toyotan kolmoskuljettaja eikä ajaisi täyttä MM-sarjaa.

Pieksämäkeläinen totesi jokunen viikko sitten allekirjoittaneelle AKK:n toimistolla järjestetyillä mestaruuskahveilla, että Volkswagenin vetäytyminen ei vaikuttanut hänen sopimustilanteeseensa. Sopimus oli jo tuolloin tehty, vaikka ymmärrettävistä syistä Lappi ei sitä ääneen uskaltanut sanoa, eikä kertoa minne.

Ogier-uutisen jälkeen pidän melko suurena yllätyksenä, sitä mikäli Latvalaa ei tiistaina esitellä Toyotan ajohaalareissa. Voisin väittää ja laittaa vähäiset rahani likoon sen puolesta, että ensi kaudella ainakin kolme suomalaista tulee ajamaan WRC-autolla. Todennäköisesti myös Teemu Suninen ajaa ainakin jonkun kilpailun, ehkä Jyväskylän WRC-autolla.

Kansikuva: Toyota Gazoo Racing